Dcera

28.6.16


Princezna Eadlyn od malička stále dokola poslouchala vyprávění o tom, jak se potkali její rodiče. Ona ovšem ani náhodou netouží opakovat jejich romantický příběh! O svém životě však nerozhoduje sama. Její protesty jsou naprosto zbytečné, i ona si musí manžela vybrat v Selekci. Nenechte si ujít příběh další generace princeznovské Selekce!

Kiera Cass
Překladatel: Jana Montorio Doležalová
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání v originále: 2015
Rok vydání v ČR: 2016
Počet stran: 320
 

Knížku Dcera ze série Selekce nemusím nijak dlouze představovat. Myslím, že všem čtenářkám, možná i čtenářům, je moc dobře známá. Což mimo jiné dokazuje i skutečnost, že kniha vyšla začátkem června, a co jsem viděla v některých internetových knihkupectvích, není v tento moment dostupná.

Dcera je čtvrtým dílem, který však nepojednává o princi Maxonovi a jeho 35 dívkách, nýbrž o jeho dceři, princezně Eadlyn. Jak už to tak známe z pohádek, spousta princezen je pyšná, rozmazlená a Eadlyn není žádnou výjimkou. Ona je přece ta, která po svém otci zaujme místo na královském trůnu. Eadlyn tak může vše, co si usmyslí...

Jenže v království panují nepokoje a je zapotřebí lid nějakým způsobem uklidit, rozptýlit jej. Z toho důvodu je vyhlášena Selekce, ze které by měl vzejít manžel Eadlyn. Ta ovšem o manželství nechce slyšet, proto má plán...

Je pravda že postava Eadlyn byla panovačná, nebrala ohledy na ostatní, přesto bylo v knize vidět, že na povrch vyplouvala i její lepší stránka, a to na úkor té špatné. Což bylo zásluhou mnoha okolností.


I když jsem se na knížku těšila, nijak převratně jsem z Dcery nakonec nadšená nebyla. V podstatě nepřinesla nic nového, co by příběh oživilo, nebo mu dalo trošku jiný rozměr. V průběhu se neudálo nic napínavého. Taky mi přišlo, že se některé pasáže i fráze opakovaly. Rovněž mi vadilo chování Eadlyn, kdy na jednu stranu prohlašovala, jak je silná, jakou má moc a na druhou stranu fňukala, když ji nějaký trouba urazil.


Výhodou knihy je, že je rozčleněna do kapitol, které nejsou přehnaně dlouhé a celkový rozsah je také ucházející. Celkem mě mrzelo, že po přečtení tohoto dílu jsem se stejně nedozvěděla, který uchazeč ze Selekce vyjde jako vítěz a následný manžel Eadlyn. Z knihy jsem toho moc neodhadla, protože Eadlyn cítila náklonnost k vícero uchazečům, takže na verdikt si budu muset počkat do dalšího dílu. I když jsem z knížky nebyla kdoví jak na větvi, přesto si další díl přečtu, abych se dozvěděla, jak to dopadne...

I tak ale věřím, že si kniha a zbytek série udrží spousty příznivců čistě ze zvědavosti a v neposlední řadě také kvůli kouzelným pohádkovým obálkám.

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

  1. Já pořád čtu recenze na Dceru už si jí konečně taky musím pořídit a přečíst :D :) I když to nevypadá na tak dobrou knihu jako knihy předešlé, i tak se na ní těším

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když není tak dobrá jako ty předešlé, nelituju toho, že jsem si ji přečetla. Každopádně jsem zvědavá na ten další díl :D

      Vymazat
  2. Já jsem z Dcery zrovna odvařená také nebyla, ale The Crown se mi líbila o něco lépe. Mrzelo mě, že se autorka nepustila více do samotné Selekce, která se vlastně odehrávala pouze na pozadí příběhu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že The Crown bude o něco lepší :) Škoda no, dalo se z příběhu určitě vytřískat mnohem více..

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :-) těším se, až se k ní dostanu :-)
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha nebyla špatná, ale něco mě při čtení iritovalo. Možná to bylo samotnou Eadlyn,která mi do oka moc nepadla, nevím.
    Každopádně si hodlám přečíst další díl, protože jsem zvědavá, s kým Eadlyn nakonec skončí - rozhodně bych byla nejradši, kdyby skončila s Kilem, což je můj naprostý favorit :)
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kile se mi taky zamlouval. I když milý byl i Henri a ten jeho překladatel :) Tak snad se u dalšího dílu dočkáme lepší "kvality" ;)

      Vymazat
  5. Pěkná recenze! :)
    Kniha na mě čeká v poličce, ale asi se do ní pustím až ke konci roku, abych nemusela čekat na druhý díl :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda :D Kor když ta knížka není úplně srdcovou záležitostí, člověk mezitím zapomene, co se stalo v tom předchozím díle a pak to čtení není tolik plynulé :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu