Jeden plus jedna

7.7.16


Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny. Vašeho syna puberťáka šikanují a dcera, jež je matematický génius, má sice možnost nastoupit na prestižní školu pro nadané děti, ale vy si to zkrátka nemůžete dovolit. Už jen nákup školní uniformy by znamenal pořádnou díru do rozpočtu – a co teprve školné… Seznamte se, přesně takový je ve zkratce život Jess Thomasové.
Jednoho dne se však Jess přihodí zvláštní věc. V taxíku najde svazek bankovek, který patří arogantnímu milionáři Edu Nichollsovi, u něhož doma Jess uklízí. Žádný balík to sice není, pro Eda bezesporu jen pár drobných, nicméně pro Jess by ony peníze znamenaly řešení problému. Jinak zásadová žena se impulzivně rozhodne, že si peníze ponechá a využije je pro svou dceru. V té chvíli ještě netuší, jak jí jejich majitel následně změní život…

Jojo Moyes
Překladatel: Eva Klimentová
Nakladatel: Ikar
Rok vydání v originále: 2014
Rok vydání v ČR: 2016
Počet stran: 360

Kniha Jeden plus jedna pochází z pera britské autorky Jojo Moyes, která je známá především svým románem Než jsem tě poznala, který se dočkal i filmového zpracování. Od autorky jsem četla doposud její dvě knihy a byla jsem zvědavá, jestli si i tato kniha udrží vysoký standard... 

Hlavními postavami románu je Jess, matka od rodiny vychovávající osmiletou dceru Tanzie, která je na svůj věk tak trochu géniem na matematiku, a nevlastního syna Nickyho, který nikam nezapadá, od okolí se odlišuje a ostatní vrstevníci mu to dávají znatelně najevo. Další hlavní postavou je Ed. Muž, který je spoluzakladatelem softwarové firmy a o peníze nemá nouzi, jenže mnohdy ani všechny peníze nevyřeší veškeré problémy, ba dokonce mohou jedince uvrtat do značných problémů... 


Na knížkách autorky se mi zamlouvá, že vždy na začátku knihy přijde s nějakým zásadním problémem, komplikací, které ovlivní životy postav. Následně se od tohoto problému odvíjí celý příběh a nabalují se na něj další aspekty. Příběh je vyprávěn ve třetí osobě hned z několika pohledů, a to Eda, Jess, Tanzie a Nickyho. Zajímavostí je, že i když je kniha převážně v ER formě, některé kapitoly vyprávěné dětmi, jsou psané v první osobě, což upřednostňuji více. Příběh je pak lépe stravitelný a do příběhu se tak lépe ponořím.


V průběhu čtení jsem se neubránila dojmu, že je použit prvek roadtripu, přesto jsem si cestování postav autem se psem užila. Přestože je kniha Jeden plus jedna románem, u kterého nevypláčete slzavé údolí, postavy si zamilujete a budete s nimi prožívat veškeré radosti i strasti, které jim sám život kladl pod nohy. 


Jeden plus jedna je náhledem do života lidí, kteří dělají chyby, ale i přesto by jim život měl dát druhou šanci, jelikož chyby děláme všichni. Je to také kniha o tom, jak se vyrovnat s odlišností, jak čelit šikaně, také o odhodlání matek dopřát svým dětem jen to nejlepší, i když jejich finanční situace není zrovna nejlepší. 


Knihu bych doporučila všem, kteří od Jojo Moyes již nějakou její knihu četli, ale i těm, kteří od ní nečetli nic. Její knihy jsou totiž trefou do černého, budou bavit a zasáhnou širokou škálu čtenářů.




Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz
Knihu můžete zakoupit zde.

Mohlo by se vám líbit

13 komentářů

  1. Luci, moc pěkná recenze a opravdu lákavé fotografie :) Skoro bych řekla chutné :) Já jsem snad jediná, kdo ještě od Jojo nic nečetl, mám takový pocit. Ale určitě se chystám.
    Měj se krásně a užívej léta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, moc děkuji :) Však na tom nic není ;) Určitě se po jejích knížkách podívej, stojí za to! Nejvíc Než jsem tě poznala :)

      Vymazat
  2. Krásná recenze :-) knížku mám v košíku a asi si jí opravdu objednám, protože paní autorka je má srdcovka a všechny její knihy jsou jedinečné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě :) Já tak váhám se Stříbrnou zátokou a taky si ji asi pořídím, i když názory se různí :)

      Vymazat
    2. Mně se Stříbrná zátoka líbila strašně moc! Nedala jsem na negativní komentáře a pustila se do ní a musím uznat, že nelituji. Ba naopak! Super odpočinkové počtení, které se v tomto období přímo hodí :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze, kniha mě také hodně láká :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Upřímně, nejsem příznivec románů ale z výkladu tvé recenze mě opravdu zaujala! :) Tak snad si ji někdy pořídím. Jinak úžasné fotografie! Máš moc pěkného pejska! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vždy potěší, když na základě recenze knížka zaujme, moc děkuji ;)

      Vymazat
  5. Pěkná recenze :) Byla jsem zěvdavá, jaká bude kniha, zatím jsem také slyšela chválu :) Já se ted chystám na Než jsem tě poznala :¨)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) S knížkou Než jsem tě poznala určitě vedle nešlápneš! Přeju, ať jsi z ní nadšená! :)

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze...asi už bych si od ní měla konečně něco přečíst. Krásné fotky...musím jít do sebe. Já když čtu, jsem líná nalít si vodu...ne tak dělat si ovoce a drinky. A ještě to fotit. Ale dodává to atmosféru. Fakt bomba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Určitě si některou z jejích knih přečti, za sebe můžu nejvíc doporučit Než jsem tě poznala, i když dvě knihy od Jojo ještě přečtené nemám... Mě to celkem baví si ty knížky fotit. Dokonce jsem jednou kvůli fotce upekla i muffiny, ale to byl už extrém.

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu