Tipy na zimní čtení

10.12.16

zdroj
Moji milí čtenáři!
Loni touhle dobou jsem pro vás sepsala souhrn knižních přehledů, kterými by se dala navodit příjemná zimní, vánoční nálada. Vybírala jsem knihy, jejichž obálky ve mně nějakým způsobem evokují zimu, nebo se odehrávají v zimě. Nedávno mi jedna slečna do komentářů napsala, zda udělám takové tipy i letos, tak jsem si řekla, proč vlastně ne... Jsou to pouze tituly, které vyšly v tomto roce, aby se nestalo, že se opakuji. Doufám, že článek bude inspirativní buď pro vaši potřebu, nebo poslouží jako tip, které knihy koupit svým blízkým.
Užívejte předvánoční čas.



Doktore, šťastný a veselý!
Žánr: humor, satira
Mladý doktor Barry Laverty se těší na první Vánoce v útulné vesnici Ballybucklebo, radost mu však pokazí jeho dívka Patricie, protože nemíní na svátky přijet. Jenomže Barry se nemůže svými srdečními záležitostmi příliš zabývat – on a jeho starší kolega Fingal Flahertie O’Reilly mají plno práce s běžnými chorobami i s naléhavými případy vyžadujícími plnou pozornost. A navíc se objeví velký problém. V blízkém okolí si otevře ordinaci nový doktor, jenž podvodně přetahuje pacienty a jehož šarlatánství začíná ohrožovat zdraví důvěřivých venkovanů. Je možné, aby se ve zdejším kraji uživili tři praktičtí lékaři? Barry o tom začíná pochybovat.
Leč i v nepříjemném zimním období nastávají bezstarostné chvíle a páni doktoři z Ballybucklebo si uprostřed shonu kolem vánočních sešlostí a veselic dokážou najít čas, aby obstarali třeba nadílku pro děti osamělé matky. Sníh tady sice padá jen zřídka a ani zázraky se nedějí jako na běžícím pásu, to ovšem neznamená, že musejí být Vánoce nutně na blátě a lidé že by měli přestat doufat a věřit…
Ať už jste staří známí, anebo se s oběma doktory a jejich bližními setkáváte dnes poprvé, vítejte do světa humoru, přátelství a lásky!



Doktore, to byste se divil!
Žánr: humor, satira
Čtenáři románů Patricka Taylora znají Kinky Kincaidovou jako pohodovou hospodyni, která se stará o dva často velice přepracované doktory. Příhody, které prožívá v malebném irském městečku Ballybucklebo, jsou tak opravdické, jako by tady žila odjakživa.
Zdání však klame. Naše milá Kinky se narodila a vyrůstala jako Maureen O'Hanlonová na farmě v hrabství Cork v Irsku. Jako malá měla hlavu plnou snů, velké romantické srdce a k tomu zdědila po své matce zvláštní dar vidět ,za hranice života', do říše tajemných sil - dobrých i zlých duchů a jiných kouzelných bytostí, jejichž srdceryvný nářek zaslechla kdysi poprvé za jedné zasněžené noci. Z dívenky vyrostla mladá sebevědomá slečna, která se nechce kvůli lásce vzdát svých snů a plánů. Roztáčí se napínavý příběh, ve kterém svou roli sehrají i staré irské legendy a pověry, příběh, který dívku nakonec dovede k poznání, že...



Setkání o Vánocích
Žánr: román
Laurie s Rachel jsou kamarádky už od dětství a tvořívaly nerozlučnou dvojku. Teď je jim třicet pět a jedna druhé nemůže být vzdálenější; elegantní single Laurie žije v Londýně a naplno se věnuje své kariéře v módním průmyslu; Rachel žije na první pohled idylický rodinný život v Yorkshiru. Když však Rachelina tchýně potřebuje nečekaně podstoupit lékařské vyšetření v Londýně a Laurie po katastrofách v práci i v milostném životě touží po útěku, výměna adres vypadá jako to pravé ořechové. Křehká Rachel záhy čelí nástrahám velkoměsta a při tom se snaží udržet manželství a celou rodinu pohromadě; Laurie se zatím usilovně snaží spřátelit s nedůvěřivými venkovany – a zapomenout na muže, který se nejspíš rozhodl, že jí zlomí srdce. 


Bolest - Zima komisaře Ricciardiho
Žánr: krimi, detektivka
Na český trh přichází první román italského autora detektivních bestsellerů. Komisař Ricciardi musí vyřešit zapeklitý případ vraždy světoznámého tenora. A čas běží.Komisař Luigi Alfredo Ricciardi vidí mrtvé. Zjevují se mu obrazy zločinců i dětí sražených kočárem. Vnímá lásku, kterou prožívají, i překvapení z nejzazšího momentu. Cítí jejich bolest. Slyší jejich poslední slova. Uzavírá se proto do sebe a straní se ostatních lidí. Své schopnosti však zároveň využívá a s obrovskou vervou a dopadá jednoho vraha za druhým. Vidění však mohou být zavádějící. Když je brutálně zavražděn světově proslulý tenor Arnaldo Vezzi, Riccardi musí případ vyřešit v rekordním čase, protože se o případ zajímá samotný Duce. Musí nejen proniknout do světa opery, ale zejména do hlubin pěvcovy černé duše. Pomůžou mu jeho schopnosti k rozlousknutí případu? Vydejte se do spletitých uliček Neapole třicátých let a doprovázejte osamělého komisaře na jeho cestě za nalezením spravedlnosti i lidskosti. 


Seznam mrtvých
Žánr: young adult
Na začátku nového školního roku se kamarádky Ella a Linds rozhodnou, že si maturitní ročník na střední škole užijí naplno. Ovšem cestou z večírku je Ella přepadena neznámým útočníkem a všechno se změní. Sedmnáctiletá studentka se ocitá v centru vyšetřování pokusu o vraždu. Když se začnou záhadně ztrácet její spolužačky, Ella náhle neví, komu může věřit... 



Padesátka
Žánr: román
Opravdovým kořením Krkonoš jsou místní horalé – lyžařka s jednou nohou, rolbař, jenž na Tři krále nepije, legendární lovec žen ozdobený neplodností, barman se zálibou ve věštění. A také Pavka, nejstarší žijící člen tradiční běžkařské rodiny Bulánů, který nechal svého syna Juru porodit na Sněžce ve vysoké nadmořské výšce, aby se rychleji okysličoval. Jenže jeho syn mu dělá starosti, místo běžkování totiž nahání úplně jiné padesátky. Je závislý na svádění zralých žen, jimž vyhání mráz z duší. Na závod, který Jura asi znovu nedokončí, přijíždí se svou matkou Jan Hilský a vedle skvělého času má i jeden osobní cíl. Za jeho splněním se vydává do zasněženého světa horských chat, kde spustí lavinu událostí a vzpomínek a taky se naučí, jak se proflusává mlha. 


Mezi náma holkama
Žánr: společenský román
Nejlepší Vánoce všech dob?
Kdyby se dalo v životě stisknout tlačítko pro vymazání historie, Tess Brookesová by po šesti šílených měsících neváhala. Když se jí naskytne příležitost jet na Vánoce za nejlepší kamarádkou Amy do New Yorku, Tess po té šanci skočí. Je v tom jediný háček: bydlí tam Nick, muž, který jí zlomil srdce. A zrovna s ní znovu začal mluvit Charlie, jehož tak dlouho potají milovala a pak ho odmítla. Navíc je to nahnuté s její novou kariérou, a když se Tess přihlásí do fotosoutěže, má jen čtyři dny na pořízení soutěžní fotky, co by ji mohla zachránit.
 



Temná tání
Žánr: sci-fi, fantasy
Svět za Emmelininou pevností čeká. Po pádu rady může Emmeline konečně následovat své sny a vydat se spolu s novou kamarádkou Matisou a milovaným Kanem za svobodou, do divočiny, do neznáma. Do nebezpečí.
Tajemství, které zajistilo Matisiným lidem mír po generace, bylo prozrazeno. Nově příchozí uplatňují nárok na zemi a přinášejí s sebou nepředstavitelné hrůzy. Emmeline slíbila, že Matise pomůže její lid varovat, ale na cestě se stále setkává s novými nebezpečími. Bojovné klany, otrokáři, kolonisté, nemoci i přírodní katastrofy na každém kroku… Emmeline začíná pochybovat o všem, co se kdy naučila a co zná. Neudělala chybu, když opustila osadu? A může její vztah s Kanem tohle martyrium vůbec přežít? Brzy se ocitne před neřešitelnou volbou: opustit kamarádku, která jí zachránila život, nebo se vzdát kluka, kterého miluje?


Žila jsem již před staletími
Žánr: společenský román
Úspěšná novinářka Jo Cliffordová dostává za úkol napsat sérii článků o metodě návratů do minulosti" - probuzení vzpomínek na minulá zrození pomocí hypnotického transu. Netuší, že tím uvede do pohybu lavinu zážitků ze své dřívější existence středověké šlechtičny, lady Matyldy z Hay, která prožila svůj život ve Walesu za vlády krále Jana. Čtenář s bezdechým napětím sleduje proplétání osudů z reálného světa a z minulosti až k nečekanému rozuzlení.


Dokonalé ticho
Žánr: společenský román
24. listopadu se Angličanka Yasmin s desetiletou dcerou Ruby vydají na cestu přes severní Aljašku. Pátrají po Rubyině otci Mattovi, který se při katastrofálním požáru inuitské vesnice ztratil v polární divočině. S každou další mrazivou mílí se hrouží stále hlouběji do nekonečné polární noci. A Ruby, která je od narození úplně hluchá, musí čelit temnotě, v níž se nemůže dát vést ani zrakem. Nehodlá milovaného otce opustit za žádnou cenu. Avšak zima je svírá v ledových spárech stále pevněji… a kdosi je ve tmě sleduje.


Před pádem
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Mlhavá letní noc. Soukromé letadlo do New Yorku. Jedenáct pasažérů, šestnáct minut letu. A pak se stroj zřítí do oceánu… Přežijí pouze dva – neúspěšný malíř a čtyřletý chlapec. Devět obětí patřilo k privilegovaným, vlivným kruhům. Každý z nich měl svůj příběh, osud, minulost. Možná je něco spojovalo. Nebo to byla jen hloupá náhoda? Co se vlastně dělo před pádem?



Dítě, které v noci našlo slunce
Žánr: historický román
Raühnval, bohaté knížectví ve východních Alpách. Mladý Marcus tam vede privilegovaný život jako syn zdejšího lenního pána. Až do dne, kdy dojde ke strašlivému krveprolití, při kterém je vyvražděna celá jeho rodina i všichni ostatní obyvatelé hradu. Marcus přežije díky pomoci Eloisy, dcery porodní báby, a prostí vesničané ho přijmou mezi sebe. Vláda krutého nového knížete však způsobí, že v Marcusově nitru brzy začne zrát odvážný plán – chce bojovat za svobodný a spravedlivý život nejen pro sebe, ale i pro všechny ostatní nevolníky v knížectví. Při naplňování tohoto záměru se neustále střetává s nejtemnějšími stránkami lidské existence. Navíc hrozí, že přijde o to nejcennější, co má...


Ledové objetí
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Ledové objetí je příběh čtyř přátel z Dartmouthské koleje v New Hampshiru. Kristina, Albert, Jim a Constance, všichni z bohatých rodin, před sebou nic neskrývají, společně tráví volný čas a užívají si studentský život.
Ale jen do chvíle, kdy je na pozemku univerzity nalezeno nahé tělo Kristiny zaváté sněhem. Leželo tam již několik dní. Kdo ji zabil? A proč nikdo z jejích přátel nenahlásil, že se Kristina pohřešuje?
Detektiv Spencer O’Malley během obtížného vyšetřování odhaluje podrobnosti o jejím životě, dozvídá se o Kristinině rodině a pomalu začíná rozkrývat tajemství tohoto propleteného čtyřúhelníku… tajemství temnější, než na počátku tuší. A je si jistý, že ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá!
 



Jeremy Poldark - Nový začátek
Žánr: historický román
Ross Poldark zažívá nejtíživější chvíle svého života. Po tragické ztrátě dcery a krachu společnosti na zpracování rudy, do níž investoval spoustu peněz, se ocitá před soudem. Čelí obvinění za podněcování k výtržnostem a za krádež nákladu dvou lodí, které ztroskotaly nedaleko jeho otcovského domu. Rossův největší protivník – zbohatlický finančník a spolumajitel mnoha dolů v Cornwallu George Warleggan – naopak posiluje svou moc a těší se, že se konečně zbaví nenáviděného nepřítele, k němuž navíc cítí i nepřekonatelnou osobní zášť. Není však jediný, kdo by přivítal odsouzení nekonformního příslušníka šlechtického rodu, jehož kořeny sahají několik set let do minulosti. Ross se tak může spolehnout pouze na svou manželku Demelzu, ženu prostého původu, která však každým svým počinem dokazuje, že je dáma každým coulem. Ve snaze Rosse zachránit se dokonce vydává za jedním z nejvlivnějších mužů v oblasti, sirem Johnem Trevaunancem. Zjišťuje však, že je to nesmírně složitý úkol, protože po zkušenostech s revolučními událostmi ve Francii se teď veškeré prohřešky proti veřejnému pořádku posuzují v Anglii daleko přísněji. Rossův život se tak ocitá ve vážném ohrožení.


Poslední vlak do Istanbulu
Žánr: společenský román
Jako dcera jednoho z posledních osmanských pašů může Selva získat srdce kteréhokoli muže v Ankaře. Temperamentní mladá kráska má však oči jen pro Rafaela Alfandariho, pohledného syna váženého židovského dvorního lékaře. Navzdory svým rodinám se vezmou a odletí do Paříže vybudovat si nový život.
Po nacistickém vpádu do Francie však oba zjistí, že na jejich manželství čekají mnohem horší nástrahy než zatracení vlastními rodinami. Selva jako muslimka, jíž nehrozí nebezpečí odvlečení do nacistického koncentráku, se odmítne svého židovského manžela vzdát. Mladý pár využije plánu tureckých diplomatů na záchranu tureckých Židů žijících ve Francii a se svým malým synkem se vydá na strastiplnou cestu vlakem do bezpečí. Společně musejí projít válkou rozervaným kontinentem, přecházet nepřátelské linie a riskovat všechno v zoufalé snaze získat svobodu.


Běsnění
Žánr: young adult
Soubor povídek z alenkovského světa Šepotání Alyssa Gardnerová skočila do králičí díry, čelila tajemné Říši divů a nakonec zvládla naplnit svůj osud. Přežila bitvu o svět podsvětníků a také bitvu o své srdce. V tomto povídkovém souboru se můžete společně s ní a její rodinou vrátit do Říše divů a zároveň si můžete přečíst i několik vymazaných scén z předešlých knih! V povídce Šest nemožných věcí Alyssa vzpomíná na nejvzácnější okamžiky ze svého nejen lidského života po konci Zrcadlení. Alyssina matka v povídce Kluk v pavučině vypráví o své návštěvě Říše divů a záchraně muže, který se později stal jejím manželem. A v Můře v zrcadle Morfeus pátrá v Zachových vzpomínkách na Alyssu.


Osudy a běsy
Žánr: společenský román
Nikdy si nezačněte myslet, že někoho opravdu znáte. I když s ním žijete dvacet let.
Každý příběh má dvě strany. Každý vztah lze nahlížet ze dvou různých perspektiv. A někdy se ukáže, že klíčem k dobrému manželství není způsobilost říkat pravdu, ale schopnost udržet tajemství. Ve svém nejnovějším románu, bohatém a mnohovrstevnatém, přináší Lauren Groff příběh o jednom takovém manželství zachyceném v průběhu dvaceti čtyř let. Lottovi a Mathilde bylo dvaadvacet, když se vzali. Byli krásní, bláznivě zamilovaní a předurčeni k úspěchu. O deset let později je jejich manželství ještě stále předmětem závisti přátel, ale pozorný čtenář už s lehkým mrazením začíná cítit, že skutečnost je mnohem složitější, problémy hlubší a minulost temnější, než by se mohlo na první pohled zdát.


Mrazivý oheň
Žánr: sci-fi, fantasy
Bryn se vždy cítila jako outsider, nikdy ji nepřijali mezi sebe. Teď na ní závisí jejich životy. První díl bestsellerové série pro fanoušky Selekce a Skleněného trůnu
Ukryté hluboko v srdci sněhem pokryté divočiny leží tajné království Kaninů – magická říše stejnou měrou krásná jako zrádná... Bryn Avenová mezi Kaniny nikdy tak úplně nezapadala. Díky svým blond vlasům a modrým očím se vždy cítila jako outsider – s nečistou krví neschopná si získat respekt a postavení. Ale je odhodlaná prokázat svou loajalitu království, které miluje. Jejím snem je stát se členkou elitní královské gardy a nic jí nesmí stát v cestě… ani city, které chová ke svému šéfovi, Ridleymu Dresdenovi. Jakýkoli vztah mezi nimi je naprosto vyloučený, ale Bryn si nemůže pomoct. A začíná mít pocit, že i on k ní něco cítí. Mezitím na království někdo zaútočí – to prověří Bryninu sílu jako nikdy předtím. Konečně má příležitost konfrontovat Konstantina Blacka, zrádce, který se před pěti lety pokusil zavraždit krále. Jen Bryn ho může zastavit, ale riskne vše, jen aby ochránila království, které ji není ochotno přijmout takovou, jaká ve skutečnosti je?


Oběšení psi
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Niels Oxen, bývalý příslušník dánské armády, nositel nejvyššího vyznamenání, je nyní bezdomovec žijící v severozápadní části Kodani. Válečný veterán sbírá vratné láhve a žije z odpadků ze supermarketů.
V naději, že přemůže své vnitřní démony, míří bývalý člen speciálních jednotek na sever, na Jutský poloostrov, kde si zřídí tábor v lese a vede prostý život. Ale ten se brzy změní v noční můru.
Po noční návštěvě středověkého hradu na okraji lesa se stane podezřelým z vraždy jeho majitele, bývalého velvyslance a zakladatele vlivné výzkumné skupiny.
Dánská policie a zpravodajská služba přijedou nápadně brzy a dřív než má Niels čas cokoli udělat, jsou on a neortodoxní agentka Margrethe Franck zataženi do vyšetřování série záhadných vražd, které spojuje jeden prvek: oběšení psi.



Já jsem smrt
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
…budete koukat, co se všechno stane
Ve svém sedmém příběhu se detektiv Robert Hunter opět setkává se svým parťákem Carlosem Garciou nad případem dvacetileté ženy, jejíž mrtvola je nalezena v bizarní pozici na trávníku poblíž losangeleského letiště. Pitva prokáže, že oběť byla mučena a usmrcena mimořádně trýznivým a vynalézavým způsobem - a také se objeví vzkaz, který vrah v jejím těle zanechal. Takřka hned se najde i další tělo a Hunter se pouští do boje s časem, aby dostihl a zneškodnil netvora, jehož minulost skrývá temné tajemství - predátora, který má jedinou neukojitelnou touhu: zabíjet.
 



Sedm sester
Žánr: společenský román
Na luxusní sídlo Atlantida na soukromém poloostrově ženevského jezera se sjíždí z různých koutů světa šest mladých žen, které přivedla domů smutná událost: smrt jejich adoptivního otce. Každá ze sester dostává jako dědictví i dopis s údaji, podle nichž může najít svou biologickou rodinu.
A tak se nejstarší ze sester, půvabná překladatelka Maia, ocitne v Brazílii, kam ji souřadnice z otcova dopisu zavedou. V Riu de Janeiru se s pomocí místního spisovatele Floriana vydává po stopách vznešené akdysi mocné rodiny Aires Cabralových a zjišťuje, že při odhalení záhady svého původu se musí vrátit o několik generací zpátky. K prababičce Izabele, která se během stavby slavné sochy Krista jako již zasnoubená osmnáctiletá dívka dostává s rodinou hlavního architekta projektu do Paříže, kde se vášnivě zamiluje do mladého sochaře Laurenta. Jejich tajná láska pokračuje i v Riu, a ačkoli se Izabela kvůli rodičům provdá za svého urozeného snoubence, nezůstane bez následků… Maia během pátrání po pohnutých osudech žen ze své rodiny propadá víc avíc kouzlu rodného Ria, ale ikouzlu svého sympatického průvodce. Cesta do minulosti jí pomáhá smířit se s nešťastným rozhodnutím v mládí, které po léta tajila…
 



Osudná zima
Žánr: krimi, detektivka
Druhý případ Maxe Tudora Bývalý agent MI5 a nyní anglikánský kněz si dokázal získat celou vesnici Nether Monkslip, především místní dámy. Nyní ho ale okolnosti přivádějí do úplně nového prostředí – na hrad Chedrow. Starý lord Footrustle pozval na Vánoce celou rodinu. Tajemná zákoutí starého hradu jsou najednou plná chamtivých příbuzných, kteří se nemohou dočkat, až ten starý protiva umře a oni zjistí, komu z nich odkázal svůj majetek. Když starého lorda najdou usmrceného několika bodnými ranami, je jasné, že někdo byl až příliš netrpělivý. A pak začnou umírat další… 


Sůl moře
Žánr: román
Zima roku 1945. Čtyři mladí lidé. Čtyři tajemství. Druhá světová válka chýlí ke konci, poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich má co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Přišli každý odjinud, ale všechny je žene a pomalu dohání neštěstí, lži a… válka. Když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, z které jste země a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: Chtějí přežít. Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž líčí jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií. 


Duchové K2
Žánr: literatura faktu
K2 je s 8611 metry téměř o dvě stě padesát metrů nižší než Mount Everest, ale co se obtížnosti výstupu týče, s přehledem svého slavnějšího soka předčí. Zabít se na ní můžete snadno jak při výstupu, tak při cestě dolů. Mike Conefrey přináší v této poutavé knize barvitý popis prvních pokusů o dosažení vrcholu i fascinující vhled do složitého dědictví jejího prvovýstupu. Začíná neúspěšnou snahou na drogách závislého okultisty Aleistera Crowleyho a mapuje historii, ve které hned několik velkých a úspěšných mužů propadlo kouzlu K2: od zámožného italského vévody Abruzzského přes revolučního průkopníka lezení ve Spojených státech Fritze Wiessnera, skvělého, ale osudem stíhaného expedičního vůdce Charlieho Houstona až po Achilla Compagnoniho a Lina Lacedelliho, dva Italy, kteří nakonec jako první stanuli na vrcholu. Pro všechny se K2 stala posedlostí, ale ani jednomu nepřinesla štěstí.
Pomocí exkluzivních rozhovorů s přeživšími členy jednotlivých výprav i jejich rodinami a díky volnému přístupu k jejich deníkům a osobní korespondenci nám Conefrey servíruje skutečnou atmosféry „kruté hory“ a odhaluje, proč až do dnešních dnů zůstala „horou opravdových horolezců“, a to i přes mnohé kontroverze a tragická úmrtí. Duchové K2 je mistrovské dílo horolezecké literatury, vystavěné na napětí a obsazené samými tragickými hrdiny a výstředními snílky.


Sbohem, Piccadilly
Žánr: historický román
Píše se rok 1914 a Velká Británie čelí válce. Život Hunterových, jejich dětí, služebnictva a sousedů už nikdy nebude jako dřív. Pro dvacetiletého Davida představuje válka možnost projevit hrdinství, ale když se jeho matka dozví, že narukoval, zlomí jí to srdce. Krásná Diana se seznámí s vikomtem Charlesem Wroughtonem a zdá se, že ji čeká šťastná budoucnost, ovšem svolí aristokratická rodina ke sňatku dědice s pouhou dcerou bankéře? Dianina sestra Sadie pomáhá cvičit koně, které armáda potřebuje na frontu… Nová trilogie Cynthie Harrod-Eagles, autorky populární Dynastie Morlandů, která si získala věrné čtenáře po celém světě!


Křišťálový meč
Žánr: young adult
Každý může zradit... Nenechte si ujít pokračování Rudé královny! Krev Mare Barrowové je rudá jako většiny obyčejných lidí. Má ale nadpřirozené schopnosti jako Stříbrná, dovede ovládat blesky, což je zbraň, kterou chce královský dvůr získat pod svou kontrolu. Sice ji obvinili, že to vše jen předstírá a je prachsprostá podvodnice, ale jí se podaří uprchnout od Mavena, prince a přítele, který ji zradil. A Mare zjistí něco vskutku překvapivého – není jediná Rudá, kdo má podobné schopnosti. Pronásledovaná Mavenem, z nějž se nyní stal pomstychtivý král, vyráží pátrat po rudostříbrných bojovnících, aby je vyzvala k souboji s jejich utlačovateli. Ale nehrozí snad Mare nebezpečí, že se z ní stane přesně taková zrůda, které se pokouší porazit? Nezlomí ji váha životů, jež je nutné položit ve jménu revoluce? 


Sova
Žánr: krimi, detektivka
V lese kousek od Osla je v podivném hnízdě ze sovího peří nalezeno tělo sedmnáctileté dívky, jež se před tím ztratila z domova pro problémovou mládež.
Případem se začne zabývat zkušený detektiv Holger Munch se svým týmem. Vyšetřování pro nedostatek stop začíná váznout na mrtvém bodě, ale pak IT odborníkovi z oddělení vražd záhadný hecker pošle nahrávku, jež odhalí znepokojivé podrobnosti o osudu zabité dívky; ve filmu se na okraji mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt... A patrání se roztočí na plné obrátky.
Sova opět přináší promyšlenou, napínavou zápletku a proniká hluboko pod povrch lidské mysli stejně jako první Bjorkův román V lese visí anděl. Zároveň se v ní noříme hlouběji do soukromí detektivů Holgera Muncha a Mii Krügerové, které si díky veleúspěšnému prvnímu dílu řady již oblíbili čtenáři v řadě zemí. Spolu s tím, jak se snaží co nejrychleji rozlousknout zapeklitý případ a zastavit brutálního vraha, se oba vyšetřovatelé musí porovnat i s řadou výzev, které před ně staví jejich osobní životy.



Jednou tě najdu
Žánr: román pro ženy
Je rok 1999. Na exkluzivním večírku na oslavu nového milénia se letmo seznámí Hanna a Richard; ona je sebejistá, spontánní Angličanka, on je bohatý, povinnostmi svázaný Američan. Pocházejí z jiných světů a nemají společného zhola nic – tedy až na elektrizující vzájemnou přitažlivost. S novým rokem pro ně začíná i nová romance. Ani jeden z nich však není schopen předvídat, že to, co začalo jako flirt, se promění v turbulentní vztah, který jim zlomí srdce víckrát než dovedou spočítat. V průběhu dalších patnácti let sledujeme jejich štěstí i odloučení, odpuštění i bolest. Carrie Elksová napsala romanci vpravdě moderní: o lásce, která nikdy není samozřejmá a kdy překážky a nástrahy společného života je častokrát snazší obejít, než jim čelit. Ale to má vždycky své důsledky…


Skryté zlo
Žánr: společenský román
Emory Charbonneauová, dětská lékařka a maratonská běžkyně, zmizí na horské stezce v Severní Karolíně. Vydala se tam na trénink, ale také si chtěla uspořádat myšlenky a uvážit, zda má smysl udržovat manželství, které se rozpadá. Než policie začne po pohřešované pátrat, stopa dávno vychladla a horskou divočinu sevřela mlha a sněžení. Policie má podezření, že za zmizením Emory vězí právě její manžel. Strhující příběh, v němž nic není tak, jak se jeví, je nabitý nečekanými zvraty a prostoupený vášnivými emocemi. Vyprávění o lásce, zradě a volbě, kterou musí člověk učinit, aby přežil. 


Playground
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Co se stane během těch vzácných vteřin, kdy se zastaví srdce?
Jasmin Pascalová-Andersonová má hodnost poručíka švédské armády. Během mise NATO v severním Kosovu se její jednotka ocitne v boji. Jasmin ztratí dva ze svých mužů a sama je těžce zraněna. Na celou minutu a čtyřicet vteřin se jí zastaví srdce, potom je však přivedena k životu. Po probuzení mluví o své zkušenosti z klinické smrti: ocitla se v tajemném přístavním městě, jež představuje přechod mezi životem a smrtí a v němž panuje krutý a nespravedlivý systém. Jasmin je ze svých zážitků zmatená a rozrušená. Co se stalo během těch vzácných vteřin, kdy se jí zastavilo srdce? A jak se jí podařilo překonat nástrahy města a vrátit se do života?
Jasmin se ve Stockholmu léčí z posttraumatického stresového syndromu, opustí armádu a snaží se vést poklidný život. Až do dne, kdy jí vážná dopravní nehoda opět obrátí svět vzhůru nohama. Lékaři v nemocnici operují Jasminina syna, aby mu zachránili život. Během operace mu však musejí na okamžik zastavit srdce.
Nikdo neví, kolik pravdy je na příbězích těch, kteří se navrátili z blízkosti smrti. Ale Jasmin nemůže riskovat. Ví, že si její syn sám neporadí a nevrátí se. Kruté přístavní město plné násilí je nebezpečné místo. A ze všeho nejnebezpečnější je hřiště…



Nikdy
Žánr: román
Po dvaceti letech společného života Petr jednoho krásného nedělního rána Katce oznámí, že miluje jinou. Sbalí si věci – a je pryč. A spolu s ním láska, v kterou Katka věřila, společné sny, plány, budoucnost. Jak to má říct Liv, sedmnáctileté dceři, která tátu miluje? A jak má žít dál? Dokáže to? Překoná bolest a zradu?
Zpočátku se to zdá nemožné, ale jak čas plyne a Katka si rekapituluje život, manželství, zjišťuje, že…
Ale to už se dozvíte na stránkách této knihy, protkané láskou, vírou v sebe sama, přátelstvím. Je v ní všechno, co naplňuje náš život.


Střípky ticha
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Slabaughovi jsou přímo vzorová rodina amišských farmářů, tvrdě pracují, mají čtyři děti a se širokým příbuzenstvem skvěle vycházejí. Idylka skončí, když jedno z jejich dětí přivolá pomoc. Kate Burkholderová, policejní náčelnice z Painters Millu, objeví v nádrži na hnůj chlapcovy rodiče a strýce, všechny mrtvé. Zpočátku vše nasvědčuje tomu, že šlo o nešťastnou nehodu, během pitvy však koroner zjistí, že jedna z obětí utrpěla před smrtí úder do hlavy. Je zřejmé, že došlo k vraždě. Nikdo si nepřeje vypátrat vraha tolik jako Kate, která rovněž vyrůstala v amišské rodině, proto si případ bere poněkud osobně…


Tulák
Žánr: sci-fi
Strhující debut plný úplatných a zkažených rytířů a ztroskotaných létajících lodí. A v centru děje stojí tajemná postava osamoceného Tuláka
Svět je zničený, slunce se rozpadlo na dva kusy. Z Trhliny se vyvalila démonická stvoření, přivlastnila si svět a ničí vše, co jim přijde do cesty, zemi i lidi. Lidé svedli bitvu a prohráli. Rytíři a ochránci zemřeli. Nesmrtelní vůdci byli umlčeni. Už není naděje. Je jen Tulák.
Tulák je zničený, zlomený muž: nemá jméno, nemluví. Ale opatruje poslední naději lidstva. O jeho vzácné břemeno ho chce připravit mnoho zlých sil. Co se událo, že se svět změnil v noční můru plnou démonů? Proč síly zla Tuláka tak neúprosně pronásledují? A co je vlastně Tulák zač?



Hrdinové ve člunu
Žánr: román
Od samého začátku to byl bláhový sen.
Nikdo nečekal, že by posádka osmiveslice Washingtonské univerzity, složená ze synů dřevorubců, dělníků a farmářů, mohla porazit elitní týmy z Východního pobřeží a Velké Británie, a přesto to dokázali. Nakonec šokovali celý svět, když porazili i tým Německa, který vesloval pro Adolfa Hitlera na olympijských hrách v roce 1936 v Berlíně. Příběh se točí kolem Josepha Rantze, mladíka bez rodiny a budoucnosti, který se snaží najít díky sportu ztracenou sebeúctu.
Autor čerpal ze vzpomínek pamětníků i deníků samotných sportovců a ve své knize vytvořil nejen kroniku životního příběhu jednoho výjimečného mladého muže, ale i nezapomenutelný obraz pohnuté doby.



Rok zázraků
Žánr: společenský román
Téměř devadesátiletá Marvellous žije samotářsky v malebné přírodě Cornwallu. Jednoho dne se u ní objeví zubožený voják... Mladík poznamenaný válkou i smrtí dávné lásky a prazvláštní stařenka s nadpřirozenými schopnostmi se sblíží. Díky Marvellous a jejímu vyprávění dokáže Drake opět žasnout nad obyčejnými i neobyčejnými okamžiky života a nachází v sobě sílu jít dál. A zrovna tak přínosné je jejich přátelství i pro ni – teprve díky Drakeovi může Marvellous uzavřít některé epizody ze své minulosti.


Stínová královna
Žánr: fantasy
Zrcadlo, zrcadlo, kdo je nejmocnější?
Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morkantu se Loreleiin otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou.
Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky...
Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly, která budou mocnější než královnina. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše a záchranu lidu svého království je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.


Paní Grimmová a případ mrtvého lichváře aneb zimní případ
Žánr: krimi, detektivka
Druhý případ zvědavé baronky Grimmové, hrdinky české detektivní řady pro milovníky románů Agathy Christie.
Město Kostelec, v němž se příběh odehrává, není příliš odlišné od desítek podobných míst v naší zemi. Jediným rozdílem jsou dva zámky a jejich majitelka, baronka Kornélie Grimmová, zvědavá a všetečná dáma, která se velmi zajímá o detektivní romány a policejní vyšetřování.
Na pomoc má všechny obyvatele zámku, přítelkyni Hermínu, neteř Helenu, i třeba dlouholetého kamaráda Georga, abbého Holuba, lékařku Ludmilu, či zahradníka Emila a další, které už možná znáte z prvního dílu. Bez nich by paní Grimmová měla svou práci o mnoho těžší.
Případ mrtvého lichváře
Na polní cestě za městem je nalezen těžce zraněný muž, který po převozu do nemocnice zemře. Vyšetřováním se zjistí, že se jednalo o vyhlášeného lichváře, kterého nenávidělo mnoho lidí. Jak vybrat toho, který vedl smrtonosnou zbraň? To je nový úkol pro paní Grimmovou, Kdo zabil lichváře, který trápil desítky dlužníků? Byl to nepřátelský gang, nebo ti, kterým tahal z kapes nekřesťanské peníze, anebo někomu překážel? Do toho všeho ještě její nejlepší přítelkyně chystá svatbu a na zámek přibyla její neteř, mladá a hlučná dívka…


Matčiny dary
Žánr: společenský román
Když Ceciliina matka skončí v důsledku zákeřné Alzheimerovy choroby v pečovatelském ústavu, rozhodne se Cecilie dát do pořádku rodný dům. Během úklidu narazí na matčiny úhledně zaznamenané seznamy všech vánočních dárků, které rodina v průběhu čtyř desetiletí nejen darovala, ale také dostala. A ke každému dárku se váže životní příběh nějakého člověka. Tyto seznamy jsou pro Cecilii určitým vodítkem pro sepsání rodinné historie od konce 19. století až po současnost…
Jedinečná kniha, která se stala v Norsku bestsellerem, je úžasnou cestou časem i obrazem jedné neobyčejné rodiny.



Řezník
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Před třiceti lety policejní náčelník Edward Shank dopadl a zastřelil nejproslulejšího sériového vraha v historii Seattlu: Řezníka z Beacon Hill. Nyní, ve věku osmdesáti let, přenechává svůj viktoriánský dům vnuku Mattovi, nadanému kuchaři.
Během rekonstrukce, kterou Matt v domě provádí, dojde k hrůznému objevu. Matt se musí rozhodnout, zda bude ignorovat děsivé tajemství, půjde na policii či zda vezme věci do vlastních rukou. Minulost jeho rodiny si ale vybírá svou daň i na něm a on sám se začíná zneklidňujícím způsobem měnit.
Jeho přítelkyně Sam věří, že její matka byla zavražděna Řezníkem, třebaže k její smrti došlo dva roky poté, co Edward Shank vraha zastřelil. Sam nicméně její pátrání přivádí stále blíž k pravdě… a také rovnou k Mattovu hroznému tajemství.
 



Eminy slzy
Žánr: román
Temperamentní Ema prožívá životní krizi. Její harmonické manželství naruší manželova nevěra. Tento úder přichází v ten nejnevhodnější čas, Ema zrovna slaví padesátku a překračuje tak jakousi pomyslnou čáru středního věku. Cítí se odkopnutá a nepotřebná, její samotu navíc znásobí nemoc její matky. Ema se o ni musí starat a začne se na ni citově upínat. V tomto těžkém období potkává bývalého spolužáka Evžena, čerstvého vdovce. Postupně se sbližují a začne se rodit krásný nový vztah. Ema začne být opět šťastná, ale najednou přijde matčino úmrtí, na pohřbu se objevuje manžel Adam a chce se vrátit... 


Nejstudenější válka
Žánr: fantasy
Druhý díl románového triptychu, ve kterém si Otčina Roberta Harrise podává ruku s Alanem Moorem.
Dvacet dva let po druhé světové válce panuje mezi britským impériem a SSSR jen křehká rovnováha sil. Sovětský svaz se táhne od Tichého oceánu po kanál La Manche a Britům už desítky let skýtají jedinou obranu jejich čarodějové – kteří však nyní za podezřelých okolností jeden po druhém umírají.
Z přísně tajného výzkumného střediska hluboko za Železnou oponou mezitím prchá dvojice sourozenců, kterou kdysi zvrhlý nacistický vědec obdařil nadlidskými schopnostmi. Cílem jejich útěku před Sověty, kteří se německý program pokoušejí v co nejrozsáhlejším měřítku napodobit, je Londýn. V britské metropoli totiž žije někdejší vyzvědač Raybould Marsh, s nímž má šílená vědma Gretel své plány. A jak Marsh záhy zjistí, když se nechá znovu zatáhnout do světa tajné organizace Milkweed, ani Británie své nejzlověstnější operace neuzavřela s koncem války. Jakou cenu bude ochoten splatit, aby ochránil vlast a královnu?
 



Poprask v sýrové uličce
Žánr: humor, satira
Robert Fulghum tak, jak ho známe a máme rádi. Je čím dál starší, moudřejší, ale smysl pro humor ani v nejmenším neztrácí. Utvrdí vás v tom, že je každý den plný zázraků, které člověk vidí jen, když chodí po světě s otevřenýma očima i srdcem. Navrch se dozvíte spoustu nových věcí o strakách, historii Santa Fe, keramice i tělesných pochodech. A už jste někdy tančili s orangutankou?
Životopisci uvádějí, že nasbíral pestré životní zkušenosti a k psaní se dostal v podstatě náhodou. Nikoli však nelogicky: jako praktický umělec slova působil třeba coby folkový zpěvák nebo unitářský pastor. Ale vedle toho byl i kovbojem, barmanem nebo obchodním agentem. Řada jeho textů vznikla právě pro potřeby jeho evidentně netuctové pastorační činnosti.


Kyberbouře
Žánr: sci-fi 
Když v běhu dní zachytíme spojení slov jako virus-banka-mail, obvykle zbystříme. Kdo se nám má co šťourat v soukromí, že?
Jenže…
Když začnou světová internetová média chrlit čím dál absurdnější zprávy o katastrofách a kolabující kybersvět křiví pohled na realitu, Mike Mitchell, průměrný Newyorčan, který se zrovna snaží zachránit si manželství, najednou zjišťuje, že tady už nejde jen o nějaký nabouraný účet. A když pak série sněhových bouří odřízne New York od zbytku světa, stane se z města ledová hrobka, kde už se nedá nikomu věřit a nic už není takové, jak to vypadá. Někdy ty nejhorší bouře nevyvolá matka příroda a někdy ty nejhorší noční můry nejsou ty, z nichž se můžeme probudit…



Královna Tearlingu 2
Žánr: fantasy
Kelseu Glynnovou, mladou královnu Tearlingu, čeká výzva, jaké dosud nečelila. Poté, co Kelsea zkřížila plány sousední země Mortmesne a její nebezpečné Rudé královny, je její vlastní země pustošena krvavou invazí. Zatímco je cizí armáda každým dnem blíž a blíž, Kelsea naváže díky magickému královskému safíru kontakt se ženou jménem Lily, která žila před mnoha lety – a jejíž osud je s Kelseou svázaný víc, než si umí představit. 


Připravena zemřít
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Občas nastane situace, kdy máte totiž jen dvě možnosti: zabít, nebo zemřít.
Na vrahově seznamu je šest osob. Když si prohlíží jejich fotky, zrychlí se mu dech. Šest tváří, šest vinných. První z nich už zemřel, další přijdou brzy na řadu. V seznamu jsou také policistky Alvarezová a Pescoliová. Vrah je pozorně sleduje a v duchu si přehrává ten slastný okamžik, kdy bude konečně moct stisknout spoušť a další bezvládné tělo padne do rudnoucího sněhu...
Šerif Dan Grayson leží s těžkým střelným zraněním v nemocnici a policejní oddělení v městečku Medvědí brod zažívá šok. Policistky Alvarezová a Pescoliová vyslýchají osoby ze seznamu podezřelých a s každým dalším sepsaným protokolem sílí jejich jistota, že tento případ se dotýká i jich osobně. A pak je v lese nalezeno tělo ctihodné soudkyně a vrah pošle do novin vzkaz: „Kdo asi přijde na řadu teď?"
Jen naprostý pošetilec by čekal, až pachatel tuto otázku zodpoví další vraždou. Pescoliová rozhodně čekat nehodlá, právě naopak. Pouští se do pátrání s ještě větší vervou než doposud... aby ji nalezené stopy dovedly přímo do náruče netvora, který ji měl celou dobu přímo na očích. A když se pak Pescoliová k němu přiblíží na dosah, musí být připravena zabít. Nebo zemřít...


Narodili se, aby přežili
Žánr: literatura faktu
Mezi milionem obětí holokaustu, které byly v roce 1944 poslány do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau, prošly Priska, Rachel i Anka jeho branami s tajemstvím – všechny tři právě otěhotněly, a svému osudu musely čelit samy, bez manžela. S obrovským strachem z budoucnosti, poté, co už ztratily tolik svých blízkých, se tyto mladé ženy upnuly k tomu jedinému, co jim v životě zbylo: zachránit sebe a své nenarozené dítě. Jedna z matek pocházela z Třebechovic pod Orebem, druhá z Bratislavy a třetí z polské Lodže.
Kniha mapuje neuvěřitelné příběhy těchto tří žen – nejdříve do Osvětimi, pak do německého pracovního tábora, kde, polomrtvé hlady a udřené z nelidské práce, se snažily zakrýt svůj zdravotní stav. A nakonec je čekala pekelná 17denní cesta vlakem s tisíci dalšími vězni přes západní a jižní Čechy do tábora smrti v rakouském Mauthausenu. A když už se zdálo, že tuto cestu nepřežijí, podařilo se několika hrdinům z Horní Břízy dát potřebným trochu jídla a vody.



Čas žen 
Žánr: společenský román
V jednom z typických leningradských komunálních bytů společně žijí tři osamělé stařeny. Glikeria je dcerou bývalých nevolníků, Ariadna pochází z bohaté rodiny a mluví francouzsky a Jevdokia je nevzdělaná a zatrpklá. Jejich život se změní ve chvíli, kdy je do uvolněné místnosti v jejich bytě přidělena svobodná matka, dělnice Antonina se svou šestiletou dcerou. Ženy se holčičky ujmou a stávají se jejími adoptivními babičkami. Potajmu jí vštěpují znalosti o dějinách své země, tak jak je samy zažily: revoluce, první dny Sovětského svazu, blokáda a hladomor za druhé světové války… Děvčátko reaguje kreslením nádherných obrázků, protože je němé. Kdyby na to přišly úřady, poslaly by dítě do ústavu. Když Antonina těžce onemocní, babičkám hrozí, že milovanou holčičku ztratí — musí jí proto najít nevlastního otce dřív, než bude pozdě. 


Anna a Vlaštovčí muž
Žánr: román
Píše se rok 1939. Sedmiletá Anna, dcera profesora krakovské univerzity, se poté, co otce zatkne gestapo, náhle ocitá na světě sama. Pak se ale setká s tajemným mužem, který rozumí vlaštovčí řeči a dokáže si poradit s nepřátelskými vojáky i s celou řadou dalších problémů. Tak začíná velké dobrodružství, ve kterém mezi Annou a jejím záhadným ochráncem vznikne těsné pouto, zatímco společně putují válkou rozvrácenou zemí a vzájemně si dodávají sílu. Nebezpečí však číhá na každém kroku - a jak se má Anna přesvědčit, i tam, kde ho člověk nejméně čeká. 


Když padne noc
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Jedna rodina. Dva muži zbrocení krví. A noc, která všechno změní…
Sandy Tremontovou by nenapadlo, že právě dnes se její život otřese v základech. S nadcházejícím soumrakem sice v domě panuje neklidná nálada, není to ale nic, s čím by si Sandy neuměla poradit.
V tu samou chvíli se ubývajícím světlem ženou dva zoufalí muži v oblečení potřísněném krví. Téměř dvě desítky let spolu sdíleli vězeňskou celu a za tu dobu se z nich stal smrtelně výkonný tým.
Když rozrazí dveře domu Tremontových, přinášejí s sebou odkaz dlouholeté hrůzy. Sandy teď musí bojovat za záchranu rodiny, kterou miluje, přestože ji děsivé tajemství hrozí stáhnout do temnoty.


Hrob mé sestry
Žánr: krimi, detektivka
Tracy Crosswhiteová dvacet let zpochybňuje fakta obklopující zmizení své sestry Sáry a soud s údajným vrahem, který následoval. Nevěří, že Edmund House – již dříve usvědčený násilník, na něhož padla vina za vraždu Sáry – je skutečný pachatel. Když jí osud nabídne příležitost dosáhnout spravedlnosti, stává se Tracy detektivem na oddělení vražd v Seattlu a celý svůj další život zasvětí tomu, aby vypátrala sestřina vraha.
Jednoho dne jsou konečně objeveny Sářiny tělesné pozůstatky nedaleko jejich rodného městečka v pohoří Severní Kaskády ve státě Washington. Tracy je pevně rozhodnutá získat odpovědi na otázky, které ji tak dlouho trápily. Během pátrání po skutečném vrahovi však začne odhalovat temná, dlouho střežená tajemství, která navždy změní její vztah k minulosti a otevřou dveře smrtícímu nebezpečí.



Farma
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Daniel je přesvědčen, že jeho rodiče si po odchodu z Londýna užívají klidný důchod na odlehlé farmě v matčině rodném Švédsku.
A pak mu jednoho dne zatelefonuje otec. „Volám kvůli matce… Není v pořádku… Fantazíruje – vidí hrozné, hrozné věci.“ Daniel si okamžitě zarezervuje letenku do Švédska, když vtom má další hovor. „Tvůj otec s tebou už určitě mluvil,“ ozve se matčin hlas. „Všechno, co ti ten člověk řekl, je lež… Počkej na mě na Heathrow…“
Daniel je zničehonic nucen rozhodnout se, komu věřit. Matčinu tvrzení o děsivém zločinu, o spiknutí, na němž se podílí i jeho otec? Otcovu přesvědčení o matčině duševní nemoci? Klíčem je příběh plný znepokojivých detailů a hlubokých tajemství z minulosti – navíc Daniel skrývá jedno čerstvé, současné…
 



Starý kraj
Žánr: společenský román
Pětiletá Vera, „polské děcko“, uprchla se svou matkou v roce 1945 z východního Pruska na sever Německa do regionu Altes Land. Útočiště našly na starém statku. Vera se ve velkém, chladném selském stavení celý život cítila jako cizinka, ale přesto ho nikdy nedokázala opustit. O šedesát let později se jí přede dveřmi nečekaně objeví neteř Anna. Utekla i se svým malým synem z předměstí Hamburku, kde ctižádostiví ekorodiče svoje děti nosí ulicemi jako trofeje — a kde se Annin muž zamiloval do jiné. Vera a Anna se vůbec neznají, přesto mají společného víc, než tuší.
Dörte Hansenové je vlastní bystré oko a suchý humor, v této knize vypráví příběh dvou samotářek, které nečekaně najdou něco, co neměly: rodinu.
 



Vězeň noci a mlhy
Žánr: historický román
Mnichov 30. let 20. století skrývá mnohá tajemství a za každým rohem číhá nějaké nebezpečí. Gretchen vyrostla mezi národními socialisty pod ochranným křídlem „strýčka“ Adolfa. Její otec totiž padl, aby zachránil Hitlerův život. Nebo alespoň tak jí to nacisté vyprávěli. A Gretchen tomu také věří, dokud nepotká odvážného a pěkného židovského novináře Daniela Cohena. Gretchen by měla Danielem opovrhovat a vůbec by s ním neměla mluvit, avšak z nějakého důvodu nedokáže neposlouchat jeho vysvětlení otcovy smrti – že její otec, nacistický mučedník, byl zabit někým ze strany. A už vůbec nedokáže odolat přitažlivosti, která ji k Danielovi táhne… Gretchen začne na vlastní pěst pátrat a prověřovat lidi, které považovala za rodinné přátele. Zvolí si Gretchen raději pohodlný život Hitlerovy oblíbenkyně, anebo dokáže poslechnout své srdce a zavrhnout vše, čemuž do té doby věřila? 


Bůh v troskách
Žánr: román
Ve svém skvělém románu Život za životem, jedné z nejprodávanějších knih pro dospělé v roce 2014, zkoumala Kate Atkinsonová možnosti nekonečných příležitostí – Ursula Toddová prožívala znovu a znovu převratné události dvacátého století. V Bohu v troskách obrací Atkinsonová pozornost k Ursulinu milovanému mladšímu bratrovi Teddymu – adeptu básnictví, pilotovi bombardéru RAF, manželu a otci – a sleduje ho na jeho cestě mezi nebezpečími a pokroky 20. století. Navzdory tomu, co zažil v bitvách druhé světové války, bude pro Teddyho nejtěžší prožít budoucnost, v niž ani nedoufal. 


Pád
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Jack Taylor odjakživa potřeboval k životu dobrodružství a adrenalin. Pro vládu testoval výzbroj a výstroj v nejrůznějších drsných prostředích, od vyprahlých pouští přes hlubiny oceánů po ledové vrcholky hor. Až mu byla i samotná Země malá…
Dalším krokem v Jackově slibné kariéře je zvlášť extrémní kousek – na vlastní kůži vyzkouší možnost strategických výsadků z kosmu. A nejde o „pouhý“ skok ze stratosféry, jaký absolvoval Felix Baumgartner nebo Joseph Kittinger. Jack se chystá vrhnout se do prázdna až z nesmlouvavé žhavé termosféry, překonat rychlost zvuku a čelit řadě možných nebezpečí: vzplanutí v atmosféře, selhání výstroje či vlastního organismu.
Jenže na to, co ho čeká dole na Zemi, ho žádný výcvik nepřipravil!


Planina
Žánr: román
Dva mladé páry z Reykjavíku se vypraví na cestu přes nehostinné planiny středního Islandu. Na písčitých pláních severně od ledovce Vatnajökull sjedou v mlze z cesty a narazí do domu v pustině, jakési pevnosti bez sebemenšího spojení s okolním světem, kterou obývá podivná stařena a její manžel a kde se na večer vždy pečlivě zamyká. Během nedobrovolného pobytu v domě se jim jejich minulost ukáže v novém světle a je čím dál méně zřejmé, kde mají hledat nepřítele. V knize se jedinečně prolínají prvky psychologického thrilleru s jízlivým komentářem současných společenských změn, které na Islandu nastaly v důsledku finanční krize v roce 2008. Tento sofistikovaný, sugestivní a výborně napsaný příběh patří k nejpozoruhodnějším knihám současné severské literatury.


Farma smrti
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Jednoho dne je nalezeno v Liverpoolu na schodech do kostela mrtvé tělo umučeného mladíka. Detektiv inspektor Murphy a detektiv seržantka Rossiová se pouštějí do vyšetřování, aniž tuší, kam je až může zavést. Nejenže se střetnou s lidmi, kteří se pomocí podivných experimentů snaží napravit svět, ale setkají se přímo s tím, který si o sobě myslí, že je ztělesněním samotné pravdy. S tím, kdo se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ovšem jeho cesta je lemována mnoha, až příliš mnoha mrtvými...


Zmrtvýchvstání
Žánr: historický román
Víš, milý čtenáři, co je to zrada a jak podle se někdy může zachovat druh ve zbrani? Vždyť i ostřílený hraničář a zkušený traper ve službách Kožešinové společnosti Skalnatých hor H U G H G L A S S zjišťuje krátce poté, co byl na lovu napaden rozzuřenou medvědicí, že mušketýrské heslo „Všichni za jednoho“ nemusí na americkém Západě v roce 1823 nutně platit. Těžce raněného zbaběle opustí dva členové výpravy, kteří ho měli chránit. S nicotným zbytkem výbavy, o nějž už tito zrádci neměli zájem, se pak zubožený Hugh plazí stovky mil čarokrásnou, byť chladně netečnou panenskou přírodou poháněn vidinou, že musí přežít, aby se pomstil.
Vyprávění o nezdolné síle vůle, zasazené na území dnešního Wyomingu, Montany, obou Dakot a Nebrasky, přináší vedle úchvatných scenerií, zálesáckých receptů, krutých střetů s indiány i okamžiků bezmoci rovněž existenciální rovinu, poměřující lidské pohnutky ve světle věčnosti.
 



Spálená obloha
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Stačí jen okamžik – a život se změní v peklo. A umí ho vykreslit nejen Gillian Flynnová...
Rachel Jennerová zůstala na moment pozadu. Od té chvíle se její osmiletý syn Ben pohřešuje. Avšak co se vlastně onoho osudového odpoledne na jejich procházce v lese stalo?
Rachel se zhroutí svět, navíc proti sobě poštve téměř celou veřejnost. Ani spolupráce s policií neprobíhá zrovna ideálně.
Ubíhají minuty, hodiny, dny... neúprosně ukrajují šanci, že Ben je ještě naživu. Že se najde. A vrátí se zpět.
Rachel zjistí, že nikomu nemůže věřit. Dá se však věřit Rachel?
 



Popel ve větru
Žánr: román pro ženy
Nové vydání oblíbené spisovatelky románů pro ženy. Mladičká Alaina MacGarenová přišla ve válce Jihu proti Severu o všechno, co měla. Navíc byla falešně obviněna z vraždy. V mužském přestrojení najde úkryt u seveřanského lékaře, kapitána Latimera. Nejdřív v něm vidí jen nepřítele, ale potom se její nenávist vytrácí a mění se v docela jiný cit, ale v chlapeckých šatech může těžko očekávat, že bude její láska opětována. 


Padající detektiv
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Zavražděný sociolog, vyděšený šestiletý svědek a ohrožení násilnickými gangy: nový případ Lea Junkera mu návrat k policii nijak neusnadňuje. Všem musí dokazovat, o čem se dennodenně snaží přesvědčit sám sebe – že je fyzicky i psychicky zase fit a plně práceschopný. Když Leo s kolegou Birckem konečně objevují horkou stopu, je jim případ odebrán a předán švédské tajné službě. Ale to tím víc probouzí Leovu ctižádost a posiluje jeho pocit, že některé důležité detaily tohoto případu by měly být ututlány…

 
Dvůr trnů a růží
Žánr: sci-fi, fantasy
Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce. Úžasný a mrazivý příběh na motivy Krásky a Zvířete. 
 
  

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Skvělé tipy :) Na spoustu z těchto knížek se chystám :) A některé by mohl přinést třeba i ježíšek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Tak snad ježíšek některé přinesl :)

      Vymazat
  2. Super tipy, myslím, že si tam každý niečo nájde a to je výborné. Ja onedlho plánujem čítať Sklenený meč, už sa teším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně za takovým účelem jsem tento článek dávala dohromady :) Aby si v něm každý našel to své :)

      Vymazat
  3. Bolest a Seznam mrtvých je na mém seznamu nových knih, které musím koupit :D
    Hrob mé sestry začínám číst a jsem hodně zvědavá!!
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se podařilo knihy koupit a jsi z nich nadšená :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu