Tajomstvo tvojho rodu

13.7.16


Adriana Langová pracuje ako redaktorka časopisu Živé dejiny. Miluje záhady a kvôli skvelým článkom neváha prenocovať na tajomných miestach. Téma, ktorú si tentoraz vyberie, prevráti jej život hore nohami. Privedie ju na miesto, kde prestane rozumieť samej sebe, kde ju klamú všetky zmysly a kde netuší, čo je sen a čo skutočnosť. Ako to, že pozná reč, ktorá jej má byť cudzia? Kto je ten nevšedný muž, čo žije na tajuplnom hrade v horách? A prečo ju tak neodolateľne priťahuje? Akoby to nestačilo, Adriana sa zamotá do príbehu starého rodu a vôbec netuší, že je ohrozený jej život. A nielen ten jej... Autorka úspešnej knihy Všetky moje tváre nás aj vo svojom ďalšom románe vtiahne do príbehu plného napätia, tajomstiev a lásky.

Michaela Ella Hajduková
Překladatel: -
Nakladatel: Artis Omnis
Rok vydání v originále: 2013
Rok vydání v SR: 2013
Počet stran: 188
 

Tajomstvo tvojho rodu pochází z pera slovenské autorky Michaely Elly Hajdukové, které je jejím druhým počinem. Kniha vypráví o mladé ženě Adrianě, která svůj život zasvětila kariéře redaktorky časopisu Živé dějiny. Jednoho dne však Adriana přijde s nápadem, že jako první uskuteční rozhovor se záhadným autorem velmi populární knihy Lacramioara. To však ještě netuší, jaký spád událostí tím spustí...

Když jsem se do knihy pouštěla, moc jsem nevěděla, co od knihy očekávat. Ve slovenštině jsem doposud nic nečetla, tak jsem byla zvědavá, jak se popasuji s jiným jazykem než s češtinou. Přesto musím říct, že čtení ve slovenštině bylo pro mě skoro tak přirozené jako číst v rodném jazyce. Sem tam jsem sice nevěděla, co jaké slovo znamená, ale pro pochopení celkového kontextu to nijak nepřekáželo.

Knížka je napsaná stylem, který byl pro mě dobře stravitelný, krátké kapitoly jsem také uvítala a celkově knížka nepřesahuje 200 stran, takže se čte velmi rychle. 


Jak vypovídá název knížky, nachází se v ní spousta tajemství. Nejenže je spoustou otazníků opředen samotný autor knihy Lacramioara, za kterým se Adriana vydá, tajemství skrývá i místo, na kterém se Adriana ocitne. Takové knížky, kde figurují záhady, mám ráda. Dokonce bylo přínosné a zajímavé i to, že jsem se dozvěděla něco o Rumunsku (doposud jsem o něm v knížkách neslyšela nic).

Začátek knížky mě do čtení nádherně vtáhl a ponořil, úplně barvitě jsem si představovala Adrianinu cestu do neznámé krajiny, její setkání s místními lidmi a její rozpaky a nejistotu. Jenže poté jsem nějak ztratila chuť do čtení a byl pro mě problém se do čtení opět ponořit. Naštěstí tenhle stav netrval dlouho a po několika desítkách stran jsem si čtení opět začala užívat. Přesto
nejvíce bavilo, když Adriana odhalovala minulost prostřednictvím nahlížení do deníků a kronik.


V Tajomstve tvojho rodu jsem se tak ocitla v Rumunsku, zažila lásku, zacestovala jsem si časem, odhalila kletbu a poznala jsem dobové tradice. Pokud chcete tohle zažít také, nebojte se do knihy pustit. Vzhledem k tomu, že je knížka opravdu útlá, nebude problém ji přelouskat během jednoho dne. Sice to není kniha, která by ve čtenáři zanechala úplně hlubokou stopu, přesto se zápletkou řadí mezi zajímavé a rovněž oddechové.

Mohlo by se vám líbit

5 komentářů

  1. Skvělá recenze!! :)
    Kniha musí být opravdu fajn, ale asi nic pro mě :/

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze!! :)
    Kniha musí být opravdu fajn, ale asi nic pro mě :/

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá vážně zajímavě! Ale pro mě bude a je problém slovenština. Snažila jsem se přečíst Stoletého staříka, ale mně se ta slovenština nečte pěkně. Strašně mi vadí. Třeba dětské příběhy - Žiráfí máma a jiné příběhy mi ve slovenštině nevadí :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda :/ Protože některé knížky mě lákají ke čtení hned (na Slovensku jsou již vydané a u nás až za několik měsíců). Tak přemýšlím, že si je objednám :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu