Ztracená manželka

27.3.17


Z předválečné Prahy až do New Yorku zavádí čtenáře mimořádně silný příběh velké lásky Lenky a Josefa, jejichž vztah měl nečekané rozuzlení. Úspěšný newyorský porodník stále sní o své první ženě Lence, která zůstala v nacisty okupovaném Československu. Lenka Maizelová žila v milující, dobře situované pražské rodině, a když se dostala na Akademii výtvarných umění, splnil se jí životní sen. Zvláště od chvíle, kdy se zamilovala do nadějného studenta medicíny Josefa, s důvěrou hleděla do budoucnosti. Jenže napětí v Československu narůstalo a báječný život v předválečné Praze se změnil v noční můru ghett a koncentráků. Jaký byl osud malířky Lenky? Svede osud dávnou dvojici opět dohromady?

Ztracená manželka
Alyson Richman
Překladatel: Leona Macháčková
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání v originále: 2011
Rok vydání v ČR: 2013
Počet stran: 296
 

Nevím, jestli se to stává jen mně, nebo se to týká více z Vás. Snad čím více knih mám, tím větší problém je vybrat další knihu, do které bych se mohla začíst. Náhodně jsem zamířila očima na Ztracenou manželku a vzpomněla jsem si, že se kniha mimo jiné týká koncentračních táborů a židů. Přečetla jsem si ke knize pár komentářů a poté bylo jisté, že Ztracená manželka bude teď několik dní na pořadu dne.

Ztracenou manželkou se nám Alyson Richman snaží přiblížit příběh dvou mladých lidí, kteří museli čelit nepřízni osudu, kruté době a zlým lidem. Kniha začíná poněkud netradičně, a to koncem knihy. Některé čtenáře by tahle skutečnost mohla odradit, že vlastně ví, jak to skončí. Jenže na téhle knize je právě zajímavý ten příběh, který se čtenáři vryje do hlavy, i kdyby nechtěl. Protože je vyprávěn tak poutavě, čtivě, lehce, přestože se jedná o historické období tolik bolestné.

V knize jsou dva vypravěči, a to Lenka a Josef. Přišlo mi, že vyprávění Lenky věnovala autorka větší prostor a pozornost. Kdežto Josefova část měla celý příběh hezky dotvářet. Byla jsem pohlcena vyprávěním obou postav. Lenka popisovala své dospívání, objevení své první lásky a poté život během války a hrůz s ním spojených. Kdežto Josef převážně vyprávěl o životě po válce již jako osmdesátiletý muž.

"Tolik jsem si přál, aby jeho nápad v sobě skrýval alespoň zrnko pravdy. Že po smrti se proměním v hvězdu. Budu na něj jasně zářit z oblohy. Chránit ho čistým bílým světlem."

Ztracená manželka vás dokáže přenést do doby, ve které se děj odehrává. Při popisu kreslení obrazů máte pocit, jakoby se obraz kreslil před vámi. Jakmile jsem knihu dočetla a tentokrát jsem nevynechala ani epilog, zasáhlo mě zjištění, že autorka se opravdu nechala inspirovat skutečným příběhem, který zaslechla. Autorka v poděkování zmiňovala i Židovské muzeum v Praze, které nabízí k vidění také obrázky vzniklé přímo v táborech. To mě navnadilo a při nejbližší příležitosti návštěvy Prahy se rozhodně do muzea těchto pokladů podívám.

Jediné, co mohu říci závěrem je, ať neváháte a Ztracenou manželku si přečtete. Po jejím dočtení se dozvíte, jaký skvost jste měli ve své knihovně a doposud jste o tom nevěděli.

Mohlo by se vám líbit

4 komentářů

  1. Luci, myslím, že knihu mám doma asi rok. Takže už je značně uleželá, chtělo by to po ní opravdu brzy sáhnout :)) Pěkná recenze, Luci :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezká recenze, ale jelikož od autorky už přes měsíc louskám "Kabinet milostných dopisů" a nemohu se začíst, tak nevím, zda by tahle volba knihy byla vhodná.

    OdpovědětVymazat
  3. Hrozně hezky napsaná recenze! :)
    Osobně takováhle témata knih nevyhledávám, ale tohle mi zní dost jako výjimka, kterou bych si přečetla, pokud by se mi kniha dostala do ruky.

    OdpovědětVymazat
  4. pěkně jsi to napsala :-) jsem ráda, že se ti knížka líbila. nejprve jsem ji měla doma z knihovny, ale když jsem ji pak před víc jak rokem viděla v Levných knihách, nemohla jsem ji tam nechat. a taky jsem byla velmi překvapená poté, co jsem zjistila, že je inspirovaná skutečností. ty nejlepší příběhy zkrátka píše život sám :-)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu