Aspoň trochu normální

3.2.16


Když se Travis vrátí domu z mise v Afghánistánu, zjistí, že jeho rodiče se rozvedli, bratr mu přebral přítelkyni a ukradl auto. A navíc ho pronásledují noční můry, v nichž stále dokola vidí smrt svého nejlepšího přítele. Zdá se, že jeho život je úplně v troskách. Pak ovšem potká Harper, svou dávnou kamarádku ze střední školy, s kterou se začne prodírat minovým polem rodinných problémů i posttraumatické poruchy. A konečně se zdá, že život by mohl být aspoň trochu normální. Travis suchý humor, smysl pro čest a povinnost i schopnost věřit v životě v to dobré, z něj dělají neobyčejného a neodolatelného hrdinu. Trish Dollerová, autorka knihy Kde hvězdy stále září, se tentokrát pustila do neobyčejně aktuálního tématu. Ale z pozice mužského vypravěče se jí ho podařilo uchopit poutavě, zajímavě, ale ne pateticky. Příběh o tom, že i v sebehorší situaci nesmíme ztrácet naději a že život je vlastně krásný.

Trish Doller
Překladatel: Karolina Medková
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání v originále: 2012
Rok vydání v ČR: 2015
Počet stran: 200



Znáte to slovní spojení "bylo to zalíbení na druhý pohled"? Přesně tak jsem to měla u knihy Aspoň trochu normální já. Když jsem knížku uviděla prvně, nejdříve jsem si všimla obálky, která na mě působila laciným dojmem a nijak mě nepřinutila, abych se vůbec obtěžovala přečíst si, o čem to je. Což byla chyba. Na to jsem ale přišla až v okamžiku, kdy jsem na ni zahlédla recenzi. Po jejím přečtení jsem byla uchvácena příběhem. Tématem mi to připomínalo také film Americký sniper v hlavní roli s Bradley Cooperem. Když jsem tedy dostala možnost mít další knížku k recenzi, rozhodla jsem se právě pro Aspoň trochu normální...


Travis, mezi mariňáky přezdívaný také Solo, se po misi z Afghánistánu vrací na čas domů, aby se mu zahojily psychické rány, které v terénu utrpěl. Návrat pro něj není jednoduchý, jelikož Travisovy vztahy s rodinou nejsou příliš idylické. Otec si ho neváží, bratr mu přebral přítelkyni... Avšak co by to bylo za příběh pro mladistvé, kdyby se v něm neobjevila nějaká ta spřízněnost duší?!

U knih oceňuji, když umí vyvolat všemožné pocity; soucit, lítost, porozumění. Zkrátka když autor pomyslně zabrnká na moji emocionální strunu, neudržím se a pak prostě brečím. Jsem sice citlivka, ale tohle nedokáže každá knížka. Avšak v autobusu jsem se musela mírnit, abych nebyla za plačku. Za nával emocí mohly především Travisovy zážitky, vzpomínky z mise a vzpomínka na kamaráda...

S takovou situací není lehké se vyrovnat, něco takového člověka poznamená na celý život. Při každém větším hluku, nebo při něčem podezřelém, byl ve střehu kvůli obávám, že by na něj mohl někdo zaútočit.

Naštěstí na zvládání těchhle těžkých situací měl kamarádku, která mu pomáhala. Líbil se mi kontrast těchto postav - on navenek drsný, nebojácný mariňák, ona křehká a nevinná.
Převážně jsem zvyklá číst knihy, kde jsou hlavními hrdinkami ženy. V případě Travise jsem se však do jeho kůže vžila stejně tak dobře, jako bych četla jakoukoliv jinou knihu s ženskou knižní hrdinkou.


Vzhledem k tomu, že je knížka úzká, přečetla jsem ji rychle. Měla jsem pocit, že sotva jsem knihu otevřela na první stránce, po chvíli jsem ji zase zavřela, protože bylo dočteno. Možná těch vzpomínek na Afghánistán nebo Travisovo dětství mohlo být více. Stejně tak mě zajímala dějová linka rodičů našich mladých hrdinů. Přesto bylo v knize řečeno vše podstatné, ale podle mě by nějaká další informace navíc neuškodila.

Příběh není napsán složitým jazykem, jeho čtení si budete užívat. Ti z vás, kteří mají v knihách rádi náhled do nitra hrdiny, tady si psychických pochodů užijete dosyta. I když bych knihu zařadila do literatury pro mladistvé, nemusejí se jí vyhýbat ani starší, jelikož i ty dokáže zasáhnout.
 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz
Knihu můžete zakoupit zde.

Mohlo by se vám líbit

16 komentářů

  1. Já knihu na základě obálky taky hned odsoudila, ale po přečtení recenze mě celkem láká - Americký sniper s Bradleym se mi totiž moc líbil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba se taky pro knihu nakonec rozhodneš ;)

      Vymazat
  2. Přesně ten kontrast postav tomu dodává takovou jiskru nemyslíš ? Úžasná knížka a pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) To vykreslení postav se rozhodně povedlo, to se musí nechat.

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Já jsem od ní moc neočekávala, myslela jsem, že bude stejná jako všechny ostatní knihy tohoto žánru :) Ale mile mě překvapila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Takový přístup je asi nejlepší. Pak nejsme tolik zklamaní, naštěstí tady se zklamání nedostavilo ;)

      Vymazat
  4. Děkuji za recenzi! :) Nejsem úplně fanynkou tohoto žánru, ale Tvá recenze mě přesvědčila do knihy alespoň nahlédnout :)
    http://fiamorisrunning.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu mám doma, ale ještě jsem ji nečetla. Moc mě totiž neláká téma, kde byl jeden z hrdinů ve válce. Je mi těch lidí strašně líto, že museli prožít to, co prožili.

    Krásná recenze! :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně je jich také líto. Na druhou stranu jsem ráda, že jsem si mohla přečíst i takový příběh :)

      Vymazat
  6. Recenzia sa ti vydarila. :)
    Mne sa knižka veľmi páčila. Hlavná postava bola skvelá, miestami som mala zimomriavky a bolo to miestami aj dojemné. A tiež mi to pripomínalo Amerického snipera, u neho som aj plakala :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že se recenze líbila, děkuju za tip ;)

      Vymazat
  7. Knížka vypadá dobře, určitě si ji píšu do svého nekonečného seznamu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkná recenze :-) také mám doma knihu a když jsem zahlédla její obálku, nijak mě nedonutila mrknout na anotaci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Obálka sice nic moc, ale ta knížka si zaslouží, aby byla čtená :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu