Odvrácená tvář lásky

22.6.16


Neptej se na minulost a nepočítej s budoucností... Dvě jasně daná pravidla. Jak dlouho ale můžou fungovat v lásce? Když se vysokoškolačka Tate Collinsová na čas přestěhuje ke svému staršímu bratrovi a seznámí se s jeho kamarádem, pilotem Milesem Archerem, není to rozhodně láska na první pohled. Není to dokonce ani přátelství, jen vzájemná prudká a neovladatelná touha. Miles kupodivu váhá déle než Tate, ale nakonec i on potlačí svoje zábrany. Už po prvním milování je zřejmé, že fyzicky si oba dokonale vyhovují. Oboustranná domluva zní jasně: on o lásku nestojí, ona na ni nemá čas, takže zůstanou jen u sexu. Jenže Tate brzy zjišťuje, že chce se záhadným, uzavřeným a posmutnělým Milesem prožít mnohem víc. Že chce porušit obě jeho pravidla: neptat se na minulost a nepočítat s budoucností. Jenže Miles sám už si není jistý, jestli je dokáže dodržet. Protože láska je silnější než pravidla, sliby a odhodlání. I když její odvrácená tvář je tak děsivá…

Colleen Hoover
Překladatel: Jana Jašová
Nakladatel: YOLI
Rok vydání v originále: 2014
Rok vydání v ČR: 2016
Počet stran: 288
 

Knížka Odvrácená tvář lásky se mi dostala do povědomí především díky jménu autorky, a to Colleen Hoover, které v ČR vyšly už tři knihy - Bez naděje, Ztracená naděje a Život jedna báseň. Kromě Ztracené naděje jsem četla všechny a i když je to literatura Young adult, Colleen se strefí do noty i starším čtenářům...

Mladá dívka Tate ještě studuje vysokou školu a na čas se přestěhuje ke svému bratrovi - pilotu Corbinovi. Pilotem je i jeho nejlepší kamarád Miles bydlící hned přes chodbu. Ačkoliv se Miles a Tate seznámí za zajímavých okolností, oba po čase zjistí, že je to k sobě fyzicky přitahuje...

I když by se na první pohled mohlo zdát, že je knížka především erotickým románem, není tomu tak. Na knížkách Colleen Hoover se mi celkově líbí, že nejsou typickými romány pro ženy / dívky, ale že mají hlubší smysl. Je v nich vždy obsaženo nějaké vážné, bolestné téma, které když člověka postihne, ovlivní to jeho psychiku i jeho celkové fungování. Stejně tak tomu bylo i v případě hlavního hrdiny Milese.

Vzhledem k tomu, že se kapitoly střídavě zaměřují na přítomnost (vyprávěno Tate) a minulost, která se odehrála před šesti lety (vyprávěno Milesem), knížka mě neustále nutila přemýšlet o tom, co se Milesovi mohlo tak strašného stát, že to poznamenalo jeho život, protože jeho příběh se dozvídáme postupně po malých dávkách, nemohla jsem přestat číst. Přestože je v Odvrácené tváři lásky popsáno vážné téma, knize nechybí ani kapka humoru, o který se postará především postava staříka Kapitána.

"Když vám život dává citrony, najděte si oči, do kterých je můžete vymačkat."

"Můj dědeček tvrdil, že umístění mateřského znamínka vypovídá o tom, jak to člověk v minulém životě zabalil v boji. Vás asi bodli do krku. Vsadím se, že to byla rychlá smrt."

V knize nebylo moc postav, díky čemuž jsem se nemusela bát, že bych se v knize ztrácela. Ba naopak, byla velmi přehledná, čtivá. Zkrátka když jsem se do ní pustila, nemohla jsem přestat. Hlavní postavy byly vykresleny velmi věrohodně a rozsah knížky byl dostačující. Přesto by mi nevadilo, kdyby kapitoly o Milesově minulosti byly o něco delší. Ale cílem autorky bylo spíše se zaměřit na přítomnost, kterou vysvětlila stručnou minulostí.

Na knížkách zbožňuju, jak jsou každá jiná, přesto dokáží do děje vtáhnout a strasti hrdinů můžu prožívat společně s nimi. Odvrácená tvář lásky je knihou vhodnou pro jakékoliv roční období, pro jakoukoliv ženskou věkovou kategorii. Už se nemůžu dočkat, jak se od Colleen Hoover objeví v ČR další její přeložená kniha, protože její knihy mají něco do sebe.

Mohlo by se vám líbit

21 komentářů

  1. Mne naopak prislo, ze to byla sama erotika, ale mne to nevadi. Nejvice me bavila ta cast s Milesovou minulosti, jinak to podle me byl klasicky zensky roman. Tragedie, tajemstvi, erotika, laska.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Súhlasím s Adrienou, tá časť o Milesovej minulosti spravila z obyčajného príbehu niečo dosť zaujímavé.

      Vymazat
    2. Taky mi tam ta erotika nevadila, ale ta knížka mě celkem zasáhla, takže jsem ji za klasický ženský román nebrala :)

      Vymazat
  2. Mne naopak prislo, ze to byla sama erotika, ale mne to nevadi. Nejvice me bavila ta cast s Milesovou minulosti, jinak to podle me byl klasicky zensky roman. Tragedie, tajemstvi, erotika, laska.

    OdpovědětVymazat
  3. Přijde mi to něco mezi Krásnou katastrofou a 50 odstíny šedi, mohlo by to být zajímavé :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zajímavé bylo :) Pokud budeš mít možnost a chuť si knížku přečíst, jdi do toho ;)

      Vymazat
  4. Chystám sa na ňu, no neviem kedy. Pekná recenzia, takže som zvedavá. :) Mňa láka viac film- lebo Nick Bateman :33

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad si na ni někdy najdeš čas, je to dobrá knížka! Ale musím uznat, že Nick Bateman je fakt hezoun :D Na instagramu mám C. Hoover a ta jeho fotkami před nějakou dobou nešetřila :D

      Vymazat
  5. Knihu budu mít brzy doma, tak se na ni mooc těším :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Luci :) Doufám, že se Ti knížka bude taky líbit! :)

      Vymazat
  6. Včera jsem jí okukovala v knihkupectví, ale musím říct, že po přečtení pár stran z různých částí knihy jsem usoudila, že to asi nebude pro mě. Na mě v tom bylo té erotiky docela dost a já tenhle žánr nevyhledávám. Chystala jsem se na titul dlouho, ale nakonec si k němu asi cestu nenajdu. Jsem ale moc ráda, že se Tobě líbil a přeji, aby se od autorky brzy objevila další novinka :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedá se nic dělat, že tě knížka neoslovila :) Mně ta erotika nevadila, spíš jsem větší důraz kladla na ten příběh, nebo spíš Milesovu minulost, která mu znemožňovala normálního fungování :)
      Taky se měj hezky, Kristy, a děkuji za komentář :)

      Vymazat
  7. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem nečetla, ale zrovna se na ni chystám :) Jsem zvědavá, jak se mi bude líbit :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tak to Ti přeji, ať jsi z knížky taky tak nadšená! Ráda si pak přečtu Tvůj názor na knihu :) Měj se hezky :)

      Vymazat
  8. Od autorky jsem zatím nic nečetla, no možná někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  9. Me se tahle knizka od autorky libila asi nejvic :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já z ní byla nadšená. Na druhou stranu nedokážu říct, která byla zatím nejlepší, protože ty předchozí jsem četla už nějaký čas zpět a u Život jedna báseň jsem byla na konci dojatá k slzám :)

      Vymazat
  10. Já z této knihy byla trochu rozpačitá, protože mi trochu přišlo kýčovitý ten zlom v životě hlavního hrdiny. Odvrácená tvář lásky se mi líbila, ale už jsem od této autorky četla mnohem lepší knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem hlavně zvědavá, jaké budou další knihy. Teď by měla vycházet další knížka od Colleen, tak kdoví, kdy se jí dočkáme u nás...

      Vymazat
  11. Na knížku jsem koukala v neoluxoru a moc mě lákala, škoda, že jsem si jí nekoupila, vypadá dobře, baví jsem od autorky četla knížku Bez naděje, která byla hodně dobrá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevadí, ještě budeš mít spoustu příležítostí si knihu koupit ;) Tak přeju, ať si pak její čtení užiješ stejně tak jako Bez naděje :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu