Jaké knihy vychází v LEDNU 2016

22.1.16

Konec ledna se blíží a já teprve teď přidávám přehled knih, které v lednu vychází! Celkem ostuda, ale důvodem mojí neaktivity (ať už na mém blogu nebo prohlížením vašich blogů) je zkouškové období a také to, že jsem začala chodit na praxi. Většinou člověk přijde domů a jediná věc, na kterou se zmůže je, že dá nohy nahoru, na chvíli otevře knížku, po pár stránkách ji zaklapne, jelikož se dostaví pocit únavy, a může jít spát. Dnes jsem se z praxe vrátila o něco dříve, tak jsem si řekla, že je potřeba se lehce pověnovat blogu a opět se ponořit do knižního světa...



Peter Robinson
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 14.1.2016

Odlehlé místo, dávno nepoužívaná železniční kolej – a mrtvola staršího muže, podivína, který se vyhýbal lidem. Zesnulý Gavin Miller býval učitelem, než ho obvinili ze sexuálního obtěžování a vyhodili. Od té doby žil jako poustevník. Byla to vražda, sebevražda, náhoda? A odkud se vzalo pět tisíc liber, které se našly v jeho kapse? 
Šéfinspektoru Alanu Banksovi na tomhle případu od začátku něco nesedí. Je tu až příliš mnoho motivů a ještě víc nesrovnalostí. Možná šlo o pomstu, možná o vydírání. Možná je do toho zapletena místní honorace. A souvislosti bude třeba nejspíš hledat v divoké minulosti počátku sedmdesátých let: době, která mimo jiné rozdmýchala zášti, jež nebyly nikdy zapomenuty – ani odpuštěny.


Lucy Foley
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 14.1.2016

Mladá fotografka Kate Darlingová pátrá po minulosti své zesnulé matky, slavné baleríny, jež byla jako malá adoptovaná. Náhodou se dostane k záhadnému portrétu ženy, která jako by z oka její matce vypadla – a přec to není ona. Když se jí podaří zjistit, že autorem portrétu je proslulý malíř Tom Stafford, který stále ještě žije na Korsice, začne se před Kate odvíjet příběh velké lásky, proti které se stavěl snad celý svět…


Blake Charlton
Nakladatel: Laser
Žánr: fantasy
Vychází: 15.1.2016

Nicodemus Weal je v pevnosti Starhaven cvičen už od dětství. Jeho mentor, slavný čaroděj magistr Shannon, ho učí jak vytvářet kouzla pomocí magických run, jak napsané kouzlo sloupnout ze stránky a nechat je působit. Zpočátku se Nicodemus zdá být velkým příslibem, vypadá to, že by mohl být Alkyónem, čarodějem nedostižné moci, jemuž je podle proroctví předpovězeno zachránit svět. Je tu pouze jeden problém: Nicodemus je kakograf a nedokáže reprodukovat ani jednoduché magické texty, aniž by je porouchal a přetvořil v pakouzla, která mohou mít smrtonosné následky. Nyní je mu pětadvacet, a zatímco jeho vrstevníci jsou uváděni mezi čaroděje, on je stále ještě učeň a musí se vypořádat s vědomím, že se mu nepodaří naplnit proroctví.
Ale ne všichni interpretují proroctví stejným způsobem. Existují frakce, které věří, že někdo jako Nicodemus vládne velkou silou - silou, která by mohla být použita stejně snadno v zájmu zla jako v zájmu dobra. A když jsou dva Nicodemovi spolužáci nalezeni mrtví, začíná být jasné, že některé frakce se nezastaví před ničím, dokud ho nenajdou a nepodrobí si ho.


Ayaan Hirsi Ali
Nakladatel: Ikar
Žánr: populárně naučná literatura
Vychází: 15.1.2016

Autorka se narodila v Somálsku a v roce 1992 požádala o azyl v Nizozemsku, kde udělala úspěšnou kariéru – vystudovala politologii a byla zvolena do nizozemského parlamentu. Nesmlouvavost, s níž vystupuje proti radikálnímu islámu, jí vynesla nejen výhružky islamistů, ale paradoxně i odsouzení ze strany západních politických a intelektuálních elit, které jí vyčítají, že svou kritikou muslimy provokuje. V Nizozemsku bydlela v opevněném bytě s neustálou ochrankou, nakonec si sousedi vymohli, aby se vystěhovala, protože se báli o vlastní bezpečí. V roce 2006 odjela do USA a věnuje se mezinárodní politice. Její nejnovější kniha nabízí kritický pohled na islám, muslimský svět i západní politiku. Jde o pohled, který většinová média nenabízejí, o to je odvážnější a upřímnější. Však autorka platí za svou upřímnost vysokou cenu.


Harlan Coben
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 15.1.2016

Cizinec se vynoří odnikud – možná v baru, možná na parkovišti, možná v supermarketu. Nikdo ho nezná. Nikomu není jasné, proč to dělá. Ale informace, které má, se nedají popřít. Zašeptá vám do ucha pár slov, rozmetá jimi váš svět na kousky a zmizí.
Adam Price to právě zažil – ideální manželství, dva skvělí synové, velký dům, výborná práce… Pak mu jeden cizinec prozradil tajemství o minulosti jeho ženy Corinne a Adamova iluze dokonalého života se rozplyne, jako by snad ani nikdy neexistovala. Čím hlouběji se však Adam noří do odhalení Corinniny zrady, tím víc mu dochází, že za vším stojí někdo, kdo se rozhodl lidem životy nejen ničit, ale i brát…
 
 
Nečekaná touha
Gail McHugh
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 15.1.2016

Emily Cooperová je připravená všechno riskovat kvůli tomu, aby byla s mužem, který pronásleduje její myšlenky i sny od prvního osudného dne, kdy se potkali. Zbývá jí jen držet se naděje, že ji Gavin Blake stále chce.
Gavin, který si hojí raněné srdce, se stáhl ze společnosti a uzavřel se do sebezničujícího, utlumujícího světa. Ačkoli Emily není zvyklá být ve vztahu silnější z obou osobností, musí teď najít odvahu a sebedůvěru, aby za jejich lásku bojovala a přivedla Gavina zpátky – i kdyby se přitom ztratila ve vše pohlcující, vzrušující vášni.
 
 
Kam se poděla Elizabeth 
Emma Healey
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: společenský román
Vychází: 15.1.2016

Jak máte vyřešit záhadu, když si nepamatujete, čemu jste na stopě?
Román Kam se poděla Elizabeth je opředen záhadou, kterou čtenáři zprostředkovává sama hlavní postava Maud. Ta je neuvěřitelně zapomnětlivou vypravěčkou. Pravda, čtenáři to příliš neulehčuje, ale co naplat, stejně si drahou Maud rychle oblíbí.
Maud je stará, zapomnětlivá, a když si vezme do hlavy, že se ztratila její kamarádka Elizabeth, nikdo ji nebere vážně. Ale jak má o tom přesvědčit ostatní, když si sama není jistá, kdy Elizabeth viděla naposledy? A tak jí nezbývá, než se do pátrání pustit sama, vyzbrojená lístečky s poznámkami, svou papírovou pamětí. Zároveň se jí však neustále vrací vzpomínky na její sestru Sukey, která se před více než padesáti lety, záhy po válce, ztratila neznámo kam a její zmizení se nikdy neobjasnilo. V Maudině mysli se příběh Sukey tomu Elizabethině nebezpečně přibližuje a Maud se čím dál víc ztrácí ve svých představách. Vědomí přítomnosti jí uniká a živé vzpomínky na tragédii, starou již více než padesát let, se jí vrací s nebývalou intenzitou.



Zločin u kostela
Mel Starr
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: historický román
Vychází: 18.1.2016

Hugh de Singleton, lékař a bailiff na panství lorda Gilberta Talbota, stojí před novým záhadným případem. Noční strážný městečka Bampton je nalezen mrtvý nedaleko kaple svatého Ondřeje. Vše nasvědčuje tomu, že jeho smrt má na svědomí divoké zvíře, ale Hugh má jiný názor. Podrobné pátrání ho zavede na stopu dalšího zločinu. Detektivní román se odehrává ve středověké Anglii v oblasti Oxfordska.


Kázání ohně
Francesca Haig
Nakladatel: YOLI
Žánr: young adult
Vychází: 18.1.2016

Čtyři sta let po jaderném výbuchu se civilizace i příroda na Zemi výrazně proměnily v nový, primitivní svět. Přestože již Zemi neohrožuje vše pohlcující nukleární oheň a radioaktivní záření přestalo působit, z neznámých příčin se lidé začnou rodit jen jako dvojčata. První z páru – Alfa je vždy ve vynikající fyzické kondici, druhý – Omega se však narodí vždy s deformitou. I když mají Alfové i Omegové nerovné postavení a to vyvolává neustálé konflikty a boje, oba geny zároveň bezpodmínečně spojuje stigma – krutá skutečnost, před kterou nelze uniknout. Pokud jeden z dvojice zemře, umírá i ten druhý.
Cass je vzácný typ Omegy – je obdařena jasnovidectvím. Její bratr Zach má zase velkou moc v Radě Alfů. Cass se odváží snít nejnebezpečnější ze snů – sen o rovnosti mezi oběma skupinami. A právě kvůli tomu se dostane do hledáčku jak svého bratra, tak celé Rady i hnutí odporu Omegů.



Rychle a nespoutaně 
Kristy Bromberg
Nakladatel: Jota
Žánr: společenský román
Vychází: 20.1.2016

Kolem Rylee a Coltona se všechno hroutí a jejich vztah je podroben několika těžkým zkouškám. Najdou v sobě sílu bojovat o to jediné, bez čeho nedokážou žít – jeden o druhého?
V posledním díle milostné série Kristy Brombergová plnými hrstmi dávkuje sex, vášeň i napětí. Třetí díl začíná dramatickými okamžiky Coltonovy havárie na závodní dráze. A i když Colton jako zázrakem přežije, Rylee se obává následků, jež by se mohly promítnout na jejich křehkém vztahu, který tak dlouho pracně slepovali. Coltonova zranění jsou vážná, ale daleko větší muka se odehrávají v jeho duši. Rylee tak s hrůzou sleduje jeho boj s démony minulosti.
Když už se zdá, že jejich vztah přeci jen dojde naplnění, osud znovu zasáhne nečekanou silou. Příběh Coltona a Rylee nabere dramatický spád a stává se přímo thrillerem, ve kterém jde doslova o život. A právě v takových vypjatých okamžicích, kdy si člověk sáhne až na dno a skutečně pozná sám sebe, se nezkrotný bouřlivák Colton a nesmírně obětavá Rylee musí rozhodnout, co dál.



Tvůj báječný život 
Liz Fenton, Lisa Steinke
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 20.1.2016

Dvě spolužačky ze střední kdysi bývaly skvělými kamarádkami, ale život je odfoukl každou na jinou stranu. Casey moderuje v televizi pořad o celebritách a jde z večírku do večírku, doma ji ale čeká jen prázdný byt. Rachel je vdaná a vychovává tři děti, z nichž jedno se ještě batolí a s druhými dvěma cloumá puberta. Pak se na třídním srazu odehraje cosi magického a Casey s Rachel se druhý den ráno probudí se strašnou kocovinou – a v těle té druhé. Vypůjčený život je přiměje uvědomit si, po čem vlastně doopravdy touží…


Slunce na útěku
František Niedl
Nakladatel: Moba
Žánr: román
Vychází: 20.1.2016

Několik krásných a prosluněných dní se jako mávnutím proutku mění v něco nedefinovatelného, v něco, s čímž se dosud lidstvo nesetkalo.
Mike a Bessy, hlavní hrdinové této knihy, přežili katastrofu nevídaných rozměrů jen díky náhodě v krytu ve Skalistých horách. Po dvou relativně klidných měsících se rozhodnou svůj úkryt opustit a vydávají se hledat další přeživší. Krajina, kterou znali, se změnila k nepoznání. A přesto i v tomto fantaskním a mnohdy děsivém světě neztratili lidé většinu svých dřívějších vlastností, takže vedle zla nepřestává existovat dobro a vedle zbabělosti zase neobyčejná odvaha a touha po životě.

 
 
Půlnoční koruna
Sarah J. Maas
Nakladatel: YOLI
Žánr: young adult
Vychází: 22.1.2016

Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její živit rozmetá na kousky.


Odpusť mi. Megan
Abbie Rushton
Nakladatel: YOLI
Žánr: young adult
Vychází: 22.1.2016

Některá tajemství by měla zůstat skryta…
Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho.
A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka i Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy.
Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu.
 



Noc jako stvořená pro nevěru
Zdena Frýbová
Nakladatel: Šulc-Švarc
Žánr: román
Vychází: 25.1.2016

Dvě ženy a jeden muž v tragikomickém románu o nevěře manžela, který se snaží dosáhnout výhodného rozvodu.
S ironickou nadsázkou, vtipně a humorně ukazuje autorka na manželském trojúhelníku, jak se v nové společnosti 90. let měnily manželské a partnerské vztahy a k jakým překvapujícím řešením to její hrdiny dovedlo.
Život inženýra Mojmíra Kučery je idylický až do chvíle, kdy je své manželce poprvé nevěrný. Drahuška je na rozdíl od Mariany atraktivní a Mojmírovi se zdá, že bez ní už nikdy nebude šťastný. Tragikomickým hrdinou románu je muž, který chce řečněním zapudit manželku, řídit její podnik a dokázat milence, že je chlap. Samolibý milenec, pánovitý manžel a nafoukaný podnikatel prohraje na celé čáře, jakmile ho Mariana s Drahuškou společně odkopnou.


Projekt Sandrina

Eva a Jiří Houserovi
Nakladatel: Moba
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 25.1.2016

Žijeme ve světě, kde se prolíná showbyznys, politika a peníze. Kdo v něm má největší moc? Je realita, kterou nám předkládají média, skutečná?
Hudební producent Douda dostane životní šanci v podobě mladé, mimořádně talentované zpěvačky Sandriny a rozjíždí její hvězdnou kariéru. Co když ale není sám, kdo na ni vsadil? Jsou šokující události, které narušují jeho život, náhody, anebo součást pečlivě připraveného scénáře? Producent Douda je vtažen do smrtonosného víru osudové rulety, kterou nejde zastavit. Hraje se vabank.



Pro jméno a čest
Naďa Horáková
Nakladatel: Moba
Žánr: historický román
Vychází: 26.1.2016

Děj historického románu se odehrává během poslední čtvrtiny 13. století na jihovýchodě Markrabství moravského. Na pozadí historických událostí za vlády Přemysla Otakara II. a jeho syna Václava II. sledujeme osudy několika zemanských rodů v čase, kdy se dokončuje stálá moravsko-uherská hranice v oblasti Lucka a Bílých Karpat. Příběhy šlechty a poddaných, osob smyšlených i historických, jsou zasazeny do dobových reálií jihovýchodní Moravy, včetně společenské hierarchie, tradic a právního a soudního uspořádání té doby. 


Mrtvý posel
Vlastimil Vondruška
Nakladatel: Moba
Žánr: historický román
Vychází: 26.1.2016

Královský písař Jiří Adam z Dobronína nalezne u dveří svého domu těžce zraněného muže. Umírající stihne ještě povědět, že se chystá jakési spiknutí, jenže zemře dřív, než stačí povědět víc. Jiří Adam z Dobronína pochopí, že pro úspěch svého pátrání musí smrt onoho muže zatajit. Nejdříve však musí zjistit, kdo to je a proč se v posledních dnech objevoval u všeho důležitého, co se na Starém Městě pražském stalo. Pomalu začíná skládat střípky skoro neuvěřitelného zločinu. Jenže proti němu stojí mocní nepřátelé.  


V žáru lásky 
Sandra Brown
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 27.1.2016

Po několika letech strávených v cizině se krásná Schyler vrací k těžce nemocnému otci. Chtěla by se konečně zbavit tíživých pout minulosti, která ji svazují a nedovolují jí začít žít nezávisle. Musí vyřešit svůj vztah ke Kenu Howellovi, kterého milovala, avšak on se oženil s její sestrou. A především má velké přání - vypátrat, co před lety způsobilo, že na ni otec zanevřel, a pokusit se obnovit krásný vztah, který mezi nimi byl. Ví, že otci nadevše záleží na rodinném podniku a nádherném domu, a proto se pouští do boje o jejich záchranu. Přitom se sbližuje s podivuhodným mužem, který ji znal už jako malou a nyní jí pomůže odkrýt nejedno tajemství. Dramatický příběh plný nečekaných zvratů je zasazen do města, které si sice stále žije svým poklidným rytmem, ale pod jeho povrchem se skrývají lidské osudy plné vášní, bolesti, strastí, nenávisti a krutosti, ale i hluboké a vroucí lásky.  


Náhlá vzplanutí
Nora Roberts
Nakladatel: HarperCollins
Žánr: román pro ženy
Vychází: 27.1.2016

První pohled
Vance nebyl jen šikovný řemeslník, který se dal přemluvit, aby Shane pomohl s rekonstrukcí domu. Ve skutečnosti byl šéfem stavební společnosti, jenž si přijel na venkov hojit rány po nevydařeném manželství. Že potká v takovém zapadákově životní lásku na první pohled, bylo to poslední, co čekal. Nebyl však tak hloupý, aby to nepoznal, jen potřeboval mít jistotu, že Shane neoslnily pouze jeho miliony. A tak místo pravdy raději mlčel. Jenže ostatní už nemlčeli…

Bouřlivá láska
Jilliana je sice městská dívka, ale už jako dítě, kdy jezdívala na dědův ranč, se rozhodla, že z města odejde a bude pokračovat v jeho práci. Po dědečkově smrti nakonec zůstala na vedení ranče úplně sama. I když má schopné zaměstnance, potřebuje si dokázat, že vše zvládne, takže se od rána do večera nezastaví. A ještě ke všemu se u ní objeví Aaron, syn majitele sousedního ranče, který jí nedá spát. Nabízí jí pomoc, ale může mu Jilliana věřit?



Cukr a sůl

Táňa Keleová - Vasilková
Nakladatel: Noxi
Žánr: román
Vychází: 28.1.2016

Doposud idylické manželství Luboše a Nory zaznamenává trhliny. Dcery Dominika a Veronika jsou ve věku, kdy už nepotřebují chůvu a Nora se chce začít realizovat ve své profesi. Její manžel je však zásadně proti. Nora si přesto potají doplňuje potřebné vzdělání a když jednoho dne Lubošovi oznámí, že získala místo manažerky, jejich vztah se ocitá na počátku konce...
Další přesvědčivý a citlivě vyprávěný příběh autorky úspěšných románů. Název knihy je více než výstižný.



Nechladnější dívka ve Městě chladu
Holly Black
Nakladatel: Omega
Žánr: fantasy
Vychází: 28.1.2016

Tana žije ve světě, kde existují tajemná Města chladu. Jsou obehnaná vysokou zdí a slouží jako dekadentní a krvavá karanténa, kde nestvůry a lidé žijí jako predátoři a oběti. Problémem je, že jakmile projdete branami Města chladu, nikdy už se nemůžete vrátit zpět.
Jednoho rána po naprosto obyčejném večírku se Tana probudí obklopena mrtvými těly. Kromě ní masakr přežil jen její protivně roztomilý ex-přítel, jehož život visí na vlásku kvůli infekci, a záhadný mladík, který skrývá strašlivé tajemství. Po počátečním šoku se Tana pustí do závodu s časem, aby je všechny zachránila. Napadne ji jen jediný způsob, jak toho dosáhnout – musí se vydat přímo do samotného Města chladu, plného nástrah a hrůzy.
Nejchladnější dívka ve Městě chladu, román světově uznávané spisovatelky Holly Black, je originálním příběhem o hněvu a pomstě, o vině a strachu, o lásce a pohrdání.


Z nebe do ráje 

Sophie Bérard
Nakladatel: Moba
Žánr: společenský román
Vychází: 29.1.2016

Isabell se provdá za svoji životní lásku, hoteliéra Corina le Ber. A když se jim narodí dcerka Florence, zdá se být život dokonalý. Avšak nic není tak růžové, jak na první pohled vypadá – Corinovi se nedaří podle jeho představ, statek, který přebudoval na luxusní hotel, je zadlužený, a tak přichází i první manželská krize. Navíc Corinova sestra Matilde je doslova zaskočena milostnými útoky a vyznáními svého nesnesitelného šéfa.
A tak je malé provensálské městečko na břehu řeky Durance, provoněné levandulovými poli a květy broskvoní, svědkem dvou vzájemně propletených příběhů lásky, příběhů plných napětí a vášně...


 

Nezralá vražda
Stanislav Češka
Nakladatel: Moba
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 29.1.2016

Když po svém návratu ze služební cesty nalezne Robert Borský mrtvolu své ženy v úložném prostoru manželského dvojlůžka, je doslova šokován. K řešení případu jsou povoláni kriminalisté z jihomoravské krajské mordparty pod vedením podplukovníka Motla, kteří začínají pozvolna rozplétat předivo vztahů v rodině, již tato tragédie postihla. Záhy se objeví několik podezřelých. Ale kdo z nich by byl schopen tak krutého činu?
Příběh je inspirován skutečnou událostí.



Jiskra v popelu
Sabaa Tahir
Nakladatel: Host
Žánr: fantasy
Vychází: 29.1.2016

Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechejte
Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy odehrávající se v brutálním světě podobném Římské říši.
Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod tvrdou nadvládou Válečnického impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii a bude pro ně špehovat, zachrání jejího bratra před popravou.
Elias, nejlepší voják na akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se Zkoušek, nemilosrdné soutěže, z níž má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.
Když se Laiiny a Eliasovy cesty na akademii zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propojené víc, než by si vůbec dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.



Spálená obloha
Gilly Macmillano
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 29.1.2016

Stačí jen okamžik – a život se změní v peklo. A umí ho vykreslit nejen Gillian Flynnová...
Rachel Jennerová zůstala na moment pozadu. Od té chvíle se její osmiletý syn Ben pohřešuje. Avšak co se vlastně onoho osudového odpoledne na jejich procházce v lese stalo?
Rachel se zhroutí svět, navíc proti sobě poštve téměř celou veřejnost. Ani spolupráce s policií neprobíhá zrovna ideálně.
Ubíhají minuty, hodiny, dny... neúprosně ukrajují šanci, že Ben je ještě naživu. Že se najde. A vrátí se zpět.
Rachel zjistí, že nikomu nemůže věřit. Dá se však věřit Rachel?



Rudý car
Václav Veber
Nakladatel: Triton
Žánr: literatura faktu
Vychází: 30.1.2016

V Rusku a možná po celém světě mezi levicově exponovanými lidmi mnohdy přežívá chápání Stalina jako architekta socialismu, vítěze nad nacisty a tvůrce sovětského impéria. Ve skutečnosti to byl typ extrémního osobního tyrana, despoty či jakéhosi „superdiktátora“, který měl snad jedinou dovednost: uplatnil dokonale hyperbyrokratický kontrolní systém doprovázený terorem, a to důsledně a s naprostým úspěchem. Žádný nový řád nevytvořil, hitlerovskou říši přemohli vojáci za vydatné spojenecké pomoci a za těžkých ztrát, na nichž se podepsal, a impérium, o kterém se soudilo, že je na věky, bylo sice velké, ale nevyrovnané a dnes již neexistuje...
Stalinův komunistický pokus o totální nadvládu nad společností byl „dočasně úspěšný“, přičemž jeho jediným smyslem byla zničující a zotročující cesta k dobytí světa. Ukázalo se, že je to zároveň mistrný nástroj k ovládání lidí, kteří jsou díky němu dokonale poslušní. Byla to také továrna na oficiální mýty, plná cynismu vůči pravdě. Vládní elita zde naprosto přesvědčivě dokázala, že ten, kdo má moc, má i pravdu. Totalita, a to nejenom bolševická, je zároveň i všestranný morální kolaps, postihne útočníky i ostatní, pronásledovatele i oběti. Zpochybňuje právní vědomí a snaží se ve vědomí lidí vytvořit díry zapomnění, v nichž se ztrácejí činy jak dobré, tak zlé.
Stalinismus, a tedy i Stalin sám, naplňoval extremistické plány skupiny politických dobrodruhů či spíše zločinců, kteří aspirovali na vládu nad světem, jejímiž projevy byly mj. krádeže, masové represe, terorismus, bída, železná opona či genocida. Byl to po všech stránkách systém protidemokratický, naplněný militaristickou propagandou i skutečnou přípravou agrese a aktivitou propagandistických frází a slibů. Je pravda, že stalinismus nebyly jen věznice, popravy, lágry a vyhnanství, ale pokud se informacím o těchto činech vyhneme, nikdy celou pravdu o Stalinovi neřekneme.
  

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

  1. Nečekám ani na jednu z těchto knih, ale většina z nich má zajímavý obal tak se snad po nějaké podívám :D
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Opět krásné tituly, láká mě Cizinec, Spálená obloha, Z nebe do ráje i další, ale už se musím opravdu v nakupování krotit. Nějaké objednávky už u buxu mám, tak uvidím. Každopádně pěkně inspirativní článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si teď taky z buxu něco málo objednala, a poměrně jsem se krotila. Takže jsem nepořídila všechny, které mě zaujaly :D Každopádně Cizinec zní podle anotace moc lákavě! :)

      Vymazat
  3. Děkuji za přehled. Akorát mě žádná z nich vůbec nezaujala, ale aspoň vím, že vychází nový Vondruška, tak to bude mít radost moje mamka. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak aspoň, že mamka bude mít radost :) Tentokrát jsem těch knih nevypsala tolik jako v předchozích měsících, ale v únorových novinkách jich bude mnohem víc - ty už mám přichystané ;)

      Vymazat
  4. Já teda netrpělivě čekám na vydání Jiskry v popelu, nemůžu se dočkat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak dej vědět, jak ji přečteš ;) Tuhle v seznamu zatím nemám, ale recenzi si moc ráda přečtu a třeba pak změním názor :)

      Vymazat
  5. Zrovna včera jsem v knihkupectví koukala na Kam se poděla Elizabeth, ale bohužel jsem zjistila, že je to psané v přítomném čase, tak si to musím nechat projít hlavou (moje úchylka, psaní v přítomném čase mi - zatím - strašně vadí).
    Každopádně děkuji za tip na Spálenou oblohu - o té jsem ještě neslyšela, ale moc mě to zaujalo. Nekonečný seznam může vesele přivítat další položku. :))
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvědavá, jestli se pro knížku nakonec rozhodneš, nebo nelibost v knihách v přítomném čase přaváží ;) Každopádně jsem ráda, že jsem tě inspirovala Spálenou oblohou. Ať žije nekonečný knižní seznam :D

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu