Unboxing #17

10.3.16


Milí čtenáři a knihomolové, mám radost, že se znovu potkáváme u článku s unboxingem, protože jsem si vědoma toho, že jsem tento typ článku zanedbávala. Důvodem není to, že bych si nekupovala nové knihy, ba naopak, bylo jich bohatě, ale jistě to znáte z vlastní zkušenosti, že když vám přijde balíček, je těžké vydržet, nerozbalit jej a čekat, až přijde vhodná chvíle a hlavně čas na jeho nafocení, sepsání.

Nechci to opakovat stále dokola, ale je teď trošku náročnější období, kdy se připravuji na ukončení magisterského studia a čas na všechny typy článků, které jsem zveřejňovala, není. Alespoň se snažím vkládat recenze, a knižní novinky za jednotlivé měsíce, při chvilkách si přečíst i něco jiného než odborné články a knížky k diplomce. Každopádně jsem si vyhradila trochu času na sepsání tohoto článku, díky čemuž se tak s vámi můžu podělit o balíček, který mi přišel začátkem týdne.

Před nějakým týdnem jsem se odhodlala, že si koupím od Vlastimila Vondrušky Husitskou epopej I. Když mi kniha přišla, byla jsem z ní naprosto nadšená. Jak z jejího obalu, zpracování, kousku úryvku z knihy, tak celkového dojmu. Proto jsem se rozhodla, že než se pustím do husitského období, nejdříve se začtu do Přemyslovců, čili série Přemyslovská epopej. Ono totiž neuškodí osvěžit si naše dějiny. Určitě se dozvíme spoustu zajímavostí, poznatků, které nás ve škole nenaučili, např. různé pikantnosti ze života českých vládců atd.


Asi to bude znít poněkud zvláštně, ale dříve mě Vondruškovy knihy nelákaly, ani jsem se o ně nezajímala. Avšak zlom přišel ve chvíli, kdy o něm byla reportáž v TV. Zapůsobil na mě jako moc milý, hodný a vzdělaný člověk, proto jsem se začala o jeho knihy zajímat. Všimla jsem si, že obě epopeje, ať už přemyslovská nebo husitská, jsou u čtenářů velmi oblíbené, a tak jsem si řekla, že tomu dám šanci.

Přemyslovskou epopej I, II a IV jsem si zakoupila přes různé internetové antikvariáty a navíc jsem si k tomu přidala i Intimní historii od antiky po baroko. Zatím mám rozečtenou Epopej I a nemůžu si ji vynachválit. Mrzí mě, že jsem knihu neobjevila dříve. I když, jak se říká - všechno má svůj čas.




Četli jste i vy nějakou z Vondruškových knih, popřípadě jak se vám líbily?


První část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů. Historická sága začíná v českém knížectví, rozvráceném rodovými spory, v němž se vlády ujímá mladý Přemysl Otakar I. Postupně upevňuje moc, získává zahraniční spojence a za pomoc císaři získává královskou korunu. Dostane se do sporu s církví, je dán pražským biskupem do klatby, ale dosáhne smíru s církví a vojensky vpadne do rakouských zemí. Jeho politické úspěchy otevírají cestu českému království mezi evropské velmoci 13. století.

Druhá část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů začíná v době Václavova dětství, kdy Přemysl I. Otakar bojuje o uznání svého sňatku s Konstancií Uherskou a tím také o legalizaci nástupnických práv malého Václava. Přikloní se na stranu císaře a konečně získá definitivní potvrzení královské koruny Zlatou bulou sicilskou. V té době se malý Václav octne po jeho boku a učí se vládnout. Po smrti svého otce je i on korunován českým králem, ale je přesvědčený, že vládnout musí jinak. Začne budovat okázalý královský dvůr, obklopí se rytíři a umělci. Jeho politickým snem je získat rakouské země, s nimiž po celé desetiletí válčí, a když své plány konečně završí sňatkem svého nejstaršího syna, jeho syn Vladislav umírá. Druhý díl tetralogie končí tím, že Václav I. prohlásí za svého nástupce druhorozeného syna, budoucího krále Přemysla II. Otakara.

Závěrečný díl ságy o jedné z nejslavnějších epoch českých dějin, o době velkých přemyslovských králů. Začíná koncem vlády Přemysla II. Otakara, vypráví o vládě Václava II. a vraždě jeho syna Václava III. Král Václav II. byl zajímavou osobností, v dějinách možná trochu nedoceněnou. Právě za jeho vlády se vytvořil model stavovského státu s přesnou dělbou odpovědnosti mezi panovníkem a šlechtou. On sám byl v duši umělcem, sám vynikající minesengr, ale také muž známý svou erotickou náruživostí. Jeho doba je dobou dvorských intrik, zápasu mezi šlechtou, dobou nástupu měst. Právě na přelomu 13. a 14. století se dotvořila tvář středověkých Čech, na níž už Lucemburkové mnoho nezměnili.

V učebnicích historie a vědeckých dílech najdeme údaje o panovnících, slavných bitvách, hospodářství i umění, ale o základních lidských potřebách se toho dozvíme málo či vůbec nic. Kniha Intimní historie čtenáře seznamuje s tím, co doprovázelo každodenní život lidí už od starověku. Autor si vytkl za cíl čtenáre nejen poučit, ale predevším pobavit. A tak se vedle základních dějepisných faktů objevují historky ze života, ať již ze starých kronik, či z renesanční satirické literatury. Vybrané dokumenty či příběhy nejsou samoúčelné, ale snaží se přiblížit základní lidské potřeby v historických souvislostech a objasnit, jaký člověk ve skutečnosti byl. Kniha sleduje, jak se přirozené lidské úkony postupně stávaly společenským tabu a jak se rodil ostych a stud, to vše na rozsáhlém materiálu z celé Evropy.

Několikadílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Historicky věrně popisované události tvoří kulisu čtivého a napínavého příběhu rozvětvené rodiny Prokopů, jejíž příslušníky postaví neúprosný osud proti sobě. První díl se odehrává v letech 1400 až 1415. V té době se rodina Prokopů rozdělí, část se usazuje v Praze, zbytek zůstává v rodných jižních Čechách. Kniha popisuje život na dvoře krále Václava, prostředí pražské univerzity, mládí Jana Žižky, bitvu u Grunwaldu a také počátky reformačního hnutí a upálení Mistra Jana Husa.

Mohlo by se vám líbit

17 komentářů

  1. Přeji ať se knihy líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné knihy :) Já na tu historii moc nejsem, takže nic podobného jsem nečetla. Od pana Vondrušky by mě asi lákala nějaká ta detektivka, tam by mi nevadilo, že je ze staré doby. Ať se knihy líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě taky na tyhle žánry nebyla (nebo jsem si myslela, že nejsem), ale nějak se to ve mně zlomilo :) Od Vondrušky jsem nedávno poslouchala detektivku - Adventní kletba. Ta se mi líbila. Ale čtení knih je lepší, než jejich poslouchání, aspoň teda pro mě. :)

      Vymazat
    2. Taky raději čtu... stoprocentně... poslouchám jen audioknihy, které mám už načtené. Nedokážu se při poslechu asi plně soustředit a dost mi toho z děje uniká.

      Vymazat
  3. Tak to jsi do ra, me tyto kbihy vubec nelakaji:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na ZŠ měla právě vlastivědu ráda, kde jsme se o Přemyslovcích atd učili, ale za tu dobu se mi to vypařilo z hlavy :D Tak se chci historicky dovzdělat :D Vždycky se mi pletlo, kdo byl prvním českým králem. Teď třeba vím, že to byl Vratislav :P
      Ono je to právě psané dobře, poutavě, nějaké ty aférky, zrady, bitvy..:)

      Vymazat
  4. tady někdo letí na historii :-) pekne, naposledy jsem obdovivala v obchode, jak ty hrbety pekne k sobe ladi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty obálky jsou skvělé. I ta Husitská epopej mě baví ;) Na omak i ty barvy :)

      Vymazat
  5. Moc pěkné knihy :). Hodně jsem o nich slyšela, ale nevím, jestli si je přečíst nebo ne :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně neváhej :) pokud by tě to nebavilo, nechat toho můžeš vždy ;)

      Vymazat
  6. Historické knihy pana Vondrušky mě lákají čím dál tím víc. Jsem zvědavá na Tvé dojmy :) A ty obálky jsou opravdu top, moc povedené.
    Pěkný večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím můžu říct, že jsem z toho nadšená, i když jsem teprve na 150.straně. Ale pokud tě knihy pana Vondrušky lákají, jdi do nich ;)

      Vymazat
  7. Nic jsem od Vondrušky bohužel nečetla, ale docela mě to láká :)
    Přeji příjemné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od něj poslouchala jen jednu audioknihu Adventní kletba, i když to bylo jen na půl ucha :D jinak tohle je taky moje první čtecí setkání s autorem. Než jsem si od něj knížky pořídila, četla jsem hodně recenzí na jeho Epopeje a samá chvála, tak snad to bude bavit i tebe, pokud se pro to rozhodneš :)

      Vymazat
  8. Senzační úlovky! Nedávno jsem přemýšlela, že bych si od pana Vondrušky něco přečetla, takže budu ráda za tvé případné recenze :) Přemyslovská epopej mě láká asi nejvíc...
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad tu recenzi podám potom tak, aby tě knížka lákala ještě víc :) Rozhodně to stojí za přečtení, to ti můžu říct už teď ;)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu