První

5.10.15

Nastal čas korunovat vítězku! Když byla America vybrána do Selekce ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah samotné koruny, natož k srdci prince Maxona. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje, jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.
 
Kiera Cass
Překladatel: Jana Montorio Doležalová
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání v originále: 2014
Rok vydání v ČR: 2015
Počet stran: 280

V polovině září jsme se dočkali posledního dílu ze série Selekce, který nese název První. Knížka to byla velmi očekávaná, jelikož se na ni těšila velká část české blogosféry, především ta ženská. Měli jsme se dozvědět, která z Elity se stane princeznou a poté i illejskou královnou. 

Stejně tak jako v předchozích dílech se setkáváme s Amerikou. Dívkou, která se do Selekce přihlásila za ne moc příznivých podmínek. Přesto se stále drží a dostala se až do Elity, ze které si princ Maxon vybere svoji nevěstu.

Můj názor:
K hlavním charakteristickým vlastnostem Americy patřila její nerozhodnost. Po téměř celou dobu série stále pendlovala mezi dvěma mezi muži, což mi bylo po jisté době už protivné. Až se to konečně prolomilo ve třetím díle. America se nám rozhoupala a byla si jistá tím jediným. Naopak co se mi na ní líbilo, byla její vzdorovitost proti autoritě. Nebála se jít proti proudu, snažila se o spravedlnost bez ohledu na to, co si o ní pomyslí ostatní. Spíše se snažila myslet na druhé, pomáhat jim. Ale jako každá pohádka, i zde musí být nějaký zloduch, nebo rovnou zloduchů několik. Útoky rebelů neustupují, naopak nabírají obrátky.

Čtení to bylo milé, místy i smutné. Drželo si laťku srovnatelnou s předchozími díly. Přesto si myslím, že se celá série dala zkrátit, nějaké pasáže vyškrtat, vyšly by nám z toho dva díly a možná bychom se vyhnuli takovému pojmenování knih, které nám z děje samotného prozrazuje to hlavní. Což je škoda, protože čtenáře ta nejistota a zvědavost, jak to dopadne, žene dopředu.
 

Celou dobu jsem měla za to, že je to spíše jemné, pohádkové čtení, ale co přišlo téměř v samotném závěru mě šokovalo a vyvedlo z omylu.

Shrnutí:

I když už byl příběh popsán do tří dílů, alespoň jsem se mohla pokochat úžasnými obálkami, které se musí líbit snad všem. Příběh bych doporučila spíše ženskému publiku, avšak bez věkové hranice. Protože která z nás někdy nesnila o princi na bílém koni?! A pro nadšence Selekce dobrá zpráva - v první polovině roku 2016 by měly vyjít další knihy spojené se Selekcí - jedna novela a pak také příběh Maxona a ženy, takže určitě se máme na co těšit...





Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Mě kniha bavila, i když popravdě byl třetí díl asi nejslabší z celé trilogie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zvědavá, jaké budou ty další díly :)

      Vymazat
  2. Já ji četla v originále, stejně jako předchozí díl a překvapilo mě, že jsem tomu tak nějak rozuměla a dokonce si v některých pasážích pobrečela. :) Každopádně mám do budoucna v plánu si koupit ten box Selekce, co má vyjít, na buxu je pro členy KK slušná cena. :) No, a pak si konečně všechny tři díly přečtu v češtině. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi dobrá, že jsi to přelouskala v angličtině! Já ten třetí díl taky četla v angličtině, ale dostala jsem se jen do půlky. Sice jsem tomu rozuměla, ale to čtení šlo celkem pomalu, tak jsem si počkala až na české vydání :)

      Vymazat
  3. Anonymní08.07.16 9:11

    Ahoj mě díl bavil a to i když jsem si ho koupila včera s dalším dílem-Dcera, přečetla jsem ho za asi 3,5 hodiny. Jsem za půlkou dílu Dcera, a zatím mne vcelku baví, i když příběhy její matky byly vcelku akčnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za komentář :) To jsi teda rychločtenářka :) Tak já pořád doufám, že další díl po Dceři se ještě rozjede :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu