Unboxing #14

22.12.15


V dnešním unboxingu vám představím rovnou několik knih. Důvodem je, že jsem nezvládala průběžně vkládat jednotlivé unboxingy kvůli zkouškám, které jsem chtěla mít z krku ještě před Vánocemi. Ale nyní to napravím jedním souhrnem.

Velmi často a ráda se rozhlížím na Databázi knih, jestli by se mi nějaká knížka z bazaru nehodila. Když ale narazíte na takovou, kterou máte v hledáčku dlouho, avšak v běžných knihkupectví není již dostupná, dvakrát se nerozmýšlíte a ihned kontaktujete prodávajícího. Tou knihou byla Sašenka - knížka, kterou jsem toužila mít od přečtení Měděného jezdce. Také jsem narazila na prodejce, který nabízel knižní novinky za neodolatelné ceny. Jaké to bylo překvapení, když mi přišly a knihy byly nové, některé ještě ve fólii. Díky tomu se mi tak sbírka rozšířila o Vyhnání Gerty Schnirch, Krycí jméno Verity, V lese visí anděl a Pamatuji si vás všechny.



Je vám známá situace, kdy zaslechnete o nějaké knize a ona vás na první dojem vůbec nenadchne? Uplyne čas, vy na ni opět narazíte, avšak na druhá pokus si vás získá a naláká natolik, že si ji nakonec koupíte? Tohle byl přesně můj případ s knihou Chlapec, který rozdával sny.


Několikrát jsem se pokoušela vyhrát. Ať už to byly knižní nebo neknižní předměty. Nicméně nikdy se mi to nepodařilo. Tedy... až doteď, kdy jsem vyhrála knížku na blogu Knižný tip. Při zapojení se do soutěže bylo nutné napsat, o jakou knihu bych měla zájem v případě výhry - zmínila jsem Drobný poklesek, jelikož Petra sama na knihu psala recenzi a zaujala mě. Když mi napsala mail, že mi pošle knihu, byla jsem štěstí bez sebe. Tímto jí moc děkuji.



Anotace (Sašenka):
Příběh Sašenky Zeitlinové, dívky z bohaté židovské rodiny, která se v roce 1916 vrhla do náruče bolševismu, je skvěle napsaný, napínavý a zároveň pravdivý. To ukazují nejen detaily, ale i historické postavy, které v knize vystupují, a zejména autorovo pátrání po tom, co se stalo se Sašenkou, která zmizela za stalinských čistek – i hlavní hrdinka románu je totiž skutečná postava.

Anotace (Vyhnání Gerty Schnirch):
Noc z 30. na 31. 5. 1945. Gerta Schnirch, matka několikaměsíční dcerky, je jen s osobními věcmi „odsunuta“ společně s ostatními brněnskými Němci směrem na Vídeň. Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne epidemii tyfu a úplavice. Gerta a některé další německé ženy se zachrání při nucených pracích na jižní Moravě, kde setrvají i po ukončení transportů. Po znovuzískání československého občanství se Gerta vrací do Brna, v němž prožívá další bouřlivé události druhé poloviny dvacátého století. Kromě bolestných otázek viny, odplaty a odpuštění mezi Čechy a Němci, jež tento neobyčejně plastický a působivý román klade, se stáváme svědky netradičního vztahu matky a dcery, který je deformován nejen omezeným prostředím, v němž se jako české Němky vystrnaděné na okraj společnosti směly pohybovat, ale také vzájemným nepochopením dvou generací, obtížnou komunikací a nemožností zprostředkovat osobní zkušenost. Nezaměnitelnou atmosféru příběhu dodává genius loci živelně se rozvíjejícího Brna.

Anotace (Krycí jméno Verity):
11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší přítelkyně. Jedna z dívek má naději, že přežije. Druhá hru o život prohrála dříve, než začala. Když Verity chytne Gestapo, myslí si, že nemá žádnou šanci na přežití. Jako tajný agent chycený na nepřátelském území zažívá nejhorší noční můru jakéhokoliv špióna. Nacisté ji ale ihned nezabijí, dají jí na výběr: Buď jim odhalí sovu misi, anebo ji strašlivým způsobem popraví. A ona se rozhodne říct jim pravdu. Avšak ne takovou, jakou očekávají. Na každém kousku papíru bojuje Verity o svůj život. Odhaluje svou minulost, vypráví, jak se skamarádila s pilotkou Maddie. Lituje svého selhání a ukazuje svou kuráž a zoufalou touhu dostat se domů. Ale budou její odhalení stačit SS? Pomohou jí její tajemství přežít?

Anotace (V lese visí anděl):
Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl

Anotace (Pamatuji si vás všechny):
U ledového islandského fjordu leží vesnice duchů... královna islandské krimi přichází s mrazivým thrillerem, poprvé bez právničky Tóry, ale i tak naberete dech až na konci. Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno. Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne...? V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna? Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli...

Anotace (Chlapec, který rozdával sny):
New York, 1909. Zaoceánským parníkem přijíždí z Itálie mladá matka s malým synkem, aby si v Americe splnili svůj sen o lepším životě. Jejich naděje však záhy utrpí velkou trhlinu, neboť ve zbídačelém ghettu v newyorské čtvrti, kde se ocitnou spolu s dalšími přistěhovalci z celého světa, diktují pravidla brutální gangsteři a jejich poskokové. Pokud tu chce člověk přežít, nesmí měnit zavedená pravidla. Ledaže by měl charisma a neuvěřitelný dar fantazie. Román, jenž nás zavádí do prostředí rodícího se filmového průmyslu, rádia, Brodwaye, reklamy, mrakodrapů a luxusních automobilů, vypráví o velké lásce a houževnatosti snu, který zvítězí nad tvrdou realitou.

Anotace (Drobný poklesek):
MATKY NEMOHOU BÝT POŘÁD DOKONALÉ, ALE MOHOU BÝT MNOHEM LEPŠÍ, NEŽ JSEM BYLA MINULÉ LÉTO JÁ… Jmenuju se Annie. Bylo mi devatenáct, když jsem opustila Kalifornii a vydala se do Londýna za štěstím a vysněnou velkou láskou. Nevěděla jsem, jak má opravdová láska vypadat, ale podvědomě jsem cítila, že to stále není ono… Uplynulo dvacet let. Žila jsem v San Francisku ve spokojeném manželství a byla šťastnou mámou třech dětí. Jednoho dne jsem však našla ve schránce fotografii, která ve mně vyvolala staré, hluboko ukryté vzpomínky a zamíchala kartami osudu nás všech… A tebe to málem stálo život.

Mohlo by se vám líbit

5 komentářů

  1. Naadherne knihy. Tez znam par pridejcu, kteri prodavaji uplne nove knihy. Nechci ale vedet, kde je berou. K vyhre gratuluji:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně my buďme rádi, že ty knihy máme :)

      Vymazat
  2. Gratuluji k výhře :) Tak to je hromada luxusního počteníčka. Ať se knížky líbí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ani o jedné knize jsem dosud neslyšela (až na Verity, ale na tu se nechystám) takže děkuji za tipy..:)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu