Dítě číslo 44

21.8.15


Brutální stalinský režim udržuje všechny občany ve strachu a přikazuje jim věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Mrtvý chlapec nalezený u železniční trati v Moskvě proto nemohl být zabit, jak tvrdí jeho příbuzní. Příslušník ministerstva státní bezpečnosti Lev Děmidov splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se společně s manželkou Raisou ocitnou ve vyhnanství na Urale. Zdá se však, že k vraždám dětí dochází i tam…

Tom Rob Smith
Překladatel: Josef Hanzlík
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání v originále: 2008
Rok vydání v ČR: 2013
Počet stran: 384

V souvislosti s touhle knihou existují dvě skupiny čtenářů. Jedni ji znají od doby jejího vydání, druzí díky filmu. Já osobně se řadím do druhé skupiny. Nedávno jsem totiž zaslechla, že do kin míří film z dob Stalinovy vlády, ve kterém si hlavní roli střihne Tom Hardy. Celkem to na mne zapůsobilo, a když jsem se dozvěděla, že film je natočený podle knižní předlohy, neváhala jsem a knihu jsem si objednala. Přičemž jsem si řekla, že na film se nepodívám do té doby, dokud nepřečtu knihu. Dalším lákadlem ke čtení pro mě byl fakt, že Tom Rob Smith se nechal inspirovat skutečným sovětským sériovým vrahem Andrejem Čikatilem přezdívaným "rostovský řezník". A tak jsem se do knihy začetla...

Lev Stěpanovič Děmidov je příslušníkem tajné policie. Jednoho dne je nalezeno mrtvé tělo malého chlapce. Událost je však označena za nešťastnou náhodu i přesto, že příbuzní chlapce tvrdí, že se jednalo o vraždu. Systém však jakékoliv jiné závěry zamítá a případ je uzavřen. Avšak když se takových případů začne objevovat po zemi více, Lev se rozhodne vést vyšetřování na vlastní pěst...

Můj názor:
Do knihy jsem se pustila koncem července, ale začátkem srpna jsem ji z jistých důvodu musela odložit a opět jsem se k ní vrátila až před pár dny. Když mám mezi čtením tak dlouhou časovou prodlevu, často se mi stává, že nedokážu na předchozí část děje navázat a začíst se. V případě Dítěte číslo 44 tomu tak nebylo. Děj úžasně plynul, v knize se neustále něco dělo, což čtenáře udržovalo ve střehu. Částečně to lze i přisoudit době, ve které se příběh odehrává. Každý den hrdinů byl spjatý se strachem o svůj holý život a životy svých blízkých, snahou příliš nevyčuhovat z davu a neupozorňovat na sebe. Zkrátka a dobře neprovokovat režim, který stejně všechno "vidí a ví". Jenže někdy je pravda a spravedlnost pro člověka důležitější. Stejně tak jako pro Lva, který se nebál riskovat. 

Někdy jsem nestačila zírat nad jeho nápady a plány. Měl odvahu, kuráž, sílu, používal znalostí a dovedností získaných z povolání - a to vše se mi na něm líbilo. Avšak každý kladný hrdina musí mít svého odpůrce, se kterým neustále zápasí o pozici. V tomto případě jím byl Vasilij - lehce bezpáteřní člověk.

Další padouchem byl vrah samotný. Při čtení "těch" scén jsem měla chuť do příběhu skočit a pachateli ty jeho brýle rozdupat. Nehorázně se mi hnusil. I když při závěrečné scéně jsem k němu snad na vteřinu pocítila dokonce i lítost. Když zmiňuji konec knihy - nic takového jsem nečekala! To se T. R. Smithovi náramně povedlo a myslím, že nebudu jediná, kterou tohle vyvrcholení děje překvapí.

Obálka:
Když se čtenář zadívá na obálku, přesně tohle v knize dostane. Drsné sovětské prostředí, bídu, zvěrstva, běh na dlouhou trať, pocit beznaděje. Na obálkách knih oceňuji, když korespondují s dějem samotným, což se tady dokonale povedlo. Filmová obálka je sice také povedená, ale podle mě je spíše pro filmové fanoušky. Já osobně dávám přednost těm původním.


Shrnutí:
Podle mého názoru je velkým pozitivem pro knihu to, že dokáže zaujmout jak mužské, tak ženské čtenáře. Avšak nedoporučovala bych knihu číst mladším čtenářům, protože některé pasáže v knize jsou příliš drsné. Jinak jsem z knihy byla naprosto nadšená. Má očekávání splnila na jedničku. Za zmínku stojí také to, že se jedná o první díl ze série Leo Demidov a já se rozhodně nespokojím jen s jedním dílem. Chci vědět, jak budou životy Lva a Raisy pokračovat dále.

Mohlo by se vám líbit

7 komentářů

  1. Já jsem zrovna na stránce 245 a moc se mi kniha líbí jsem zvědavá jak to dopadne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě budeš překvapená. Já to nečekala :)

      Vymazat
  2. Knihu znám, ale nečetla jsem a podle recenze vypadá zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Kniha je to moc dobrá, Věřím, že by se mohla líbit.

      Vymazat
  3. Plánuju si to přečíst, slyším na to jen samé kladné ohlasy :)

    Staymind

    OdpovědětVymazat
  4. Akorát ji dočítám, je fakt skvělá, napínavá i když zároveň smutná a děsivá, a nejen z toho krimi příběhu, ale z té doby, z toho života těch obyčejných lidí. To byl osnad horší než za Hitlera v Německu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tématikou mě bohužel vůbec neláká, nebyla by pro mě to pravé. Ale koukám, že teď frčí:)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu