Hypnotizér

18.8.16


Psychiatr Erik Maria Bark je uznávaný odborník na léčbu traumat pomocí hypnózy. Jedné prosincové noci ho probudí zvonění telefonu. Volá mu detektivní inspektor Joona Linna z nemocnice ve Stockholmu a prosí ho, aby okamžitě přijel k případu malého chlapce, který je v bezvědomí, ve velmi kritickém stavu. Erik je jedinou nadějí, jak může policie chlapce vyslechnout a zjistit, kdo brutálně zavraždil jeho rodiče a mladší sestru. Doufají, že vraha vystopují a zachrání jeho starší sestru dřív, než bude pozdě.
Erik se však praxi hypnotizéra nevěnuje už deset let a je rozhodnutý, že hypnózu už nikdy provádět nebude. Žádost o pomoc v něm probudí bolestné vzpomínky, a proto Erik prosbu policie odmítá. Když se však Erik konečně nechá přesvědčit, všichni se rázem ocitnou ve víru nečekaných událostí. Tyto události bez varování udeří plnou silou do Erikova života. Erikův syn zmizí. Erik je nucen postavit se tváří v tvář minulosti a vrátit se ve vzpomínkách zpět do časů, kdy jeho profesionální život ležel v ruinách a jeho manželství bylo na pokraji zhroucení. Jedině tak má šanci zachránit život svému synovi.

Hypnotizér
Lars Kepler
Překladatel: Azita Haidarová
Nakladatel: Host
Rok vydání v originále: 2009
Rok vydání v ČR: 2011
Počet stran: 543

Hypnotizér je severská krimi, za jejímž vznikem stojí švédská manželská dvojice vystupující pod společným pseudonymem Lars Kepler. Jedná se o první díl z pětidílné série případů, které vyšetřuje kriminální komisař Joona Lina.

Hned v prvním díle je zřejmé, že označení severská krimi knize pravém přísluší. Joona Lina musí totiž vyšetřovat brutální vyvraždění téměř celé rodiny. Jenže nebude na to sám. Do případu je vtažen i psychiatr Erik Maria Bark, který je odborník na léčbu traumat. Jenže tenkrát dal slib, že hypnózu už nikdy provádět nebude...


Začátek knihy se rozvíjel velice slibně. Byla jsem do knihy tak ponořená, že jsem nemohla přestat číst. Bylo to drsné, syrové, napínavé. Jen mě zarazilo, že pachatele odhalili na můj vkus velice brzy. Pokládala jsem si otázku, proč má knížka přes 500 stran, když vraha objevili již v první pětině. Jenže jak se ukázalo dál, tenhle zločin nebyl tím hlavním, co se mělo řešit.

Došlo totiž k dalšímu zločinu, který bylo potřeba vyřešit. Protože čas rychle běžel a každá promarněná minuta, hodina, nedejbože den, mohly znamenat smrt. I když si možná na začátku bude pokládat tu stejnou otázku jako já, Lars Kepler to měl promyšleno tak, aby každá souvislost, i ta sebemenší, do sebe zapadala.

Když jsem se snažila uhádnout pachatele, opět jsem selhala. Ale to je tím, že jsem spíše zvyklá číst typy knížek, které jsou více předvídatelné, a to romány pro ženy atd. Jenže občas má člověk prostě chuť si zahrát na detektiva a odhalit tak číhající zlo.


Ačkoli knížku považuji celkově za zdařilou, byla jsem zklamána jistou věcí. Když si na začátku přečtete, že celá série nese název Detektiv Joona Lina, tak nějak bych očekávala, že hlavním aktérem a pátračem bude právě on. Ale chyba lávky. V příběhu měl svoji roli, avšak vedlejší. Joona mi totiž připadal jako sympatický chlapík a chtěla jsem se dozvědět o jeho životě více informací. Přesto nezoufám. Věřím, že v dalších dílech mu bude věnován větší prostor a tohle bylo jen takové okrajové seznámení se s jeho osobou. Hlavní postavou byl právě onen zmíněný hypnotizér Erik, jehož život a život jeho manželky byl hodně zajímavý.

Závěrem možná ještě dodám, že mě bavilo rozvržení a označení kapitol. Hypnotizér je napsán takovým stylem, který je pro čtenáře čtivý, jazykově snadno stravitelný. Takže pokud hledáte nějakou severskou krimi a Hypnotizéra jste ještě nečetli, pusťte se do něj. Jelikož se děj příběhu odehrává v prosinci, doporučuji pro větší autentičnost a mrazivost číst v zimě.

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Pěkná recenze, v dalších dílech si Joony opravdu užiješ více, s každým dílem se dozvídáme víc a víc s jeho osobního života. Já už přečetl celou sérii a Lars Kepler se zlepšuje s každou další knihou a závěr celé série je naprosto skvělý :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za povzbuzení! To se opravdu těším, co se o Joonovi dozvím dále. Pokud ta série má opravdu stoupající tendenci, co se týká kvality, ještě lepší :)

      Vymazat
  2. Super recenze na úžasnou knihu, Lars Kepler píše opravdu kvalitní detektiivky u všech jsem se bavil od začátku až do konce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já si to čtení užila :) Hlavně se těším na 4. díl - Písečný muž, kde má být nějaký Jurek Walter. O této postavě jsem od přítele dost slyšela..

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Já jsem byla z knihy maximálně nadšená a naopak jsem ocenila soukromí Erika :) Avšak stejně jako ty doufám, že v dalších dílech se dozvíme i něco o Joonovi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Luci :) Rozhodně! Soukromí Erika bylo zajímavé, ale chtěla jsem nahlídnout i do soukromí Joony. O to víc se těším na další díly!

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu