Sněhulák

3.11.15


Je listopad a v Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí sněhuláka, kterého na zahradě postavili její manžel a syn. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. V úžasu stojí celá rodina u okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen čelem k domu a jeho černé oči hledí přímo na okno, na ně... Vrchní komisař Harry Hole dostane anonymní dopis s podpisem Sněhulák. Později zjistí, že několik starých případů zmizení nese společné rysy. V den, kdy napadl první sníh, se ztratilo několik vdaných žen. Stejné noci si Sylvia Pedersenová razí cestu prvním sněhem v lese za Oslem. Ví, že běží o život, ale neví, před čím utíká. A naštěstí netuší, co má před sebou...

Jo Nesbo
Překladatel: Kateřina Krištůfková
Nakladatel: Kniha Zlín
Rok vydání v originále: 2007
Rok vydání v ČR: 2012
Počet stran: 520


Detektivky jsem nikdy nijak zvlášť nevyhledávala. Většinou jsem tíhla k románům, sem tam to proložila young adult literaturou. Ale za poslední dobu jsem tím byla přesycená. Chtěla jsem se začíst do něčeho pro mě odlišného.

Dlouhou dobu jsem měla v mysli právě Sněhuláka, kterého jsem na základě anotace doporučovala mému okolí. Bohužel bez toho, aniž bych jej sama přečetla. Až nyní přišel ten čas, kdy jsem Sněhuláka otevřela. Teda spíše zapla, jelikož jsem jej četla elektronicky. Upřímně, nikdy jsem nevěřila, že by mě detektivka mohla bavit. Měla jsem to spojeno s rozvleklým dějem, přijití věci na kloub krůček po krůčku. Ale s Harrym Holem to bylo jiné. Šlo o bývalého alkoholika, který se fyzicky ztrácel před očima, zároveň byl vrchním komisařem, kterému byla přidělena parťačka Katherine. Spolu tvořili zajímavou dvojici, která se doplňovala.

Rozhodně zápletka byla zajímavá - vraždy, které se stanou v den napadnutí první sněhové pokrývky, přičemž na místě je mnohdy postaven sněhulák. To byl vlastně důvod, proč jsem sáhla po této detektivce. Utkvěla mi v hlavě mnohem více než jiné. Přesto se v příběhu objevuje spousta jmen, postav a místy jsem se v tom ztrácela. To je asi jedna z mála chyb, které bych knize vytkla. Jenže na druhou stranu to byla spletitá síť životů, jenž spolu souvisely a bez nichž by příběh nebyl tak komplexní.

Při čtení Sněhuláka mě bavilo hádat, kdo jím je. Když byl Harry někomu na stopě, říkala jsem si, že to může být ten a ten, měl motiv. Avšak ke konci se mi podařilo skutečného vraha odhalit. Všechno bylo krásně propojené, ale nikdy by mě nenapadlo, že důvodem pro spáchání vražd bude právě tohle. To jen dokazuje, jak si Jo Nesbo dokáže pohrát se čtenářem.

Sněhulák byl pro mě tím pravým uvedením do světa severských detektivek. Nyní nevidím jediný důvod, proč si takových knih nepřečíst více, i když místy mohou být morbidní. Pokud vám takové prvky nevadí, s klidným svědomím vám mohu Sněhuláka doporučit.

Vzhledem k tomu, že je sedmým dílem z desetidílné série, zajímalo mě, jestli všechny knihy mají vysokou úroveň hodnocení. Kromě prvních dvou dílů si Jo Nesbo drží svůj standard kolem 90%, což je slušná záruka dobrého čtení. 


Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Ze Sněhuláka jsem byla nadšená a taky to byla má první severská krimi a první Nesbo. Chtěla bych si dát dohromady celou sérii s Harrym :) I když ty první díly nemají takové příznivé hodnocení, ráda bych si sérii přečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, to jsem se taky dívala, že první dva díly mají jen kolem 75%, kdežto od třetího dílu výše se to pohybuje přibližně kolem těch 90%. Tak se budu těšit na Tvé budoucí "Nesbo přírůstky" ;)

      Vymazat
  2. Sněhulák byla i má první zkušenost se severskou krimi a dnes už mám přečteno vše od Nesba, s Harrym mi po Sněhulákovi přišli nejlepší Červenka, Spasitel, Přízrak a Policie. Jinak moc pěkná recenze :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Zároveň jsem ráda za další tip, se kterým Harrym pokračovat :)

      Vymazat
  3. Tahle kniha mě naprosto uchvátila! Přivedla mě k ní teta, která k nám přijela na návštěvu. Knihu jsem ji vrátila až když odjížděla. Pak jssem si ji musela taky koupit, abych ji mohla dočíst. Byla to skvělá investice!

    Další severáky jsem nečetla, ale určitě se do nich jednou pustím.


    www.be-crea-tive.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký příběh... ještě že k vám teta zavítala ;) Tak to máme podobně - další severáky jsem nečetla, ale rozhodně Sněhulákem nekončím :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu