Vždyť je to hračka

17.8.16


Náhoda svede dohromady vysloužilého policistu Luka Fitzwilliama, vracejícího se z Dálného východu do Anglie, a zdánlivě popletenou starou dámu, která mu ve vlaku vypráví neuvěřitelnou historku o sérii vražd ve svém městečku. Teprve náhodně přečtené oznámení v černé kronice podnítí Lukův zájem vyšetřit, zda na jejím příběhu přeci jen není něco pravdy... Nikdo nemůže pochybovat o tom, že Luka čeká nelehký úkol. Vždyť - jak pravila stará dáma - když vás nikdo nepodezřívá, je zabíjení vlastně hračka.

Agatha Christie
Překladatel: Gita Zbavitelová
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání v originále: 1939
Rok vydání v ČR: 2013
Počet stran: 232
 

O knížkách Agathy Christie jsem se doslechla především ve spojení s jejich filmovým zpracováním H. Poirota, ale jako mladá žába jsem vůči čtení detektivní královny měla předsudky. Myslela jsem si, že tohle čtení je pro starší čtenáře, že mě nebude bavit atd. Jenže nedávno jsem měla dost čtení o romantice, které končí většinou vždy stejně.

Za takový impuls se dá považovat i přečtení recenze od jedné slečny, která popisovala, jaké bylo její první setkání s autorkou, jak byla mile překvapená.
Na základě toho jsem se rozhodla, že okusím i tento žánr. Hned po několika stranách jsem věděla, že jsem objevila novou oblíbenou autorku.

Kniha s názvem Vždyť je to hračka vypráví příběh o policistovi vracejícím se domů a cestou potká postarší ženu, která mu vypraví, jak je vlastně jednoduché spáchat vraždu, především když vás nikdo nepodezírá. Tato žena mu vypráví o několika vraždách, které se v její vesnici odehrály. Policista to však bere na lehkou váhu, protože paní považuje za člověka upovídaného a s bujnou fantazií. Jenže pak v místním plátku objeví oznámení o úmrtí člověka, o kterém se žena rovněž zmínila...

Vzhledem k tomu, že jsem se s knihou Agathy setkala poprvé, nevěděla jsem, co od toho čekat, ale jak jsem se do příběhu ponořila, bylo těžké přestat číst. Myslela jsem si, že i jazyk bude zastaralý, tudíž se mi kniha bude číst těžce, ale moje obavy se ukázaly jako zbytečné.

Když čtěte detektivku neustále máte tendenci hádat, kdo může být tím oným vrahem. Přiznám se, že jsem podezírala hodně postav, ale byla jsem dost vedle. Přišlo mi, že Agatha si s vámi krásně pohrává a schválně vás navádí na špatnou stopu, čímž vás dokáže dokonale zmást. Neustále je před vámi o krok (možná i o dva) napřed. Díky tomu mě čtení i tolik bavilo a motivovalo číst a číst, abych už konečně zjistila, komu to tak dokonale prochází. O to větší to pro mě bylo překvapení, když vrahem byla osoba, do které bych to vůbec neřekla.

Na základě velmi pozitivní zkušenosti s touto autorkou se mi už doma kupí pěkná sbírka jejích knih a těším se, jak se pustím do dalších detektivek.

Jestli se neradi upínáte k jednomu žánru, nebo chcete pocítit změnu, Agatha Christie by mohla být tou pravou volbou. Jsem přesvědčená, že nebudete litovat, protože tohle čtení za to stojí.

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

  1. Agathu Christie ctu moc rada, tuto knihu jsem jeste necetla, pekna recenze :-)Pekny den preji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Agathu mám taky ráda, i když mám přečteny jen její dvě knížky :) Taky přeji hezký den a děkuji za komentář :)

      Vymazat
  2. Tak já asi paní Christie taky zkusím. Anglické detektivky mám ráda, takže ani nechápu, proč jsem dosud od ní nic nepřečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě Agatha stojí za to, aby byla čtená. Tak ať se Ti její knížky líbí :)

      Vymazat
  3. Agathu Christie jsem ještě neměla možnost číst, což je velká škoda, protože všude slyším jen samou chválu :)
    Moc hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem dlouho otálela, nebo spíš se tomu vyhýbala, ale když jsem pak četla pozitivní recenze a jaké ty knihy jsou, přesvědčilo mě to, že si její knížky musím přečíst. Tak snad na ni u Tebe taky dojde jednou řada :)

      Vymazat
  4. Za mě Agatha Christie palec nahoru. Mám ráda její malé černoušky. Nejoblíbenjěší kniha díky mé babičce, která Agathu milovala. Chystám se k ní časem vrátit. Hezky v klidu o Vánocích.
    PS : Hypnotizér je u mě také teď na stole ;)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malé černoušky jsem od Agathy nečetla, ale mám je taky v plánu :) To je hezké, že tě k Agathě přivedla babička :) Tak jsem zvědavá, jak se Ti bude líbit ;) Já jsem Hypnotizéra dočetla před půl hodinou :)

      Vymazat
  5. Taky si teď královnu detektivek trochu syslím a už se těším, až se do knih pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem, že sis teď nově pořídila od ní knížku - Viděla jsem vraždu :) Tak ať si ty knížky pak užiješ, Šári ;)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu