Panství Edenbrooke

14.6.16


Výjimečný historický román jako stvořený pro nevyléčitelné romantiky. Marianne Daventryová odjíždí na venkov za sestrou Cecily, aby unikla nudné sezóně v Bathu a nadbíhání ctitele, který se jí hnusí. Zatímco Marianne touží po klidu a krásné přírodě, Cecily má v plánu okouzlit pohledného dědice panství Edenbrooke. Jenže když je při příjezdu její kočár nečekaně přepaden neznámým mužem, Marianne zjišťuje, že namísto rozjímání ji čeká tajemství k rozlousknutí. Kdo byl ten podivně přitažlivý cizinec? A dokáže udržet své srdce na uzdě, když se jí sestřin vytoužený muž zalíbí víc, než je vhodné?

Julianne Donaldson
Překladatel: Šárka Dvořáková Tripesová
Nakladatel: Ikar
Rok vydání v originále: 2012
Rok vydání v ČR: 2016
Počet stran: 320
 

Čas od času zatoužím po změně a zrovna naposledy jsem si chtěla přečíst něco milého, romantického, a proto jsem sáhla po knize Panství Edenbrooke od Julianne Donaldson.

Otec dvou dcer po skonu manželky posílá svá devčata pryč. Cecily do noblesního Londýna a Marianne ke své babičce do Bathu. Avšak Marianne se ve městě trápí, raději by život strávila na venkově, v přírodě. Nakonec je Marianne jednoho dne poslána ke své sestře Cecily, aby se naučila dobrým mravům, které správné dámě přísluší a také jak zaujmout případného nápadníka...

Kniha Panství Edenbrooke je historickým románem, jehož děj se odehrává na počátku 19. století a tím na nás dýchne atmosférou urozených dam a šlechetných mladíků. Popravdě řečeno, takové tituly jsem doposud příliš nevyhledávala, přišly mi moc červené, sladké, klišoidní. Ale až do té doby, než jsem se dostala ke knize Panství Edenbrooke. Neskutečně jsem si knihu užívala. Až tak, že jsem nechtěla, aby skončila, poněvadž jsem si hlavní postavy Marianne a Philipa neskutečně zamilovala. Vždy jsem netrpělivě čekala, kdy se na 'scéně' objeví tahle dvojice.

Marianne je mladá dívka, která je ve společnosti mužů nejistá (na rozdíl od její sestry Cecily), trošku naivní, miluje svoji sestru, které vždy ustoupí, dělá ukvapené závěry, je zbrklá, ale přesto je zábavná, přirozená a svá.

Postava Philipa se mi rovněž velmi zamlouvala, zpočátku si hrál na pana tajemného, ale poté se s Marianne stali přáteli, neustále ji popichoval, díky čemuž jsem se moc bavila, několikrát jsem se i dokonce smála.

Čtení bylo svižné, lehké, stránky ubíhaly na můj vkus až příliš rychle a působilo na mě velmi svižně. Sice mi bylo jasné, jak to dopadne, přesto bylo kouzelné pozorovat, jak se to celé vyvíjí. Dokonce mi to částí děje připomínalo i Měděného jezdce, kdy se oběma sestrám líbí stejný muž... I když je to romantická kniha, objeví se k jejímu konci i trocha napětí.

Kniha se stala jednou z mých oblíbených a já vím, že se k ní brzy vrátím, až se budu chtít opět začíst do čisté romantiky, kde nechybí ani troška napětí. Panství Edenbrooke rozhodně doporučuji všem, kteří mají rádi příběhy o lásce. Navíc v létě se jedná o ideální odpočinkové čtení k vodě, na louce, zkrátka kdekoli... 

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

  1. To je moc hezká recenze. Knihu si určitě přečtu, nevím proč, ale napadá mě, že by mohla být taková austenovsky laděná.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Stydím se, že jsem zatím od Jane Austen nic nečetla, ale někde jsem na podobnou informaci taky narazila, že se to tomu právě podobá. Tak to brzy zjistím při čtení Pýchy a předsudku :)
      Měj se moc hezky a děkuji za milý komentář :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, Luci :) Knížka mě hned zaujala obálkou, když jsem sepisovala červnové novinky a přestože nevyhledávám až tak úplně romantiku, myslím že si ji spolu s Marianou a Zimním mořem pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju, Šárko :) Já věřím, že když budeš naladěna na romantické čtení, knížka se ti bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle vypadá na knížku přesně pro mě :) moc fajn recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ale tady se neshodneme :-) miluju Jane Austenovou a tahle kniha mě moc zklamala. No, možná jsem byla ve své recenzi drsná až moc :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, četla jsem Tvoji recenzi a celkem mě překvapilo, jak se Ti nelíbila :D Já v té době měla takovou náladu, že romantika bylo to pravé ořechové pro mě. A proto jsem z ní byla tak nadšená :)

      Vymazat
  6. Mám na knihu stejný názor. Naprosto mě nadchla a já jsem se u ní nádherně odpočinula a kniha mi dodala elán do dalších dnů, jaký jsem dlouho postrádala :)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu