Siréna

22.3.17


Láska je vždycky risk i zisk Oceán zachránil Kahlen před smrtí. Je to už dávno, co ji nenechal utonout, a od té doby mu slouží jako siréna. Svým zpěvem láká bezpočet neznámých do hlubin moře, aby tak splatila dluh. Může se pohybovat také na zemi mezi lidmi, ale protože by i jediným slovem mohla způsobit smrt, musí držet jazyk za zuby. Dívá se, jak žijí obyčejní lidé a těší se, až bude taky smět hlasitě mluvit, smát se a svobodně žít. Je smířená se samotou až do konce služby… ale pak se seznámí s Akinlim. Je to kluk, který má všechno, o čem kdy snila. Vypadá dobře, je srdečný, vtipný a bezprostřední, zajímá ho nejenom její krása. Všemožně se s ní snaží komunikovat, úžasně si rozumějí a vztah mezi nimi rychle přeroste kamarádství. Ať chtějí nebo ne, jsou spojeni poutem lásky… A Kahlen chce. Jsou tu však pravidla daná Oceánem a zamilovat se do člověka? To by jistě žádná siréna neměla. Bude muset Akinliho opustit. Žádný člověk nesmí v životě poznat mořský svět sirén. Jenomže poprvé po létech poslušnosti je Kahlen rozhodnutá následovat hlas srdce.

Kiera Cass
Překladatel: Jindra Horynová
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání v originále: 2009
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 304
 


Ačkoliv je kniha Siréna v ČR vydána jako již několikátá v pořadí, jedná se o autorčinu prvotinu. Bohužel musím konstatovat, že je to znát. Kniha láká čtenáře svým neotřelým příběhem, kdy hlavní hrdinka Kahlen pluje se svojí rodinou přes oceán. Jako jediná plavbu přežije jen díky nabídce Oceánu, a to aby se stala jednou z jeho sirén. Oceánu bude muset sloužit po dobu 100 let a pravidelně bude muset několikrát za rok nakrmit Oceán těly posádky, která navábila svým zpěvem… 

Na knihu jsem se těšila, protože mě zajímalo, jak se autorka popasovala s takovým námětem. Série Selekce se mi líbila a to stejné, ne-li lepší, jsem očekávala od Sirény. Hned v úvodu knihy jsem byla potěšena. Příběh se odehrával na počátku 20. století, a když je zasazen do dob minulých, vždy to ve mně vyvolá slibný příslib. Po dočtení úvodní kapitoly se však děj rázem přehoupl o osmdesát let dopředu. A už to s dějem začalo jít z kopce. Autorka mohla nějak zajímavě vyplnit těch osmdesát let, aby se kniha stala o stupínek zajímavější. Třeba vybrat některou reálnou lodní katastrofu a do příběhu ji zakomponovat. Tak mi přišlo, jako by se ani nic zajímavého nedělo. Hrdinka jen fňukala, že se blíží doba zpěvu pro Oceán, a když nefňukala, tak jen vzdychala po Akinlim. Ani jsem neměla pocit nějaké sounáležitosti s postavami, nijak mi nepřirostly k srdci. Zkrátka mi bylo jedno, co se s nimi děje. Kdybych knihu nečetla, v podstatě bych o nic nepřišla, protože mi to nic nedalo. Asi už nejsem cílová skupina, nebo jsem se nestrefila do správné doby na čtení. 

Každopádně vím jedno – je dobře, že se ze Sirény nestala několikadílná série. Jednu z mála věcí, které chci pochválit, je nádherná obálka a námět, který mohl být lépe zpracovaný. Rozhodně se ale nenechejte odradit. Možná že právě Vám Siréna sedne do noty jako pohodové odpočinkové čtení po dlouhém vyčerpávajícím dni.
 

Srovname.cz Vám poradí, kde nakoupíte knihu Siréna nejlevněji.

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Na Sirénu jsem zatím četla podobné názory :) Na knížku se chystám, ale nečekám zázraky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak. Číst se to dá, ale žádné terno to není :)

      Vymazat
  2. Konečně se někdo nebál knihu nevychvalovat do všech výšin světa :D Já ji nemám ráda, pro mě je to upřímně kýč, ale každý má jiný vkus. Za mě ale palec dole :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už ji taky rozhodně nebudu znovu číst. Byla by to ztráta času, když existuje spousta mnohem lepších knih :)

      Vymazat
  3. Selekciu mám taktiež rada, takže som Sirénu chcela prečítať, no myslím, že to odložím na neskôr. Súdim, že by hlavná hrdinka nepatrila medzi moje obľúbené :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tipuji, že za pár měsíců si na hlavní hrdinku ani nevzpomenu :D

      Vymazat
  4. Kieru mam rada, ale bojim se ze dopadnu stejne, taky uz jsem trochu mimo cilovku :/ ale zkusim a uvidim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak říkáš - zkus a uvidíš ;) Měj se moc hezky :)

      Vymazat
  5. Sirénu mám doma, stejně jako sérii Selekce. Zatím jsem od autorky nečetla žádnou knihu, takže po tvé recenzi asi nezačnu opěvovanou Selekcí, ale právě Sirénou. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu jsem necetla, ale uz od zacatku me nelaka..

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu