Knižní aplikace Booxy - místo, kde knihy ožívají

5.4.16

Zdroj

Pokud rádi čtěte, jistě si někam zapisujete knihy, které jste přečetli, koupili, nebo které si přejete. V případě, že jste moderní člověk a elektronické vymoženosti pro vás nejsou španělskou vesnicí, existují pro výše zmíněné účely mobilní aplikace. Dnes vám představím mobilní aplikaci Booxy, vyzdvihnu její přednosti, popřípadě zmíním její nedostatky, ale ještě než začnu, neodpustím si krátký úvod...

Já, jakožto knižní nadšenec, se bez knižní aplikace neobejdu. Jistotu má každý čtenář v aplikaci Goodreads, která je rozšířená celosvětově, a ani já netvořím výjimku. Najdete zde nepřeberné množství knih, dozvíte se, jestli vaše oblíbená série bude mít pokračování atd. Přesto ne všechny české knihy a čeští autoři jsou v této aplikaci k nalezení, popřípadě u nich najdete dvě hodnocení, jeden komentář a to vám o knize, o kterou máte zájem, moc neřekne. Z těchto důvodů existují na našem českém knižním poli, jak jinak než české aplikace. Osobně znám české aplikace pouze dvě, a to Databázi knih a Booxy, která je vytvořena ve spolupráci s ČBDB (Československá bibliografická databáze).

Samozřejmě mám staženy obě dvě, ale...
S aplikací Booxy, která nabízí místo, kde knihy ožívají, trávím čas zhruba měsíc. Nicméně za tu dobu mohu říct, jaké pocity z aplikace mám. 

Spouštění aplikace

Když jsem si aplikaci stáhla prvně, chvíli (pár minut) mi trvalo, než jsem se ji naučila dobře ovládat, ale to je snad s každou novou záležitosti. Musíte si věc osahat, přijít jí na kloub, a pak to jde. Velice příjemně mě překvapila úvodní stránka, která zobrazovala jakoby polici v knihovně a na ní knihy (samozřejmě při prvním spuštění aplikace zde byly police prázdné).


Různá nastavení 
Ale neuvěřitelně mě bavilo chodit po pokoji, kde mám knihovnu a knihy jednu po druhé přidávat. Zabralo to sice dost času, ale ta radost za to stála. Jako velkou výhodu vidím v tom, že pokud se na Booxy nějaká kniha nevyskytuje, stačí zmáčknout "přidat knihu", na mobilu se vám zapne foťák a vy telefon přiložíte nad ISBN kód u knihy, a ten za vás knihu přidá, díky čemuž nemusíte údaje o knize vypisovat ručně.



Také se mi líbí, že si můžete pohrát s nastavením aplikace, můžete si spravovat vaše seznamy knih (přečtené, knihovna, wishlist, oblíbené, chci si přečíst, právě čtu). Aplikace nabízí také spoustu dalších funkcí, jak si můžete všimnout na obrázcích. Můžete si zde přečíst články uživatelů, zapojovat se do diskusí, nechat se inspirovat doporučenými knihami, mít zde přátelé, mít přehled o tom, jestli jste někomu půjčili knihu a zda ji vrátil, a v neposlední řadě, si na své přijdou i nákupčí knih, jelikož je tu i bazar knih. Je tady toho tolik, že jsem neměla možnost, úplně všechny zmíněné vyzkoušet.


Málem bych zapomněla, že si můžete úvodní obrazovku nastavit podle své libosti. Vybírat můžete z jednoduché obrazovky, vaší knihovny, přehledu, nebo streamu. A je zde na výběr ze tří barevných témat. Kdo má rád černou, bude mít černé pozadí, nebo červené / modré, záleží na preferencích uživatele.


Práce s knihami
Teď přejdeme k samotným knihám, jak to vypadá, jaké máte možnosti u jednotlivých knih atd. Když zvolím knihu, v horní části se nachází obrázek knihy, název knihy, jméno autora, žánr a hodnocení. Pod těmito základními informacemi se nachází panel se statistikou (kolik lidí knihu čte, kolik lidí ji má v knihovně atd.), také můžete knihu sledovat, ale tohle jsem zatím nevyužila. Kolonka "více" vám umožňuje několik věcí - přidat ke knize poznámku, knihu sdílet s přáteli prostřednictvím sociálních sítí, můžete údaje o knize upravit, avšak úpravy musí být schváleny administrátory. A opět je tu v nabídce bazar knih.


Další panel obsahuje informace o knize (anotaci), seznamy (jestli knihu máte v tom a tom seznamu - ty se vám pak zobrazují na úvodní stránce), komentáře ke knize, podobné knihy té dané knize, hodnocení a diskuse. 



Tak jsem vás provedla aplikací, ukázala, co vše umí, jaké jsou její možnosti. Přesto se za tu dobu používání našly věci, které shledávám za ne příliš pozitivní. I když vím, že takové věci, jako aplikace, jsou neustále ve vývoji a pracuje se na nich. Doufám, že třeba svými postřehy pomůžu k vychytání několika mušek...

Postřehy k aplikaci
V první řadě je nevýhodou, že aplikace není tolik rozšířená mezi čtenářskými uživateli. Tudíž, když chci zjistit hodnocení a komentáře ke knize, příliš jich zde není. Což je škoda, protože podle mého, má tato aplikace velký potenciál, co se grafického a celkového zpracování týká. Když to srovnám s aplikací Databáze knih, ta kromě informací o knize, komentářů a hodnocení nenabízí nic navíc. Z toho důvodu aplikaci DK nevyužívám, protože mi přijde jako demo verze. Myslím, že by stálo za to, aplikaci Booxy více propagovat, dostat ji co nejvíce do povědomí lidí.

S další drobností jsem se setkala u vyhledávání knih. Ne vždy jsem zadala doslovný název a ono mi to knihu našlo. Proto by nebylo od věci, nějak zlepšit citlivost vyhledávání, popřípadě přidat funkci "našeptávání", tzn. že bych napsala kousek z názvu knihy a byly by mi nabídnuty možnosti, která kniha by to mohla být.

Tahle věc není negativum, jen jsem si všimla, že u každé knihy je možnost knihu sledovat. Upřímně nevím, jak tohle funguje. Budou mi chodit maily, nebo jiná upozornění, když se objeví nějaká nová informace / aktivita u knihy?

Shrnutí

S aplikací jsem se sžila poměrně rychle a stala se tak mým společníkem. I přesto, že jsem vyjmenovala jisté nedostatky aplikace, v mém mobilním telefonu má své pevné místo. I kdyby docházela paměť telefonu, tahle aplikace pryč nepůjde, tím jsem si jistá! Kolikrát sama sebe přistihnu, jak automaticky otevírám aplikaci a projíždím si seznamy svých knih. Za sebe vám ji mohu s klidným svědomím doporučit!


Jakou aplikaci používáte vy? Máte také aplikaci Booxy, popřípadě jaké jsou vaše zkušenosti s ní?


CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online


Aplikaci si můžete stáhnout ZDARMA zde.
Aplikace je kompatibilní se systémem Android.

Mohlo by se vám líbit

5 komentářů

  1. Ta aplikace vypadá lákavě. Na druhou stranu bych se ale zas bála, že tam nenajdu většinu cizojazyčných knížek, co čtu. :D Navíc nejsem schopná aktualizovat ani to Goodreads a přišlo by mi zbytečný mít v mobilu dvě knižní aplikace... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na Booxy cizojazyčné knížky sice nenajdeš, zato ti nabídne jiné možnosti, jak tuhle aplikaci plně využít. Přes přehledné informace, pěkné zpracování, možnost nastavení si aplikace, podle toho, jak chceš ty... Pro mě je to rozhodně výhoda. Mobil mám vždy při ruce a když si vzpomenu, nebo zahlídnu nějakou knížku, o které se chci dozvědět více, zapnu aplikaci a nepotřebuji k tomu ani klasické internetové stránky ČBDB :)
      Mám to tak, že mám knižní aplikace už jen dvě. Jednu českou Booxy a Goodreads. Nejdříve se dívám na Booxy, a pokud si chci přečíst více názorů na knihu, zamířím na goodreads. Zkrátka se tyto aplikace hezky doplňují :)

      Vymazat
  2. Pokud jsi vášnivá čtenářka, tahle aplikace za to určitě stojí, aby sis ji nainstalovala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dle tvé recenze vypadá aplikace skvěle. Oceňuji také dostupnost na App store. když jsem původně zjistila, že je pouze pro Android, byla jsem zklamaná. Ale naštěstí si vývojáři pospíšili a tak mohou aplikaci využívat i ostatní uživatelé.

    Díky za skvělý článek :)

    OdpovědětVymazat
  4. Omylem jsem dal BOOXY.com, proč to pojmenovali stejně jako již existujicí účwtní web?!

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu