Narodili se, aby přežili

6.6.16


Mezi milionem obětí holokaustu, které byly v roce 1944 poslány do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau, prošly Priska, Rachel i Anka jeho branami s tajemstvím – všechny tři právě otěhotněly, a svému osudu musely čelit samy, bez manžela. S obrovským strachem z budoucnosti, poté, co už ztratily tolik svých blízkých, se tyto mladé ženy upnuly k tomu jedinému, co jim v životě zbylo: zachránit sebe a své nenarozené dítě. Jedna z matek pocházela z Třebechovic pod Orebem, druhá z Bratislavy a třetí z polské Lodže. Kniha mapuje neuvěřitelné příběhy těchto tří žen – nejdříve do Osvětimi, pak do německého pracovního tábora, kde, polomrtvé hlady a udřené z nelidské práce, se snažily zakrýt svůj zdravotní stav. A nakonec je čekala pekelná 17denní cesta vlakem s tisíci dalšími vězni přes západní a jižní Čechy do tábora smrti v rakouském Mauthausenu. A když už se zdálo, že tuto cestu nepřežijí, podařilo se několika hrdinům z Horní Břízy dát potřebným trochu jídla a vody.

Wendy Holden
Překladatel: Miroslav Jindra, Irmgard Kolinská
Nakladatel: Mladá fronta
Rok vydání v originále: 2015
Rok vydání v ČR: 2016
Počet stran: 312
 

"Nedělej druhým, co nechceš, aby dělali tobě.“ Tahle věta pochází z úst Konfucia a kdyby se jí řídili i nacisté v průběhu druhé světové války, spousta lidí by byla takových hrůz ušetřena.

Kniha Narodili se, aby přežili popisuje příběhy tří žen různých národností: Slovenky Prisky, Polky Rachel a Češky Anky, které byly transportovány do koncentračních táborů již těhotné. Životy těchto dam jsou vylíčeny v samostatných kapitolách popisující jejich život od narození, dospívání, svatby, odjezd do koncentračního tábora a hrůz s tím spojených až po dobu, kdy válka skončila a ony se musely naučit znovu žít, protože tu byl někdo, kdo jejich přítomnost a péči potřeboval...

Poprvé, když jsem knížku spatřila a přečetla si anotaci, věděla jsem, že si ji musím hned přečíst, ačkoliv bylo jasné, že to nebude žádné hezké čtení. Naopak bude plné bolesti a utrpení.

Od knížky Narodili se, aby přežili jsem očekávala, že se bude jednat o příběh, kdy se hrdinky ocitnou na jednom místě, navzájem o sobě budou vědět, stanou se z nich známé, budou se vzájemně podporovat. Jenže tak tomu nebylo... I když se hrdinky samotné v průběhu nepoznaly, přesto je spojovala společná "věc". Nejedná se o fiktivní román, nýbrž o skutečný příběh.

Při čtení jsem se cítila jako na bobové dráze. Především ze začátku to bylo nenáročné čtení, kdy jednotlivé ženy popisovaly svůj život před válkou, ale poté, co nastala pasáž z války, transport do pracovních táborů a uvědomění si, co všechno se jim dělo a co jim prováděli, bylo mi z toho úzko. Až tak, že jsem si se čtením musela dát oddech a dělat něco jiného, protože je to neuvěřitelně silné čtení, které má povahu se vám dostat pod kůži.

Celkové zpracování je velmi vydařené. Nejenže jsou příběhy našich tří hlavních hrdinek pěkně rozděleny do kapitol, navíc jsou obohaceny spoustou fotografií, ať už z jejich životů nebo fotkami z válečného období, které celý příběh doplňují a dodávají mu ještě syrovější atmosféru.

Napsat recenzi na takovou knihu je opravdu těžké, jelikož nedokážu slovy popsat všechny emoce, které se mnou při čtení cloumaly. Každopádně je to už pár dní, co jsem knihu dočetla a neustále na ni musím myslet. Mezitím jsem si musela pustit různé dokumenty a filmy na toto téma a pokaždé mě z toho mrazí. Dokonce jsem několikrát neudržela slzu.

Pokud vás tedy téma druhé světové války a vyhlazování Židů zajímají, kniha Narodili se, aby přežili, by měla vašimi rukami projít, protože je to prvotřídní knižní poklad, který přes to všechno poukazuje na naději a víru v lepší zítřky


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz
Knihu můžete zakoupit zde.

Mohlo by se vám líbit

13 komentářů

  1. To by mohla být hooooodně zajímavá knížka. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky že byla zajímavá :) Pokud Tě tohle téma láká, určitě neváhej, stojí to za to.

      Vymazat
  2. Krásně sepsáno, na knihu se sama chystám a doufám, že se k ní už opravdu brzy dostanu. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář :) Určitě se do ní brzy pusť, mně vyrazila dech. Dokonce jsem už i navštívila knihovnu a půjčila jsem si i další knížky s touto tématikou. Taky se měj moc hezky :)

      Vymazat
  3. Pěkně napsaná recenze :) Knížka vypadá opravdu zajímavě, určitě se po ní poohlédnu...

    Ohněm políbená

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha mě moc láká, je to téma, které mě zajímá. Moc pěkná recenze, Luci a hezky nafoceno. Gerberky mám ráda. Úplně mě napadlo, že jsou něžným protikladem tomu těžkému námětu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Šárko :) Já jsem teď tím tématem "posedlá", proto jsem si zašla do knihovny půjčit knížku, o které jsi jednou psala recenzi a zaujala mě - Byl jsem Mengeleho asistentem.

      Vymazat
    2. Tak to jsem moc zvědavá na tvoje dojmy. Já si určitě tu knížku ještě někdy přečtu znovu, škoda jen, že se nedá sehnat a nebo je potom na bazarech cena hodně napálená. Já bych si teď chtěla brzy přečíst Smrt je mým řemeslem, mám ji doma už hodně dlouho, takže se na ni chci vrhnout :)

      Vymazat
  5. Už jsem se na ni dívala v knihkupectví, ale není to typ knihy, ke kterým bych se vracela, takže se spíše porozhlédnu v knihovně... Knihy s touto tématikou mě zajímají, už jsem jich přečetla poměrně dost a docela na nic mi bylo z knihy Ženy z bloku 10, pokud tě to tedy zajímá a máš na to žaludek, tak doporučuji. Je to o ženách ale i ostatních vězních, na kterých byly prováděny lékařské pokusy a není to veselé čtení.

    A pokud máš ráda příběhy z války (jakože asi ano, viz Měděný jezdec :D), tak doporučuji Dva proti říši. Není to sice milostný příběh, ale je to jeden z nejlepších románů z války, co jsem četla. Skvěle a poutavě napsaná kniha o atentátu na Heydricha formou románu od českého autora, navíc se to týká našich dějin. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tip! O Ženách z bloku 10 jsem už přemýšla, když před nějakou dobou vyšly, ale nakonec jsem si je nepořidila, takže děkuji za připomenutí ;)

      Přesně tak, příběhy z války mám ráda, kor Měděného jezdce :D Na knihu Dva proti říši jsem se teď dívala a musím říct, že mě to zaujalo, takže moc děkuji!

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu