Unboxing #23

11.7.16


Všechny vás zdravím! Dnešní unboxingový článek je tak trochu bez krabice, protože když mi balík dorazil, nebyl zrovna čas vše nafotit. Takže rovnou můžete vidět, jaké knihy mi přišly... Nákup jsem uskutečnila v internetovém obchodě Megaknihy.cz, na kterém se mi zamlouvají ceny a také to, že mají knihy slovenských nakladatelství. A hned vám prozradím, proč mě zajímají slovenské knihy, respektive knihy ve slovenštině...

Na blogu Knižné maniačky jsem narazila na knihu Nemecké dievča neplače, u které mě zaujala obálka a také název. Když slyším něco, co ve mně evokuje druhou světovou válku, zbystřím, protože tohle téma čtu ráda. Po přečtení anotace jsem věděla, že si knihu musím přečíst. Jelikož ohlasy na knihu byly pozitivní, rozhodla jsem se si knihu pořídit. Jenže když už si něco objednávám a jméno autora, v tomto případě autorky, slyším poprvé, zajímá mě i další tvorba. A už to jelo... Objevila jsem další dvě knihy, které vypadaly velmi lákavě a imaginární internetový košík byl tak bohatší o dvě další položky, zato moje peněženka chudší... Těmi knihami je Zákon krvi a Tajomstvo tvojho rodu.


A v tu chvíli mě naprosto popadla chuť mít více knih ve slovenštině, protože jako malá jsem ráda sledovala slovenské pořady a ten jazyk se mi zkrátka moc líbil. Tak proč ve slovenštině i nečíst?! Dalšími položkami se tak staly knihy Srdcu nerozkážeš a Ohňostroj náhod, které mají krásné letní obálky.


Mezitím jsem si na blogu Můj knižní ráj přečetla Šárčinu recenzi na knihu od Tess Stimson, a to Co je tvoje, je i moje, a musím říct, že jsem recenzí byla dostatečně nalákána. A když navíc byla ve výprodeji spolu s dalšími knihami od autorky, neváhala jsem.



Pro knihomola je celkem peklo číst recenze ostatních, protože pak neví, kterou knížku kupovat dříve. Ale neodolala jsem hned několika, a to Tajemství čínského léčitelství, Poselství růží a Levandulové zahradě.


 Četli jste nějakou z těchto knih, popřípadě co na ně říkáte?


Ľudia sú ako domy. Majú veľa svetlých aj tmavých kútov, zatvorených dverí a svoju trinástu komnatu. Príbeh o tom, čo sa stane, keď sa rozhodneme niektoré dokorán otvoriť.
Markus a Emma vyzerajú navonok ako úplne bežný zaľúbený pár. Pracujú však pre tajnú organizáciu, ktorá vznikla po vojne ako pocta súrodencom Schollovcom (Die Weiße Rose – Biela ruža). Organizácia odhaľuje vojnové zločiny a zločincov. Narazia na veľmi dôležitý objav, ale zároveň odhalia inú organizáciu, ktorá je nebezpečná a chce zostať utajená. Všetky stopy vedú k Lebensbornu – nacistami vytvorenému projektu, ktorého cieľom bolo, na základe nacistickej ideológie o rasovej hygiene, zvýšiť počet árijských detí vrátane detí pochádzajúcich z mimomanželských zväzkov. Lenže tam sa ciele nekončili. Svetlovlasé a modrooké deti v nacistami okupovaných krajinách neunikli záujmu a chápadlám vznikajúcej Tretej ríše. Za mnohé odhalenia sa však platí životom a čas môže ukryť všetko, čo sa kedy stalo.
Stopy minulosti sa ale nikdy nedajú celkom vymazať, a preto pokojný život Slovenky Lucie naruší nečakané rodinné tajomstvo. Ako veľmi zmení jej život pátranie po pravých rodičoch? Nájde to, čo hľadá? A zvládne skutočnosť, že odhalila omnoho viac? Zistí, že s tým má niečo spoločné jej priateľka z Nemecka, Liesel. Obe sa púšťajú do nebezpečných vôd minulosti, ktoré mali pochovať celé životy, priateľstvá, ľudskú identitu aj všetky vyplakané slzy.

Príbeh lásky, proti ktorej stál silný nepriateľ. Rasa, krv a národ.
Eliza je mladučké dievča, ktoré prichádza do Košíc spolu so svojimi rodičmi. Študuje na gymnáziu, je výborná v jazykoch a... pred rodičmi ukrýva veľké tajomstvo. Daniel je syn bankára, žije v Košiciach, svoj voľný čas trávi hrou na organe v Chráme svätej Alžbety a... pred rodičmi ukrýva veľké tajomstvo. Eliza miluje Daniela a Daniel miluje Elizu.
Táto láska by mohla mať šťastný koniec, keby... Keby Eliza nebola Nemka, Daniel Žid a keby sa práve nepísal rok 1938. Po náhlom zmiznutí Daniela odvážajú rodičia Elizu domov do Nemecka, kde už vládne Adolf Hitler a jeho rasové zákony. Eliza netuší, čo ju čaká ani ako ju to navždy poznačí. So zlomenou dušou je nútená nastúpiť ako zdravotná sestra v domove organizácie Lebensborn. Ocitá sa na zvláštnom mieste za železnou bránou, kde sa rodia deti pre vodcu. To však nie je jediné tajomstvo domova Hochland. Eliza ich všetky objaví, ale takmer za to zaplatí privysokú cenu. Aj keď má pocit, že už jej nič nemôžu vziať...
Nájdu napokon obaja svoj pokoj a znova jeden druhého? Zvládne Eliza všetky desivé skúšky, ktoré jej osud nachystal? Zlomí ju šialená ideológia a príde o rozum, alebo je aj na konci jej tunela svetlo?
Jeho pohľad bolel. Nechcela som si priznať, čo pred sebou vidí. Moju uniformu. Orla. A znak ríše, ktorá ho nenávidí za to, čo na ňom ani nie je vidieť. „Eliza,“ vyslovil zlomene moje meno a mne všetky slová zamrzli v hrdle.

Adriana Langová pracuje ako redaktorka časopisu Živé dejiny. Miluje záhady a kvôli skvelým článkom neváha prenocovať na tajomných miestach. Téma, ktorú si tentoraz vyberie, prevráti jej život hore nohami. Privedie ju na miesto, kde prestane rozumieť samej sebe, kde ju klamú všetky zmysly a kde netuší, čo je sen a čo skutočnosť. Ako to, že pozná reč, ktorá jej má byť cudzia? Kto je ten nevšedný muž, čo žije na tajuplnom hrade v horách? A prečo ju tak neodolateľne priťahuje? Akoby to nestačilo, Adriana sa zamotá do príbehu starého rodu a vôbec netuší, že je ohrozený jej život. A nielen ten jej... Autorka úspešnej knihy Všetky moje tváre nás aj vo svojom ďalšom románe vtiahne do príbehu plného napätia, tajomstiev a lásky.

Josh Strachan je očarený Sophie Wellsovou, ktorú stretne po návrate zo slnečnej Kalifornie do rodného Cornwallu. Sophie je krásna, zábavná, má veľa priateľov a prácu fotografky očividne zbožňuje, hoci má niekoľko náročných klientov. Má však aj jeden problém – bráni sa láske. Joshovi povedala, že to nie je nič osobné, jednoducho na schôdzky s mužmi nechodieva. Dokonca ani jej bláznivá najlepšia priateľka Tula mu nevie či nechce povedať prečo. Josh je presvedčený, že Sophie k nemu niečo cíti, preto sa rozhodne zistiť, čo sa skrýva za jej odmietavým postojom.

Hallie žije dva životy. Jeden takmer stále na vozíčku a s kyslíkovou nádržou. Druhý na internete, kde radí ľuďom pri vzťahových problémoch. Popritom sníva veľké sny – že získa muža, ktorého miluje, že transplantácia pľúc jej raz umožní žiť len jeden život, ale zato naplno. Tasha má zabehnuté chodníčky a každý sa jej musí prispôsobiť. Keď však na Štedrý večer stratí kreditnú kartu a musí si ju vlastnými pestovanými rukami vyhrabať zo smetného koša, osud jej prihrá záchrancu – fešáka Roryho, milovníka adrenalínových športov, ktorý sa nebude prispôsobovať nikomu. Ani svojej čerstvo nájdenej láske. Flo dostala ako dedičstvo po výstrednej starej dáme kocúra a byt, ktorý kocúrovi patrí. Kým je kocúr nažive, smie v ňom bývať aj ona... a celý čas sa bojí, aby úbohé zviera neotrávili rozhorčení príbuzní. Tým sa totiž zdá, že Flo je príživníčka. Potom sa z jedného rozhorčeného príbuzného vykľuje očarujúci sexi muž...

Dvě sestry. Naprosté protiklady. A dohoda, která je spojí – anebo navždy rozdělí. Grace Hamiltonová je dítě štěstěny. Na co sáhne, to se vydaří. Avšak to, po čem touží ze všeho nejvíce, mít nemůže: vlastní dítě. Tato nenaplněná touha se plíživě přemění v posedlost, která dokáže rozleptat i ten nejdokonalejší život. A pak se z Ameriky nečekaně vrátí její sestra… Susannah je rozený smolař. Na co sáhne, to se zkazí. Ale děti mít může, dokonce je už i porodila – a dala k adopci. Šest let strávila v americkém tetovacím salonu a teď se vrací do Británie, aniž tuší, čím se tam vlastně bude živit. Už ani nevěří, že se jí podaří dělat něco smysluplného; spíše doufá, že zas nevytvoří nějaký další průšvih. Setkání obou sester je zprvu jako setkání dvou bytostí z rozdílných planet. Přesto se dokáží shodnout na jedné věci: Susannah se stane náhradní matkou Graceina dítěte. Odnosí a porodí je, pak novorozeně předá jeho biologickým rodičům. Zádrhel nastane ve chvíli, kdy se Susannah rozhodne, že si dítě nechá…

Také máte občas pocit, že byste si potřebovala vzít volno od života? Kate Forrestová má pocit, jako by byla neviditelná. Svého manžela Neda má opravdu ráda, ale on si snad ani neuvědomuje, že je živá. Z roztomilých dětí vyrostli hádaví puberťáci, kteří ji většinu času ignorují. Práce, která pro ni kdysi tolik znamenala, je už pouze zdrojem stresu. A matka? Ta nesundává telefon z ucha, jen aby mohla vznášet další a další požadavky… Jak se Kate přibližuje ke svým čtyřicátým narozeninám, sílí v ní pocit, že buď něco od základu změní – anebo se zblázní.
A k bláznovství má už očividně blízko, protože jednoho rána v náhlému popudu nevysedne z taxíku v centru Londýna, kde pracuje, ale dojede až na letiště. A když si v letištní hale vzpomene na svou dávnou kamarádku, která nyní žije v Římě, rozhodne se vyrazit za ní. Ano, vypláče se Julii na rameno a třeba při tom najde způsob, jak začít nový život!
Poprvé po dlouhých letech nemá žádné povinnosti, neleží na ní žádná odpovědnost, a tak se s chutí ponoří do sladkého života v Římě. Nic si neodříká: svůdné oblečení, dobré jídlo a víno, ani novou lásku, kterou tolik chtěla považovat za pouhý prázdninový flirt… Je zkrátka šťastná.
Opojný pocit jí vydrží pouze do chvíle, kdy dostane zprávu, že se její syn ocitl ve vážném nebezpečí. Kate je bez varování postavena před nelehkou volbu mezi minulým a současným životem. Najednou si není tak jistá, jestli se jí skutečně podařilo utéct před vším, co ji tak nesnesitelně tížilo. Neví ale ani, jestli by ještě dokázala opustit to, co má teď. Kate neví – ale rozhodnout se musí…

Jsou ženy, které zvládnou cokoliv. Až na pár věcí. Těch nejdůležitějších.
Clare Eliasová od začátku těhotenství ani na vteřinu nepochybovala, že bude dobrou matkou. Vždycky přece všechno zvládla: je majitelkou prosperující sítě květinových síní, má hezkého (a o deset let mladšího) manžela Marka, který je jí po všech stránkách oporou. Clare se zkrátka vždy vydařilo vše, na co sáhla. Proč by se tudíž měla obávat něčeho tak přirozeného, jako je mateřství. Pak ale dvojčata přijdou na svět a Clare najednou zjišťuje, že nezvládá vůbec nic. Zoufale sedí na posteli a snaží se nevnímat, že má kruhy pod očima, neumyté vlasy a pobryndané tričko. Odjakživa tvrdila, že chůva nikdy nepřekročí práh jejího domu, ale teď ví, že pokud nevyhledá pomoc, zhroutí se.
A tak do života Eliasových vstoupí mladá a půvabná Jenna, která péči o děti zvládá s profesionální nonšalancí. Její příchod však nepřinese pouze příjemné změny: Marc se najednou začne chovat odtažitě, pak vážně onemocní jedno z dětí… a následná smršť událostí postaví Clare – a vlastně i Jennu – do situace, v níž by se nechtěla ocitnout žádná žena na světě.

Některé věci je lepší nevědět...
Harriet Lockwoodová vždy věděla, že své dceři Florence nerozumí. Že si jedna k druhé neumí najít cestu a jejich pokusy o dialog jsou vlastně dvěma nesourodými monology. Nekonečný sled nedorozumění, trvalá rozladěnost. A pak jednoho dne Harriet zjistí, proč to tak je: dívka, kterou patnáct let vychovávala, není její biologická dcera.
Zoey Sandsová je pravým opakem energické Harriet. Ve svém chaotickém životě plném nejistot má jediný pevný bod: dceru Nell. A teď na jejím prahu stojí nějaká cizí ženská a tvrdí, že Nell není její? To přece nemůže být pravda!
Ukáže se, že je to pravda. Ale co teď s ní? Nešťastná shoda okolností, která se odehrála před patnácti lety, teď zásadním způsobem ovlivní životy dvou rodin. Nic už nebude jako dřív. A nikdo vlastně nebude vědět, jestli se on sám zachoval správně...

Retrospektivní vyprávění příběhu z francouzské Provence začíná v roce 1998, kdy se Emilia stává posledním potomkem slavného šlechtického rodu de la Martinie`res. Dědictví majestátního zámku a vinice je ovšem zatíženo velkými dluhy a mnoha otázkami... Emilia se vzhledem ke svému rozporuplnému vztahu k rodinné historii rozhodne vypátrat, jak to skutečně bylo s jejími předky a co se přihodilo za druhé světové války…
Rodinná sága slavného šlechtického rodu je psaná stejně citlivým, emfatickým stylem jako nejúspěšnější román Lucindy Riley Tajemství černé orchideje. Autorka věrohodně a poutavě proplétá příběhy jednotlivých hrdinů v různých časových úsecích, dokáže mistrně vystihnout atmosféru doby a udržuje čtenářskou pozornost od první do poslední stránky. Je jednou z mála současných spisovatelek, které dokáží podat román – kroniku skutečně moderním stylem.

Mimořádně oblíbená autorka stvořila nesmírně poutavý román, připomínající slavný Jih proti Severu Margaret Mitchellové. Její romantická rodová sága se odehrává v Texasu v letech 1914– 1985 a čte se jedním dechem. S vypravěčským mistrovstvím román líčí životní příběh Mary Toliverové, majitelky bavlníkových plantáží, a přibližuje životní osudy tří generací.


Na rozdíl od západní medicíny preferuje tradiční čínská medicína při léčení člověka celostní pojetí. Autorka představuje tuto metodu a pomáhá čtenáři, aby se naučil porozumět vlastnímu tělu, aby rychleji a lépe rozpoznal symptomy nemoci. Učí přitom ovládání teorie pěti prvků a rovněž umění mírného a přirozeného uzdravování...

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

  1. Zaujalo Poselství růží a to tak, že velmi, jdu o tom zjistit víc :)
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové reakce mě vždy těší, když jsou články (tipy na knížky) inspirací pro druhé ;)

      Vymazat
  2. To jsou krásné kousky.
    Levandulovou zahradu četla mamka a byla z ní úplně unešena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Na Levandulovou zahradu se taky moc těším :)

      Vymazat
  3. Poselství růží mě láká čím dál tím víc a nejen díky překrásné obálce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Těch knih mě láká tolik, že nevím, kterou dříve :)

      Vymazat
  4. Čítala som iba Nemecké dievča neplače, ale tá kniha je skvelá. Naozaj pekný príbeh a ten doslov... úžasné. :) Uži si čítanie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem dnes dočetla Tajomstvo tvojho rodu, ale na Nemecké dievča neplače se těším přece jen víc :)

      Vymazat
  5. Krásné přírůstky! :)
    Nad knihou Poselství růží velmi uvažuji :)
    Já abych se přiznala ještě nikdy knihu ve slovenštině nečetla, ale jak tak nad tím přemýšlím, moc ráda bych to napravila. Slovenština je krásný jazyk :)
    Pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Knížka vypadá moc lákavě, jsem na ni hodně zvědavá! Právě, čte se to jedna báseň. Je fakt, že mě to čtení ve slovenštině dost chytlo :D Dokonce zvažuji, že si objednám další dvě knížky ve slovenštině, i když u nás by ty stejné knížky měly taky vyjít (ale až za pár měsíců) :)

      Vymazat
  6. There is SHOCKING news in the sports betting industry.

    It's been said that any bettor needs to see this,

    Watch this or stop placing bets on sports...

    Sports Cash System - Automated Sports Betting Software

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu