The BedTime Book Tag

21.7.16


Hezký den všem!
Vzhledem k tomu, že jste si celkem psali o nějaké jiné články, dívala jsem se po internetu, co by bavilo mě a co by mohlo bavit i vás! Natrefila jsem na tag The BedTime Book Tag, tak doufám, že se mnozí z vás inspirují a těchto pár otázek zpracujete také. Ony tagy nejsou vůběc špatné. O tom, kdo jej vypracoval, se můžete mnohé dozvědet, nebo článek lze pojmout jako inspirace na knižní tipy.


1. Jaká kniha tě udržela vzhůru po celou noc?
Tuhle knížku jsem v některém z mých tagů zmiňovala, ale k této otázce se hodí dokonale. Je jí kniha Než jsem tě poznala. Přečetla jsem ji během dvou až tří dnů a dočítala jsem ji v noci. Nemohla jsem jít spát bez doho, aniž bych se dozvěděla, jak to dopadne. U posledních stran jsem si připadala jako v slzavém údolí, ale rozhodně to za tenhle emoční kolotoč stálo!


2. Jaká kniha tě vystrašila natolik, že ses bála jít spát?
Tolik knížek, které by mě vystrašily, jsem nečetla. Přesto mě hned napadne Okřídlená duše, kde je hlavní hrdinka obdařena schopností vidět duchy a cítit jejich přítomnost. Četla jsem ji někdy na přelomu podzimu a zimy, kdy se stmívá brzy, a vzpomínám si, že když jsem šla zavírat psa do boudy, lehce mi cvakala prdelka, protože všude kolem byla tma. Od té doby jsem nijak zvlášť strašidelnou knihu nečetla. Kdybyste měli ale tip, budu moc ráda, když mi dáte vědět!


3. Jaká kniha tě téměř uspala?
Podařilo se mi usnout u spousty knížek... Nebylo to však proto, že by mě nebavily. Spíš z důvodu, že jsem byla unavená. Takže moje zásada zní: "Pokud nechceš, Lucie, usnout u knížky, neléhej si!" Poslední taková kniha, u které jsem usnula, byla Budoucnost. Vzhledem k tomu, že takové knížky nečtu v příliš hojném počtu, je to pro mě náročnější čtení, jak na představu, tak zpracování. Námět to má však zajímavý, takže to dám!


4. Která kniha ti nedopřála klidné spaní, protože ses nemohla dočkat toho, až vyjde?
Pro mě jednou z nejvíce očekávaných knih byl Bellagrand. Což je díl, který předchází mé nejoblíbenější knize, a to Měděnému jezdci. Byla jsem tak napnutá a netrpělivá, že jsem se nemohla dočkat dne, kdy mi Bellagrand dorazí domů...


5. V jaké knize se nachází tvůj vysněný přítel?
Trošku ošemetná otázka... Přítele mám, takže si jej nemusím vysnívat. Ale kdybych si nějakého knižního krasavce přece jen měla vybrat, byli by to dva. Prvním by byl Alexandr z Měděného jezdce - statečný, milující a Philip z Panství Edenbrooke - vtipný, místy tajemný gantleman.


6. V jakém knižním světě by pro tebe bylo noční můrou žít?
V každém takovém, ve kterém by byla válka nebo se uskutečnila nějaká tragédie, katastrofa. Konkrétně budu jmenovat období druhé světové války, kdy docházelo k umistňování židů do koncentračních táborů. Přesně na takovém místě bych nechtěla skončit. Když jsem četla osobní zkušenosti tří žen v knize Narodili se, aby přežili, místy mi bylo až zle a člověk tomu nemohl uvěřit, že takovými způsoby Němci zacházeli s jinými...


7. Jaká kniha pro tebe byla děsivě napínavá?
Napínavou byla zaručeně knížka od Jo Nesbo, a to Sněhulák. Od autora jsem do té doby nečetla nic, ale knížka stála za to. Nutilo mě to být neustále v pozoru, přemýšlet, kdo je vrah. Dokonce jsem se o hlavní hrdiny strachovala, protože v jistých pasažích se hustá a napínavá atmosféra dala krájet.


8. Jaká knižní obálka ti připomíná čas spánku?
Tuhle knížku sice ještě přečtenou nemám, ale když se zadívám na její obálku, připadá mi taková snová. Člověk může popustit uzdu fantazie a dostat se na jakákoli místa, což jde právě v průběhu spánku a snění (pro nás knihomoly i v průběhu čtení). Je jí kniha Serafina a černý plášť.


9. O které knize se ti zdálo?
I když si po probuzení většinou sny pamatuji, zrovna si nedokáži vybavit, o které knížce se mi zdálo. Můj snový svět je celkem bohatý, zdají se mi všelijaké věci. Dokonce jsem si říkala, že bych se jimi inspirovala pro napsání nějakého příběhu, ale moje pisatelské schopnosti nejsou na takové úrovni.

10. Jakého knižního netvora bys nechtěla najít pod postelí?
Když pominu různé duchařiny, vzpomněla jsem si na knihu Utrpení neviňátek, která mě celkem děsila. Nechci vám nic vyspoilerovat, proto nebudu jmenovat ty bytosti, které páchaly zlo, ale nahánělo mi to hrůzu... Takže tyhle bestie bych nechtěla mít ani pod postelí, ani nikde jinde.


Mohlo by se vám líbit

26 komentářů

  1. Prima. Takze Nez jsem te poznala ? U me asi Harry. Budoucnost mama a snad me teda neuspi. Ale rozumim ti, ja mam ted taky knihu, u ktere usinam, i kdyz me bavi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brzo bych chtěla dát re-reading Než jsem tě poznala. Film jsem ještě neviděla, tak abych si to oživila :) Já se s tím místy celkem peru, je to bichle a ne úplně žánr pro mě. Včera se mi u toho podařilo usnout zas :D

      Vymazat
  2. Skvělý TAG a také zajímavé odpovědi. Souhlasím s Měděným jezdcem a Bellagrand bych si v brzké době také ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Snad se ti bude líbit i Bellagrand! Tu sérii zbožňuji, ale Bellagrand byl o něco slabší :)

      Vymazat
  3. To je skvělý TAG! :) Nevadí, když se taky zapojím? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to mě těší! :) Určitě se zapoj! Moc ráda si jej přečtu v tvé verzi :)

      Vymazat
  4. Tak to je výborný TAG! Taky si ho někdy musím vyplnit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Bavilo mě to vypracovávat, určitě to taky zkus :)

      Vymazat
  5. Super TAG! Už jsem si ho napsala a někdy se do něho také pustím a samozřejmě tě v něm zmíním :))
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se Ti líbil! Ráda se pak podívám na tvoji verzi tagu :)

      Vymazat
  6. Úžasný TAG :D! Dúfam, že naň nepozabudnem, pretože rada si ho tiež vyplním :).

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavý tag, v budoucnu (vážně teď neřeknu kdy) se u mě na blogu rozhodně taky objeví :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkný tag! A fakt si budu muset přečíst něco od Jojo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě její knížky stojí za přečtení ;)

      Vymazat
  9. Skvělý TAG!! :)
    Ty otázky jsou vážně super. Nevadí, když ho na svém blogu také udělám? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky :) Rozhodně mi to nebude vadit, klidně tento tag taky zpracuj :)

      Vymazat
  10. Výborný TAG a úplne si mi prišla do rany s "Orkídlenými dušami". Ja som na ne úúúúplne zabudla a teraz som mala chuť na niečo temné a mysteriózne, idem na to :)) Inak, vidím, že to má 5 dielov, čítala si všetky? Viem, že si čítala prvé tri, tak tie dva asi neboli preložené?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Peti! :) Tak jsem zvědavá, co na Okřídlenou duši řekneš ;) Úplně jsi mě potěšila, že jsou i další díly k této sérii, to jsem totiž vůbec nevěděla :) Díky tomu jsem zapátrala a čtvrtý díl by prý měl být přeložený v roce 2017!! :) Tak uvidíme. Každopádně užij si Okřídlenou duši! Já si dám na podzim re-reading této série, plus ještě tip od tebe na knížku Mrtvá a žívá/Rebeca od Daphne du Maurier, taky jsem se k ní doposud ještě nedostala.

      Vymazat
  11. chystám se číst Budoucnost, ale když tě uspala... tak nevím nevím :D zbytek knížek jsem nečetla, takže nemohu soudit :) ale často se mi stává, že knihu prostě nemohu odložit až do samotného dočtení ke zdárnému konci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uspala mě, protože jsem ji četla večer a lehla jsem si k tomu :D K tomu ta knížka je psána stylem, na který nejsem zvyklá, takže to pro mě bylo složitější. Zatím jsem rozečtenou Budoucnost odložila na neurčito, protože teď se mi nějak číst nechce :) Ale ty ji nezatracuj, třeba pro tebe může být tohle čtení to právé ořechové včetně načasování ;)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu