Jaké knihy vychází v ŘÍJNU 2015

6.10.15

Tento měsíc jsem se s příspěvkem s knižními novinkami lehce opozdila, ale hodlám to napravit, protože nechci ochudit ani vás ani sebe o kousky, na které se můžeme v říjnu těšit. Nejprve jsem si vše vypsala na papír a musím říct, že je toho celkem slušná "hromada". Snad si každý z vás z tohoto článku vybere to své.


Zelená jako smaragd
Kerstin Gier
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 5.10.2015

Gwendolyn má zlomené srdce. Zdá se, že Gideonovo vyznání lásky bylo pouhou fraškou, aby šel na ruku jejich úhlavnímu nepříteli, hrozivému hraběti Saint Germainovi. Ale pak se stane něco naprosto nepochopitelného a Gwennin svět je vzhůru nohama. Ji i Gideona čeká dech beroucí úprk do minulosti, a taky menuety, paruky, kordy a divoké pronásledování a nad tím vším se vznáší otázka, zda se dá stav pokojové fontány vůbec léčit… 


Kerstin Gier
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 26.10.2015

Rudá jako rubín, Modrá jako safír a Zelená jako smaragd! Láska nezná čas. Roztočte kola osudu a chronografu v téhle trilogii o cestování v čase! Nejoblíbenější časocestovací trilogie nově v jednom boxu.


R. L. Mathewson
Nakladatel: Mladá fronta
Žánr: humor, satira
Vychází: 30.10.2015

Všichni, ať už bydlí v centru nebo na předměstí, mají jedno společné: souseda, kterého by nejradši majzli palicí po hlavě, zamkli do kufru auta a vysadili někde uprostřed lesů, zatímco by si radostí mnuli ruce, že tentokrát už cestu zpátky nenajde.
Však víte, co mám na mysli. Člověka, který vám krade noviny, nechává pobíhat psa po vašem čerstvě posekaném trávníku, celou noc vás ruší řevem hudby, parkuje na vašem místě a prostě vám dennodenně šíleně otravuje život.
Jenže co když se najednou všechno semele tak, že se do toho pekelného souseda bezhlavě zamilujete? Co pak? To totiž potkalo Haley, a to se setsakramentsky bránila. Pevně si vytyčila pravidla hry, aby náhodou nezapomněla, čeho je ten darebák od vedle schopen. Jenže když přeskočí jiskra, jde dřív nebo později stejně rozum stranou…


Juliette Benzoni
Nakladatel: Brána
Žánr: historický román
Vychází: 29.10.2015

Poklad burgundského vévody Karla Smělého vtahuje Alda Morosiniho a jeho „gang“ do úžasných dobrodružství v Paříži, Franche-Comté i Švýcarsku. Poté, co vypátral vévodovy rubíny zvané „Tři bratři“, vydává se náš hrdina hledat i jeho velký modravý diamant zvaný „Burgundský démant“. Především však musí najít všemi oblíbenou a svéráznou Marii-Angéline, která impulzivně utekla z domu, přičemž mu odcizila jeden z nalezených rubínů, jenž pečlivě střežil. Zároveň musí s pomocí přátel i vrchního komisaře Langloise odhalit a usvědčit zločince, který se při honbě za drahokamy Karla Smělého neváhá vetřít do přízně bohatých dědiček, aby vzápětí zorganizoval jejich vraždu...


Kristína Ježovicová
Nakladatel: Brána
Žánr: román
Vychází: 29.10.2015

Tereza přichází na prahu dospělosti o domov i celou rodinu, a proto se musí vypořádat s úplně jinými starostmi než její vrstevníci. Nedostatek financí chce vyřešit pracovním pobytem v zahraničí, kde chce také začít nový život. Její plán však naruší nečekaná náhoda. Na berlínském letišti potká dívku, která je jí nápadně podobná. Násilná záměna jí otevře dveře do nádherného bezstarostného života a postupně objeví „klíč“ k nevídanému bohatství.
Stále hlouběji se však zaplétá do lží, z nichž nevidí východisko. Navíc se seznamuje s nebezpečně přitažlivým mužem, který ve skutečnosti patřil její dvojnici. Kdo ze záměny vyjde jako vítěz a kdo jako poražený? Dá se vůbec žít život někoho jiného? Je možné stavět své štěstí na lži?


Eva Hrašková
Nakladatel: Brána
Žánr: román
Vychází: 29.10.2015

Dvě ženy. Dva odlišné lidské osudy. Týna má všechno, Lucie téměř vše ztratila. Týna je mladá, krásná, úspěšná, s milujícím přítelem a platem, o němž sní každý. Šéf jí zobe z ruky, co víc si může přát. Jednoho dne se však její dokonalý život začne hroutit. V práci má problémy, její snoubenec zmizí beze stopy a noční incident v ulicích Bratislavy ji přinutí, aby se zamyslela nad životem. Lucie nemá na rozdíl od Týny nic, a navíc se opakuje historie - stojí před stejným krutým životním rozhodnutím jako kdysi její matka. Jak změní osudy obou žen charismatický muž? Který cit je silnější než láska? Snad jenom nenávist…


Marina Anderson
Nakladatel: Domino
Žánr: společenský román
Vychází: 26.10.2015
  
Jste připraveni prožít neobyčejný víkend v Hotelu rozkoší? 
Grace je úspěšná divadelní režisérka se zálibou v neobvyklém sexu, kterou v ní probudil milovaný partner David – krásný muž jejích snů, odtažitý, smyslný a zámožný podnikatel. Společně s ním vlastní malý luxusní hotel pro páry s netradičními sexuálními potřebami. 
Hosté jsou nadšeni a rádi se vracejí, ale Graceino štěstí nahlodává pocit nejistoty, který v ní vyvolává David. Třebaže si s ním užívá dny a noci plné rozkoše, není si jistá, zda ji tento muž vůbec dokáže – a chce – milovat tak, jak by si přála. 
Její pochybnosti vyvrcholí, když do hotelu přijede přitažlivá, trochu naivní novicka, kterou David ochotně zasvěcuje do temných stránek slasti. Grace začíná ztrácet půdu pod nohama a pochopí, že všechno, co doposud s Davidem prožila, byla možná jenom zkouška. Teprve jestli uspěje, přijme ji David definitivně do svého světa... 


Kateřina Dubská
Nakladatel: Jota
Žánr: román
Vychází: 29.10.2015

Každá rodina má ve skříni své kostlivce, a čím méně se o nich mluví, tím více chrastí kostmi, aby na sebe upozornili. 
Ve svém druhém románu autorka vypráví příběh čtyř generací své vlastní rodiny a jeho děj se ze Slovácka přesouvá do Prahy a do severních Čech. Zpočátku je velká stmelená rodina schopná společně čelit dopadům dějinných zvratů české historie, která až tragicky poznamenává osudy některých jejích členů. 
Nositelkami síly celé rodiny jsou ženy, Josefčiny dcery, ale čím více se rozpadávají jejich vlastní manželství i původně pevné rodinné vztahy, tím osudověji o tuto sílu přicházejí. Jako místy až černá niť se knihou vinou otázky nad vztahy mezi ženami, které jsou zdánlivě příliš silné, a muži, kteří jsou zdánlivě příliš slabí, i vědomí, že jeden tragický okamžik v životě první generace dokáže poznamenat životy těch, kteří se teprve narodí a lidé sami zranění svá zranění přenášejí dál a dál. 
Pestrá mozaika příběhů rodičů, dětí a vnuků nenechá čtenáře vydechnout svou někdy až brutální energií, přesto dává naději, že i sebetěžší rodinnou historii zatíženou mlčením a tajnostmi lze unést i zvládnout a hlavně ji nepředávat dalším generacím. 


Graeme Simsion
Nakladatel: Fortuna Libri
Žánr: humor, satira
Vychází: 27.10.2015

Projekt manželka nadchl před dvěma lety čtenáře po celém světě, fanouškem Dona Tillmana „aspergenového hrdiny“, se stali geekové v čele s Billem Gatesem. A teď se vrací zpět, a je to stále stejně společensky bezradný, roztomilý někdy na nervy lezoucí nešika…
PROJEKT MANŽELKA BYL UKONČEN. BYL JSEM VŠAK NAPROSTO NEPŘIPRAVEN NA PROJEKT POTOMEK.
ZDRAVÍM. Jmenuji se Don Tillman. Je mi čtyřicet jedna let. Deset měsíců a deset dní jsem ženatý s nejdokonalejší ženou na světě Rosií Jarmanovou.
Manželství dodalo mému životu významnou komplexnost. Když jsme se přestěhovali do New Yorku, Rosie si přivezla tři kufry maximální velikosti. Opustili jsme Standardizovaný stravovací systém a dohodli se, že sex se nebude plánovat předem. Pak mi Rosie oznámila, že „máme co oslavovat“, a přede mnou stál úkol mnohem závažnější, než byl ten najít si partnerku. Pokusil jsem se řídit podle konvenčních protokolů a hledal rady u svých šesti přátel, své terapeutky a na internetu. Výsledkem byla síť klamu. A já se ocitl v nebezpečí odsouzení, deportace a profesionálního znemožnění. A ztráty Rosie. Navždycky.



Jo Nesbo
Nakladatel: Kniha Zlín
Žánr: thriller
Vychází: 23.10.2015

Opět sedmdesátá léta minulého století, tentokrát však na dalekém severu Norska. Opuštěná vesnice Kasund kdesi ve Finnmarce, jejíž obyvatelé jsou příslušníky laestadiánského hnutí, které jejich životy svazuje přísnými pravidly. Desetiletý Knut a jeho krásná, čerstvě ovdovělá matka Lea, zastávající funkci kostelníka a zvoníka, nedostudovaný teolog Mattis a šamanka Anita. Záhadný cizinec Ulf, který tvrdí, že sem přijel z Osla na lov bělokurů, ale na lovce vůbec nevypadá, dokonce ani nemá pořádnou pušku. Nechce se mu ovšem nikomu prozrazovat, že jedinou kořistí, na kterou se tu bude pořádat hon, je on sám. Těžko totiž odhadnout, na čí straně budou místní stát a zda mu pomohou lovce setřást.


Alexandra Potter
Nakladatel: Kristián
Žánr: společenský román
Vychází: 22.10.2015  

Znáte nejnovější recept Alexandry Potter na zlomené srdce? Stačí k tomu pradávný rituál. Až budou na silvestra hodiny odbíjet půlnoc, hodíte do ohně všechno, co vám připomíná ztracenou lásku, a nahlas vyslovíte přání: „Kéž bych ho nikdy nepotkala“.
Tess Connellyová vyzkoušela na vlastní kůži, že tenhle recept funguje! Když si ani po třech měsících po rozchodu se Sebem, na něj nedokáže vzpomenout, aniž by se rozbrečela, rozhodne se uchýlit k magii. Ráno ji ale čeká zklamání. Nejen že ji po silvestrovské noci třeští hlava, ale vzpomínek na Seba se pořád nezbavila. Ještě téhož dne ho potká ve Starbucksu, ale tentokrát ji pro změnu čeká šok. Seb se chová, jako by ji neznal. Náhoda jí ho pošle do cesty ještě jednou a tentokrát to zařídí tak, aby ji Seb pozval na rande. Tess nemůže uvěřit, co se stalo. Osud jí dal druhou šanci a Tess je připravená ji využít. Tentokrát ale bude všechno jinak, slibuje. Nedám Sebovi jedinou šanci, aby si postěžoval, co mu na mně vadí.
Tess sice sport moc nevoní, ale protože je Seb zapálený sportovec, rozhodne se k radikální změně a zapíše se do boot campu. Potřebuju tvrdou vojenskou přípravu, abych to nemehlo v sobě zlomila, přesvědčuje se. Se stejným odhodláním se chystá porazit alergii na chilli, protože Seb si libuje v orientálních pochoutkách. Když se Sebovi zasteskne po surfování, vyrazí s ním uprostřed ledna k moři. A protože Seb vášnivě rád jezdí na snowboardu, Tess hodlá propadnout tomuhle sportu stejně jako on.
Jenže všechny její pokusy změnit sebe sama končí fiaskem. Při prvním tréninku si natáhne šlachu, návštěva v restauraci jí přivodí urputné střevní potíže, na moři si užene rýmu jako trám a v lyžařské škole zjistí, že se na prkno v životě nedokáže postavit.
K čemu to všechno odříkání bylo, trápí se znovu. Seb ji sice miluje víc než poprvé, ale Tess už ví, že by musela zapřít svoji povahu, aby si ho udržela.
Kamarádství s Fergusem jí ukáže, že v pravém vztahu může zůstat člověk sám sebou. To jí dodá odvahu znovu radikálně změnit svůj život a jít za svými sny. Tentokrát je ale opravdu všechno jinak. Tess pokračuje v tradici své rodiny a stane se oblíbenou návrhářkou kabelek. A vrátí se i skutečná láska.


Rebecca Donovan
Nakladatel: Lucka Bohemia
Žánr: young adult
Vychází: 22.10.2015

V poklidném městě Weslyn, kde se většina lidí stará jen o to, zda jsou vidět a s kým, by se Emma Thomasová nejraději stala neviditelnou. Patří k nejlepším studentům, ale má spoustu starostí, aby zůstala nenápadná a nevzbudila žádnou pozornost. Musí nosit dlouhé rukávy, aby zakryla své modřiny a nikdo nezjistil, jak vzdálený je její skutečný život od dokonalosti.
Jednoho dne však vstoupí do jejího života láska. A ta ji donutí si uvědomit, že i ona je člověk a zaslouží si plnohodnotný život - a to i za cenu odhalení strašného tajemství, které se zoufale snaží skrývat.
Příběh jedné dívky o lásce, která mění životy, o nevýslovné krutosti a nečekané šanci na vykoupení se z pekla.



Magda Váňová
Nakladatel: Šulc-Švarc
Žánr: román
Vychází: 22.10.2015

Román vtáhne čtenáře do vzrušujícího života slavné herečky Žofie Beladové. Neobyčejný příběh má zvláštní kouzlo v tom, že se rozvíjí z docela obyčejných životních souvislostí, a vše, co Žofie dokázala, připomíná dobrodružné hledání pokladů. Největší našla v lidech, které si oblíbila nebo je milovala, ale mnohokrát se v nich i zklamala. V polovině 90. let je Žofii čtyřicet a podruhé v životě je na vrcholu. Její příběh odráží, co přinášel život předtím a potom, ale z obojího nakonec zůstanou jen okamžiky, ve kterých vzniklo něco trvalého a opravdu prožitého, co nelze nikdy zapomenout ani ztratit.


Táňa Keleová-Vasilková
Nakladatel: Noxi
Žánr: román
Vychází: 22.10.2015

Tuto otázku Jana pokládá zákaznicím den co den. Pracuje v kadeřnictví, její dcera Zorka ve vedlejším kosmetickém salonu. Žijí ve světě bez mužů, jejich dny jsou naplněné hřejivostí, vzájemnou láskou a přátelstvím, a také sny, které ne vždy vyslovují nahlas.
Po náhlém úmrtí mladší sestry Marie si Jana k sobě nastěhuje švagra a malou Sáru, svoji milovanou neteř. Život mámy a dcery se tím od základu mění… a ani jedna netuší, že tohle je jen začátek.


James Rollins
Nakladatel: BB/art
Žánr: thriller
Vychází: 22.10.2015

Po celém světě roste počet vražedných útoků na nevinné lidi – zlo sílí, protože se Pán temnot Lucifer zbavuje pout a chystá se ke konečnému boji. Archeoložka Erin Grangerová i její společníci voják Jordan Stone a kněz Rhun Korza musí rozluštit, co po nich žádá Krvavé evangelium, a příkaz splnit, jinak se pekelná brána otevře.
Jenže síly temnot vyslaly démona jménem Legie, který kráčí po zemi v mnoha podobách a jeho moc je nezměřitelná, nechrání před ním ani zdi Vatikánu. Aby Erin zachovala aspoň naději na záchranu světa, snaží se odhalit pravdu o prvních krocích lidí po vyhnání z rajské zahrady.
Pátrání po klíči k vykoupení zavede trojici z proroctví do Pyrenejí, do Prahy i do magického údolí Cchum v Himálaji. Tam se zem otevře a konečný boj se rozpoutá u vstupu do pekla, kde je čeká sám Lucifer.


Adler Olsen
Nakladatel: Host
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 22.10.2015

Oddělení Q znovu v pohotovosti. 
Šéfa oddělení Q Carla Morcka vyruší při obyvklém ranním šlofíku v práci telefon. Požádá ho o pomoc kolega z Bornholmu, ale Carl odmítne. O několik hodin později za to ponese následy a svou tvrdohlavou asistentku Rose tentokrát rozžhaví doběla. 
Oddělení Q se pod velkým tlakem vrací k sedmnáct let starému a mimořádnému případu dívky, která jednoho dne zmizela ze školy a později byla nalezena mrtvá vysoko ve větvích stromu. 
Střízlivě uvažující Carl tentokrát č elí velice záhadnému případu a jeho protivník, zkušený manipulátor se železnou vůlí, chrání sebe i své blízké všemi dostupnými prostředky a nedopustí, aby se mu kdokoliv postavil do cesty. 
V průběhu vyšetřování se Rose, Asad, Carl i nováček Gordon seznamují s prostředím alternativního přístupu k životu a osobitým způsobem se s ním vyrovnávají, zároveň však odhalují staré tajemství, které hrozí položit čtyřlístek na lopatky. 


Lincoln Child
Nakladatel: BB/art
Žánr: thriller
Vychází: 21.10.2015

„Záhadolog“ Jeremy Logan se už řadu let specializuje na vyšetřování jevů, na které jsou exaktní vědecké postupy krátké. Tentokrát je povolají na novoanglické pobřeží v Newportu na Rhode Islandu. V Luxu, tamním elitním think tanku, spáchal za strašlivých okolností sebevraždu přední vědec – když se předtím začal chovat nevypočitatelně a agresivně a zjevně trpěl psychickými problémy. Logana, který zde před lety sám působil, pozve ředitel Olafson, aby celou záležitost diskrétně prozkoumal. V rozlehlém starobylém sídle organizace na břehu moře totiž už nějakou dobu dochází i k dalším znepokojivým jevům…
Vyšetřování dovede Logana k bizarním objevům. V dávno opuštěném křídle sídla najde důmyslně ukrytou zadní místnost, nedotčenou po celá desetiletí. Pokoj je vybaven záhadným vědeckým zařízením, které zprvu přivádí Logana k myšlence, že šlo o stroj vyvolávající duchy. Pravda je však mnohem děsivější. Dávno zastavený „projekt Sin“ se totiž mohl a stále může stát hroznou zbraní hromadného ničení. A stále jsou zde lidí, kterým by mohl přinést velké peníze – a kdokoli by chtěl ohrozit jejich zájmy, musí zemřít. Logan se ocitne v přímém ohrožení života, ovšem to ho nezastaví, aby záhadě zapomenutého pokoje nepřišel na kloub.


Není co ztratit 
Rowan Coleman
Nakladatel: Domino
Žánr: společenský román
Vychází: 19.10.2015   

Některá rozhodnutí jsou těžká jen do té chvíle, kdy je uděláme. Pak už se jen sami sebe ptáme, proč jsme je tak dlouho odkládali. 
Rose Pritchardová se odhodlávala dlouho, snad až příliš dlouho. Odejít od násilnického manžela není tak snadné, jak by se mohlo nezasvěceným zdát, a tak Rose dlouhá léta setrvávala v nesnesitelném soužití. Z černé díry beznaděje ji vytáhla docela obyčejná pohlednice: pár laskavých slov od člověka, s nímž se setkala před lety, jen na pár chvil. Tak málo stačilo, aby zdeptaná Rose pochopila, že musí odejít. Že nemá co ztratit. Že může jenom získat. 
Utíká s několika narychlo sbalenými kousky oblečení a se sedmiletou dcerkou Maddie. Když se uprostřed noci ocitá na prahu vesnického penzionu, uvědomí si, že teď už skutečně není cesty zpět. Ve stejné chvíli se začne trápit pochybnostmi: neudělala strašlivou chybu? Nehoní se za nesmyslnou chimérou? Bude si umět vybudovat úplně nový život? 
Ať už bude odpověď na všechny znepokojivé otázky jakákoli, jisté je jedno: že Rose zkrátka nezbývá nic jiného, než aby se pro sebe a pro svou dceru pokusila vybudovat lepší život. I kdyby ji to mělo stát cokoli.


Jonathan Kellerman
Nakladatel: Domino
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 19.10.2015

Tři vraždy, tři oběti. Spojuje je pouze jediné: člověk, který je zabil. 
Detektiv Milo Sturgis má na svém kontě stovky úspěšně uzavřených případů. Přesto ho nikdy nepřestanou sžírat ty, které se mu objasnit nepodařilo. Dopadení pachatele je v jeho očích službou pro oběť, které se tím dostává alespoň jakési spravedlnosti. Některým zavražděným se ale této posmrtné služby nedostane... 
Například Katherine Hepburnové – mladé ženě, kterou kdosi uškrtil a ubodal v jejím vlastním domě. Jediný podezřelý měl nerozbitné alibi a celé vyšetřování skončilo ve slepé uličce. Co s tím? Nezbývá než se přesunout k dalšímu případu, protože v LA je pořád co vyšetřovat. 
Tentokrát se jedná o vraždu úspěšné rozvodové advokátky, kterou kdosi zastřelil. Vlastně spíš popravil, jak to tak vypadá. Když si ale Milo spolu s Alexem Delawarem začnou myslet, že už mají vraha na dosah, je nalezena další oběť. A teprve tehdy si oba vyšetřovatelé uvědomí, že mezi těmi třemi vraždami existuje jisté bizarní spojení. Zdá se, že nehledají tři různé pachatele, ale jediného sériového vraha. Velmi inteligentního vraha s vytříbeným smyslem pro manipulaci. A takový se dá dopadnout, jedině když odhalíte jeho šílený motiv... 


Jo Nesbo
Nakladatel: Kniha Zlín
Žánr: thriller
Vychází: 15.10.2015

Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Šušká se o něm, že na sebe bere vinu za zločiny jiných a odpykává si jejich tresty výměnou za pravidelnou dodávku drog. Vrchní komisař Šimon Kéfas, působící na osloském oddělení vražd, je policista ze staré školy. V jeden den dostane najednou nový případ a novou spolupracovnici. Ab Lofthus byl policista, Kéfasův kolega a dlouholetý kamarád a také Sonnyho otec. Kvůli podezření z braní úplatků spáchal před lety sebevraždu a jeho čin obrátil Sonnymu i Kéfasovi život vzhůru nohama. Roky ve věznici jednotvárně plynou do chvíle, než si Sonny nečekaně vyslechne jistou šokující zpověď a vydá se soudit živé i mrtvé.


Mons Kallentoft, Markus Lutteman
Nakladatel: Host
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 15.10.2015

Nová severská krimi série inspirovaná řeckou mytologií.
Čtyři Asiatky z masážního salonu v Södermalmu ve Stockholmu někdo brutálně zavraždil, zatímco pátá žena je nalezena u nemocnice Södersjukhuset s vážnými zraněními. Stopy na jejím těle nasvědčují tomu, že byla napadena zvířaty. 
Zack Herry je úspěšný chlapík z předměstí, který si vybudoval kariéru u stockholmské policie. Po nocích vymetá kluby a šňupe kokain s lidmi, které by měl ve skutečnosti zatýkat. Ví, že mu to nebude procházet věčně, ale nedokáže přestat. 
Spolu s kolegyní Deniz se Zack snaží zjistit, co stojí za södermalmskými vraždami. Jde o nenávist, rasismus nebo obchodování s lidmi? Jedna věc je jistá: když nenajdou vraha, zemřou další ženy. 
Zack je příběhem detektiva, který se jako moderní Herkules snaží vyčistit stockholmské kriminální podsvětí. 


Haruki Murakami
Nakladatel: Odeon
Žánr: román
Vychází: 22.10.2015

Nejnovější Murakamiho kniha vypráví o vztazích, poznamenaných nedorozuměním, nevěrou, či proradností. Sedm povídek sbírky spojuje téma osamění mužů, kteří za různých okolností ztratili ženu, nebo o ni nenávratně přicházejí. Murakami vykreslil trápení hrdinů s jejich osudovými láskami v různém věku a postavení: spisovatel či plastický chirurg, herec nebo vysokoškolák, majitel baru. Všichni se nacházejí v různých životních situacích, ale všichni jsou nějak poznamenaní duchem ztracených žen…


Dominik Landsman
Nakladatel: Ikar
Žánr: humor, satira
Vychází: 22.10.2015

Pokračování nyní už kultovního Deníčku moderního fotra, v němž otec na mateřské dovolené odhaluje strasti rodičovství, o kterých se obvykle nahlas nemluví. Nemilosrdný a až brutálně upřímný humor je vlastní i druhému dílu, v němž se z miminka Čeňka stává velice neposedné dítě. „Dokud jen ležel na zádech a řval, nic mi nechybělo,“ vzpomíná teskně fotr. Čeněk už chodí (běhá), mluví (má jediné slovo na všechno) a především neunavitelně přemýšlí, čím by svého fotra konečně dostal do blázince.


Grayova hora
John Grisham
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: thriller
Vychází: 22.10.2015

Wall Street, rok 2008. Strmě stoupající kariéru Samathy Koferové ve velké právnické firmě rázně utne recese. Samantha o vlásek unikne propuštění, avšak musí nastoupit nucenou roční dovolenou a strávit ji dobrovolnickou prací ve středisku právní pomoci kdesi na venkově. Odjíždí do Brady ve Virginii, aby tam v srdci Appalačského pohoří zažila „skutečnou právničinu“: přípravu žaloby, účast na přelíčení, kontakt se soudcem.
Místní však Samantinu přítomnost nijak nevítají, tím spíš, že se jim začne plést do jejich problémů – v Brady se už po generace těží uhlí, a po generace se tu řeší porušování zákonů, ignorování pravidel, překrucování předpisů. Někdy to vyvrcholí soudní pří, jindy oběťmi na životech... pár týdnů po příjezdu se Samantha bude muset vypořádat s obojím.


Sophie Kinsella
Nakladatel: BB/art
Žánr: young adult
Vychází: 14.10.2015

Neobyčejný příběh obyčejné dívky…
Čtrnáctiletou Audrey spolužačky krutě šikanovaly, proto ji už řadu měsíců vězní doma strach. Lépe se cítí jen ve tmě nebo alespoň za tmavými brýlemi. Léčí se u doktorky Sarah, ale k návratu do normálního života má stále daleko. Změna přijde nečekaně – se sympatickým kamarádem jejího bratra Linusem. Audrey totiž zjistí, že právě s ním dokáže mluvit o svých obavách a psychických problémech jako s nikým jiným a hlavně kvůli němu se odváží opět mezi lidi – i když jejím prvním „vítězstvím“ je pouze společná kratičká návštěva kavárny Starbucks. Zůstane však pouze u přátelství?
Až když je Audrey o hodně líp, uvědomí si, že krize, kterou prochází, neovlivnila jenom ji, ale také její milující rodiče a dva svérázné sourozence, což je o důvod víc, aby se nemoc snažila definitivně zahnat.


Sarah McCoy
Nakladatel: Fortuna Libri
Žánr: společenský román
Vychází: 13.10.2015

Ojedinělá kniha, v níž se prolíná přesvědčivý příběh z války se současností. Kniha, která ukazuje, že lidské city a problémy zůstávají stejné, a přitom nezáleží ani na místě, ani na době, v níž žijeme… Rok 1944. Elsie Schmidtová, dcera pekaře v Garmischi, dospívá v nacistickém Německu, jehož porážka se nezadržitelně blíží. Denně je konfrontována se stále tíživější realitou, z níž ji vytrhuje pozvání nacistického důstojníka na vánoční večírek. S mírnými rozpaky přijímá, neboť odmítnout by mohlo být nebezpečné jí i celé rodině. Její bezradnost se jen prohloubí, když je během večírku požádána o ruku. Samozvaný snoubenec patří mezi ostatními důstojníky k nejvlídnějším a nejčestnějším, ale i on je zcela lhostejný k osudu židovského chlapce, který byl pro svůj krásný hlas vybrán, aby zpíval nacistickému publiku koledy. Elsie se s chlapcovou tragickou budoucností nemůže smířit a vůbec netuší, že brzy bude o chlapcově osudu rozhodovat právě ona… 
O šedesát let později. Reba Adamsová je novinářka. Celý život na ni doléhá stín vzpomínek z dětství. Otec, veterán z Vietnamu, se nikdy nevyrovnal se zločiny, jichž se během války dopouštěl i on sám, a svými patologickými náladami trápil celou rodinu. Reba se snaží útěkem z domova minulost vymazat. Nyní žije v El Pasu, pracuje v lokálním časopise a je zasnoubena s Riki Chavezem. Riki je zaměstnán u pohraniční stráže, jejímž hlavním úkolem je vracet nelegální běžence zpět do Mexika. Práci vykonává svědomitě, ale spokojený není, příliš s uprchlíky soucítí. Ani vztah s Rebou není tak vřelý, jak by si přál a jak by se na zamilované snoubence slušelo… 
Blíží se Vánoce a Reba má napsat článek s vánoční tematikou. Objeví německé pekařství a jeho majitelku Elsie. Životní moudrost staré Němky Rebu magicky přitahuje a pomáhá jí najít sebe sama… 


John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle
Nakladatel: YOLI
Žánr: společenský román
Vychází: 22.10.2015

Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete, čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla! Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé...


Jojo Moyes
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 22.10.2015

Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv – rodinu, svou pověst i život –, jen aby mohla znovu spatřit svého muže... O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...


Paula Hawkins
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 22.10.2015

Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou.
Potřebujete vědět víc?
Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…


Jeanette Winterson
Nakladatel: Práh
Žánr: román
Vychází: 12.10.2015

Pozdní hra Williama Shakespeara Zimní pohádka je proslulá mimo jiné umístěním Čech na břeh moře. Líčí chorobnou žárlivost sicilského vladaře Leonta, který choť Hermionu podezírá z toho, že otěhotněla s jeho nejlepším přítelem Polixenem. 
V úvodním svazku cyklu shakespearovských adaptací pro třetí tisíciletí přenáší autorova krajanka Jeanette Wintersonová motivy tohoto divadelního evergreenu do soudobého vystresovaného Londýna a do města New Bohemia na neklidném americkém Jihu. Její verze příběhu nazvaná TRHLINA V ČASE proplétá klukovské přátelství s mamonem a snobismus s výdobytky počítačových technologií, díky nimž se i sám Čas stává právoplatným hráčem a vysílá na scénu třeba divotvorný automobil z filmu Návrat do budoucnosti. Zásluhou autorčina dlouholetého zájmu o poetiku cestování časoprostorem zvýrazňuje nové uchopení látky nejen devastující účinky zaslepené zloby, ale i kouzlo lásky a ctnost trpělivosti. 


Adele Parks
Nakladatel: Domino
Žánr: společenský román
Vychází: 12.10.2015

Jak obstát ve světě, kde přestalo platit vše, v čem jsme žili dřív? 
Dvacátá léta: čas nadějí a příslibů. Na novoročním večírku lidé oslavují vstup do nové dekády a snaží se předstírat, že na Velkou válku už zapomněli. Je to pryč. Teď je třeba začít zase žít!
Skutečnost je ale taková, že lidé, kteří přežili, už nikdy nebudou takoví jako dřív. Najít místo v novém světě se snaží i čtyři přítelkyně, z nichž každá stojí před docela jiným problémem. 
Ostýchavá Beatrice se obává samoty: nemá dost půvabu ani majetku, aby dokázala zaujmout těch pár nezadaných mužů, kteří se vrátili z bojů. Naproti tomu jiskřivá Ava se nechce vzdát nespoutanosti, kterou si mohla za války užívat, a manželství považuje za zlatou klec, do níž rozhodně nehodlá vstoupit. Sarah zaplatila cenu nejvyšší: její manžel padl. Lydia manžela stále má, ale v jejích očích je to zbabělec, který přečkal válku za úřednickým stolem. 
A pak se jedna z našich čtyř žen seznámí s charismatickým důstojníkem Edgarem Trentem. Teprve díky tomuto náhodnému setkání se spustí řetěz událostí, které přivedou všechny zúčastněné k pochopení, že stará pravidla už opravdu neplatí. Že štěstí je třeba jít naproti – a být připraven zaplatit za ně i velmi vysokou cenu.


Agatha Christie
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 9.10.2015

Nejznámější postava z pera královny zločinu se vrací… v nové speciální edici.
Hra na vraždu nese stejný název jako zábavní podnik, který zorganizovala známá spisovatelka detektivek Ariadne Oliverová v rámci dobročinné akce pro jednoho venkovského boháče. Ještě před začátkem však paní Oliverová nejasně tuší, že někdo tuto hru bere smrtelně vážně, a povolá na pomoc svého přítele Hercula Poirota. Tušení se brzy promění v jistotu – ale proč bylo zavražděno děvče z místní vesnice, o němž téměř nikdo nic neví?


Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt
Nakladatel: Host
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 8.10.2015

Sebastian Bergman musí přimět desetiletou svědkyni, aby promluvila.
V době velikonočních svátků je brutálně zavražděna rodina se dvěma malými chlapci. Sebastian Bergman a jeho tým zjistí, že by mohl existovat svědek. Je jím desetiletá Nicole, která byla během Velikonoc na návštěvě u svých zavražděných bratranců. Policisté najdou její stopy vedoucí do lesa. Dívka je nezvěstná tři dny a její šance na přežití v divočině jsou malé, a tak se policie rozhodne požádat o pomoc veřejnost, přestože tím může upozornit vraha na existenci svědka. 
Bergmanovi se podaří dívku vystopovat a vznikne mezi nimi zvláštní pouto. Nicole je však natolik traumatizovaná, že nemluví, jen kreslí obrázky. Sebastian Bergman s ní začne pracovat a zjišťuje, že mu čím dál víc připomíná jeho vlastní dceru, o kterou přišel. Dokáže ji před vrahem ochránit? 


Cilla & Rolf Börjlind
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: thriller
Vychází: 7.10.2015

Poslední případ Olivie Rönningové a Toma Stiltona. Na pískovišti u domu v jižním Švédsku je zavražděna malá holčička, která se do Švédska dostala adopcí. Děsivý a nepochopitelný čin se nedaří objasnit a brzy se ve Stockholmu objeví další mrtvé dítě, chlapec Aram. Obě děti byly zabity stejným způsobem. Vraha se nedaří vypátrat a nikdo neví, kdy a kde udeří znovu. Tým vyšetřovatelů pracuje s verzí rasového motivu a objevují se souvislosti, které tuto teorii podporují, ale potom vyšetřování nabere nečekaný směr, sahající daleko do minulosti...


Mo Jen
Nakladatel: Mladá fronta
Žánr: román
Vychází: 6.10.2015

Devadesátá léta 20. století, Čína po dlouhých desetiletích bídy začíná opět vzkvétat, s ekonomickým rozvojem ovšem roste i nenažranost jejích nejvyšších činitelů. Něco se děje i v nenápadném provinčním městě Kořalnicích, kolébce lihovarnického výzkumu a zářném příkladu čínského zázraku. Na nejvyšší místa přichází anonymní udání s neuvěřitelným nařčením. Je třeba vyslat nejlepšího detektiva, inspektora Skobiceho, aby se inkognito vydal po stopách hrůzného spiknutí s nedozírnými následky, a naplno se ponořil do omamných par a vůní oné Mekky všech gurmánů, rozkryl karty dokonale sehraných potentátů, zastavil nelidskou mašinérii…
Země alkoholu je nejen úžasným, vícevrstvým příběhem, v němž bujará fantazie a smích vyvěrají z kýče socialistického hyperrealismu, ale také brilantním pojednáním o umění románu a v neposlední řadě i pootevřeným oknem do spisovatelovy dílny.


J. K. Rowling
Nakladatel: Albatros
Žánr: fantasy
Vychází: 6.10.2015

Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...


Paul Cleave
Nakladatel: Galatea
Žánr: thriller
Vychází: 6.10.2015

To, co se zpočátku jeví jako rutinní exhumace možné oběti trestného činu, se v jediném okamžiku změní v drama, a život bývalého policisty Theodora Tatea se obrátí vzhůru nohama.
Před dvěma lety se Tateovi zhroutil svět a od té doby se protlouká jako soukromý detektiv bez ambicí a bez víry v budoucnost. Svá tajemství nadobro pohřbil a odmítá se k nim vracet. Ve chvíli, kdy stojí na ponurém hřbitově a pozoruje polorozpadlou rakev, přilehlé jezero se rozhodne vydat svá tajemství. Následné potvrzení pochybností ohledně totožnosti exhumovaného těla spouští lavinu nepředvídatelných událostí. Tate ví, že by měl vyšetřování přenechat svým bývalým kolegům, ale smysl pro povinnost spolu s pocitem vlastní viny mu nedá spát a nutí jej vzít spravedlnost do svých rukou.
Temná minulost Tatea se dere na povrch a nutí ho ke zběsilému tempu. Ví, že šílený vrah ještě neskončil a ví, že neustále si musí udržovat náskok před policií. Může se totiž stát, že tajemství, o kterých si myslel, že jsou tak hluboko pohřbená, mohou vyplavat na povrch...


Alice Clayton
Nakladatel: Mladá fronta
Žánr: společenský román
Vychází: 7.10.2015

V přímořském městečku Monterey kolují řeči o Chloe Pattersonové, která se právě přistěhovala a chystá se otevřít útulek pro opuštěné pitbully. Šušká se, že je bývalou královnou krásy (pravda) a že dala takřka před oltářem košem svému snoubenci (také pravda). A že se sice po nikom novém nerozhlíží, nicméně prý padla do oka místnímu fešnému veterináři (naprostá pravda).
Když Lucas Campbell zrovna neslouží na rodinné veterinární klinice, brázdí vody zálivu na surfu. Je poměrně čerstvě single a rozhodně se hned nemíní vrhat do nového vztahu. Slečna Miss Zlatý stát ovšem zaujme jeho pozornost a Lucas jí věnuje ne jeden, ale rovnou dva až tři obdivné pohledy.
Ani Lucas ani Chloe nestojí o závazky. Mít ale někoho, s kým lze trávit noci a víkendy, není k zahození. Bude několik sklenek Mai Tai, měsíční svit a broukání Franka Sinatry stačit k tomu, aby oba hrdinové zapomněli na svou minulost?
Smíchejte kapku polynéské chuti se špetkou nestoudnosti a přilijte trochu starého dobrého kouzla dohazování – nastal čas na Samce.


Marta Davouze
Nakladatel: Mladá fronta
Žánr: román
Vychází: 5.10.2015

Román vychází ze stejnojmenné novely vydané v roce 2004. Spisovatelka se tu s nadhledem vrací k událostem, které ji přiměly učinit zásadní životní rozhodnutí a ukončit v pozdním věku několik desetiletí trvající manželství. Kromě závěrečných částí se děj románu odehrává v Praze. Začíná nostalgickými vzpomínkami na dětství a na romantické dívčí sny, které se pak překvapivě naplnily ve druhém manželství. Přínosem tohoto románu je jeho existenciální rozměr. Mistrná líčení každodennosti v době normalizace, sarkastický přístup k listopadovému vítězství i vlastní příběh lásky, přátelství a zrady jako by tvořily pouhou kulisu. Přes veškerou upřímnost jdoucí až do detailů milostného života zůstává totiž podstatná snaha o překonání lidské osamělosti, o nalezení smyslu životní pouti. Mnohé se tu dovídáme i o známých osobnostech. Kniha je stejně výjimečná jako autorka sama.


S. J. Bolton
Nakladatel: Domino
Žánr: thriller
Vychází: 5.10.2015

Studium na Cambridgi bylo pro ně příslibem dobrého života. Ve skutečnosti tam našly smrt.
Slovutnou univerzitou se plíží smrt. Umírají především dívky a vždy odcházejí ze světa vlastním přičiněním. Když se však začne o celou věc zajímat policie, vyjde najevo, že psychologický profil, pohyb po sociálních sítích a aktivity zemřelých vykazují shodné rysy. Je možné, že je někdo k sebevraždě dohnal? 
Dokázat tuto domněnku se zdá zprvu nemožné, a tak se detektiv inspektor Mark Joesbury odhodlá k nebezpečnému kroku: vyšle do Cambridge svou podřízenou Lacey Flintovou. Ta se má vydávat za studentku a v této roli se pokusit o odhalení skutečného pozadí podivných událostí. 
Lacey Flintová ví, do jak nebezpečné mise se pouští. Vlastně i trochu pochybuje, jestli to pro ni není příliš velké sousto. Podaří se jí vylákat vrahy na světlo, anebo se stane další obětí jejich smrtonosné manipulace? 


Ines de la Fressange, Sophie Gachet
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: populárně naučná literatura
Vychází: 12.10.2015

Se šarmem Pařížanky je dokonalý průvodce světem francouzské elegance, typického šarmu a joie de vivre. Ines de la Fressange v něm nabízí nejen módní tipy a rady, jak se oblékat, líčit, nakupovat či bavit jako Pařížanka, ale také píše o zajímavých místech, obchůdcích, parcích, muzeích, které město na Seině před turisty tak trochu skrývá. Kniha poslouží jako inspirace nejen těm, kdo se do Paříže chystají, ale i těm, které hodlají zapracovat na svém pařížském šarmu doma.


Nehoda
Chris Pavone
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: thriller
Vychází: 2.10.2015

Na začátku byl rukopis. Anonymní příběh nazvaný Nehoda. Kdokoli si ho přečetl, okamžitě věděl, že tenhle text změní svět. Že tomu, kdo ho vydá, přinese obrovský zisk. Ale kdokoli zná jeho obsah, ten se rázem dostává do smrtelného nebezpečí – a morálního konfliktu. Newyorská literární agentka Isabel Reedová nebo Hayden Grey, zástupce CIA v Kodani, o tom vědí své. A pak je tu pochopitelně autor, ukrytý v Curychu a čekající, až jeho kniha vyjde...
Nehoda odkrývá ledacos ze života mocných a vlivných lidí. Putuje napříč vydavatelstvími a zachraňuje či ničí kariéry a společnosti. A donutí každého konfrontovat své představy o sobě se svým skutečným já.
Nehoda je nový působivý, důmyslný a mnohovrstevný thriller Chrise Pavoneho; thriller, před nímž neutečete – nebo uděláte velkou chybu.


Zuzana Koubková
Nakladatel: Moba
Žánr: historický román
Vychází: 30.10.2015

Bratr Zdislav, někdejší templář, nyní člen řádu johanitů, se zabydlel v Uhříněvsi a právě se usilovně zabývá jejími opravami, když jej osloví rychtář blízkého města Kostelce nad Černými lesy. Tentokrát jej nesužují obávaní lupiči, kteří se ukrývají v okolních hvozdech, nýbrž záhadná vražda, k níž došlo na místním hřbitově. Kdo rozkopal hroby nepokřtěných dětí, pohřbených za hřbitovní zdí? A proč je vjednom z nich nalezen zavražděný hrobník? Kostelecký rychtář se obává nejhoršího – totiž řádění pekelných sil, a i proto se obrátí na zbožného rytíře johanitu.


Dotek zla
Františk Niedl
Nakladatel: Moba
Žánr: thriller
Vychází: 30.10.2015

Podaří se i tentokrát Michaelu Dabertovi – někdejšímu příslušníkovi Francouzské cizinecké legie, pozdějšímu zaměstnanci nadnárodní bezpečnostní agentury SIA a nyní pětačtyřicetiletému člověku na odpočinku, který se chce odstřihnout od svého předešlého života, ale pořád se mu to nedaří – odhalit zlo, které se plíží nad Huronským jezerem a přilehlými vilami místních boháčů? Nebo bude tentokrát tímto zlem pohlcen i on? Dabertova přítelkyně, herečka Joan Hartingová, odjíždí za dalším natáčením do Hollywoodu a Dabert uzavírá dvouměsíční smlouvu na ochranu soudce, který je původně pozval jen na návštěvu...


Kathryn Taylor
Nakladatel: Moba
Žánr: společenský román
Vychází: 5.10.2015

Poklidný život na panství Daringham Hall v malebné Východní Anglii naruší příjezd Bena Sterlinga. Ben je totiž skutečným dědicem panství a hodlá se pomstít rodině, která se k jeho matce zachovala velmi nelítostně. Jeho plány však naruší zvěrolékařka Kate, do níž se vášnivě zamiluje. Má smysl žít pouze pro pomstu, nebo je důležitější odpustit a začít nový život?


Jude Deveraux
Nakladatel: Baronet
Žánr: román pro ženy
Vychází: 29.10.2015

Ve čtvrtém a posledním dílu se uzavírá rozsáhlá historická sága vyprávějící životní osudy čtyř bratrů z rodu Montgomeryů. Příběh se odehrává v Anglii šestnáctého století za vlády Jindřicha VII., zakladatele slavné dynastie Tudorovců. Hrdinkou románu je Elizabeth Chatworthová ze znepřáteleného rodu Chatworthů. Je unesena a předána nahá a zabalená do koberce jako dar Milesovi Motgmomerymu. Počáteční vzájemná nenávist mezi Elizabeth a Milesem se postupně mění ve vášnivou lásku. Oba mladí lidé musí překonat řadu těžkých zkoušek a vyrovnat se s mnoha dramatickými situacemi, než konečně jejich láska dojde naplnění.


Řekni mé jméno 
J. Kenner
Nakladatel: Baronet
Žánr: společenský román
Vychází: 21.10.2015

V prvním dílu nové erotické trilogie, odehrávající se ve známém Starkově světě, se seznámíme s Jacksonem Steelem a Sylvií Brooksovou. S odhodlaným mužem, který si jde vždy za svým, a zdrženlivou ženou, které však odstup nevydrží dlouho...
Posledních pět let Silvia prožila jako v děsivé noční můře. Ke strašným tajemstvím, která si s sebou nesla od dětství, se přidal zásah rovnou do srdce. Poznala muže, který v ní spustil lavinu nekontrolovaných pocitů a vášní.
Jenže Sylvia se citů děsí, a tak před ním uteče. Znovu je svede až společná práce na projektu prázdninového resortu na panenském ostrově Santa Cortez. Intriky, dávná tajemství a nové záhady však hrozí zničit nejenom tento exotický ráj na zemi, ale i jejich vztah.


J. Lynn
Nakladatel: Baronet
Žánr: young adult
Vychází: 21.10.2015

Někdy na vás život zanechá stopu.
Vysokoškolačka Andrea většinu času neví, jestli chce Tannera políbit, nebo mu jednu vrazit. Je vážně sexy, s tím svým svůdným pohledem a vypracovaným tělem, ale je to především velký hráč a jeden druhého nedokážou vystát déle než pár minut. Až doteď.
Tanner si je vědom, že mají s Andreou dlouhý vztah plný lásky i nenávisti, ale on chce od ní mnohem víc té lásky. Chce ji. Dnes i zítra. Čím víc ji však poznává, tím je mu jasnější, že Andrea má problém. Balancuje na hraně, a kdykoli se ji Tanner pokusí zachytit, proklouzne mu mezi prsty.
Andree se život vymkl z rukou a nezáleží na tom, že jí chce Tanner pomoci, protože jakmile se vše rozpadne na kusy a ona se řítí ke dnu, jedině ona sama se může zachránit.
Někdy vás život donutí pro lásku těžce bojovat...


Nancy Holder
Nakladatel: Baronet
Žánr: fantasy
Vychází: 21.10.2015

Když Vincenta Kellera osloví otec jeho spolubojovnice z Afghánistánu, Vincent mu slíbí, že se pokusí odhalit pravdu ohledně toho, zda skutečně zemřela, nebo jen záhadně zmizela.
Ve stejné době Catherine vyšetřuje sérii hrůzných vražd, které vypadají, jako by je měl na svědomí netvor. S objasňováním tohoto případu jí pomáhá svérázný kolega, jogín a vyznavač východních náboženství. Jediným svědkem je holčička, neteř poslední oběti. Děsivé události jí však otřásly natolik, že ztratila řeč.
Je možné, že by spolu pátrání Vincenta i Catherine souvisela? Oba jsou připraveni riskovat vše pro to, aby se pachateli dostalo spravedlivého trestu. Opět dokazují, že i v nejtemnějších chvílích vždy existuje naděje.
Další román Nancy Holder nejen pro fanoušky seriálu Kráska a zvíře, ale pro všechny, kteří mají rádi romantické a zároveň napínavé příběhy.


Winston Graham
Nakladatel: Baronet
Žánr: historický román
Vychází: 14.10.2015

Kapitán Ross Poldark se vrací roku 1783 z americké války za nezávislost do rodného Cornwallu a těší se, že po několika letech zase začne vést normální život, bude spravovat rodový majetek a ožení se s dívkou, kterou už léta miluje. Po příjezdu domů však zjišťuje, že otec je mrtvý, šlechtické sídlo i veškeré hospodářství zchátralé a že služebnictvo rozprodává všechny zbývající cennosti. Největší bolest však zažívá po zjištění, že se krásná Elizabeth zasnoubila s jeho bratrancem Francisem, protože se domnívala, že Ross ve válce zahynul. Zklamaný důstojník se ale navzdory všemu pouští do práce a snaží se dát do pořádku rodinný majetek a znovu otevřít otcův měděný důl. A také zapomenout na svou životní lásku a zvyknout si, že patří jinému. Pomáhá mu v tom jeho sestřenice Verity a především mladičká Demelza, vlastně ještě dítě, kterou najal jako pomocnici do kuchyně, aby ji vytrhl z neutěšeného prostředí, v němž dosud žila. Vděčná dívka v něm vidí svého zachránce a odměňuje se mu hlubokým obdivem a oddaností, ale zároveň usiluje o jistou míru samostatnosti. Vedle ní se Ross znovu vrací do života…


Sabrina Jeffries
Nakladatel: Baronet
Žánr: román pro ženy
Vychází: 14.10.2015

Lady Zoe Keaneová se těší, že jednoho dne zdědí nejen titul hraběnky, ale také majetek, který k titulu patří, protože otec ji na tuto úlohu už od malička připravoval. O to větší je její šok, když se dozví, že její matkou je možná cikánská žena Drina, a pokud si v tom případě chce udržet titul i majetek, nemůže se vdát z lásky, jak si vždy přála, ale musí si vzít svého bratrance Jeremyho, který je dalším v pořadí čekatelů na titul, ale zároveň také slavným malířem žijícím v Americe.
Zoe se před jeho příjezdem do Anglie obrací v zoufalství na Mantonovu detektivní kancelář, tzv. Vévodovy muže, aby jí pomohli vypátrat tajemství jejího zrození. Případ se přes Zoin nesouhlas dostává do rukou sukničkáře Tristana Bonnauda. Tomu se toto pátrání hodí, protože při něm zároveň chce vystopovat svého kamaráda, který by mohl vědět něco kompromitujícího na jeho nevlastního bratra George.
K jeho údivu se oba případy vzájemně propojí. Ještě větší překvapení mu však přinese poznání, že přitažlivost, kterou cítí k lady Zoe, není pouhá touha po krásné ženě, ale skutečná láska…


Leo 
Mia Sheridan
Nakladatel: Baronet
Žánr: společenský román
Vychází: 7.10.2015

Evie a Leo spolu vyrůstali v pěstounské rodině a jen jejich přátelství jim pomáhalo přežít těžké období. Jejich pouto během let přerostlo v lásku a oba doufají, že až v osmnácti odejdou z domova, čeká je společná budoucnost.
Leo je však nečekaně adoptován a musí se přestěhovat na druhou stranu země. Společně si s Evie slíbí, že zůstanou v kontaktu a že se pro ni vrátí. Evie však o něm už nikdy neuslyší.
Uplynulo osm let. Evie má dobrou práci. Má přátele. Je spokojená. Pak se však objeví cizí muž a prohlašuje, že jej Leo poslal, aby na ni dohlédl. Evie je Jake sympatický a ani ona jemu není lhostejná. Může však tomuto přitažlivému cizinci důvěřovat? A říká jí o Leovi celou pravdu?


Jude Deveraux
Nakladatel: Baronet
Žánr: román pro ženy
Vychází: 7.10.2015

Historický příběh o čtyřech bratrech Montgomeryových, který se odehrává v šestnáctém století za vlády Jindřicha VII. pokračuje třetím dílem. Jeho ústřední hrdinkou je Alyxandria Blackettová, která musí uprchnout v přestrojení za chlapce k psancům vedeným Rainem Montgomerym. Alyxandria je zajata, obviněna z čarodějnictví a odvedena na hranici, kde má být upálena. V posledním okamžiku ji zachrání Raine Montgomery se svými statečnými a věrnými muži. Láska Alyx a Raina Montgomeryho pak musí podstoupit ještě mnoho dalších a těžkých zkoušek, než konečně dojde naplnění. Sametová píseň je strhující drama o skvělých mužích, ale především o ženách - o ženách krásných a chytrých, které statečně vzdorují osudu.


Jan Cimický
Nakladatel: Baronet
Žánr: román
Vychází: 1.10.2015

Na zpola zasněženém předjarním poli je objeven strážníky těžce poraněný starý muž. V nemocnici, kam ho dovezli, krátce poté umírá. A kriminalisté se snaží objevit pachatele krutého mučení a násilí, které na něm někdo spáchal. Před námi se postupně objevuje série brutální agresivity, potencované drogou. I druhý případ, který v následujících dnech musí kriminalisté mordparty vrchního kriminálního rady Hladíka řešit, má podobné znaky primitivní bezcitné hrubosti.
Významnou roli tu bude opět hrát Hladíkův přítel, psychiatr Petr Dvořák, a také mladá posila kriminalistického týmu, magistra psychologie Jiřina. Vnese do jejich pátrání nějaké světlo „soví prsten“, který se v domě první oběti ztratil? Je to originál a nebo replika perského prstenového hlavolamu, co údajně ve středověku sloužil i jako schránka pro prudký jed, pro slavnou Lukretii Borgii? Stane se klíčem k celé události a nebo zůstane jen náhodnou souvislostí, která se ukáže jako málo důležitá? Příběh je citlivou autorovou exkurzí do světa dospívajících mladých lidí, závislých na drogách, a zároveň přesvědčivým obrazem současné společnosti.


Barbara Cartland
Nakladatel: Baronet
Žánr: román pro ženy
Vychází: 1.10.2015

Když lord Rupert Brooke a jeho žena zahynou při nehodě, jejich jediné dítě, Titania, musí žít s rodinou svého strýce. Vévoda ze Starbrooke však svému bratrovi nikdy neodpustil, pro jakou se rozhodl manželku, a ani Titanii nepovažuje za dostatečně vznešenou, aby mohla žít v rodině Starbrookových.
Ve svém domě ji sice trpí, ve skutečnosti je však Titania spíš komornou své sestřenice Sophie. Ta se má provdat za prince z Velidosu, malého jihoevropského státečku, a Titania odjede na cestu s ní, aby jí plnila každý rozmar.
Titania si může oči vyplakat – v Anglii nechává milovaného koně a chůvu, jedinou osobu, která ji má ráda.
Ve Velidosu se setkává s králem, nevlastním bratrem prince Fredericka, a postupně si získá jeho důvěru. Přeroste důvěra v náklonnost? Dokáže Titania projevit odvahu a zachránit krále před úkladnou vraždou? A nalezne na konci dlouhé cesty své vlastní štěstí?


Samantha Towle
Nakladatel: Baronet
Žánr: young adult
Vychází: 1.10.2015

Rokenrolový milostný trojúhelník… životní příběh novinářky Tru Bennettové… a lídra rockové skupiny Mighty Storm Jakea, který jí kdysi zlomil srdce.
Tru bylo pouhých čtrnáct let, když její nejlepší kamarád - a první dětská láska - Jake odjel z Anglie a zanechal ji se zlomeným srdcem. Dnes, o dvanáct let později, je Jake světoznámou rockovou hvězdou a snem mnoha žen. Kromě jediné: Tru Bennettové.
Úspěšná hudební recenzentka a novinářka Tru moc dobře ví, že míchat práci se soukromím se nevyplácí. Nyní má před sebou úkol: udělat s Jakem interview, než se jeho kapela vydá na dlouho očekávané turné. A taková příležitost se neodmítá. Tru je rozhodnutá chovat se jako profesionálka, ale přitažlivost, která ani po dvanácti letech nepozbyla na síle, ji zaskočí.
Jakeova nabídka zdokumentovat celé jejich turné je lákavá, avšak má jeden háček: Truina přítele Willa. Je Tru natolik silná, aby odolala atraktivnímu bouřlivákovi, který jí už jednou ukradl srdce? Přežije její vztah s Willem, když teď bude trávit dny v přítomnosti neodolatelného Jakea? 


Michel Houellebecq
Nakladatel: Odeon
Žánr: román
Vychází: 19.10.2015

Známý provokatér Michel Houellebecq napsal román o tom, jak se z Francie stane islámský stát. Příběh se odehrává roku 2022, kdy politické strany ve volbách raději podpoří fiktivního kandidáta strany zvané Muslimské bratrství, aby se prezidentkou nestala šéfka extrémně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Autor uvedl, že „urychluje historii“. Jeho kontroverzní románová fikce vzbudila nebývalou pozornost a kniha se v mnoha zemích stala absolutním bestsellerem.


Cassandra Clare
Nakladatel: YOLI
Žánr: fantasy
Vychází: 19.10.2015

1. díl nové trilogie od autorky Nástrojů smrti. Poté, co osiřelé Tesse Grayové zemře teta, která se o ni starala, vyplouvá dívka v dubnu roku 1878 z New Yorku do Londýna za svým bratrem Nathanielem. V přístavu na ni však nečeká Nate, nýbrž prapodivná dvojice žen, jimž se přezdívá Temné sestry. Uvězní ji v jejich domě a připravují ji pro záhadného Magistra, který ji chce získat. Při nezdařeném útěku Tessa zraní jednu ze služebných, ze které se vyklube podivná mechanická bytost. Záchrana přijde z nečekané strany – v Temném domě se objeví Will Herondale, jeden z lovců stínů…


Taylor Stevens
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: thriller
Vychází: 20.10.2015

Další napínavý thriller z pera autorky bestselleru Lovkyně informací s jedinečnou hrdinkou, která neumí žít bez nebezpečí – a přitahuje problémy.
S krví na rukou a duší zatíženou vinou prchá Vanessa Michael Munroeová do Džibuti, aby se tam na čas ukryla před ne zrovna legální minulostí, před odpovědností, před výčitkami svědomí. Bývalá elitní lovkyně informací teď pracuje pro místní námořní bezpečnostní tým a snaží se vyhnout jakémukoli konfliktu. Daří se jí to až do chvíle, než ji její šéf přinutí nastoupit jako člen ochranky na loď směřující do Keni. Jakmile Vanessa odhalí, co je na palubě, rozhodne se utéct – příležitost se jí naskytne v okamžiku, kdy je loď přepadena. V náhlém popudu s sebou vezme i zraněného kapitána. K jejímu překvapení se však piráti mnohem víc než o nelegální zásilku zajímají právě o něj. Vanessa však svůj úlovek hned tak nedá – přinejmenším dokud nezjistí, co za tím vším vězí.


William R. Forstchen
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: fantasy
Vychází: 20.10.2015

Svět ohrožuje pandemie sucha, raketový nárůst cen za suroviny, válka o vodu. Globální chaos je na spadnutí, ale rýsuje se možnost, jak mu zabránit. Studenti Gary Morgan a Eva Petrenková, jejich profesor Erich Rothenberg a excentrický miliardář Franklin Smith přicházejí s projektem tzv. Sloupu do nebe, který by umožnil využít cesty do vesmíru za zlomek původních nákladů a díky solárním panelům vyřešil energetickou krizi na Zemi. Ne všichni jsou tímto nápadem nadšeni – zejména ne ti, kdo profitují z prodeje ropy. Realizace projektu se navíc ukáže mimořádně nákladná a zdlouhavá a zhatit ji může sebemenší chyba.
Po Vteřině poté přichází William R. Forstchen s dalším výjimečným příběhem, jenž se opět odehrává v situaci, ke které má dnešní svět až nebezpečně blízko. Úspěšný a oceňovaný autor tentokrát přináší působivou a smělou vizi, jež by v budoucnu mohla zachránit lidstvo.


Daisy Goodwin
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 30.10.2015

Píše se rok 1875. Císařovna Sissi je ženou, po níž muži touží a ženy jí závidí. Je krásná, je inteligentní, může mít všechno, co si zamane. Šťastná však není. Znuděná ubíjející etiketou habsburského dvora a svým manželem Františkem Josefem, odjíždí Sissi hledat vzrušení do Anglie na lov – aby ho zde také našla v podobě kapitána Baye Middletona, o deset let mladšího muže, který se právě tajně zasnoubil s bohatou dědičkou Charlotte Bairdovou, do níž je upřímně zamilován. Nyní však může ztratit všechno kvůli ženě, o níž ví, že nikdy nebude doopravdy jeho. Vzájemná přitažlivost je ovšem silnější než cokoliv jiného…
Dramatický příběh plný vášně vypráví skutečný příběh císařovny Alžběty Bavorské a mladičkého kapitána kavalérie a souboje lásky s povinností.


Alyson Richman
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: společenský román
Vychází: 26.10.2015

Píše se rok 1943 a v Itálii jsou u moci fašisté. Elodie, která se dosud věnovala pouze milované hudbě a své mimořádné nadání uplatnila jako nadějná violoncellistka, se po otcově smrti zapojí do italského hnutí odporu. Poznává zde svou první velkou lásku, ale když Němci obsadí severní Itálii, musí z rodné Verony uprchnout. Vydává se na pouť, která jí pomůže nalézt nejen bezpečí, ale i nový smysl života.


Kate de Goldi
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 20.10.2015

Dvanáctiletý Frankie je sice nejmladší ze tří dětí manželů Parsonsových, ale přesto má v rámci své rodiny největší zodpovědnost. Je totiž přesvědčený, že se o ni nikdo jiný nedokáže postarat lépe než on. A tak dbá třeba na to, aby byl v domě dostatek zásob, kdyby přišla ptačí chřipka (je ostatně velkým odborníkem na ptáky a orientuje se vůbec ve spoustě oborů) nebo nějaká živelná katastrofa. Frankie je taky trochu hypochondr, s nejlepším kamarádem mluví čilunštinou, vlastním vymyšleným jazykem, a má spoustu rituálů, které mu dodávají pocit bezpečí. Například každý večer před spaním navštěvuje milovanou maminku v ložnici a klade jí různé prapodivné dotazy. Zaběhlou rutinu naruší až nová spolužačka Sydney. Nosí ulítlé oblečení, má dredy a jmenuje se podle města, kde se narodila – Frankieho Sydney naprosto fascinuje. Co mají ti dva společného? Oba trpí tím, že jejich rodiny nejsou tak úplně normální...


Johanna Sinisalo
Nakladatel: Odeon
Žánr: román
Vychází: 22.10.2015

Finsko, 21. století. Upadající západní společnost se přetvoří ve autokratickou republiku, v níž jsou ženy děleny na dvě kategorie: ženy-eloie jsou krásné a pitomé, vyšlechtěné k absolutní poslušnosti manželovi. Ženy-morlok (zmetek) nevynikají krásou, bohužel jsou inteligentní a nepoddajné. V téhle zemi mají být všichni šťastní, a proto je třeba zamezit veškerým konfliktům. Mužskému, dominantnímu pohlaví, je vše podřízeno. Rozmnožování morloků není žádoucí, a tak jsou příslušnice tohoto druhu už v dětství zbaveny příslušných orgánů. Mrazivá antiutopie připomínající nejslavnější díla tohoto žánru.


Sabine Ebert
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: historický román
Vychází: 22.10.2015

Evropa sténá pod Napoleonovou vládou. Po dramatické porážce Grande Armée v Rusku přecházejí Prusko a carská říše do protiútoku.
Ve vykrváceném, válkou zdeptaném Sasku čeká mnoho lidí rozhodování, které neodvolatelně změní jejich životy. Je uzavřeno příměří a lidé čerpají naději. Ale v zákulisí si vládcové už dávno rozdělili Evropu mezi sebou, a vyvolali tak ohromnou bitvu u Lipska – do té doby největší válku na světě.


Luca di Fulvio
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: historický román
Vychází: 2.10.2015

New York, 1909. Zaoceánským parníkem přijíždí z Itálie mladá matka s malým synkem, aby si v Americe splnili svůj sen o lepším životě. Jejich naděje však záhy utrpí velkou trhlinu, neboť ve zbídačelém ghettu v newyorské čtvrti, kde se ocitnou spolu s dalšími přistěhovalci z celého světa, diktují pravidla brutální gangsteři a jejich poskokové. Pokud tu chce člověk přežít, nesmí měnit zavedená pravidla. Ledaže by měl charisma a neuvěřitelný dar fantazie.
Román, jenž nás zavádí do prostředí rodícího se filmového průmyslu, rádia, Brodwaye, reklamy, mrakodrapů a luxusních automobilů, vypráví o velké lásce a houževnatosti snu, který zvítězí nad tvrdou realitou.


Rachel Harris
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 19.10.2015

Podle kluků na fairfieldské akademii existují dva druhy holek – ty na trvalý vztah a ty na nezávazné randění a užívání si. Sedmnáctiletá Alyssa je rozhodně ten první typ – a upřímně touží to změnit. A tak zahájí svou radikální proměnu, jejímž cílem je Justin Carter, největší krasavec a lamač dívčích srdcí. A aby si jí vůbec všiml a ona se zařadila mezi oblíbené holky na randění, přemluví svého kamaráda Brandona, populárního sportovce, aby předstírali, že spolu chodí. Zprvu nevinná hra na šťastný pár postupně přerůstá v něco mnohem víc – v něco, co navždy může zničit jejich dlouholeté přátelství i Alyssinu snahu stát se někým jiným.


Scott Westerfeld
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 5.10.2015

Darcy Patelová odložila vysokou školu a i všechno ostatní jen proto, aby mohla vydat svůj young adult román, který se jmenuje Zásvětí. Dostane šanci, o jaké se spoustě mladých dívek může jen zdát. Stěhuje se do New Yorku, kde nemá žádné přátele a přemýšlí, zda to opravdu bylo správné rozhodnutí. Pak ji ale pod svá křídla vezme parta jiných začínajících i zkušených spisovatelů. Druhá linie příběhu se odehrává právě v Darcyině románu, což je napínavý thriller o Lizzie, náctileté holce, které se podaří proklouznout do „Zásvětí“, místa mezi životem a smrtí, a přežije tak útok teroristů. Tato nová schopnost Lizzie zaskočí, Zásvětí je nebezpečné, plné potulujících se duší, které čekají na své rozhřešení. Může jim někdo pomoci? A co všechno musí dát Lizzie všanc?


Alena Jakoubková
Nakladatel: Moba
Žánr: společenský román
Vychází: 15.10.2015

Novinářka Lili stojí na životním rozcestí: Rozejde se s fotografem Ivanem, protože má pocit, že jejich vztah vyhořel. Ve chvíli, kdy jej opouští, si však Ivan uvědomí, že ji opravdu miluje, a ačkoli mu až dosud byla myšlenka na manželství na hony vzdálená, požádá Lili o ruku. Ona však od všech problémů odjíždí do Itálie. Zabydlí se v Benátkách, v domě své tety, a jak už to bývá, do pohledné a inteligentní blondýnky se zakouká uhrančivý at emperamentní Ital. Ovšem má jednu drobnou vadu na kráse – je ženatý...


Osamělý orel
Danielle Steel
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 30.10.2015

Joe Allbright, výjimečný muž před třicítkou, nadaný konstruktér a letec, a Kate Jamisonová, sedmnáctiletá dívka z lepší rodiny, která se chystá studovat na Radcliffu, se setkávají počátkem druhé světové války. Ač jsou to dva naprosto odlišní mladí lidé, jejich osudy se propojí a vzniká mezi nimi silné pouto, které, jak se zdá, nemůže nic zničit ani v dobách poválečného nadšení, kdy se každý ubírá jiným směrem. Joe klade svoji práci na první místo, jeho vášeň pro létání a s ním spojené otevření nových technických obzorů je nepřekonatelná a on stále uniká před manželstvím. Přesto se vždy pokorně a s láskou vrací ke své milované Kate. Ta ale touží po dětech a normální rodině. Přání se jí skutečně splní, avšak… bez Joea.
Spojení dvou nevšedních osobností se tak zdá být nenávratně ztraceno.

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Spoustu krásných knih vychází, vůbec se nemůžu rozhodnout, no peněženka opět zapláče, ještě mě čekají dvě objednávky ze září z buxu v zásilkovně. :) Docela mě láká vyzkoušet K. Dubskou, objevila jsem i její další knížku Člověk Gabriel v jednom krámku v Pardubicích za pěknou cenu, tak bych možná do ní šla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, asi se budu muset lehce krotit - i když, je to těžké :) Pokud do knížky od K. Dubské půjdeš, ráda si přečtu tvoji recenzi :)

      Vymazat
  2. Jee, to si foma proctu pecliveji. Zatim Harryho a Není co ztratit:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. krásné recenze - krátké a výstižné - a spousta skvělých knih - některé jsem četla a na některé se těším
    :)

    OdpovědětVymazat
  5. U "Se šarmem pařížanky" máš chybu v názvu - Střevo není tabu

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu