Uvnitř mé hlavy

28.7.16


Alex je „divná“, alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má Alex u sebe taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou? Proč by zrovna on měl mít o její společnost zájem...?

Francesca Zappia
Překladatel: Simona Klára Kučerová
Nakladatel: YOLI
Rok vydání v originále: 2015
Rok vydání v ČR: 2016
Počet stran: 368
 

Přiznám se, že hlavním důvodem, proč jsem se rozhodla přečíst si knížku Uvnitř mé hlavy, bylo téma schizofrenie, což je psychické onemocnění, se kterým se měla potýkat hlavní hrdinka příběhu, Alex. O schizofrenii jako takové jsem věděla již dříve. Důvodem bylo to, že touto nemocí trpěl někdo z mého blízkého okolí a já se chtěla dozvědět, co takový člověk prožívá, co se mu děje v hlavě, jak vnímá svět a jak těžké to pro něj někdy je...

Od začátku čtení mi Alex přišla sympatická. Mladá slečna, která má tak trochu vlasy dočervena a neustále se hájí, že se jedná o přirozenou barvu její kštice. Přišla do nové školy s nadějí, že se o její nemoci okolí tentokrát nedozví, aby opět nebyla za tu "divnou", která nedokáže rozeznat bludy od reality. Proto jejím každodenním pomocníkem byl fotoaparát, který jí měl být v tomto nápomocný... 


Knížku bych pomyslně rozdělila na dvě části. Ta první mi přišla jako klasická young adult, jejíž děj se odehrává na střední, nechybí místní frajer, potvora, holka, která vybočuje a nesmím zapomenout ani na klub lidí, které spojuje určitý důvod. Při čtení této části jsem měla obavy, že v takovém duchu bude pokračovat i zbytek knihy. Jak jsem ale ráda, že tomu tak nebylo! Druhá část byla mnohem akčnější, napínavější a zábavnější. Vzhledem k tomu, s jakým strašákem se Alex musela potýkat, sama jsem neměla jistotu, co je výplodem její fantazie a co nikoliv.
 
Poznáte třeba rozdíl mezi snem a skutečným životem. Když jste ponoření do snu, nemusíte si to vůbec uvědomovat, ale jakmile se probudíte, víte, že sen byl jen sen a ať už se v něm událo cokoliv dobrého či zlého, nebylo to skutečné. Pokud nežijeme v Matrixu, je tento svět skutečný, skutečné je vše, co v něm děláte, a nic víc nepotřebujete vědět.

Přesto jsem očekávala, že se knížka bude schizofrenií zaobírat více do hloubky. Že v příběhu bude mít větší prostor i samotná doktorka Alex. To se sice nestalo, přesto si myslím, že čtenářům, kterým je knížka určená, tyhle informace jako náhled do "problému" stačí. Je jedině dobře, že se píše i o takových věcech, protože někteří o tomto neví zhola nic a reagují na lidi se schizofrenií s posměchem, a to je smutné. 


Knížku bych doporučila všem těm, kteří o této nemoci neslyšeli - může posloužit jako jakýsi náhled. A pokud máte rádi oddechové knížky, které se lehce a rychle čtou, je to ideální volba i pro vás na letní čtení. 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz. 

 

Knihu můžete zakoupit zde. 

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

  1. Do knihy jsem se nejdříve pustit nechtěla, ale po tvé recenzi jsem svůj postoj přehodnotila a rozhodně se po té poohlédnu. Jsem na ní zvědavá,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vždy potěší, když na základě recenze změní někdo názor na přečtení knížky, moc děkuji :) Bylo to příjemné, oddechové čtení ;)

      Vymazat
  2. Jj, moc velk, prostor tam mela ta detektivni zapletka a to se mi moc nelibilo. Ale celekove je to proste pekne YA cteni se zajimavym nametem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta pátrací linka mě tam zajímala, ale spíš bych upřednostnila tu psychickou. Přesně, taky nelituji, že jsem měla možnost si knížku přečíst :)

      Vymazat
  3. Super recenzia! :) Knžku by som si veľmi rada prečítala, no doma mám ešte kopec neprečítaných kníh, takže sa k nej tak skoro zrejme nedostanem...

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až přijde ten čas, snad se Ti knížka bude líbit! :)

      Vymazat
  4. Knížka vypadá moc fajn, určitě si jí chci přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knížku si určitě přečtu. Se schizofreniky pracuji, a tak je pro mě hodně zajímavé vidět, jak je téma zpracováno v literatuře :) Co se týče knih o schizofrenii, hodně se mi líbil Šok z pádu (autor se schizofreniky pracuje a myslím, že je to na příběhu znát), Spodek (kde je schizofrenie také zajímavě zachycena, i když Šok působil autentičtěji). Co ale doporučuju úplně nejvíc, je kniha Homo psychoticus od autorky, která toto onemocnění sama má, a v knize zachycuje svůj životní příběh - bludy, léčbu - a to hodně čtivě. Literárně jsou sice fiktivní knihy asi výš, na druhé straně myslím, že pro přiblížení toho, jaké je to trpět schizofrenií, nemůže nic posloužit více, než osobní zkušenost (byť jen zprostředkovaná). :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná recenze, Luci :) Knížka mě i lákala, ale taky jsem si myslela, že bude víc zaměřená na zmiňovanou schizofrenii.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá recenze! :)
    Knihu plánuji příští týden číst, tak snad se mi bude líbit :)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu