Vypravěčka

11.8.17


Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem – se smrtí matky.

Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí i ona vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit? A kdyby Sage vyhověla přání starého muže – byla by to vražda, nebo vykonání spravedlnosti na tyranovi

Vypravěčka
Jodi Picoult
Překladatel: Ivana Nuhlíčková
Nakladatel: Ikar
Rok vydání v originále: 2013
Rok vydání v ČR: 2014
Počet stran: 512

Když se podívám na rok vydání Vypravěčky a vidím rok 2014, ptám se sama sebe, jak je možné, že jsem s jejím přečtením tak dlouho otálela?! Důvodem je zřejmě skutečnost, že tou dobou jsem četla jinou literaturu, spíše oddechovou, relaxační, u které není potřeba příliš namáhat mozkové závity, a tak jsem ji odkládala na „někdy potom“. Zato teď se mi čtecí priority úplně obrátily. Nejraději vyhledávám literaturu, která mě přinutí se nad daným tématem více zamyslet a poskytuje mi něco navíc, jakousi přidanou hodnotu.

Poslední dobou dávám přednost knihám, které jsou z období 2. světové války, nebo z prostředí mně neznámého, např. Nový Zéland s knihou V zemi bílého oblaku. Válečné období sice popisuje hrůzy, které lidé napáchali, ale nějakým způsobem mě tohle čtení přitahuje. Proto konečně nadešel den, kdy jsem vzala do rukou knihu Vypravěčka a začetla se do ní.

Po přečtení anotace se dozvíme, že mladá dívka jménem Sage se spřátelí s postarším mužem a je požádána o to, aby mu pomohla jej sprovodit ze světa lidí, jelikož ho tíží hrůzy, která napáchal v dobách minulých. Zajímalo mě, jak se k tomu Sage postaví, jak bude reagovat a co kniha nabídne celkově… A musím uznat, že mě mile překvapila.

Na začátku knihy je vypravěčem Sage, kdy je čtenáři osvětlen její životní příběh, kde se vlastně setkala s oním starcem Josefem. Posléze je další kapitola vyprávěna z pohledu Lea, což je muž pracující na Ministerstvu spravedlnosti. Přesto jsem si říkala, která osoba má být tou naší „Vypravěčkou“? Odpověď jsem dostala poté, co jsem narazila na kapitolu, která je líčena z pohledu Minky – babičky Sage. Přestože je to smutné čtení, četlo se mi to dobře, svižně a v tomto případě až moc rychle, jelikož jsem chtěla vědět, co bude dál.

Kniha Vypravěčka má jednu zvláštnost. Mezi kapitolami s hlavními postavami je vložen i příběh vymyšlený samotnou Minkou jako náctiletou dívkou. Četla jsem názory, že se jedná o zbytečnou vsuvku, přesto já se s tímto názorem nemůžu ztotožnit. Mně se to naopak líbilo, dokonce jsem byla napnutá, jak příběh Aniy a Alekse dopadne. Za sebe vám můžu říct, že ani jeden odstavec mi v knize nepřišel zbytečný. I když má kniha přes 500 stran, klidně bych jí dalších pár stran přidala.

Možná jsem to již někde zmiňovala, ale když čtu a v knize mě zaujme nějaká věta či pasáž, zapisuji si to a v případě Vypravěčky jsem si takových poznámek udělala několik. I když se mi znovu nechce číst celá kniha, alespoň si těmito krátkými glosami příběh připomenu. Ačkoliv mám ještě nyní Vypravěčku v čerstvé paměti, už teď vím, že se k ní za nějaký čas opět vrátím.


Ukazuje se, že sdílet s někým minulost je úplně něco jiného, než ji znovu o samotě prožívat. Už to není cítit jako zranění, ale spíš jako obklad.


Na první schůzce jsem se ho zeptala, co na mně vlastně vidí. A on mi odpověděl, že svoji budoucnosst.


Na závěr vám můžu slíbit, že samotný závěr knihy vás hodně překvapí a budete nad tím přemýšlet a klást si otázky „coby kdyby“… Určitě si knihu přečtěte, stačí se podívat na její hodnocení v různých databázích a máte jistotu, že nešlápnete vedle.


Srovname.cz Vám poradí, kde nakoupíte knihu Vypravěčka nejlevněji. 

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

  1. Knížka vypadá zajímavě.
    BLOG: Svět nad hlavou

    OdpovědětVymazat
  2. Je to ostuda, ale od Picouldové jsem nic nečetla. Přitom o všech jejích knihách vím, mám je na seznamu, ale vždycky dám přednost jiné. Musím to napravit. Zvu tě na svůj blog, který je o všem. Knihy tam mají obrovské zastoupení.
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. to uz mam na seznamu snad veky, asi bych s tim mela neco udelat :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Vypravěčku jsem kdysi četla a uch, chtěla jsem na ni velmi rychle zapomenout. Přišla mi poněkud laciná, takové to kombinování různých témat, které se dle mě k sobě příliš nehodí... osobně to nesnáším, ale jsem ráda, že se alespoň někomu líbila. :)
    https://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Taky mám na Vypravěčku dlouho zálusk a stále jsem si ji nepořídila. Ale rozhodně to časem udělám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nedávno mi kniha přibyla (sice v elekronické podobě), ale ještě jsme ji neotevřela. Od autorky jsem dva roky zpátky četla Nejsme jako vy a ta se mi líbila.
    Blog: http://umermaidky.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Kdo dnes čte toto svědectví, měl by se mnou as mou rodinou slavit, protože to začalo jako žert pro některé lidi a jiní říkali, že to není možné. Jmenuji se ČENĚK ELIÁŠ a jsem z Prahy, ale s manželkou jsem se přestěhoval do Chicaga. Jsem šťastně ženatý s dvěma dětmi a krásnou ženou. Něco hrozného se stalo mé rodině, když jsem přišel o práci a moje žena opustila dům, protože jsem se nemohla dobře starat o sebe a o rodinné potřeby. a mých dětí v daném okamžiku. Podařilo se mi devět let, žádná žena, která by mě podpořila, abych se dobře postarala o děti. Snažím se poslat zkušební zprávu své ženě, ale ona blokuje mě z rozhovoru s ní Snažím se mluvit se svým přítelem a její rodinní příslušníci, ale stále vím, že by mi mohl pomoci a já jsem byl podání žádosti později tolik společností, ale stále to udělal neříkej mi, dokud nepřišel věrný den, že nikdy nezapomenu v mém životě. Když jsem potkal starého přítele mého, kterému jsem vysvětlil všechny své potíže a řekl mi o skvělém muži, který mu pomohl získat dobrou práci v Coca cola společnost a on mi řekl, že jeho kouzlo kolečko, ale já jsem člověk, který nikdy nevěří v kouzlo kolečko, ale já jsem se rozhodl, že ho zkusit a Drigbinovia mě instruoval a ukázal mi, co dělat v těchto sedmi dnech oběda kouzlo. Řídím se všemi pokyny a dělám to, co mě požádal, abych udělal dobře .Digbinovia se ujistěte, že všechno šlo dobře a moje žena mě znovu uvidí po nádherné práci Drigbonovia. Moje žena mi zavolala s neznámým číslem a omluvila se a řekla mi, že mi opravdu chybí a naše děti a moje žena se vracejí domů a po dvou dnech Společnost, které jsem podal dopis s oceněním, nyní jsem manažerem společnosti v USA. Doporučuji Vám, pokud máte nějaké problémy, pošlete zprávu na tento email: doctorigbinovia93@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2348144480786 a dostanete nejlepší výsledek. Vezměte věci za samozřejmost a bude to od vás. Přeji Vám to nejlepší.

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu