Zavri oči a snívaj

3.8.16


Zavri oči a oddaj sa svojim snom, presne tak ako hlavná hrdinka tohto mierne uleteného príbehu Alice. Celé roky sníva o chlapcovi, s ktorým cestuje po svete a prežíva s ním množstvo krásnych a dobrodružných chvíľ. Až sa jedného dňa do seba bláznivo a beznádejne zaľúbia. Má to však jeden malý háčik – Max v skutočnosti neexistuje. Lenže keď sa Alice presťahuje do Bostonu, zrazu pred jej novou školou stojí chlapec, ktorý akoby vypadol z jej snového sveta... ale veď je to naozaj ON! Jej vysnívaný chalan! Nie je však taký, akého si ho Alice predstavovala, má komplikovanú povahu a je vzdorovitý. Kým hľadajú cestu k sebe, začnú sa okolo nich diať čudné veci, akoby sa ich sny zhmotňovali. Predstavy, sny a skutočnosť, kde je medzi nimi hranica, a vôbec, môže realita úplne nahradiť sny?

Lucy Keating
Překladatel: Klára Kruteková
Nakladatel: YOLI
Rok vydání v originále: 2016
Rok vydání v SR: 2016
Počet stran: 272
 

Knížka Zavri oči a snívaj je debutovým románem americké spisovatelky Lucy Keating, která dokáže čtenáře přilákat na zajímavý námět, a to přímo snový. Hlavní hrdinka Alice se kvůli jistým událostem musí přestěhovat. Od svého dětství ji v jejím snovém světě doprovází chlapec jménem Max. Zažívají spolu různé druhy dobrodružství, jenže problém je ten, že je to jen ve snu. Po přestěhování se Alice ocitne v nové škole a ke svému překvapení uvidí naživo, v reálu kluka ze svých snů. "Pamatuje" si ji i on? Nezdá se jí i náhodou tohle...?

Jakmile jsem zahlédla knihu s námětem týkajícím se snů, v tu ránu jsem věděla, že si ji musím přečíst bez ohledu na to, jestli knížku budu číst v češtině nebo ve slovenštině. Když mi kniha dorazila, mé nadšení bylo obrovské. Už jen ta představa, že by se vám každý druhý den zdálo o tom stejném člověku a pak jej potkáte v reálném světě? Chtěla jsem se dozvědět, jak si s tímto autorka poradí, co zajímavého naservíruje svým čtenářům.

Musím uznat, že počáteční myšlenka, proč se tohle Alice děje, respektive kdo nebo co za tím stojí, zněla hodně zajímavě. Od těch prvních několik desítek stran jsem se nemohla odtrhnout a když už jsem knížku musela odložit, neustále jsem nad ní přemýšlela. 



Jenže pak se dostavil bod zlomu. Přišlo mi, že autorka chtěla příběh ozvláštnit a použila prvky, které byly naprosto zbytečné, nereálné. Ano, chápu, je to knížka o snech a ve snech je možné cokoliv, ale mně to prostě nesedlo. Za druhou polovinou jsem se přestávala o příběh zajímat. Bylo mi jedno, co se odehraje ještě v průběhu, chtěla jsem se především dopracovat ke konci.

Původně jsem si myslela, že snová část příběhu bude na začátku knihy delší, aby nám lépe přiblížila vztah hlavních hrdinů. Jednalo se spíše o takový útržek z momentálního snu Alice. Po zbytek knihy se vždy po pár kapitolách reality vystřídala kapitola se snem. Ty většinou nepřesáhly dvě strany. A přiznávám, že mě tyhle pasáže ani tolik nebavily.
 


Abych nebyla úplně kritická, knize musím pochválit, že zde byla zmínka o sociální psychologii, kterou Alice navštěvovala. Já jsem na VŠ tento předmět zbožňovala, proto pro mě bylo příjemné si přečíst některá moudra. Rovněž se mi líbily pasáže, kde se psalo o nervové soustavě, mozku. Tím se ale nenechte odradit. Nebyly to žádné lékařské definice, spíše zajímavé úryvky, které čtení ozvláštní.

Ačkoliv to vypadá, že kniha se mi nelíbila, na začátku jsem z ní byla nadšená, až poté začala pokulhávat. Knížka je zkrátka pro mladší čtenářky než jsem já. Jen se divím, že jsem si už tolikrát říkala, že literaturu young adult budu kupovat minimálně, a stejně se nechám zlákat pěknou obálkou a zmínkou o snech.

Mohlo by se vám líbit

20 komentářů

  1. Ha, a Kristyna to mela obracene, prvni pulka nuda, druha bezva. A ted babo raď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem, že to měla obráceně :) Já právě četla dvě YA po sobě a asi toho bylo na mě moc, proto jsem si to asi tolik nedokázala užít.

      Vymazat
  2. Knížku mám v seznamu k přečtení a tohle už je druhá rozporuplná recenze, kterou na ní čtu :-). Jsem zvědavá, jestli se mi nakonec bude líbit či ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš tuhle literaturu ráda, určitě po knížce sáhni :) Kdybych na ni zvolila jiný čas, možná by se mi líbila více. Rozhodně jsem ale nic podobného nečetla, takže mě to neuvěřitelně lákalo.

      Vymazat
  3. Som veľmi zvedavá :) Snovú tematiku mám rada :) Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak ať se Ti knížka líbí, pokud se do ní někdy pustíš :)

      Vymazat
  4. Z nějakého důvodu jsem měla dojem, že je ta knížka daleko tlustší! Vypadá to jako moc fajn oddychové čtení - a tedy kdyby se ti moji vysnění někde zjevili, vůbec bych se nezlobila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Ona hlavně ta knížka má větší rozměr než "český formát knih YOLI", je vyšší. Takže možná i tím je to, že nemá ani 300 stran :)

      Vymazat
  5. O tejto knižke som už zbežne počula a z tvojej recenzie ma zaujala ešte viac. Ale teraz si nie som istá či za to stojí, keď vidím tie rozporuplné názory od ľudí. V poslednom čase mi čítanie nejde od ruky tak, ako by som chcela, takže by som asi mala siahať viac po knihách, ktoré ľudia milujú od začiatku do konca :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak není nic lepšího, než knížku vyzkoušet na vlastní oči ;) Třeba se Ti zalíbí :)

      Vymazat
  6. Knížka má opravdu krásnou obálku. Taky se mi stává, že se nechám zlákat a obsah už není tak skvělý...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, obálka je opravdu nádherná! Jsem zvědavá, jestli i české vydaní tuhle obálku zachová.. :)

      Vymazat
  7. To úplně znám. Vždycky si pořídím YA pak jsem nadšená z děje a ve finále zjištuji že autorka tam něco trochu odflákla. Pak si jen nadávám, že co jsem čekala od YA :D
    Ale obálka je krásná ;)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od knížky měla možná velká očekávání. Nebo spíš neuvěřitelně jsem se na ni těšila.. Ale věřím, že ke spoustě čtenářů si cestu najde :)

      Vymazat
    2. Já mám právě hrozně ráda knihy o snech stejně jako ty. Proto jsem si přečetla Nespavost pro YA a nebylo to zas tak špatné. Má to být první díl. Nemá tak hezkou obálku , ale myslím, že nápadem je to mnohem lepší.
      Katy

      Vymazat
    3. Nespavost mám taky doma. Tu jsem si pořídila z Levných knih a tak trochu jsem mezitím zapomněla, že je to o snech, tak děkuji za připomenutí, Katy ;)

      Vymazat
  8. Doufám, že kniha vyjde i v ČJ, protože námět je super! :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Knížka vypadá moc dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, Luci, vzhledově je úchvatná, námět taky fajn :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu