Bellagrand

11.1.16


Počátek dvacátého století, Massachusetts. Italská imigrantka Gina je nezávislá, vášnivá a silná osobnost, která zoufale touží po vlastní rodině. Harry pochází z vysokých vrstev bostonské aristokracie a má jiný sen – chce vytvořit lepší svět. Byli ochotní dát cokoliv za to, aby mohli být spolu – a ve vztahu plném emocí, vášní, zuřivosti a trýzně si ti dva navzájem zlomí srdce, aby nakonec společně došli na rozcestí, na němž jediné rozhodnutí určí jejich další osud. Román klenoucí se přes dva kontinenty a čtyři desítky let z pera autorky Měděného jezdce.

Paullina Simons
Překladatel: Milena Pellrová
Nakladatel: Ikar
Rok vydání v originále: 2013
Rok vydání v ČR: 2015
Počet stran: 392


Kniha Bellagrand se pro mě stala dlouho očekávanou. Těšila jsem se, jak znovu prožiji příběh Taťány a Alexandra, i když prostřednictvím jeho rodičů. Zajímalo mě, jaký život vedli, s čím vším se museli potýkat. V Měděném jezdci nám sice Alexandr díky svému vyprávění Taťáně prozradil, jak to s jeho rodiči dopadlo, ale průběh jejich příběhu, jak a proč se ocitli v Sovětském svazu, se dozvídáme až v Bellagrandu.

Gina je italskou imigrantkou, která ve Spojených státech poznává Harryho - svého budoucího manžela. Již od začátku nemají lehký život, jejich lásce není příliš přáno, musí ustát mnoho překážek. K jedné z hlavních překážek patří povaha Harryho. Musím říct, že Gina s ním měla železné nervy, žít s takovým sobcem, který se nepřestával vystavovat nebezpečí... Přičemž neohrožoval jen sebe, ale i své nejbližší. Viděl jen svůj svět, ve kterém se snažil realizovat své vize. Naopak postava Giny mě překvapila. Na to, že jí v žilách proudila horká italská krev, byla trpělivá, neustále se podřizovala svému muži a dělala vše proto, aby uživila rodinu, když toho nebyl její Harry v jistých momentech schopen. Být na jejím místě, tak dávno vybuchnu jako sopka. 

Přiťukli si a napili se. Nikdy se nehádali dlouho. V objetí vždycky zapomněli i na ty nejostřejší spory.

Na Bellagrandu jsem také ocenila, že se neřešily jen postavy Harryho a Giny, ale dozvídáme se také o jejich sourozencích, rodičích. Měla jsem tak tedy pocit, že jejich rodinu a její pohnutky už znám, přesto je tu stále několik detailů, které mě zajímají a které bych se chtěla dozvědět. Předpokládám, že zbytek otázek mi bude zodpovězen v knize Children of Liberty. V češtině ještě vydána není, ale možná ji zkusím přelouskat v angličtině.

Bellagrand se mi líbil, i když jsem z něj nebyla tak na větvi jako z Měděného jezdce, který je v mých očích zřejmě nepřekonatelný. Zkrátka některé části mi přišly ne až tak zážívné, spíše taková výplň. Na druhou stranu to netrvalo dlouho a poté se objevily pasáže a momenty, které mě dost zasáhly, a emoce jsem neudržela na uzdě. Na konci jsem byla zklamaná, že je knížka u konce a nepokračuje to ještě dále. Najednou mi přišlo, že příběhu Barringtonových nemám dost, že mi to nestačí. Chtěla jsem vědět více z etapy, kterou zažívali v Rusku. Myslím, že kniha mohla být tak napínavější a dramatičtější...

Každopádně jsem byla nadšená, když jsem mohla "vidět" malého Alexandra vyrůstat, kdy se tento malý klouček chtěl od raného dětství stát vojákem a zajímaly ho věci s tím spojené.

Když se zadívám na obálku knihy, opravdu se povedla. Především oceňuji zachování stylu, takže když dám všechny 4 knihy vedle sebe, je ihned patrné, že k sobě patří. Bellagrand je rozdělen do 21 kapitol, které jsou sice delší, ale ty se dělí ještě na číselné podkapitoly.

Pokud jste příznivci série Měděný jezdec, knihu Bellagrand byste si neměli nechat ujít. Získáte tak ucelený příběh, jak se Alexandr vlastně dostal do Sovětského svazu, mohl tak potkat Taťánu a jejich příběh lásky tak mohl začít.



Srovname.cz Vám poradí, kde nakoupíte knihu Bellagrand nejlevněji.

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

  1. Pěkná recenze, a pěkná fotka :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle autorku já nikdy mít v oblibě nebudu :) Ale článek j eto napsaný skvěle a poutavě...Dokonce lépe, jak knížky autorky o které je dnes řeč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je škoda, že Ti autorka nepadla do noty, ale chápu, že všem se nemůže zamlouvat všechno :)

      Vymazat
  3. Knihu bych si velmi ráda přečetla a určitě si celou sérii Měděného jezdce plánuji i zakoupit - včetně Bellagrandu. :) Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)Tuhle sérii Ti můžu doporučit všemi deseti, rozhodně neváhej, stojí to za to ;)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu