Jakými knihami navodit správnou zimní atmosféru?

3.12.15


Zdroj
Nevím jak vy, ale já nejsem příliš velký fanda zimy. Nebo... možná bych to měla říci jinak - nemám ráda ten pocit, když jsem venku, je mi zima, mrznou mi ruce i nohy a trvá věčnost, než opět rozmrznu. Ale pohled přes okno na zasněženou krajinu, domy pokryté sněhovou pokrývkou, je kouzelný.

Proto jsem se rozhodla, že dám dohromady článek, jehož součástí budou knihy s krásnou zimní obálkou, nebo knihy působící zimním a mrazivým dojmem, nebo jejichž děj se odehrává částěčně v zimě, abychom se na tu přicházející zimu připravili a jistým způsobem navnadili. Věřím totiž, že s tou správnou knihou v ruce se naladíte na každé roční období...




YOUNG ADULT

Skleněný trůn
Srdce z ledu. Vůle z oceli. Seznamte se s nájemným vrahem. V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaene byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaene teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.


Rudá královna
Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát? 


Příšerné příběhy vánoční
Praskající oheň v krbu, plíživé kroky křupající ve sněhu a doslova mrazivé tušení hrůzy. Ano, opět jsou tu tolik oblíbené Příšerné příběhy britského autora Chrise Priestleyho, kterého při návštěvě Prahy u příležitosti vydání českých překladů jeho knih město natolik nadchlo, že uvažuje umístit sem děj některého ze svých dalších děl. V sedmi příbězích prodchnutých tajuplnou, strašidelnou atmosférou čeká na čtenáře spousta geniálně nečekaných zvratů a samozřejmě nezbytné, hrůzu nahánějící poučení, že není radno porušovat pravidla ani psané či nepsané zákony a že zlé, zlomyslné chování je po zásluze potrestáno. 


Dárek z pravé lásky
Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.


Dash a Lily - Kniha přání
„Nechala jsem ti tu pár nápověd a vodítek. Jestli chceš, otoč stranu. Jestli ne, vrať knihu prosím zpátky do poličky.“ Takhle začíná nová knížka od bestsellerového autora Davida Levithana a Rachel Cohnové. Lily zanechala chvíli před Vánoci červený zápisník plný výzev na poličce svého oblíbeného knihkupectví a čeká, až někdo přijme nabídku ke hře. Ale je Dash ten pravý? Nebo je jejich osudem vzájemně sdílet svoje sny a touhy jen na stránkách deníku, který na střídačku schovávají po celém vánočním New Yorku? Můžou se ve skutečnosti setkat, bude to fungovat? Bude červený zápisník jejich knihou přání? Nebo se k sobě vlastně ani trošku nehodí? 


Esej o tragédii
Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň.“ Ale přítel je to poslední, co Tim hledá — doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Ale navzdory své snaze zůstat nenápadný se zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, ale pokud by to někdo zjistil, mohlo by to otřást jejím společenským postavením. Tim a Vanessa navážou utajovaný vztah, ale navíc se musí vypořádat s esejem o tragédii, závěrečnou prací posledního ročníku, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole.


Mezi dvěma světy
Darcy Patelová odložila vysokou školu a i všechno ostatní jen proto, aby mohla vydat svůj young adult román, který se jmenuje Zásvětí. Dostane šanci, o jaké se spoustě mladých dívek může jen zdát. Stěhuje se do New Yorku, kde nemá žádné přátele a přemýšlí, zda to opravdu bylo správné rozhodnutí. Pak ji ale pod svá křídla vezme parta jiných začínajících i zkušených spisovatelů. Druhá linie příběhu se odehrává právě v Darcyině románu, což je napínavý thriller o Lizzie, náctileté holce, které se podaří proklouznout do „Zásvětí“, místa mezi životem a smrtí, a přežije tak útok teroristů. Tato nová schopnost Lizzie zaskočí, Zásvětí je nebezpečné, plné potulujících se duší, které čekají na své rozhřešení. Může jim někdo pomoci? A co všechno musí dát Lizzie všanc?


Jedovatá slova
Co se stalo patnáctileté Bárbaře Molinové? Nikdy se nenašlo její tělo, policie nezavřela žádného podezřelého a žádná stopa ve vyšetřování nikam nevedla. Ale stačí jeden telefonát a mnoha lidem se obrátí život naruby: komisaři Lozanovi, jenž odchází do důchodu, matce, která ztratila veškerou naději, že najde svou ztracenou dceru, dívce, která kdysi dávno zradila svou nejlepší kamarádku, jíž se už nestihla omluvit… protože Bárbara jednoho dne zmizela a nikdo doteď nezjistil kam a proč. Jedovatá slova jsou kronikou jednoho bouřlivého dne, v němž se ukáže, že Bárbara, kterou všichni považují za mrtvou, žije. A znovu začíná detektivní pátrání po únosci, rozplétá se 4 roky staré tajemství… tajemství, které je temnější, než si všichni mysleli. 


Unce Upon a Time
Život Emmy Swanové nebyl zrovna pohádkový. Nikdy nepoznala své rodiče, žila v pěstounských rodinách a byla sama až do svých 28. narozenin. V ten den na ni ale zazvoní neznámý kluk, jenž tvrdí, že je její desetiletý syn Henry, kterého dala ihned po narození k adopci. A toto překvapení jí převrátí život naruby. Emma Henryho odveze domů, do města Storybrooke, v němž podle Henryho žijí opravdové pohádkové postavy, které ale zapomněly, kým byly, protože je zaklela Zlá královna. A pokud má Henry pravdu, tak jeho milá a osamělá učitelka Mary Margaret je Sněhurkou, tou nejkrásnější princeznou… a také ztracenou matkou Emmy. Nejdříve Emma nevěří Henrymu ani slovo, ale rozhodne se v městečku zůstat a postupně začne zjišťovat, že normální město Storybrook rozhodně není. Na to se v něm děje až moc zvláštních věcí. Uvěří Emma, že všichni ve Storybrooke jsou začarováni mocnou kletbou, a naplní osud, o kterém Henry tvrdí, že je jí předurčen? Zachrání všechny pohádkové postavy a odkryje tajemství tohoto místa? Pokud se jí to podaří, splní se jí její největší sen – shledá se s celou svou rodinou.


Prožila jsem něco neuvěřitelného
Do čtrnácti let byla Lenka zamindrákovaná – mizerný školní prospěch, špatné rodinné podmínky, lupénka. Změna v jejím životě nastala, když její kožní nemoc příbuzná Nina vyléčila pomocí kamene šungitu. Lenka se s Ninou a její rodinou rozjede do daleké Karélie vzácný kámen hledat. V drsné přírodě nedaleko severního polárního kruhu Lenka zažívá nebezpečná dobrodružství i poznání svých nejen léčitelských schopností. Kromě nevšedních zážitků se v nehostinné chladné krajině setká s něčím, co naprosto nečekala...


Škola dobra a zla
Sofie čekala celý život na to, až ji unesou…Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Ale co když ji umístí do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí? Jak je nebezpečné věřit pohádkám, které vás vtáhnou do děje a nebudou chtít pustit zpět. 




V pasti
V den, kdy začala sněhová bouře, nikdo netušil, že bude trvat celý týden. Běsnící vítr, nekonečné závěje sněhu a vše spalující mráz. Pro ty, které bouře zasáhla, tak už není hlavní starostí, jak zůstat v teple, ale jak přežít. Scotty a jeho přátelé Petr a Jason patří k posledním ze sedmi studentů, kteří po začátku bouře čekají v budově své střední školy, až pro ně někdo přijede. Brzo jim však dojde, že jim nezbyde nic jiného, než ve škole přenocovat. Což se nezdá jako vůbec špatný nápad...


Smrtná zima
Nikdo neopustí osadu, pokud chce přežít.
V imaginárním světě připomínajícím středověk žije v osadě uprostřed tajemných lesů patnáctiletá Emmeline. Puritánská komunita dodržuje přísná pravidla, která mají ochránit její členy před nebezpečím pocházejícím z okolních hvozdů. Emmeline ví, že vydat se mimo osadu je přísně zakázané, avšak stromy v lese jí cosi šeptají a táhnou ji na zapovězenou cestu.
Když zůstane tady, čeká ji manželství, o které nestojí, a život vedle kluka, jehož nemůže mít. Ale venku? Malmaci číhá a zima se blíží…
Smrtná zima je první díl ohromující nové young adult série, která se bude líbit všem fanouškům knih Hunger Games a Labyrint: Útěk i milovníkům spisovatele Patricka Nesse.



ROMÁN PRO ŽENY

Bellagrand 
Počátek dvacátého století, Massachusetts. Italská imigrantka Gina je nezávislá, vášnivá a silná osobnost, která zoufale touží po vlastní rodině. Harry pochází z vysokých vrstev bostonské aristokracie a má jiný sen – chce vytvořit lepší svět. Byli ochotní dát cokoliv za to, aby mohli být spolu – a ve vztahu plném emocí, vášní, zuřivosti a trýzně si ti dva navzájem zlomí srdce, aby nakonec společně došli na rozcestí, na němž jediné rozhodnutí určí jejich další osud. Román klenoucí se přes dva kontinenty a čtyři desítky let z pera autorky Měděného jezdce.


Měděný jezdec

Poutavá historická freska je zároveň nezapomenutelným příběhem o lásce vzdorující hrůzám války i lidské zášti. 17letá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze…


Pegas
Nicolas von Bingen a Alex von Hemmerle jsou nerozluční přátelé, jejichž původ i osudy se vzájemně podobají. Svůj poklidný život tráví v blahobytu na bavorském venkově, kde jejich aristokratické rody už celé generace spravují rozsáhlá panství. Oba muži před lety ovdověli a snaží se být svým dětem těmi nejlepšími otci – Nick má dva neposedné chlapce a Alex půvabnou dospívající dceru. V té době se však k moci dostává Adolf Hitler a nikdo by se nenadál, jak strašný dopad bude mít zjištění, že Nick je židovského původu. Rozhodne se utéct do Ameriky a nerozlučné přátelství i odvěké vazby obou rodin jsou náhle přervány. V daleké zemi za Atlantikem se ocitá Nicholas sám, bez přátel, bez peněz, jen se dvěma dětmi. Jediné, co nedokázal zanechat v rodném Bavorsku, je šestice ušlechtilých lipických koní, velkorysý dar přítele Alexe. 


Vítězové
Sedmnáctiletá vynikající lyžařka Lily Thomasová usilovně trénuje s olympijským sjezdařským týmem na blížící se zimní hry. Tragická nehoda lanovky však v jediném okamžiku všechny její sny zhatí. Lilyin otec se odmítá smířit s tím, že jeho talentovaná dcera, která míří na prestižní univerzitu a aspiruje na olympijské zlato, už nebude chodit, natož lyžovat, a je ochoten pro ni udělat cokoli. Lily se v rehabilitačním sanatoriu učí žít znovu a objevuje, že i s postižením může opět sportovat. Velkou oporou je jí kamarád Teddy, který chce i přes poranění páteře a míchy vystudovat a stát se malířem. Nelítostný běh života je svedl dohromady, oba však nalézají odvahu znovu objevovat život se všemi jeho výzvami, nenechat se zlomit a přes zdánlivě nepřekonatelné překážky zvítězit.


Horší už to nebude...
Kolik z nás prožilo ten příběh ve skutečnosti? Přijít o všechno v padesáti – o muže, dům, příjmy – a ještě být bez zaměstnání, to je dostatečně velká životní rána. Sára, kdysi výborná pianistka a v manželství zvyklá trávit čas obklopená přepychem a řešit problémy alkoholem, se tedy musí postavit na vlastní nohy a ukázat společnosti, v níž se dosud pohybovala, že na to má. Co všechno jí osud přichystá, čeho se bude muset vzdát a kolik překážek opravdu překoná? 



HISTORICKÝ ROMÁN

Jsou světla, která nevidíme
Marie-Laure prožívá s milujícím otcem spokojené dětství v Paříži. Život ji však postaví před první těžkou zkoušku, když v raném věku oslepne. Tehdy ještě netuší, že má před sebou další, mnohem obtížnější zkoušky. Němci obsazují Paříž a Marie s otcem jsou nuceni uprchnout, musejí opustit své dosavadní jistoty a vydat se za nejasnou vidinou bezpečného útočiště. Je ale možné najít takové místo v rozbouřené Evropě? Zvláště když s sebou Mariin otec nese nebezpečné tajemství?
V německé hornické kolonii vyrůstá sirotek Werner, toužící po jiném osudu, než jaký mu byl předurčen. Chce přijít na kloub všem záhadám, které jej obklopují, fascinuje jej věda, technika. Jeho přirozený talent a samozřejmost, s níž je schopen opravit každé rádio, nezůstanou nepovšimnuty. Zajistí mu místo na elitní vojenské akademii pro Hitlerjugend – stane se z něj specialista na odhalování odbojových aktivit. Werner, který si je stále více vědom nelidských důsledků své inteligence, se nakonec při pátrání po odbojářích dostává i do Saint-Malo.
Blíží se chvíle osudového setkání...
 



Cesta sněžných ptáků
Francouzský žoldák přijme od anglického šlechtice nabídku, aby se vydal do Konstantinopole zachránit jeho syna, který je tam držen jako rukojmí. Mladý rytíř bude propuštěn výměnou za šest mimořádných dravých ptáků, bílých sokolů. Ze všeho nejdříve Vallon míří se svými společníky do Norska, pak putuje přes Grónsko a Rusko k svému cíli. Na dlouhé cestě ho provází řada výrazných postav, například sokolník se schopností porozumět divokým zvířatům nebo nebývale vzdělaný student lékařství, který s sebou tajně nese dokumenty, jež mají vést k objevení pátého evangelia.  


Rudý šál
Stalinistické Rusko ožívá.
Přátelství Sofie Morozovové a Anny Fedorinové se začne aktem přátelské pomoci a podpory, když si Sofie v roce 1933 v sibiřském pracovním táboře zraní ruku. Od té chvíle se obě mladé ženy vzájemně podporují v každodenním zápase o přežití. Jen dvě věci dodávají Sofii sílu přežít – touha po svobodě a Annina vyprávění o kouzelném dospívání v předrevolučním Petrohradě.
Když křehká Anna onemocní tuberkulózou plic, Sofie se rozhodne utéct z lágru. Je odhodlaná najít Anninu celoživotní lásku Vasilije a s jeho pomocí zachránit Annu, která by nepřežila tisícikilometrové putování pěšky tajgou. Sofie se musí spolehnout na jedinou informaci, že Vasilij nyní žije pod novým jménem v uralské vesnici Tivil. Po dlouhém putování krásná a charismatická Sofie dorazí do hledané vesnice, kde neujde pozornosti místního cikána s nadpřirozenými schopnostmi, pohledného ředitele továrny Michaila Pašina a přísného předsedy kolchozu Alexeje Fomenka.
Tyto postavy se stanou mocným zdrojem nebezpečí pro Sofii i její velkou touhou. Na stránkách tohoto historického románu tak ožívá stalinistické Rusko rozervané vnitřním konfliktem. Autorčin vypravěčský talent nedovolí čtenáři odložit knihu dřív, než se doví, jaký osud čeká čtyři hlavní protagonisty románu.
 



V šedých tónech
Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera ale k nim domů vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři. Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně nenechat se zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky své rodině a také lásce k výtvarnému umění. 


Poslední království
Anglický chlapec Uhtred se narodil v devátém století jako syn northumbrijského velmože. V deseti letech osiřel, upadl do zajetí a dánský válečník ho přijal za vlastního a naučil vikinským způsobům. Uhtredův osud je však nerozlučně spojen se západosaským králem Alfredem, jenž vládne jedinému anglickému království, které ještě odolává náporu Dánů.
Uhtred dorůstá v bojích mezi Angličany a Dány a za střetů mezi křesťanstvím a pohanstvím. Dlouho si není jistý, ke které straně se věrně a natrvalo přidat, až ho krveprolití za jednoho zimního úsvitu přitáhne k Angličanům. Práh mužnosti překročí v okamžiku, kdy Dánové zahajují svůj dosud nejprudší útok na Alfredovo království. Sňatek jej připoutá ještě pevněji k Západním Sasům, a když se jeho žena a dítě ztratí v chaosu za dánského vpádu, musí se v bitvě na mořském pobřeží utkat s nejsilnějším z vikinských náčelníků. Tam také v hrůze střetnutí hradeb štítů poznává, komu se zaváže věrností a kam skutečně patří.
 



Zimní palác
Román o mládí carevny Kateřiny II. Veliké (1762–1796), jedné z nejvýznačnějších postav nejen ruských, ale i světových dějin. Její příběh vypráví dívka polského původu Barbara, v Rusku nazývaná Varvara, která se jako sirotek dostane k carskému dvoru. Povšimne si jí ruský kancléř Bestužev, šéf carských špionů a donašečů, a z bystré dívky učiní dvorní dámu, jejímž úkolem je mít oči otevřené a uši nastražené a donášet informace kancléři i samotné carevně. Varvara se posléze stane důvěrnicí mladinké Sofie (pozdější Kateřiny) a díky tomu může čtenář sledovat příběh nešťastného Kateřinina manželství s infantilním Petrem, dědicem trůnu. Detailně tak poznáváme těžký Kateřinin život na carském dvoře, život ženy toužící po lásce a po štěstí, která však postupně získává politické ambice… Současně můžeme sledovat i nelehký životní příběh Varvary, která je z rozhodnutí královny a proti své vůli provdána za carského důstojníka Jegora Malikina, jenž nakonec nalézá smrt v sedmileté válce. 


Sašenka
Příběh Sašenky Zeitlinové, dívky z bohaté židovské rodiny, která se v roce 1916 vrhla do náruče bolševismu, je skvěle napsaný, napínavý a zároveň pravdivý. To ukazují nejen detaily, ale i historické postavy, které v knize vystupují, a zejména autorovo pátrání po tom, co se stalo se Sašenkou, která zmizela za stalinských čistek – i hlavní hrdinka románu je totiž skutečná postava. 



SPOLEČENSKÝ ROMÁN  

Rozkoše zimy
Reportérka Abbie Marshallová potřebuje uniknout z Hondurasu a její jediná šance je soukromý tryskáč s hollywoodskou hvězdou na palubě. Letí domů s irským hercem Jackem Winterem – notorickým sukničkářem a vůbec postrachem společnosti. Poté, co letadlo ztroskotá v odlehlém deštném pralese, jsou nuceni bojovat o přežití, a Abbie za Jackovou image filmové hvězdy zachytí záblesky komplikované povahy. A čím víc ho poznává, tím víc cítí, že působí na nějakou její niternou potlačovanou stránku...
Abbie po návratu k normálnímu životu nemůže zapomenout, co se mezi nimi stalo. Její úsilí pochopit své trápení ji vede rovnou zpátky k Winterovi, který je právě tak posedlý jí. Ale pokud spolu mají vstoupit do vztahu, Abbie ví, že musí přijmout jeho skryté touhy… a uznat svoje vlastní. Už ji nezajímá nic jiného, než jejich opojné milostné dobrodružství a Abbie se nechává vtahovat hloub do Winterova temného srdce – a tajemství, které může všechno zničit…
 



Cesta k mým matkám
Léta chtěla najít svou biologickou matku. O to víc nyní, když je sama matkou. Chtěla by poznat ženu, která dokázala opustit své dítě. Má pocit, že do jejího vlastního mateřství se otiskují stopy, které jí nepatří.
Na druhé straně je vzor matky, která adoptuje a bere do pěstounské péče jedno dítě za druhým, z nichž málokteré zůstane ušetřeno tvrdých ran a psychického týrání. Ve třiceti sedmi letech se dozvídá, že jméno biologické matky na matrice skutečně existuje, byť jí to bylo náhradní matkou mnohokrát vyvráceno.
Jaký vnitřní proces a jaké vzpomínky odstartuje hledání matky, netušila ani ona sama. Kam ji zavede cesta k matkám? Bude znovu nepřijata? Smíří se adoptivní rodina s hledáním biologické matky? Co všechno má vlastně v genech a co z toho se snažila adoptivní rodina zpřetrhat? 


Sněží, sněží...
Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete, čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla!
Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé...



Carova tajná dcera
Ve svém strhujícím románovém debutu Carova tajná dcera autorka Jennifer Laamová splétá dohromady příběhy tří žen: Veroniky, Leny a Charlotty. Veronika je ctižádostivá historička žijící v současném Los Angeles, která potká záhadného muže, možného dědice ruského trůnu. Když se pustí do pátrání, kdo má na trůn skutečně nárok, na klikatých cestách milostného okouzlení a klamu ji začnou pronásledovat duchové její vlastní minulosti. Lena, služebná u carského ruského dvora z roku 1902, je oslovena zoufalou císařovnou Alexandrou. Po početí čtyř dcer je císařovna odhodlána zplodit syna a věří, že jí Lena pomůže. Charlottu, bývalou balerínu žijící za druhé světové války v okupované Paříži, nečekaně navštíví německý důstojník. Aby uchránila svého syna před nacisty, prchá z města, ale ještě předtím se dozví, že zájem důstojníka o její osobu pramení z jeho dlouholeté posedlosti osudem ruské monarchie. Poté, co Veroničino hledání pravého dědice trůnu začne být nebezpečné, se čtenář dozví, co tyto tři diametrálně odlišné ženy spojuje. Carova tajná dcera je napínavé čtení od prvních stránek až do konečného, nečekaného rozuzlení.


Dcera sněhu 
Román se odehrává v odlehlé aljašské končině a dny jeho hrdinů – Jacka a Mabel – jsou naplněny těžkou prací.  Manželé se velice milují a trápí je jen marná touha po dítěti. 
Když toho roku napadne první sníh, ze samé radosti si postaví venku před domem sněhulačku. Následující ráno je však sněhulačka pryč – a na cestě jsou vidět drobné stopy. V příštích dnech  Jack a Mabel několikrát  z dálky zahlédnou blonďatou holčičku osaměle bloudící v lese – ale neodvažují se o tom zmínit jeden druhému ze strachu, že se jedná jen o přelud, podnícený dávno pohřbenými nadějemi na vlastní dítě…
V tajuplné, překrásné, ale mimořádně drsné krajině se věci mohou jevit jinak než ve skutečnosti...


Sestra
Psychologický román okořeněný prvky detektivky a thrilleru zkoumá mezilidské vztahy, sílu lidského ducha a ohledává hranice, jež jsme ochotni překročit na cestě za svým cílem. Beatrice se dovídá strašnou zprávu, že její mladší sestra Tess se pohřešuje. Přilétá do Londýna jen proto, aby se dozvěděla, že ji nalezli mrtvou – a prý je to sebevražda. S tím se Bee odmítá smířit a zatímco v duchu rozmlouvá s milovanou Tess, pouští se do pátrání po jejím vrahovi.


Vlk samotář
Když vlk v divočině ví, že nadešel jeho čas, že už své smečce není k užitku, rozhodne se vytratit. Zachová si hrdost a zemře tak, jak žil. Lidé takové štěstí nemají. Luke Warren strávil celý život výzkumem života vlků, dokonce s nimi nějakou dobu i žil – rozumí jim lépe než vlastní rodině. Když po vážné dopravní nehodě upadne do komatu, musí o jeho osudu rozhodnout Edward a Cara, jeho již dospělé děti, kteří jsou tak nuceni se znovu konfrontovat s mužem, kvůli němuž Edward utekl z domova – ale který stále zůstává jejich otcem. Rázem si oba musí pokládat otázky, na něž neexistují jednoduché odpovědi, ale které zodpovězeny být musí. Jaké motivy vedou jejich rozhodnutí nechat otce zemřít, nebo ho naopak udržovat při životě na přístrojích? Co by chtěl on sám? A jaká tajemství před sebou Edward s Carou skrývají? Nový kontroverzní titul světově úspěšné autorky a hvězdy současného psychologického románu Jodi Picoultové. 


Zimní příběh
Mytický příběh z New Yorku odehrávající se v několika časových rovinách o osudové lásce, která trvá navždy. 
Jedné zimní noci, na samém počátku 20. století, se pouliční zloděj Peter Lake pokusí vyloupit honosný dům známého novinářského magnáta. Dům však není prázdný – Peter zde najde krásnou dívku jménem Beverly. Peter jejímu kouzlu okamžitě podléhá. Jejich láska však zůstává nenaplněna, protože Beverly záhy umírá na tuberkulózu. 
Zoufalý Peter se během jedné z honiček, kterou na něj uspořádají členové bývalého zlodějského gangu, vrhá z Brooklynského mostu do vody. Zdá se, že příběh končí… 
Osud však rozhodne jinak. Peter Lake se znovu vynořuje o mnoho desetiletí později, obdařený zvláštními schopnostmi, o kterých zpočátku nemá ani tušení. Zmateně tápe v ulicích New Yorku své vlastní budoucnosti a jen matně si vzpomíná, odkud přichází. Teprve při spatření starého obrazu s Beverly si uvědomí, kým je, a vydává se najít svou lásku i smysl života... 


Diplomatova žena
Marta Nedermanová, jedna z hrdinek předchozí autorčiny knihy Velitelovo děvče, prožívá konec války v hrůze nacistického vězení.Při osvobozování se poprvé setkává s americkým vojákem Paulem, náhoda je pak znovu svede dohromady a oba mladí lidé
společně doufají ve šťastnější budoucnost.Martiny naděje na setkání v Londýně a společný život se však zhroutí ve chvíli, kdy čte zprávu o zřícení Paulova letadla. Zoufalá a těhotná přikývne na nabídku k sňatku od mladého britského diplomata a odhodlaně se pouští do budování klidného domova a spokojené rodiny. Své štěstí však znovu dává v sázku, když je britská tajná služba ohrožena komunistickým špionem. Jediný člověk, který může zrádce odhalit, je spojen s její minulostí…



Agnes
Děj se odehrává na Islandu, kde jsou lidské vztahy utvářeny nádhernou, avšak drsnou severskou přírodou, ale i každodenním tvrdým bojem o živobytí. Agnes Magnúsdóttir, mladá žena, je odsouzena za brutální vraždu svého pána a milence, a je poslána na izolovanou farmu strážníka Jóna Jónssona, aby zde čekala na popravu.
Jeho rodina je zděšená, že má poskytnout domov odsouzené vražedkyni, a zpočátku jí opovrhuje. Jen Tóti, mladý kněz, který se stane Agnesinou duchovní oporou, cítí při svých návštěvách odsouzené potřebu porozumět jí a pochopit, co se vlastně stalo.
Když však letní měsíce vystřídá zima a tvrdý farmářský život přinutí celou domácnost pracovat bok po boku, všichni Agnes poznávají blíže. Postupně se vynořuje její tragický příběh o touze a zradě a najednou vyplývá, že nic není tak, jak se na počátku zdálo.



FANTASY 

Hra o trůny
Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. 


DOBRODRUŽSTVÍ, NAPĚTÍ, THRILLER

Everest

Od himálajských událostí roku 1996, smutně proslulých jako tragédie na Mount Everestu, uběhlo už mnoho let. Dvě komerční expedice tehdy vsadily na předpověď hezkého počasí a vyrazily směrem k nejvyššímu vrcholu světa. Jedna z nich postupovala pod vedením Scotta Fischera, majitele seattleské agentury Mountain Madness, který zde zahynul. V následujících letech přesáhl příběh obou tragických expedic dalece samotná fakta a přesunul se spíše do kategorie legend. Bylo napsáno mnoho knih, vysvětlujících motivace a jednání průvodců i jednotlivých členů výprav.
Everest však není příběh o tom, jak Scott Fischer zemřel, ale jak žil. Je to strhující vyprávění a oslava života prožitého ve výškách, bez hranic či omezení, života charismatického člověka překypujícího entuziasmem a téměř nadlidskou vytrvalostí. Everest je popis Scottova výstupu z beztvárné krajiny New Jersey až k nejznámějším štítům planety, je svěží a energickou připomínkou toho, že je potřeba stále posouvat hranice a limity, a zároveň poklona muži, jehož vášeň pro dobrodružství se ukázala být nakažlivou snad pro každého, koho v životě potkal.



Dítě číslo 44
Strhující kriminální příběh s reálným pozadím zasazený do Sovětského svazu 50. let minulého století.
Brutální stalinský režim udržuje všechny občany ve strachu a přikazuje jim věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Mrtvý chlapec nalezený u železniční trati v Moskvě proto nemohl být zabit, jak tvrdí jeho příbuzní. Příslušník ministerstva státní bezpečnosti Lev Děmidov splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se společně s manželkou Raisou ocitnou ve vyhnanství na Urale. Zdá se však, že k vraždám dětí dochází i tam…


Rudé oko cara
Inspektor Pekkala, známý jako Smaragdové oko, býval kdysi nejslavnějším detektivem celé Rusi a spřízněnou duší cara. Teď ho vězní ten, koho kdysi stíhal.
Jako miliony dalších skončil na Sibiři v gulagu a v sovětském Rusku po něm zůstala jen legenda. Stalin ho ale po letech dočasně omilostní... Je totiž jediný, kdo by mohl vypátrat skutečného vraha carské rodiny a najít carův poklad. Pokud se mu to podaří, má být jeho odměnou svoboda a naděje na shledání se ženou, kterou mu vzala revoluce. Neuspěje-li, čeká ho smrt.
Oko rudého cara představuje milovníkům kriminálních románů novou působivou postavu, nahlíží do temných dob bolševické hrůzovlády a zkoumá, jak pevný dokáže člověk zůstat v jejích mechanismech.
Sam Eastland ale rozhodně není jediný, komu případ zavraždění Romanovců nedá spát. Autor svou přiznanou fikci porovnává se skutečným průběhem oněch posledních vypjatých měsíců. S postupným objevováním kosterních ostatků jednotlivých členů dynastie pokračuje vyšetřování dodnes - nedávno je znovu otevřel i moskevský soud. Pro českého čtenáře rozhodně nezůstává bez zajímavosti ani účast československých legionářů ve vývoji celé události.



Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu
Bear Grylls ve svém dokumentárním románu velmi napínavě popisuje zážitky, které získal během výstupu na nejvyšší horu světa. Nadšený milovník dobrodružství, který si již jako malý vysloužil od sestry přezdívku, jež dokonale vystihuje jeho zarputilou povahu, zachycuje dlouhé období pobytu v základním táboře pod Mount Everestem a aklimatizační cesty do dalších výškových táborů. Střízlivě věcným stylem přibližuje atmosféru vysokohorského prostředí, rázovité postavy svých přátel a dalších horolezců stejně jako překážky, se kterými se musel potýkat – kromě pádu a nemoci se dokázal vyrovnat s dlouhým čekáním na dobré počasí ve velké nadmořské výšce druhého výškového tábora. 


Mělké sibiřské hroby
Unikátní příběh z druhé světové války. Syrové vyprávění muže z chudé polské rodiny, který prožije válku v nelidském systému stalinského Ruska, plného brutality. Rusové ho zatkli, obvinili ze špionáže a odsoudili k několika desetiletím galejí jako německého špiona. Přežil otřesný transport přes celé Rusko a posledních 200 km do lágru Pečora musel ujít s pouty na rukou i na nohou připoután ke svým spoluvězňům. Kdo nemohl dál, byl ponechán napospas vlkům, v lepším případě zastřelen.
Naprostá většina vězňů umírala do několika měsíců, mučená hladem a bitím. Je neuvěřitelné, že se mu vůbec podařilo přežít a projít na útěku z lágru přes celé Rusko až do Afghánistánu.
Celou knihou se jako hlavní motiv táhne autorova obrovská a nezdolná touha po svobodě, protože sám až na dně ponížení a nelidskosti poznal, jak chutná její pravý opak.
 



Utajovaný projev
Druhý díl oceňované trilogie kriminálních thrillerů přeložených do 36 jazyků. Za první část volně navazující série – Dítě číslo 44 – byl autor nominován na prestižní Man Booker Prize a získal sedm mezinárodních cen.
Sovětský svaz, rok 1956. Stalin je po smrti a neveřejný, utajovaný projev jeho nástupce Chruščova odhaluje pravdu o spáchaných zločinech. Krutý režim se otřásá v základech. Někdejší příslušník Státní bezpečnosti Lev Děmidov a jeho manželka Raisa řeší problémy s adoptovanými dcerami Zojou a Jelenou. Rodinu navíc ohrožuje na životě kdosi, kdo během někdejší Děmidovovy kariéry nespravedlivě trpěl a teď kráčí vstříc nesmiřitelné pomstě... Drsný a napínavý děj vrcholí tentokrát na ulicích Budapešti ve dnech povstání proti komunistické vládě a sovětské okupaci.
 



Sněhulák
Je listopad a v Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí sněhuláka, kterého na zahradě postavili její manžel a syn. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. V úžasu stojí celá rodina u okna.
Syn si všimne, že sněhulák je obrácen čelem k domu a jeho černé oči hledí přímo na okno, na ně...
Vrchní komisař Harry Hole dostane anonymní dopis s podpisem Sněhulák. Později zjistí, že několik starých případů zmizení nese společné rysy. V den, kdy napadl první sníh, se ztratilo několik vdaných žen. Stejné noci si Sylvia Pedersenová razí cestu prvním sněhem v lese za Oslem. Ví, že běží o život, ale neví, před čím utíká. A naštěstí netuší, co má před sebou... 


Přízrak
Harry Hole se po třech letech strávených v Hong Kongu vrací domů do Norska, nejde ovšem o žádnou zdvořilostní návštěvu. Po příletu okamžitě míří na policejní ředitelství, kde žádá svého někdejšího nadřízeného, aby se mohl ujmout vyšetřování již takřka uzavřeného a objasněného případu vraždy na drogové scéně. V Oslu se díky spolupráci nového sociálního úřadu a nového šéfa policejní složky pro potírání organizovaného zločinu snížil počet drogových gangů a značně klesl též prodej heroinu. V ulicích se však objevila nová droga jménem fiolin, opiát mnohonásobně silnější než heroin, jež vede méně často k předávkování, ale zato vyvolává mnohem silnější závislost. Harrymu je umožněno setkat se s domnělým vrahem. Jde o osmnáctiletého chlapce, jehož Harry dlouho neviděl, avšak který mu byl kdysi velice blízký. Jejich setkání není jediným překvapením, jež Harryho při vyšetřování čeká. Zpočátku vražda typická pro drogové prostředí se rozroste do rozměrů, o jakých se Harrymuani nesnilo. Sám se okamžitě ocitá ve značném nebezpečí, neboť se kvůli svým aktivitám stává velmi nepohodlnou osobou. Většina stop přitom ukazuje jediným směrem. Směrem vzhůru. A také vyšetřování vede k jedinému, nadmíru překvapivému vyústění. 


Nemesis
Začal podzim. V jedné bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit o šest vteřin překročí. Bankovní lupič ukáže do bezpečnostní kamery šest prstů, zastřelí jednu ze zaměstnankyň a beze stopy se vytratí. Případ dostává na starost Harry Hole, jeden z nejlepších kriminalistů osloské policie, ale zároveň velmi svérázný chlapík, osamělý vlk s neuspořádaným osobním životem a alkoholik, kterému dělá problémy podvolit se jakékoli autoritě. Při vyšetřování mu sekunduje velmi zdatná policejní posila Beáta Lonnová, dcera známého zastřeleného kriminalisty, která zaujala místo Harryho zavražděné kolegyně Ellen Gjeltenové. Krátce po zahájení vyšetřování je ve svém bytě nalezena Harryho dávná láska Anna Bethsenová. Vše nasvědčuje tomu, že spáchala sebevraždu v ten večer, kdy u ní byl Harry na večeři. Téměř vše. Jenže Harry má naprosté "okno" a z návštěvy si nic nepamatuje. Co se vlastně v Annině bytě odehrálo? Když vyšetřování uvízne na mrtvém bodě, rozhodne se Harry využít pomoci Raskola, původem rumunského Roma, Annina příbuzného a legendárního bankovního lupiče, který se sám přihlásil policii a nechal se uvěznit. I z vězení však dokáže tahat za potřebné nitky. Harry uzavře s Raskolem dohodu: Raskol mu pomůže najít bankovního lupiče a Harry oplátkou za to odhalí Annina vraha. Kolotoč událostí se rozbíhá. A to podzim teprve začal... 


Spasitel
Píše se srpen 1991. Na letním táboře Armády spásy je znásilněna čtrnáctiletá dívka. O 12 let později…..v Oslu panuje nejen adventní atmosféra, ale také největší mráz za posledních čtyřiadvacet let. Armáda spásy pořádá na náměstí bratří Egerových tradiční předvánoční pouliční koncerty a rozdává z velkého kotle polévku potřebným. 16. prosince v podvečer se do zvuků hudby ozve výstřel. Voják stojící u kotle s polévkou padá mrtev k zemi. Chorvatský nájemný vrah s červeným šátkem kolem krku dokončil svůj poslední úkol a opouští nepozorován místo činu. Jeho let do Záhřebu je však kvůli hustému sněžení zrušen. Následujícího dne při pohledu do ranních novin zjistí, že zastřelil nesprávného muže. Návrat do vlasti se odkládá, zadanou práci je třeba dokončit stůj co stůj. To však nebude tak jednoduché. Problémy se jen vrší, Chorvat nemá peníze, nemá kde spát, docházejí mu náboje ve zbrani, a především policie v čele s Harrym Holem už je mu na stopě. Harry přitom stojí před nelehkým úkolem - ochránit skutečnou oběť a chytit zabijáka co nejdříve. Aby to dokázal, musí se uchýlit k ještě nekonvenčnějším postupům než obvykle. 


Vánoce nebudou!
Také patříte k těm, kteří si uprostřed hektické předvánoční doby, kdy musíte zvládnout nároky v zaměstnání, předvánoční úklid, pečení cukroví, nákup dárků, občas (a v poslední době stále častěji) povzdechnou: Vánoce by měly nebýt? A hned vás napadnou další rouhačské myšlenky -- hodit tak všechny starosti za hlavu a odjet někam daleko od přeplněných obchodů, neprůjezdných ulic, nervózních lidí před i za pultem. Třeba do ticha hor, nebo ještě raději někam za teplem k moři…
Stejný nápad dostal i Luther Krank, svědomitý pracovník jedné solidní firmy žijící spořádaným životem amerického občana. Jeho dcera Blair, čerstvá absolventka vysoké školy, právě odletěla na delší dobu do Peru s posláním naučit číst tamější negramotné děti. Luther a jeho žena Nora si Vánoce bez dcery nedovedou představit. Aby zahnal manželčin smutek, rozhodne se Luther pro radikální řešení -- letos se u nich Vánoce slavit nebudou, ať se na ně jejich staromilští sousedi dívají, jak chtějí. Oni pojedou zábavní lodí do Karibiku, stráví předvánoční dny v poklidu a ještě ušetří peníze za nákup nesmyslných dárků... Jenže jeden telefonát krátce před jejich odjezdem na vysněnou dovolenou vše dočista změní.
 



61 hodin
Zima v Jižní Dakotě. Husté sněžení, zledovatělé silnice, unavený řidič. Autobus dostane smyk, sjede do příkopu a zůstane uvězněný v blížící se bouři. Třicet kilometrů daleko leží malé město, kde ve dne v noci střeží ohroženého svědka. O osm kilometrů dál stojí podivná kamenná budova, úplně o samotě v prérii. Z teplého Mexika všechno řídí nemilosrdný skřet. Jack Reacher přesvědčil řidiče, aby ho vzal na zadní sedadlo do autobusu. Život bez zavazadel má mnoho výhod. A spoustu obrovských nevýhod, když člověk uvízne bez kabátu v ledové zimě. Na zbytek svého úkolu je však vybavený. Nechce konat dobro. Nemá však rád lidi, kteří páchají zlo.


Psi z Rigy
Je zima roku 1991. Tým inspektora Kurta Wallandera řeší nový případ: ke švédskému pobřeží připlul člun, v němž byly nalezeny dvě mrtvoly, přimrzlé k sobě v hrůzostrašném objetí. Mrtví muži byli východoevropští zločinci a oběti mafie. Události však naberou hrozivý obrat poté, co Wallandera povolají do Rigy, aby pomohl lotyšské policii případ vyřešit. Ocitne se zde v cizím mrazivém světě policejního dohledu, plného utajovaných hrozeb a lží. Pouze komisařova zarputilá, podvědomá touha nalézt spravedlnost vynese pravdu na světlo.


KRIMI, DETEKTIVKA 


Babičky: Mrtvý kuchař
Neumíte si představit, že by mohlo v domově důchodců dojít k něčemu nezákonnému - ať už k podezřelému úmrtí, krádeži nebo obchodu s léky? Jeho devadesátileté obyvatelky Siiri, Irma a Anna-Liisa ano! Životy obyvatel soukromého domova důchodců Podzimní háj jsou většinou vyplněny nekonečně dlouho ubíhajícím časem tráveným pitím červeného vína, jízdami tramvají a pohřby. Vyšetřování náhlého úmrtí místního kuchaře však dokazuje, že je na světě i zajímavější zábava než hraní karet, umělecké a řemeslné lekce, tělocvik nebo večery s harmonikou (těch se ostatně obyvatelé domu zúčastňují jen ze soucitu se zaměstnanci). První díl detektivní trilogie, která vychází pod názvem Babičkay, je ďábelsky zábavný a napínavý příběh o stáří, přátelství a životě v relativně normálním domově důchodců. Tady vás může potkat jen jedna věc horší než smrt – být zavřený na oddělení demence. Ani ten nejbystřejší senior však nemůže rozluštit všechna tajemství tohoto místa. Naštěstí několik mladých lidí, včetně členů motorkářského gangu, nabídne svou pomoc…


Čtvrtý jezdec apokalypsy
První úmrtí vypadá ještě jako nešťastná náhoda. Ale jen do té doby, než Kateřina Králová dostane tajemný vzkaz, ve kterém se mluví o prvním jezdci Apokalypsy. A co požár v místní knihovně, při kterém zahynuli další dva lidé? Může to být zase jen náhoda, nebo Kateřina opravdu přivolala na hrad Zelená Hůrka a jeho okolí dávnou kletbu, když v jedné z hradních kaplí zůstala i po půlnoci? Pátrání po vrahovi ji zavede až do 13. století, do období vlády Přemyslovců, a na povrch začnou vyplouvat křivdy sahající do dávné rodinné historie. A k tomu zemře další člověk. Pro koho si přijede čtvrtý jezdec Apokalypsy?


V lese visí anděl
Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl. 


Uprostřed sněžení
Krajina ležela pod sněhovým příkrovem. A aby ho nebylo málo, neustále sněžilo. Problémy čekaly zejména svérázné obyvatele samot, jichž bylo v okolí požehnané množství. Napilno měli i policisté. Pachatelé závažné trestné činnosti i drobní delikventi jim nedopřávali oddechu. Nedalo se vyloučit, že mezi některými nepravostmi existují přímé souvislosti. Když zmizel obyvatel jedné samoty, začalo to být na pováženou.
Veškeré pátrání stále komplikovala tuhá zima. Abnor-mální množství sněhu. A to nejhorší teprve přišlo. Jakmile první člověk zemřel jinak než v důsledku nemoci, nehody či sešlosti věkem, bylo nasnadě, že policisty čeká horká zima...
 



Poslední Laponec
Zima je v Laponsku studená a tvrdá. Vesnice Kautokeino se chystá na představení starého šamanského bubnu, darovaného jedním francouzským vědcem. Velkou událost zmaří krádež. Případ se dál zamotává smrtí pasáka sobů. Policejní vyšetřovatelé Klemet Nango a Nina Nansenová jsou přesvědčeni, že krádež a smrt spolu souvisejí. Co se stalo během dávné francouzské expedice do těchto končin? Proč tehdy vědci dostali šamanský buben a co tím dárce naznačoval? Napoví to tradiční píseň joik? Co do vsi přinese francouzský geolog? Uprostřed nádherné přírodní scenérie a silných postav odhalujeme jak limity moderního života, tak i tradice lidí bojujících za kulturní přežití.  


Zimní oběť
Panuje nejstudenější zima, jakou kdo pamatuje. Za obzvlášť mrazivé noci je nalezeno tělo obézního muže visící na osamělém stromě uprostřed větrem ošlehané pustiny Östergötlandu. Případem je pověřena mladá kriminální inspektorka Malin Forsová, svobodná matka řešící své osobní problémy. S kolegy z linköpinské policie musí zjistit, kdo je onen muž a jak se jeho tělo ocitlo na stromě. A kdo ho zavraždil. Hledání vraha zavede Malin k nejtemnějším zákoutím lidského srdce.  



Jackaby
Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že je to nelidská stvůra, jejíž existenci policie — s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea — vytrvale popírá. 


Velká vánice
V lesní boudě ležela v kupce starého sena mladá, téměř nahá žena. Mrtvá. Všechno nasvědčovalo tomu, že byla přepadena a znásilněna, z prstů rukou zůstaly jen krvavé pahýly, jako by pachatel chtěl znesnadnit její identifikaci. Komisaři Bémovi je však na první pohled jasné, že znásilnění nebude hlavním motivem činu. Vypadá to spíše jako akt kruté pomsty. Jenže komu a za co se vrah mstil?

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

  1. Úvodní obrázek je nádherný :) Lucko, spoustu krásných tipů na knihy opět :) Některé knihy mám, některé už mám na seznamu, ale objevila jsem i další, které vůbec neznám. Určitě mě zaujala Cesta k mým matkám, Horší už to nebude, V pasti a Mělké sibiřské hroby. No prostě spoustu knih láká :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle byl přesně účel. Představit i knihy, které nejsou třeba tolik známé :) I já o spoustě z nich slyšela poprvé. Každopádně jsem ráda, že tě tipy zaujaly ;)
      Když jsem obrázek objevila, taky mě dostal :)

      Vymazat
  2. Samé skvělé knihy, člověk ani neví, po čem má sáhnout dříve! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že tento článek byl pro tebe inspirativní ;)

      Vymazat
  3. Tohle byl naprosto vyčerpávající článek.
    Jackabyho jsem právě dočetla a bylo to bezvadné čtení. Pustila jsem se do Rudé královny, ale jsem zatím na začátku. Chystám se i na Skleněný trůn a ráda bych si přečetla Dárek z pravé lásky, protože letos mě ta vánoční atmosféra naprosto míjí - možná je to tím, že je venku deset stupňů:)
    A zaujal mě Zimní palác, jdu si o knize zjistit něco víc:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I pro mě to bylo vyčerpávající. Protože místo toho, abych se učila, jsem vyhledávala knížky, pak to dala na blog. Ale učení mě stejně neminulo :D Jak se ti zatím Rudá královna líbí? Já bych se do ní chtěla taky brzy pustit. Ale snad se ti bude Skleněný trůn líbit. Já už se těším, jak si budu mocii přečíst další díl :) zimní palác mě taky zaujal ;)

      Vymazat
  4. Skvělý článek :) Promě jsou typické knihy se zimní atmosférou Zimní příběh, Sněží sněží a Dash a Lily :)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju :) To ano, mají hezké obálky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasnéý článek, teď se mi bude fakt hodit :) Můžeme se letos taky těšit na zimní tipy? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že se přehled bude hodit :) Projdu knížky a třeba by z toho zase nějaký přehled být mohl ;)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu