Jaké knihy vychází v BŘEZNU 2016

1.3.16

Zima se nám, doufejme, chýlí ke konci, máme tu březen a s ním přicházející jaro. Blíží se čas, kdy můžeme trávit více času s knihou venku, např. v parcích, kochat se tím, jak se příroda probouzí ze zimního spánku (i když té opravdové zimy příliš nebylo) atd. Nicméně tu mám to vás výčet knížek, kterých se dočkáte právě v březnu. Těšíte se na některou z nich?



Vězeň noci a mlhy
Anne Blankman
Nakladatel: CooBoo
Žánr: historický román
Vychází: 21.3.2016

Mnichov 30. let 20. století skrývá mnohá tajemství a za každým rohem číhá nějaké nebezpečí. Gretchen vyrostla mezi národními socialisty pod ochranným křídlem „strýčka“ Adolfa. Její otec totiž padl, aby zachránil Hitlerův život. Nebo alespoň tak jí to nacisté vyprávěli. A Gretchen tomu také věří, dokud nepotká odvážného a pěkného židovského novináře Daniela Cohena. Gretchen by měla Danielem opovrhovat a vůbec by s ním neměla mluvit, avšak z nějakého důvodu nedokáže neposlouchat jeho vysvětlení otcovy smrti – že její otec, nacistický mučedník, byl zabit někým ze strany. A už vůbec nedokáže odolat přitažlivosti, která ji k Danielovi táhne… Gretchen začne na vlastní pěst pátrat a prověřovat lidi, které považovala za rodinné přátele. Zvolí si Gretchen raději pohodlný život Hitlerovy oblíbenkyně, anebo dokáže poslechnout své srdce a zavrhnout vše, čemuž do té doby věřila?
 

Robert Littell
Nakladatel: Moba
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 17.3.2016

Vynikající kryptograf Charlie Heller nerušeně pracuje u Ústřední zpravodajské služby, dokud mu teroristé na americkém konzulátu v Mnichově chladnokrevně nezastřelí snoubenku. Charlie ztrácí vnitřní klid a marně nutí CIA k odvetě. Posléze proniká železnou oponou a pronásleduje vrahy napojené na Sovětský svaz až do Československa. To už ho ale kromě pomsty zaměstnávají problémy se zpravodajskou službou a jako neřízená střela se řítí do nebezpečné hry vysokých vrstev mezinárodní špionáže. Ve světě profesionálů je Charlie Heller… AMATÉR.


Sabrina Jeffries
Nakladatel: Baronet
Žánr: román pro ženy
Vychází: 9.3.2016

Kniha, patřící do série Výtečníci z Halstead Hall, pojednává o Gabrielu Sharpeovi, pro něhož je celý svět jedna velká sázka. Tato vášeň se mu však nevyplatila, protože při dostihu s ním se zabil Roger Waverley. Když ho na stejný dostih vyzve Rogerova sestra, jež chce pomstít svého bratra, neodolá a dokonce jí nabídne sázku s tím, že pokud vyhraje on, musí si ho Virginia vzít. Dokážou spolu ti dva divocí mladí lidé přes veškeré počáteční antipatie najít společnou řeč?


Jean-Luc Bannalec
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 7.3.2016

Třetí případ komisaře Dupina.
Na rozlehlé solné zahrady na poloostrově Guérande se právě snáší soumrak. Vzduch je prosycen fialkovou vůní fleur de sel, o níž místní obyvatelé tvrdí, že občas vyvolává halucinace. Podobný pocit má i komisař Dupin, když na něj někdo začne nečekaně střílet. Přitom si chtěl v salinách jen prohlédnout několik záhadných sudů, na které ho upozornila Lilou Brevalová, spřátelená novinářka. A pak zmizí beze stopy i Lilou…


Graham Masterton
Nakladatel: Host
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 1.3.2016

Má komisařka Katie Maguirová hledat vraha, když si zavražděný trest zasloužil?
Na zakrvácené matraci ve špinavém bytě v Corku leží mrtvý muž. Jeho tvář je k nepoznání — sedm střel mu roztříštilo
chrupavky i kosti. Přesto Katie Maguirová brzy zjistí, o koho se jedná: je to Mawakiya, nigerijský pasák spolupracující s rumunským překupníkem s bílým masem Mâniem Dumitrescem, kterého se roky neúspěšně snažila dostat do vězení. Katie ví, že její prací je dopadnout vraha. Ale Mawakiya byl zlý člověk, který prodával mladé dívky do Irska za účelem prostituce. Teď, když je mrtvý, je ve městě bezpečněji.
Poté, co je zavražděn další pasák, se však Katie musí rozhodnout. Je toto konání samozvaných strážců spravedlnosti přípustné? A jak je zastavit, aby se to nevymklo kontrole?


Šťastní lidé čtou a pijou kávu 
Agnes Martin-Lugand
Nakladatel: Motto
Žánr: společenský román
Vychází: 7.3.2016

Dá se vyléčit zlomené srdce? Mladá Pařížanka Diane je přesvědčená, že šťastní lidé čtou a pijou kávu, a proto tak nazve svou kavárnu. Když však při automobilové nehodě zahyne její manžel i malá dcerka, Diane ztratí smysl života. Zoufalá mladá žena se zcela uzavře před světem a přestane se starat i o svou literární kavárnu. Nakonec se rozhodne odjet do Irska, které toužil navštívit její muž, a na jeho bouřlivém a drsném pobřeží dát do pořádku svůj život. Netuší, že tu potká muže, který rázem její život změní. Záhadný fotograf Edward, kolem nějž se dějí podivné věci, ji přiměje vrátit se do života.
 

Winston Graham
Nakladatel: Baronet
Žánr: historický román
Vychází: 16.3.2016

Ross Poldark se vrátil po ukončení války za nezávislost z Ameriky do rodného Cornwallu, ale stále víc se vzdaluje elegantní a distingované společnosti, z níž vzešel. Po otcově smrti a ztrátě milované ženy se ožení s chudou a zavrhovanou dívkou Demelzou, které se ze soucitu ujal a zaměstnal ji ve svém domě jako služebnou. Tento nerovný sňatek však ještě víc zjitří jeho rozpory s lidmi, jež kdysi považoval za své přátele. Mladičká Demelza však musí svádět ještě tvrdší a bolestnější boj než Ross – snaží se přizpůsobit světu svého muže, jehož oddaně miluje, vzdoruje nevraživosti lidí, kteří jejímu soužití s Rossem nepřejí, a snaží se zajistit své místo na slunci nejen pro sebe, ale i pro jejich dítě, jež přichází na svět. Zároveň stojí při svém manželovi v jeho snaze uvést do pořádku rodový majetek, především měděný důl, a zajistit místním lidem jejich práva, což je v oblasti sužované bídou a propastnými společenskými rozdíly přetěžký úkol. Demelza se s nasazením sil mění za pomoci Rossovy sestřenice Verity ze služebné v paní domu, ale zjišťuje, že překročit hranici mezi společenskými třídami není vůbec snadné. Čeká ji ještě mnoho bouřlivých let, která prověří pevnost jejího vztahu s Rossem, a během nichž se budou muset utkat s nepřítelem odhodlaným způsobit jim hrozivé problémy…


S. Williams
Nakladatel: Domino
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 31.3.2016

Hluboko pod ulicemi Londýna žije Tuesday. Labyrint opuštěných tunelů se stal jejím domovem i útočištěm. Sem se uchýlila, aby se schovala před lidmi, kteří jí krutě ublížili. Odtud se jim mstí. Ukradli jí celý život. A ona jim teď vezme ten jejich. Nemá už totiž co ztratit.
Když se objeví spojení mezi Tuesday a brutálními útoky na členy londýnského gangu, přistane případ na stole detektiva Losse: vyhořelého policajta, kterého pronásleduje stín nikdy nevyřešené vraždy jeho dcery.
Před třemi lety mu zemřela v náručí. Přišel pozdě a nikdy si to nepřestal vyčítat. Co je to za policajta, když neumí najít ani vraha vlastní dcery? Teď ale Loss poprvé znovu cítí naději: možná je právě případ Tuesday klíčem ke zjištění, proč musela jeho dcera zemřít.


Nicola Kraus, Emma McLaughlin
Nakladatel: Domino
Žánr: společenský román
Vychází: 7.3.2016

Náš věk nevypovídá vůbec nic o tom, jestli jsme už dospělí.
Když chodila Rory McGovernová do sedmé třídy, usmíval se na ni z plakátů v pokojíčku Blake Turner, dětská herecká hvězda. Když se s ním o deset let později sešla na studiích na vysoké umělecké škole, platonicky ho milovala. Když si ho o dalších deset let později odvážela k sobě domů nočním taxíkem, připadala si jako ve snu. Když ale o dalších deset let později vychází najevo, že Blakeova herecká sláva poněkud bledne a na účtě chybí pro rodinu s dvěma dětmi peníze, musí se Rory z krásného snu probudit.
Talentovaná fotografka se pouští do práce na plný úvazek. V novém digitálním lifestylovém časopise jí ale šéfují dvě dívky, co sotva vyšly ze školy. Blake ji uraženě opouští a Rory zůstává na všechno kolem dětí, práce i domácnosti úplně sama. Musí stíhat vodit děti do školy, chystat oslavy, vymýšlet úspěšné pracovní fotoprojekty, odrážet dvoření o sedmnáct let mladšího přítele své nadřízené i nekonečné otázky rodičů, jak to s jejím manželstvím bude dál. A na synově fotbalovém
tréninku může každý víkend přemýšlet, proč si ostatní ženy dokázaly vybrat muže, kteří se o rodinu postarají, třeba sympatického Joshe.
Román ze současného New Yorku nás provede jedním rokem, během kterého se hrdinka Rory McGovernová naučí, jak se ze všeho nezhroutit a být po čtyřicítce konečně dospělá.


Naveed Jamali, Ellis Henican
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 16.3.2016

Tři dlouhé nervy drásající roky prováděl Naveed Jamali v New Yorku špionáž pro Rusko. Tři roky směňoval flash disky s citlivými technickými daty za obálky s finanční hotovostí a zaprodával svou rodnou zemi v hlučných restauracích a na tichých parkovištích. Nebo si to alespoň Rusové mysleli. Jejich zdroj ve skutečnosti pracoval jako dvojitý agent pro FBI. A všechno se to událo víceméně náhodou… Napínavý a zároveň zábavný příběh ze skutečnosti o tom, jak si člověk může splnit svůj sen – a jak mu to obrátí život naruby.


Smolná sezóna
Moira Fowley-Doyle
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 21.3.2016

Pohřbený strach. Zakázaná láska. Z každého tajemství se může vyklubat nebezpečí a za kdejakým rohem číhá smůla. Smolná sezóna. Tohle je, co o ní víme: Přichází každý rok ve stejnou dobu. Mojí rodině se stávají zlé věci. Děje se to jen nám. Nevíme proč. Smolná sezóna je součástí Cařina života tak dlouho, jak si jen pamatuje. Vždycky koncem října. Už spousta jejích příbuzných v tuhle dobu přišla o život. Cařina rodina je nevysvětlitelně náchylná k nejrůznějším nehodám. Proto schovávají nože, ostré hrany stolů omotávají vatou a vypínají elektrické spotřebiče – ale nehody je pronásledují na každém kroku a ze smolné sezóny se pomalu stává obsese a jejich největší strach. Ale proč jsou takhle prokletí? Mohou se z toho začarovaného kruhu vymanit? Opojný, zničující a intenzivní příběh s opravdu šokujícím závěrem.
 

Michal Sýkora
Nakladatel: Host
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 7.3.2016

Je horké srpnové odpoledne roku 1987. Končí prázdniny a dvanáctiletá Hana se v prvorepublikové vile u řeky na periferii města nechtěně stane svědkem mimořádně brutální vraždy. Příslušníci Veřejné bezpečnosti pachatele nápadně rychle zadrží a její tvrzení, že vrahem byl ve skutečnosti podivný zelený přízrak, ze všeho nejvíc připomínající vodníka z Erbenovy Kytice, nikdo nebere vážně.
Policejní komisařka Marie Výrová se tentokrát bude zabývat čtvrt století starou vraždou. Po setkání s Hanou Kolihovou,
která se z hrůzného zážitku nikdy nevzpamatovala, zpočátku jen ze zvědavosti prostuduje spis dávno uzavřeného případu. Záhy ale nabyde jistoty, že se tehdejší vyšetřovatelé dopustili řady chyb a že k šokujícímu zločinu mohlo mít motiv a příležitost mnohem víc obyvatel onoho zdánlivě ospalého domu.
Rodinné přízraky po čtvrtstoletí ožívají i proti vůli těch, kteří si ze všeho nejvíc přáli zapomenout. Na všech leží stín viny. Kdo je skutečným pachatelem zločinu, který zcela rozvrátil kdysi prominentní rodinu věhlasného místního lékaře?


Oliver Pötzsch
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: historický román
Vychází: 7.3.2016

Spolu se svou dcerou Magdalenou a zbytkem rodiny cestuje schongauský kat Jakob Kuisl v roce 1668 do Bamberku. To, co bylo původně plánováno jako návštěva svatby, se ale brzy stane noční můrou - v Bamberku řádí neznámý, krutý vrah.
U řeky a brány města lidé nacházejí končetiny jeho obětí. Mezi obyvateli se rychle šíří fáma, že vraždy jsou dílem vlkodlaka.
Jakob Kuisl tyto pověry odmítá a na vlastní pěst se pouští do hledání "ďábla Bamberku".¨


Vážka
Michel Bussi
Nakladatel: Motto
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 14.3.2016

Když se ve Francii těsně před Vánoci zřítí letadlo letící z Istanbulu, vypadá to, že všichni zahynuli. Pak ale záchranáři najdou poblíž letadla živé miminko. Jenže na palubě letadla byly dvě děti v tomto věku. A protože se tak stalo v době, kdy testy DNA jsou ještě věcí neznámou, stojí policie před těžkým rozhodnutím: je miminko Lyse-Rose z bohaté a vlivné rodiny Carvilleových, nebo Emily z obyčejné rodiny Vitralových? Nakonec je dítě prohlášeno za Emily. Carvilleovi se s tím ale nechtějí smířit a najmou si soukromého detektiva, který má dokázat, že dítě patří jim. Osmnáct lét pátrá bývalý policista ve Francii i v Turecku, ale marně. Rozhodující důkaz se mu najít nepodaří. Když už chce se vším skončit, padne jeho zrak na staré noviny, kde se o případu psalo. Vše se mu náhle spojí a on pochopí, jak to bylo. Byla nalezeným dítětem Lyse-Rose, Emily, anebo bylo všechno úplně jinak a někdo celou tu dobu se všemi postavami dramatu obratně manipuloval?


David Duchovny
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: humor, satira
Vychází: 23.3.2016

Elsie Bovaryová si žije celkem spokojený život. Je to šťastná kráva, tráví dny na pastvě a odpočinkem. Jednou v noci ale zničehonic zatouží po svobodě a společně se svojí nejlepší kamarádkou Mallory se rozhodne utéct z kravína. Chvilku je to fajn. Mallory flirtuje s býky, zatímco Elsie prozkoumává okolí farmářova domu. Když ale přes okno sleduje v televizi pořad o masokombinátech, dostane strach, a její dosavadní, spokojený život je rázem naruby. Zbývá jen jediné: odejít do lepšího, bezpečnějšího světa. A tak se vydají do Indie, kde jsou krávy přece posvátné!


Nicolas Barreau
Nakladatel: Moba
Žánr: společenský román
Vychází: 1.3.2016

Alain Bonnard, majitel malého kina v Paříži, je nostalgikem z přesvědčení. Rád promítá filmy a má rád lidi, kteří na ně chodí. Hlavně tu okouzlující, plachou ženu v červeném kabátu, která přichází každou středu a vždy sedává v řadě číslo sedmnáct. Jaký je asi její životní příběh?
Jednoho večera najde Alain odvahu a pozve neznámou krásku na večeři. Tak začíná jeden z nejúžasnějších milostných příběhů, v němž svou roli hraje i film Woodyho Allena...


Erik Axl Sund
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 1.3.2016

Skleněná těla od autorů bestselleru Vraní dívka přinášejí další temný severský thriller, jenž opět zamíří do nejhlubších koutů lidské duše a odkryje její odvrácenou tvář.
Švédsko zaplavila vlna sebevražd. Umírají mladí lidé, ze světa scházejí těmi nejděsivějšími způsoby. U všech se našly staré kazety s hudbou z osmdesátých let. Stockholmský detektiv Jens Hurtig zjistí, že všechny patřily jediné ženě. Nedlouho poté začne někdo brutálně zabíjet vlivné osobnosti. Souvislost obou případů je hrozivější, než si kdo vůbec dokáže představit…
Skleněná těla vyprávějí napínavý příběh o hudbě, touze a nenávisti – příběh o tom, čeho všeho je člověk schopen kvůli umění a jak extrémní prostředky je ochoten k tomu použít. Skleněná těla jsou návykový román, jehož čtení bolí, ale nejde zastavit.


J. B. Morrison
Nakladatel: Moba
Žánr: román
Vychází: 22.3.2016

Frankovi je jednaosmdesát. A právě ho přejela dodávka s mlékem. Už před touto nehodou měl co dělat, aby něčím zaplnil nekonečné dny. Se zlomenou paží a kůstkami na chodidle jej zřejmě čeká několik velmi dlouhých týdnů.
Frank žije sám se svým kocourem Billem v typickém anglickém městečku. Sleduje filmy na DVD, v místním bazaru utrácí peníze za zbytečnosti a bojuje s různými podomními obchodníky, dokud do jeho života nevstoupí pečovatelka Kelly Christmasová...
Pro všechny fanoušky „Stoletého staříka“.


Hana Marie Körnerová
Nakladatel: Moba
Žánr: společenský román
Vychází: 31.3.2016

Mariannu nudí život, společnost i přátelé. Rozhodne se přerušit studia a doprovázet otce, profesora přírodních věd, na výpravu do argentinského pralesa. Zcela nepřipravená se však ocitá ve světě, který nemá s romantikou jejích představ pranic společného. Ve skupině vědeckých pracovníků, domorodých nosičů a průvodců pluje na člunech proti proudu řeky Paraná. Po dramatických událostech musí projít tvrdou fyzickou i psychickou zkouškou...


Michel Houellebecq
Nakladatel: Odeon
Žánr: román
Vychází: 25.3.2016

Ve svém románu s poněkud záhadným názvem Možnost ostrova se autor vypořádá s celým lidským pokolením – dílo se odehrává ve stádiu vrcholného úpadku světa, těsně před zánikem západní civilizace na Zemi a po něm. V karikatuře „současnosti“ se odehrává tragikomický příběh Daniela1, cynického zbohatlíka, který je ponořen do svého vnitřního světa a kterého ze všeho nejvíc zajímá úspěch u žen a pochybná kariéra. Smrtelnou ránu mu zasadí jeho milenka, o čtvrt století mladší Esther, pro kterou je sex pouze potřebou a která Daniela1 brzy nahradí daleko mladšími muži…


Neklidné zlo
Ann Granger
Nakladatel: Motto
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 14.3.2016

Nový případ Alana Markbyho a Meredith Mitchellové Když jsou ve stoveyském lese v srdci Cotswoldsu nalezeny lidské kosti, detektivu superintendantovi Markbymu přeběhne mráz po zádech. Před dvaadvaceti lety totiž krátce po svém nástupu k policii pátral po brutálním sériovém násilníkovi, který přepadal zdejší ženy. Po pátém znásilnění s tím útočník přestal a poté už o něm nikdo neslyšel. Teď se ovšem může objevit nová stopa. Vzápětí je v kostele zavražděna jedna z místních obyvatelek… Mohou spolu oba případy souviset?


Richelle Mead
Nakladatel: Domino
Žánr: young adult
Vychází: 21.3.2016

Ve světě bez zvuku slyší jedna dívka, jak ji cosi volá…
Dívka jménem Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy kamení zcela odřízly od světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z údolního království.
Naprostá závislost není však to jediné, co Fejinu vesnici sužuje: kam až paměť sahá, zdejší lidé neslyší. Jako by takovéto prokletí nestačilo, začínají nyní ztrácet i zrak. Také zásilky jídla přicházející lanovkou se začínají tenčit... Nadcházejí časy zkázy; obyvatelům horské vsi hrozí tichá temnota a smrt hladem.
Pak ale jedné noci probudí Fej drásavý hluk. Vedena zvuky, něčím do té doby naprosto neznámým, se Fej vydává na velkolepou výpravu – sestupuje po nebezpečně strmé hoře do tajemného království Pej-kuo, kde nalezne neuvěřitelnou pravdu o své vesnici i lásku, která ji navždy změní život.


Tess Gerritsen
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 30.3.2016

Jane Rizzoliová má každým dnem porodit, místo spokojených příprav však musí svědčit u soudu. V márnici soudní lékařky Maury Islesové se mezitím objevila záhadná mladá žena – která ovšem proti všem předpokladům není mrtvá. Je tedy převezena do nemocnice, do stejné, kde má Jane rodit. A protože je vyplašená, rozhodne se utéct za každou cenu, i za cenu únosu... Co ji dohnalo k tak zoufalému činu? Islesová, Rizzoliová a její manžel, agent FBI Gabriel Dean, začínají rozplétat klubko záhad, lží a násilností, které sahají velmi vysoko.


Zamilovaná hypnotizérka 
Liane Moriarty
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 4.3.2016

Hypnoterapeutka Ellen se přes internet seznámí se sympatickým Patrickem a jejich vztah se od začátku vyvíjí až podezřele dobře. Když Ellen napadne, že by Patrick mohl být tím pravým, překvapí ji její milý nečekanou zprávou – už roky jej prý pronásleduje jeho expřítelkyně Saskia. Jenomže Ellen, kterou odjakživa zajímalo, co lidi vede k takovému chování, to neodradí, ba naopak. Popadne ji totiž zvláštní soutěživost a snaha dokázat, že ona je rozhodně lepší partie. Čím více toho o Saskii slyší, tím víc se s ní touží potkat. Netuší ovšem, že už se tak stalo – Saskia totiž už nějakou dobu k Ellen chodí pod falešným jménem jako klientka, protože se stále nedokáže od Patricka odpoutat, a tak se touží dozvědět všechno o ženě, která ji nahradila. Saskia proniká čím dál tím hlouběji do světa své terapeutky a působí jí také čím dál větší problémy. Neškodné zprávy a „náhodná“ setkání v restauracích jsou jí brzy málo. Jaké hranice je Saskia schopná překročit, aby dosáhla svého?


Porodní bába od řeky Hope 
Patricia Harman
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 7.3.2016

Výjimečný prozaický debut vtáhne čtenáře do 30. let 20. století, kde se v drsných apalačských horách denně odehrávají nesmírné křivdy i zázraky života. Patience Murphyová, mladá samotářská žena, jejíž minulost obestírá tajemství, je nejtalentovanější porodní bába na míle daleko. Přirozeně ji to táhne tam, kde je chudoba největší a kde si černošští usedlíci nemohou dovolit drahého doktora. Patience si pomalu buduje reputaci a přivádí na svět děti, které by – spolu se svými matkami – jinak nepřežily. Její schopnosti propůjčované těm nejubožejším jsou však lidem v uzavřené a předsudky zamořené komunitě trnem v oku. Když si za pomocnici vybere černošku, přitáhne k sobě další vlnu zášti, ale také mnohá nečekaná spojenectví. 


Poslední poutník
Card Sveen
Nakladatel: Host
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 7.3.2016

Jak souvisí vražda bývalého odbojáře s kosterními pozůstatky z druhé světovéválky?
Kdo byla Agnes Gernerová, krásná dívka, která přijela do Osla na podzim roku 1939?

Ve svém domě v lepší osloské čtvrti je v létě 2003 brutálně zavražděn zestárlý podnikatel Carl Oscar Krogh, bývalý člen odboje. O několik týdnů dříve byly v lese na sever od města nalezeny lidské kosterní pozůstatky pocházející patrně z druhé světové války. Osloská policie hledá mezi oběma případy souvislost. Během vyšetřování se brzy ukáže, že Krogh patřil k nejbližším spolupracovníkům mýty opředeného Kaje Holta a byl jedním z těch, kteří se pokusili odhalit příčinu Holtova nikdy nevyšetřeného úmrtí ve Stockholmu na jaře 1945. Bludiště lží a zamlčování zavede vyšetřovatele Tommyho Bergmanna zpátky do válečných časů. Do časů, kdy se pravda obětovala jako první, láska se považovala za břemeno a jediným cílem bylo přežít. 


Pád
R. J. Pineiro
Nakladatel: Baronet
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 9.3.2016

Jack Taylor odjakživa potřeboval k životu dobrodružství a adrenalin. Pro vládu testoval výzbroj a výstroj v nejrůznějších drsných prostředích, od vyprahlých pouští přes hlubiny oceánů po ledové vrcholky hor. Až mu byla i samotná Země malá…
Dalším krokem v Jackově slibné kariéře je zvlášť extrémní kousek – na vlastní kůži vyzkouší možnost strategických výsadků z kosmu. A nejde o „pouhý“ skok ze stratosféry, jaký absolvoval Felix Baumgartner nebo Joseph Kittinger. Jack se chystá vrhnout se do prázdna až z nesmlouvavé žhavé termosféry, překonat rychlost zvuku a čelit řadě možných nebezpečí: vzplanutí v atmosféře, selhání výstroje či vlastního organismu.
Jenže na to, co ho čeká dole na Zemi, ho žádný výcvik nepřipravil!



Co ta holka chce? 
Lindsey Kelk
Nakladatel: BB/art
Žánr: společenský román
Vychází: 9.3.2016

Být zatčená ve vlastní ložnici, to není dobrý začátek léta. Tess Brookesová si opravdu musí udělat jasno ohledně své spolubydlící – a života.
Má riskovat vše a vzít novou práci fotografky, která se jí naskytla, nebo skočit po nabídce od dlouhodobé tajné lásky a nejlepšího kamaráda Charlieho a rozjet s ním vlastní firmu – a nejen to? Je tu jen jedna maličkost, o níž se nezmínila. Vlastně ne tak malá a dost ošemetná záležitost. Pohledný, rozčilující Nick…
Tess si poprvé v životě musí vybrat mezi tím, o čem vždycky snila, a budoucností, jakou ani nepovažovala za možnou. Londýn, Milán, špičková móda, pokleslé mravy… Bude se muset rozhodnout – co ta holka vlastně chce?



Vše, co jsme si nikdy neřekli
Celeste Ng
Nakladatel: Odeon
Žánr: román
Vychází: 14.3.2016

Lydia je mrtvá. To ale zatím nevědí...
Šestnáctiletá Lydia (prostřední a nejoblíbenější ze tří dětí) se musí vyrovnávat s tlakem rodičů, kteří si chtějí splnit vlastní nenaplněné sny a touhy o společenské kariéře. Její otec pochází z uzavřené komunity první americké generace čínských přistěhovalců, matka je obyčejná americká žena, které se nepodařilo stát se lékařkou. Když je jednoho dne Lydia nalezena utonulá uprostřed jezera, nikdo nedokáže pochopit, jak a proč se to stalo. Začíná vyšetřování, ve kterém si paradoxně nejvíce zdravého rozumu zachovává nejmladší z dětí – dcera Hannah…



Slečna Nebezpečná
Suzanne Enoch
Nakladatel: Baronet
Žánr: román pro ženy
Vychází: 16.3.2016

Když Alexander Cale, hrabě z Evertonu, jednou v noci objeví na svém prahu promoklého vagabunda, který žádá o přístřeší, ani ve snu by ho nenapadlo, že ten drzý kluk je ve skutečnosti kouzelná – ale protivná – holka! Přestrojení půvabné Kit Brantleyové sice prokoukne v rekordním čase, ale pojme vůči ní podezření: není to zrádkyně, Napoleonova špionka? Skutečné důvody, proč se Kit ocitla v Londýně, jsou úplně jiné – provádí takřka detektivní pátrání mezi britskou šlechtou… Ani jeden z nich nechce podlehnout kouzlu druhého, ale při eskapádách, jež spolu bezděčně podniknou, musí zkrátka přeskočit jiskra. A ve chvíli, kdy se ocitnou v nebezpečí života, je může zachránit už jedině láska...


Tajné sestry 
Amanda Quick
Nakladatel: Baronet
Žánr: společenský román
Vychází: 2.3.2016

Madeline a Daphne si byly kdysi blízké jako sestry – dokud je nerozdělilo tajemství, které by je teď mohlo přivést do hrobu...
Znaly jeho jméno, jméno muže, který brutálně napadl dvanáctiletou Madeline v hotelu její babičky. Myslely si, že znají i jeho osud. Že už jim nikdy nebude moct ublížit... Přesto už jejich životy nikdy nebudou stejné...
Madeline se vrací do Washingtonu po záhadné smrti své babičky. A ve starém, opuštěném hotelu – v místě, jež už nikdy nechtěla spatřit – obsahují poslední slova umírajícího muže varování: tajemství, o němž se s Daphne domnívaly, že je pohřbené navěky, bylo odhaleno. Nyní, po téměř dvaceti letech, musí Madeline a Daphne opět spojit své síly. Madeline nedůvěřuje policii, a tak zavolá Jacka Raynera, odborníka na bezpečnost. Navzdory tajemstvím a záhadám, jež ho obklopují, je Jack jediný, komu může věřit.
Spolu s Jackovým bratrem Abem uzavřou čtyři mladí lidé spojenectví proti vrahovi, který se nezastaví před ničím, aby skryl pravdu...



Sítě
Petra Dvořáková
Nakladatel: Host
Žánr: román
Vychází: 17.3.2016

Tři příběhy o tom, jak nízké sebevědomí ovlivňuje náš život.
Jste ohroženi jen do té míry, do jaké sami sobě nevěříte. Kde je nízké sebevědomí, stojí nablízku i manipulátor. A hledá, jak by vás využil ve svůj prospěch. Tři současné ženy, tři příběhy, které se zdaleka netýkají jen jich.
Kristýna se svým malým synem konečně zakotví ve vztahu s charismatickým a movitým Jáchymem. Jediným jejich problémem je, že Kristýna si „trochu nevěří“.
Začíná tedy navštěvovat psychoterapii, která ji však velmi rychle přivádí k dramatickému poznání i změně života.
Karolína čeká čtvrté dítě a definitivně si přiznává, že opakuje nenáviděné chyby své matky. Touha vymanit se z vlivu nábožensky fanatického manžela, který striktně odmítá antikoncepci, ji přiměje oslovit starého kněze Ambrože. Dokáže ale vystoupit z bludného kruhu? Stačilo by mít jen o trochu větší prsa a život by byl mnohem lepší. Nadinu touhu po dokonalosti neumenšuje ani fakt, že jako zdravotní sestra se denně setkává s opravdovým utrpením a smrtí. Postupně se stává cynickou obchodnicí s důvěrou a před čtenářem se na pozadí příběhu rozkrývá i zákulisí kontroverzního obchodu s ukládáním pupečníkové krve.
Není lhostejné, zda budete vně, nebo uvnitř sítí. Rybolov začíná!



Agatha Raisinová a zločin na ostrově
M. C. Beaton
Nakladatel: Motto
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 21.3.2016

Šestý díl jedné z nejúspěšnějších britských detektivních sérií, přeložené do mnoha jazyků Agatha, majitelka úspěšné PR agentury, se jednoho dne rozhodla, že má Londýna i reklamy dost a přestěhovala se do idylické vesničky Carsely, kde si chtěla užívat předčasného důchodu. Tvrdá a mazaná podnikatelka by se na poklidném venkově mohla možná nudit, kdyby neobjevila nového koníčka: vyšetřování vražd. Nevěřili byste, na kolik mrtvol na anglickém venkově narazí. Nebo to bude Agathou? I na dovolené na Kypru zřejmě bude moci dokázat, že si před ní žádný vrah nemůže být jistý.


Bůh v troskách
Kate Atkinson
Nakladatel: Argo
Žánr: román
Vychází: 17.3.2016

Ve svém skvělém románu Život za životem, jedné z nejprodávanějších knih pro dospělé v roce 2014, zkoumala Kate Atkinsonová možnosti nekonečných příležitostí – Ursula Toddová prožívala znovu a znovu převratné události dvacátého století. V Bohu v troskách obrací Atkinsonová pozornost k Ursulinu milovanému mladšímu bratrovi Teddymu – adeptu básnictví, pilotovi bombardéru RAF, manželu a otci – a sleduje ho na jeho cestě mezi nebezpečími a pokroky 20. století. Navzdory tomu, co zažil v bitvách druhé světové války, bude pro Teddyho nejtěžší prožít budoucnost, v niž ani nedoufal.


Serafina a černý plášť
Robert Beatty
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 21.3.2016
 
Serafina vždy poslouchala svého tatínka a toulala se pouze po pozemcích usedlosti Biltmore. Ale i tam – v temných chodbách obrovského domu – bylo vždy co objevovat, jen si musela dávat pozor na to, aby nebyla spatřena. Nikdo z pánů domu o ní totiž nevěděl, protože se svým otcem údržbářem žila tajně ve sklepení. Ale když začnou v usedlosti mizet děti, Serafina náhodou zjistí, kdo za tím stojí: hrozivý muž v černém plášti, který se po nocích toulá chodbami Biltmoru. Při děsivých zmizeních se Serafina spřátelí s Braedenem, synovcem majitelů. Braeden a Serafina musí odhalit, kdo se za černým pláštěm skrývá, dříve, než polapí všechny děti žijící v usedlosti. Pátrání je ale přivede do zakázaného temného lesa. A teprve tam přijde Serafina na to, kým je, pozná svou minulost a zjistí, že ona jediná může zachránit všechny děti v Biltimoru. Ale podaří se jí přemoci tajemného muže v černém plášti?
  
 
Sladké odpuštění 
Lori Nelson Spielman
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 18.3.2016

Moderátorka Hannah žije život, který by jí mohl leckdo závidět. Je populární, má vlastní pořad a její přítel Michael je neméně oblíbený starosta New Orleans. Málokdo však ví, že za širokým úsměvem se skrývá hluboký vnitřní smutek. Otec Hannah zemřel a matku neviděla od chvíle, kdy jejího druhého manžela jako třináctiletá obvinila ze sexuálního obtěžování. Tedy více než dvacet let.
Když Hannah dostane lákavou pracovní nabídku na nový vlastní pořad, netuší, jak divoký koloběh událostí se právě spouští. V pilotním díle pořadu by totiž měla se svou matkou mluvit o odpuštění…

Druhý román Lori Nelson Spielmanové je dojemným příběhem o odpuštění, dávných nedorozuměních a následcích, o vztahu matky s dcerou, ale i lásce a nelehké volbě srdce…


Strážkyně tajemství - Román o Kateřině Parrové

Sandra Byrd
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: historický román
Vychází: 21.3.2016

Román o Kateřině Parrové, která se později stala poslední, šestou manželkou anglického krále Jindřicha VIII., dokonale zachycuje dobu i prostředí a uchvacuje svým pohledem na královskou politiku, lásku i skandály. Příběh nadané Juliany, strážkyně dvorských tajemství, vtáhne čtenáře do světa pikantních vztahů na tudorovském dvoře.


Pod kůží 
J. Kenner
Nakladatel: Baronet
Žánr: společenský román
Vychází: 23.3.2016

Charismatický, odvážný a sebevědomý architekt Jackson, kterého s Damienem spojuje víc než jen pracovní pouto, se dostává do strašného podezření. Ani Sylvia neví, zda je skutečně vrahem člověka, který byl klíčem k chmurné minulosti, jež je oba nečekaně spojila.
Jenže jsou i další věci, které Sylvia neví. A když je odhalí, děsí se jich stejně jako představy, že by měla dál žít bez Jacksona.
Sylvia je ochotná obětovat pro Jacksona cokoliv, udělala by všechno na světě, aby mu pomohla. Pomoc ale nakonec přijde od osoby, od níž by to oba čekali nejméně. Bude to však stačit, aby příběh jiskřivě smyslné lásky Sylvie a Jacksona dospěl ke šťastnému konci?



Na křídle větrného mlýna
František Kožík
Nakladatel: Motto
Žánr: román
Vychází: 14.3.2016

Román o osudu a láskách české malířky a grafičky Zdenky Braunerové Zdenka Braunerová byla žena energická, bojovná, zároveň však citově křehká a snadno zranitelná, jejíž půvab, osobitost a duchaplnost přitahovaly zájem lidí kolem ní. Po mladé lásce k malíři Chittussimu prožívala vroucí vztah k Juliu Zeyerovi, vášnivě se zamilovala do Viléma Mrštíka, s kterým se těsně před sňatkem rozešla, a duchovně se upnula k F. X. Šaldovi. Vztah s mladým spisovatelem Milošem Martenem se změnil v přátelství; s ním pak byla spojena postava francouzského básníka Paula Claudela, jemuž Braunerová věnovala své přátelství a jenž se – stejně jako slavný sochař Auguste Rodin – stal jejím okouzleným ctitelem. Po celý svůj život propojovala českou kulturu se světem, vysílala české umělce do Francie a naopak u nás hostila francouzské. Zdenka Braunerová (1858–1934) je známá jako malířka, velkých úspěchů dosáhla v grafické tvorbě, se zájmem se věnovala malování skla a nábytku. Do dějin knihy se navždy zapsala jako první, kdo v ní viděl umělecký předmět, a bojovala rovněž za zachování historické Prahy.


Řekni, kde ji najdu 
Joy Fielding 
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 25.3.2016

Ralph Fisher strávil rok ve vězení a na svůj první večer na svobodě si udělal velmi přesné plány: nastal čas odplaty. Nezastaví se ani před vraždou, aby získal adresu své bývalé manželky - ženy, kterou považuje za původkyni všech svých potíží a které přísahal pomstu. Proto zamíří z Floridy do Ohia, kde se jeho bývalá žena skrývá. Také na Floridě se Jamie Kelloggová probudí z příšerné noční můry o pohřbu své matky a bilancuje svůj život: hezká, ale nijak zvlášť schopná devětatřicetiletá žena v nudném zaměstnání, s exmanželem v Atlantě, se ženatým milencem v nemocnici a úplně cizím chlapem v posteli. Ten cizí chlap je ale všechno, co její bývalí muži nebyli: něžný, pozorný a se smyslem pro dobrodružství. Přesvědčí Jamii, aby zapomněla na práci a nestarala se o to, co si pomyslí její panovačná, příliš dokonalá sestra. A tak si spolu naplánují výlet do Ohia, kde údajně žije se svou matkou syn okouzlujícího neznámého...
Řekni, kde ji najdu je román o odvaze, pravdě a síle, kterou člověka získá, jen když uvěří sám v sebe.



Revír
Helene Tursten
Nakladatel: Motto
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 21.3.2016

Nová série od autorky knih o Ireně Hussové Mladá policistka Embla si jako každý rok vzala dovolenou, aby se mohla zúčastnit lovu spolu se svým strýcem Nissem, na jehož farmu od dětství ráda jezdila. Už během prvních dvou dnů však došlo k podivným nehodám, dva lovci zmizeli a nakonec byl jeden z nich nalezen mrtvý. Tím Emblina dovolená skončila. Spolu se svým šéfem Göranem a kolegou Hampusem se pustila do vyšetřování, které ji dovedlo tak blízko k vrahovi, že se málem stala jeho další obětí.


Fixed 1: Závislá na tobě
Laurelin Paige
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 25.3.2016

Alayna má budoucnost pevně naplánovanou. S vysokoškolským diplomem v hrsti už nebude muset dělat barmanku v nočním klubu a hlavně se vyhne pokušení propadnout některému z pohledných mužů, co sem chodí. Alayně se totiž láska pokaždé vymkne z ruky, a ta poslední dokonce vyústila v obvinění ze stalkingu. Když k jejímu baru zamíří Hudson Pierce a je jasné, že jeho jediným cílem je dostat ji do své postele, Alaynu ani nenapadne mu to dovolit. Pak jí ale Hudson nabídne pozici, kterou nedokáže odmítnout, a jeho smyslná blízkost a neskrývaná touha jsou najednou víc, než dokáže zvládnout.


Starý kraj 
Dörte Hansen
Nakladatel: Host
Žánr: společenský román
Vychází: 29.3.2016

Pětiletá Vera, „polské děcko“, uprchla se svou matkou v roce 1945 z východního Pruska na sever Německa do regionu Altes Land. Útočiště našly na starém statku. Vera se ve velkém, chladném selském stavení celý život cítila jako cizinka, ale přesto ho nikdy nedokázala opustit. O šedesát let později se jí přede dveřmi nečekaně objeví neteř Anna. Utekla i se svým malým synem z předměstí Hamburku, kde ctižádostiví ekorodiče svoje děti nosí ulicemi jako trofeje — a kde se Annin muž zamiloval do jiné. Vera a Anna se vůbec neznají, přesto mají společného víc, než tuší.
Dörte Hansenové je vlastní bystré oko a suchý humor, v této knize vypráví příběh dvou samotářek, které nečekaně najdou něco, co neměly: rodinu.

 
 
Tropická deprese
Jeff Lindsay
Nakladatel: BB/art
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 30.3.2016

Tropickou depresi napsal Jeff Lindsay dříve než cyklus příběhů o Dexteru Morganovi. Nyní se k Billu Knightovi vrátil v sérii románů – následující se bude česky jmenovat Rudý příliv.
Policista Billy Knight, který při únosu přišel o ženu a malou dceru, se po odchodu od losangeleského sboru odstěhoval na floridský ostrov Key West. Má svůj člun a živí se jako průvodce svátečních rybářů. Zařekl se, že se do Los Angeles ani k policejní práci už nikdy nevrátí, ale jeho bývalý kolega Roscoe ho přinutí názor změnit. Požádá Billyho, aby mu pomohl najít vraha mladého černocha, který zemřel při rasových nepokojích. Vyšetřování jeho smrti prý policejní hlavouni zahrávají do autu a je třeba, aby se vyšetřování ujal někdo zkušený, ale přicházející zvenčí. Billy nejprve odmítá, o pomoci Roscoeovi začne uvažovat, až když se dozví, že mrtvý chlapec byl Roscoeův syn. Když je v hollywoodské uličce brutálně zabit i Roscoe, nasedá Knight do letadla a vydává se do Los Angeles, aby odhalil vraha, který si je tak jistý sám sebou, že se nezastaví před ničím.


Zeď vzpomínek

Anthony Doerr
Nakladatel: Moba
Žánr: román
Vychází: 31.3.2016

Povídková kniha Anthonyho Doerra se odehrává na čtyřech světadílech. Titulní novela získala ocenění National Magazine Award v kategorii krásné literatury, druhá povídka byla označena za „mistrovské dílo vynikajícího pozorovatele a ukázku intuitivního smyslu pro poetiku,“ čtvrtá povídka dostala Cenu O. Henryho a za pátou povídku autor obdržel cenu The Pushcart za rok 2011. U proslulého autora a čerstvého držitele Pulitzerovy ceny se ostatně není čemu divit. Navzdory tomu, že Doerr získal prestižní Pulitzerovu cenu za román, považují někteří kritici právě povídky a novely za vrchol jeho dosavadní tvorby.


Větrné duše
Mons Kallentoft
Nakladatel: Host
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 31.3.2016

Sedmý případ inspektorky Malin Forsové.
Vzduch se chvěje horkem. Na Linköping se žene neobvyklá letní bouřka. V pečovatelském domě je nalezen mrtvý devětasedmdesátiletý Konrad Karlsson, oběšený na kabelu od zdravotního alarmu.
Okolnosti nasvědčují sebevraždě, ale všichni, kdo mrtvého znali, o něm mluví jako o muži, jenž měl i přes zdravotní problémy silnou vůli žít. Mezi personálem byl oblíbený a pro Malininu dceru Tove, která je v domově na letní brigádě, se stal jakýmsi náhradním dědečkem.
Podezření, že Konrad nespáchal sebevraždu, posilují i výsledky pitvy. Vyšetřování je v plném proudu, ale zdá se, že do sebe nic nezapadá. Informace si protiřečí, průběh událostí je zmatený. Co mohl kdo získat smrtí nemocného starce, dokonce i ve společnosti, kde se kvůli penězům přestává dbát na lidskou důstojnost?



Stanforthská tajemství
Jo Beverly
Nakladatel: Baronet
Žánr: román pro ženy
Vychází: 2.3.2016

Lady Chloe Stanforthová je teprve třiadvacetiletá vdova, která spravuje rodové sídlo Delamere Hall po manželově smrti úplně sama. Ačkoli k velkému domu u moře nesmírně přilnula, bude si muset najít nové útočiště, protože sídlo zdědil manželův příbuzný Justin Delamere, jehož kdysi tajně milovala. Její situaci navíc komplikuje řada záhadných, nevysvětlitelných událostí, které se odehrály během uplynulých dvanácti měsíců.
Justin Delamere, který se nedávno vrátil z války, doufá, že se konečně bude moct ucházet o krásnou Chloe, ale místo toho je nucený najít v Delamere Hallu ztracené dokumenty, které mohou usvědčit Chloe z vlastizrady, a možná dokonce z vraždy. Oba mladí lidé musí svést osudový vnitřní boj: Může Justin věřit ženě, po níž vždy toužil? A může se Chloe svěřit se svými tajemstvími muži, na němž závisí celý její budoucí osud?



Bez slitování
Tim Weaver
Nakladatel: Mystery Press
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 31.3.2016

Když Leonard Franks se svou ženou Ellie opustí hluk a shon Londýna, aby si užívali vysněného odpočinku v ústraní Dartmooru, všechno se zdá být dokonalé.
Jenomže pak se jejich sen roztříští na kusy. Jednoho pozdního březnového odpoledne vyjde Leonard z domu, aby přinesl dříví na topení – a už se nevrátí. O devět měsíců později je stále ještě nezvěstný.
Policejní vyšetřování uvázne na mrtvém bodě, a tak se Ellie s rodinou obrátí na soukromého vyšetřovatele Davida Rakera, který se specializuje na pátrání po zmizelých osobách. Nic jej ale nemůže připravit na to, co brzy zjistí.
Za Franksovým zmizením se totiž skrývá hrozivé tajemství, pohřbené tak hluboko, že jej neměl nikdy nikdo objevit. Když Raker začne celou pavučinu lží pomalu rozplétat, ocitne se v nebezpečí nejen on, ale také všichni, na nichž mu záleží.


Můj muž král Karel IV. - Z deníku královny Anny Svídnické
Vladimír Přibský
Nakladatel: Ikar
Žánr: historický román
Vychází: 30.3.2016

Deník mladičké královny Anny Svídnické – a prozraďme hned na počátku, že pouze fiktivní – zachycuje dramatické události jara roku 1355, které provázely Karlovu římskou císařskou korunovaci. Současně s Karlem byla korunována římskou císařovnou i jeho choť Anna. Bylo jí teprve šestnáct let. Zápisky mladé české královny jakoby den po dni zaznamenávají vývoj vztahu šestnáctileté dívky k muži téměř o třiadvacet let staršímu, českému králi Karlovi. Anna Svídnická byla krásná a inteligentní mladá žena. Karel záhy poznal, že v ní našel ideální partnerku, a nebylo divu, že se do ní hluboce zamiloval. Pro jejich vztah bylo právě jaro roku 1355 klíčovým obdobím. Mělo přinést odpověď na otázku, může-li se čirá povinnost, před niž byla Anna zpočátku postavena, proměnit v obdiv a lásku. Bylo to právě tohle jaro, které mělo způsobit ten zázrak.


Odkaz mrtvého kostelníka
Milan Kůžička
Nakladatel: Moba
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 31.3.2016

Žádné tajemství nezůstane ukryto navěky, ani to, které střeží starý a umírající kostelník Havelka. Mladý knihkupec Mikuláš Kameník trpělivě vysedává u jeho lůžka a zapisuje zdánlivě nesrozumitelné útržky pohasínající paměti, ze kterých začíná být patrné, že souboj svedený na ochranu vzácné relikvie není u konce. Mikuláš navíc není jediný, kdo usiluje o odhalení důmyslné skrýše... 


Muž ve střídavé péči 
Alena Müllerová
Nakladatel: Motto
Žánr: společenský román
Vychází: 28.3.2016

Barvitý román ze současnosti vypráví příběhy dvou žen, které se dělí o jednoho muže. Cyril je známý novinář, který má milující manželku Emu a dvě dcery. Přesto si pořídí syna se svou milenkou Růženkou. Snaží se dělit svůj čas mezi obě rodiny a s určitou nadsázkou se dá říci, že ho jeho ženy mají ve střídavé péči. I když, jak už to v životě bývá, manželka je ta poslední, která se to dozví. Cyril je ponořený do své práce a život ve střídavé péči milenky a manželky mu vlastně vyhovuje. Jeho nemanželský syn je geniální dítě. Ve čtyřech letech zkoumá matematiku, fyziku, zajímá se o politiku a sepisuje vlastní knihu. Jednoho dne ho však na ulici porazí auto a on skončí v bezvědomí v nemocnici. Cyrilův pohodlný život končí. Situace jsou popisovány z ženského i mužského úhlu pohledu, z hlediska manželky i milenky a také očima geniálního dítěte v rodině. To vše vnáší do dramatického příběhu humorné prvky, i přestože součástí děje je vážná nehoda dítěte a jeho boj o život, kvůli které se nakonec spletenec vztahů vyjasní a rozuzlí.


Olomoucký bestiář
Vlastimil Vondruška
Nakladatel: Moba
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 3.3.2016

Na panství olomouckého biskupa bylo bestiálně zavražděno několik žen. Podařilo se chytit a usvědčit vraha, který byl prohlášen za vlkodlaka a upálen. Po čase ovšem vraždy pokračují. Přemysl II. Otakar se rozhodne, že spíše než inkvizice pomůže zkušený vyšetřovatel, proto pošle na Moravu prokurátora Oldřicha z Chlumu. Doprovázejí ho jeho osvědčení pomocníci panoš Ota a velitel Diviš. Záhy se ukáže, že případ bude mnohem složitější, než se zdálo, protože stopy zločinu míří velice vysoko. Oldřich z Chlumu nakonec odhalí děsivou pravdu, ale aby ji dokázal, musí připravit neobvyklou léčku.


Létala jsem za sluncem
Paula McLain
Nakladatel: Metafora
Žánr: román
Vychází: 17.3.2016

Afrika na počátku 20. století, Keňa… Místo, kde domorodý svět černých bojovníků naráží na uhlazenou společnost aristokratických osadníků.
Bělošské děvčátko uprostřed černé Afriky. To je Beryl, kterou matka v útlém dětství opustila a zanechala ji samotnou s otcem na koňské farmě. Po nezdařeném manželství se zoufale zamiluje do charismatického lovce Denyse Finche Hattona, milence a přítele slavné baronky Blixenové. Ano, té svérázné dámy, kterou proslavila kniha Vzpomínky na Afriku.
Společenský skandál donutí Beryl uprchnout do Anglie. Po návratu do Keni už ale nic není jako dřív. Kde je její místo na zemi? Jenomže ono vůbec není na zemi. Je na obloze. V kabině letadla.
Učí se ovládat stroj. Být nejlepší. Přeletět Atlantik. Doletět až ke slunci. Zlomit osud.


Měsíc nad Soho

Ben Aaronovitch
Nakladatel: Argo
Žánr: fantasy
Vychází: 17.3.2016

Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování vraždy zapletl s duchem, a všiml si mě tak vrchní inspektor Nightingale, poslední čaroděj Anglie. A tak teď stojím jako člen dvoučlenné speciální policejní jednotky v márnici nad tělem zavražděného jazzmana a snažím se získat z jeho mrtvého těla záznam melodie, důležitou stopu ve vyšetřování jeho vraždy. To fakt umím. A nejen to. A tak vím, že v Soho řádí vrah, který má nadpřirozené schopnosti a jedině naše jednotka je schopna ho zastavit.
Další, ještě napínavější a zábavnější, případ Petera Granta, kterého znáte z bestselleru Řeky Londýna.


Provazochodkyně

Simon Mawer
Nakladatel: Kniha Zlín
Žánr: román
Vychází: 17.3.2016

Zatímco spojenecké jednotky na jaře roku 1945 utahují smyčku kolem Berlína, vynořuje se z trosek a rozvalin Německa na scénu tohoto románu osamělá postava. Je to Marian Sutrová, se kterou její britští velitelé ztratili kontakt na podzim 1943, kdy v Paříži padla do rukou gestapa. Nyní je jednou z mála přeživších agentů Velitelství zvláštních operací.
Statečně čelila zatčení, brutálním výslechům i hrůzám pobytu v koncentračním táboře Ravensbrück, ale jakou cenu za to musela zaplatit? Vrací se do Anglie, kterou sotva poznává, učí se žít v poválečném světě, kterému nerozumí, a hledá nějaký záchytný bod, s jehož pomocí by mohla začít budovat svůj nový život. Rodina a přátelé jsou jí nablízku a mladý důstojník RAF se snaží probudit v ní chuť k normálnímu životu, k lásce a citům, ale vzpomínky a prožitky nepřestávají Marian pronásledovat. Za války se naučila, jak splynout s davem v ulicích Paříže, jak zabíjet a přežít mučení a věznění – nyní se musí přizpůsobit znovu, musí se naučit, jak žít v podivné realitě poválečné Anglie.
Jakkoli se Marian snaží znovu vybudovat svůj život a setřást ze sebe minulost agentky a hrdinky odboje, vzpomínky na mučení, nešťastnou lásku a zradu nedokáže zapudit – podobně jakou touhu po dobrodružství. Když ji její bývalý řídící důstojník láká zpět do temného světa špionáže, těžko odolává vnitřní potřebě sloužit vyšším cílům. Marian se dostává do tíživého soukolí politiky studené války a nakonec je nucena riskovat všechno - aby ochránila ty, které miluje, aby pomohla věci, které věří, a, ze všeho nejvíc, aby dala průchod svým touhám.
Provazochodkyně přináší napínavou a velmi propracovanou sondu do složitých motivů idealismu a odvahy těch, kteří nepřestali bojovat ani poté, co druhá světová válka dávno skončila. Je to ale také příběh neobyčejné ženy: ženy, která neváhá vraždit, která dokáže přežít, hrdinky i zrádkyně.

Mohlo by se vám líbit

14 komentářů

  1. Páni... to je ale dlouhý příspěvek :-)
    Na Červenou lucernu se už moooc těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Poloviny příspěvku jsem měla předchystanou už před měsícem, jen jsem udělala nějaké úpravy a zbytek doplnila. Tohle zabere vždy více času ;)

      Vymazat
  2. Březen bude skvělý :)
    Já už jsem Pád četla a byla jsem nadšená!Určitě po něm mrkni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížek bude v březnu bohatě :) Děkuji za tip ;) Pád zní zajímavě, ale nevím, jestli zrovna já jsem cílová skupina. I když ty jsi taky ve své recenzi zmiňovala, že jsi z toho měla lehce obavy. Tak uvidíme :)

      Vymazat
  3. Březen mě totálně zruinuje :) Mám předobjednanou Hypnotizérku a Neznámou, ale spoustu dalších knih mě zajímá... nevím, jak to udělám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to mám podobně, Šárko :D Navíc jsem se teď dala do čtení Přemyslovské epopeje (zatím jen elektronicky), ale Husitskou epopej I. mám už doma a ráda bych si dokoupila i další díly. Jenže ty stojí dost :/ :D

      Vymazat
  4. Jejda, toho je tolik, že nevím na co se dříve vrhnout :) Na knížky od CooBoo nebo na nějaký pěkný thriller? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. CooBoo vydává moc hezké knížky :) Ale i z dalších jsem nadšená.. Třeba mě láká Neslyšno, Zamilovaná hypnotizérka.. No, nakonec stejně něco vybereme ;)

      Vymazat
  5. To je knih, na některé se vážně moc těším, jen mít víc času na čtení.
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím, s časem na knížky je někdy problém, kor když jsou nějaké jiné povinnosti :/ Ale my, jako správní knihomolové, si nějaký ten čas přece vždy najdeme ;)

      Vymazat
  6. Veľa pútavých kníh, avšak nie je to môj šálok kávy. Pár titulov ma však zaujalo napr. Serafína a černý plášť. Teším sa na Neslyšno keďže Richelle Mead mám rada a páčia sa mi jej knihy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom stejně, já se na Neslyšno také moc těším. Ale od této autorky jsem ještě nic nečetla, tak snad mě to nezklame :) Určitě Neslyšno přečteš dříve než já, tak se pak budu těšit na recenzi :)

      Vymazat
  7. Moc se těším na Smolnou sezónu, vypadá to na zajímavé počtení.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si ji nejspíš koupím, snad se nám bude líbit :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu