Jaké knihy vychází v LISTOPADU 2015

1.11.15

Říjen uběhl jako nic a máme tu listopad, na který jsem se těšila. Aspoň teda co se týká vydání nových knih. Je jich opravdu hodně, ale pro mne nejvíce očekávanou je Bellagrand od Paulliny Simons. Avšak od listopadu bude dostupná pouze pro členy Knižního klubu, pro ostatní čtenáře až v dubnu příštího roku. Ale knih, které mě zaujaly, je rozhodně více. Jaké knihy lákají vás?


Bellagrand
Paullina Simons
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 25.11.2015

Počátek dvacátého století, Massachusetts. Italská imigrantka Gina je nezávislá, vášnivá a silná osobnost, která zoufale touží po vlastní rodině. Harry pochází z vysokých vrstev bostonské aristokracie a má jiný sen – chce vytvořit lepší svět. Byli ochotní dát cokoliv za to, aby mohli být spolu – a ve vztahu plném emocí, vášní, zuřivosti a trýzně si ti dva navzájem zlomí srdce, aby nakonec společně došli na rozcestí, na němž jediné rozhodnutí určí jejich další osud. Román klenoucí se přes dva kontinenty a čtyři desítky let z pera autorky Měděného jezdce.


Lauren Oliver
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 9.11.2015

Dara a Nick bývaly nerozlučné, ale to bylo předtím – před tím, než Dara políbila Parkera, nejlepšího kamaráda Nick, a před tou nehodou, po které zůstala Dařina krásná tvář zjizvená. Od té doby se sestry naprosto odcizily a nemluví spolu. Nick se sice rozhodne, že vše, co ztratila, získá zpět, ale Dara už má jiné plány. A když o svých narozeninách Dara zmizí, Nick si zpočátku myslí, že je to nějaká hra, že se Dara zase předvádí. Ale zmizela i jiná dívka, devítiletá Madeline Snowová, a Nick je čím dál víc přesvědčená, že ta dvě zmizení spolu souvisí. A teď musí najít svoji sestru dřív, než bude pozdě. Lauren Oliverová ve svém nejnovějším románu vytvořila svět ztrát a podezírání, v němž obě sestry hledají nejen jedna druhou, ale i samy sebe.


Jaroslav Kuťák
Nakladatel: Moba
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 20.11.2015

V krajském městě zemřou krátce po sobě dva muži. Nikdo by se nedivil, kdyby odešli vinou stáří, vždyť jim bylo už více než devadesát let, ale byli brutálně zavražděni. Kdo měl zájem připravit o zbytečky životů starce nad hrobem? Kriminalisté hledají motivy a pokoušejí se nejdřív ze všeho zjistit, co by mohlo oběti spojovat. Do pátrání se zapojí Karel Schwarz s asistentkou Marií, když cestou na oblíbené hřiště na Nové Americe u Jaroměře jen tak tak uhnou starému domu, bývalé vesnické hospodě, jejíž jedna stěna se zřítí na silnici pouhý okamžik předtím, než kolem měli projet...


Sissel Vaeroyvik
Nakladatel: Moba
Žánr: společenský román
Vychází: 30.11.2015

Dramatická smrt rodičů přivede Ellu z New Yorku zpět do rodného Bergenu, aby tam vyřešila majetkové záležitosti. Na místě však zjistí, že jejich rodinnou vilu obývá již několik měsíců stará paní jménem Ráchel. Ella chce dům po smrti rodičů prodat a hodlá Ráchel vypovědět nájemní smlouvu. Při jednom setkání však Ráchel Ellu, která pracuje jako novinářka, požádá o sepsání svého životního příběhu. Ella se rozhodne spíše ze slušnosti vyslechnout její vyprávění, avšak zakrátko je vtažena do pozoruhodného životního příběhu, který se odehrává v několika zemích, od Ráchelina dětství, kdy byla jako uprchlík poslána z Bratislavy do Norska...


Kathleen E. Woodiwiss
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 1.11.2015

Nové vydání oblíbené spisovatelky románů pro ženy. Mladičká Alaina MacGarenová přišla ve válce Jihu proti Severu o všechno, co měla. Navíc byla falešně obviněna z vraždy. V mužském přestrojení najde úkryt u seveřanského lékaře, kapitána Latimera. Nejdřív v něm vidí jen nepřítele, ale potom se její nenávist vytrácí a mění se v docela jiný cit, ale v chlapeckých šatech může těžko očekávat, že bude její láska opětována.


Susanna Kubelka
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 1.11.2015

Teprve ve čtyřiceti mě to začalo opravdu bavit, říká Ofélie, krásná Kanaďanka, která během svého pracovního pobytu v Paříži, kouzelném městě na Seině, prožívá neuvěřitelná dobrodružství. Na přání své příbuzné Nelly zde totiž sbírá materiál pro její novou knihu. Má za úkol studovat milostný život Francouzek, neboť Nelly se zdá, že stárnou pomaleji než ženy jiných národností, a je přesvědčená, že to nějak souvisí s francouzskými muži. Ofélie se tedy vrhá do jedné aféry za druhou, aby na vlastní kůži okusila šarm smyslných Francouzů. Vedle osvědčených ženských zbraní, které na muže zabírají všeobecně, se pomocí oddělené stravy snaží pečovat i o svůj zevnějšek a udržet si psychickou a fyzickou svěžest.


K. A. Tucker
Nakladatel: Baronet
Žánr: young adult
Vychází: 4.11.2015

Hubatá Reese MacKayová, holka s fialovými vlasy, je mistr světa ve špatném rozhodování. Když ztroskotá její krátké, nevydařené manželství, rozhodne se všechno změnit. Přestěhuje se do Miami – a docela se jí daří, dokud se nedopustí příšerného úletu se sexy blond vyhazovačem jménem Ben. Naštěstí to vypadá, že s návratem do Miami bude moci na ten průšvih zapomenout… jenže naděje umírá ve chvíli, kdy Ben, teď už dostudovaný právník, nastoupí do nové práce a hned první den se ocitne tváří v tvář kolegyni Reese, nevlastní dceři svého šéfa. Kdyby měl Ben trochu rozumu, vyhnul by se jí obloukem – jenže Ben se problémům nevyhýbá, zvlášť když jsou tak sexy…


Christina Lauren
Nakladatel: Jota
Žánr: společenský román
Vychází: 4.11.2015

Nic není lepšího než sex s ex… pokud se nezamiluješ. 
Na rozdíl od svých nejlepších kamarádek, Mii a Loly, je Harlow Vega známá tím, že si vždycky ráda užije. Provdat se opilá v městě hříchu za až komicky svůdného, drsného kanadského rybáře Finna Robertse, který (žádné překvápko) dokonale vládne svýma svalnatýma rukama, rty i tělem – to je přesně její styl. 
Ale byla to jen jednorázovka: sprostá, drsná a nekomplikovaná… dokud se Finn pracovně neobjevil v San Diegu, kde Harlow žije. Není připravená na vážný vztah, ale když jsou spolu, uvědomí si, že na něm přece jen cosi je. Možná to není láska (kruci, ani ho nemá ráda), ale jejich vzrušující hrátky jim poskytují dokonalé rozptýlení od děsivých životních změn, kterým oba čelí. Dohodli se na sexu – divokém a vášnivém – ale teď se z jejich dohody začíná klubat něco opravdovějšího.


Falešný třpyt 
Virginia Cleo Andrews
Nakladatel: Moba
Žánr: společenský román
Vychází: 30.11.2015

Ruby se nečekaně vrací zpět do jižní Louisiany, do důvěrně známých míst, kde prožila dětství. Porodí dcerku a snaží se ji vychovávat. Touha zajistit malé Pearl šťastné, spokojené dětství a harmonický život v úplné rodině ji přiměje k nelehkému rozhodnutí. Podlehne naléhání svého nevlastního bratrance Paula a souhlasí se sňatkem. Osud si však s jejím životem opět krutě pohraje...


Zkrocený 
Emma Chase
Nakladatel: Mladá fronta
Žánr: společenský román
Vychází: 30.11.2015

Zarazte mě, pokud jste už tohle někdy slyšeli: holka potká sukničkáře, zamilují se do sebe a sukničkář se polepší.
Hezký příběh. Až na to, že není náš. Náš je o moc barvitější.
Když jsem se s Dee setkal poprvé, okamžitě jsem ji chtěl. Když ona uviděla poprvé mě, napadlo ji všechno možné, jen ne to, že by chtěla i ona mě – přišel jsem jí totiž úplně stejný jako každý chlap, co jí kdy vkročil do cesty, užil si a odkopl. Chvíli mi trvalo, než jsem ji přesvědčil o opaku. Nepopírám, že mezi mé hlavní přesvědčovací metody patřil sex.
No, asi tušíte, kam tenhle příběh směřuje. Ale to nejlepší na něm není konec. Nejlepší je na něm cesta, kterou se ke konci dostanete.



Hra na schovávanou
Kateřina Janouchová
Nakladatel: Mladá fronta
Žánr: román pro ženy
Vychází: 30.11.2015

Když Cecilie Lundová skončí po srdečním kolapsu v nemocnici, dospěje k závěru, že pokud se nechce zničit úplně, musí se její život radikálně změnit. Připadá jí nemožné, že by měla dál žít se svým nevěrným manželem, a tak se rozhodne pro velký krok do neznáma. Není to pro ni nijak jednoduché, zvlášť když se s Johnem oba snaží, aby děti nové uspořádání poznamenalo co nejméně. Cecilii v tomto těžkém období pomáhá mimo jiné i návrat do práce na porodním oddělení. Problémům se však nevyhne ani tam. Její nadřízená, vrchní porodní asistentka Tatiana, která se přestěhovala do Švédska před lety z Ruska, zničehonic zmizí. A nebyla by to ani Cecilie, kdyby se nepustila do pátrání na vlastní pěst. Postupně odhaluje pravdu – a ta je děsivější, než si kdo dokázal představit…


Falling 2: Topíme se v sobě
Jasinda Wilder
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 21.11.2015

Becca de Rosaová ani Jason Dorsey nenacházejí štěstí v životě snadno. Potýkají se s mnohým trápením ve svém okolí a oba by rádi pro sebe ukradli alespoň kousek štěstí. Becca se snaží být nablízku své nejlepší kamarádce Nell v jejím zármutku poté, co přišla při tragické nehodě o přítele Kylea. Právě jejich společné přátelství svádí Beccu dohromady s Jasonem, sympatickým talentovaným hráčem amerického fotbalu. Jason chtěl původně pozvat na rande Nell, ale osud tomu chtěl jinak, a on pozval místo toho Beccu. Když už se zdá, že by mohli být oba o trochu šťastnější… spolu, opět narážejí na barikády ve svém nejbližším okolí.
Becčin přísný otec nesouhlasí, aby Becca začala chodit s chlapcem v tak mladém věku. A Jasonův otec zase bojuje se závislostí na alkoholu. Když se opije, svůj hněv si vybíjí právě na svém synovi. Jason i Becca hledají své místo ve složitém světě, v kterém se smutek a trápení střídají s radostí, nadějí a láskou.
Topíme se v sobě volně navazuje na předchozí knihu Topím se v tobě, přináší ale nový příběh a nové hrdiny.



Obejmi mě 
Maya Banks
Nakladatel: Baronet
Žánr: společenský román
Vychází: 19.11.2015

Říká se, že mladá láska nevydrží, ale chudá dívka s mimořádnými schopnostmi a nejoblíbenější kluk ve městě věřili, že jejich láska přetrvá. Pro Zacka Covingtona byla Anna-Grace – jeho „Gracie“ – ta pravá. Stačila však jediná noc a sen o společné budoucnosti leží v troskách. Zničená Gracie beze stopy zmizela a Zack se mohl jen domnívat, co se stalo s dívkou, kterou miloval. Během následujících let se ji zoufale snažil najít, ale bez úspěchu.
Nyní Zack pracuje pro Devereauxovu bezpečnostní agenturu. Až jednoho dne zahlédne obraz, který do detailů zachycuje místo, o němž věděl jen on a jeho Gracie, a ví, že to nemůže být náhoda. Jeho Gracie je naživu. Ovšem z dívky, kterou znal a miloval, se stala prázdná schránka. Její zvláštní schopnosti zmizely a co hůř, celé roky věřila, že ji Zack té noci zradil.
Zackovi nepřátelé nyní znají jeho slabinu a Gracie hrozí, že se stane prostředkem jejich odplaty. Je na Zackovi, aby ji zachránil. Je však odhodlaný dosáhnout něčeho mnohem důležitějšího: získat její důvěru a lásku. A už nikdy se od ní neodpoutat.



Wicked - Tajemné touhy 
J. Lynn
Nakladatel: Baronet
Žánr: young adult
Vychází: 19.11.2015

V New Orleansu se začínají dít prapodivné věci… Dvaadvacetiletá studentka Ivy Morganová není jen tak obyčejná mladá žena. Ví, že lidé nejsou jediné bytosti ve francouzské čtvrti. Před čtyřmi lety kvůli nim přišla o všechno. Přísahala si, že ty příšery, které jí rozcupovaly život i srdce, najde a zničí.
Ani v nejmenším nepočítala s tím, že by do jejího života, jemuž dává řád pořádek a kontrola, mohl vstoupit kdosi jako Ren Owens. Představuje pro ni neodolatelný šarm a půvabné mužské kouzlo. Ivy zanedlouho dojde, že je pro ni v podstatě stejně nebezpečný jako ti ďáblové, protože s ním ztrácí kontrolu. Navíc už jednou přišla o velkou lásku a nehodlá dopustit, aby se tak krutá ztráta opakovala. Jenže přitažlivost si nevybírá a napětí, které mezi nimi stále narůstá, se odolává stěží. Hluboko ve svém nitru chce… potřebuje víc. Nestačí jí žít ze střípků minulosti a pomsty.
Po čase jí dochází, že i Ren má svá temná tajemství. Něco jí zamlčuje. Ivy najednou neví, co je pro ni nebezpečnější: starodávné bytosti, které chtějí převzít kontrolu nad městem, anebo muž žádající si její srdce i duši.



Králové bourbonu
J. R. Ward
Nakladatel: Baronet
Žánr: román pro ženy
Vychází: 19.11.2015

Fascinující kronika rodiny Bradfordových, dlouholetých neoficiálních vladařů světové mekky bourbonské whisky. Neustále přiživované bohatství jim zajistilo mocný vliv a výsady dynastie, která navenek dodržuje ušlechtilá pravidla miláčků štěstěny a vybraného vkusu, ale vytváří ostrou hranici mezi sobě rovnými a svými zaměstnanci, kteří dřou do úmoru jen pro blaho svých chlebodárců.
Hrdinka příběhu Lizzie, vynikající a uznávaná zahradnice, tuto křehkou mez překročí, když se zamiluje do marnotratného Tulana Bradforda, a málem přijde o všechno, co si v životě tvrdě vybojovala. Tulan se po několika letech vrací domů a přináší s sebou i stíny minulosti, která skrývá nejeden bezohledný čin a řadu děsivých tajemství.



Lizzy Hawker
Nakladatel: Mladá fronta
Žánr: literatura faktu
Vychází: 30.11.2015

Kniha Běžkyně vypráví Lizzyin příběh od školačky běhající po londýnských ulicích až po závodnici lámající rekordy v nejtěžších závodech a horách. Vrozená vytrvalost a hluboký vztah k horám vedou Lizzy k výkonům na absolutní hranici jejích možností, například ohromujícímu 320kilometrovému běhu Himálajem ze základního tábora Everestu do Káthmándú, účasti a pětinásobnému vítězství v UTMB či dosažením světového rekordu v silničním běhu na 24 hodin. A navíc: stala se první ženou, která se umístila mezi muži na stupních celkových vítězů Spartathlonu.


Aňa Geislerová
Nakladatel: Ikar
Žánr: fejetony
Vychází: 30.11.2015

Soubor fejetonů, kterými herečka Aňa Geislerová přispívala do magazínu ELLE, nyní vychází knižně. V souhrnném vydání vyvstává příběh, který mohl dříve čtenářům snadno uniknout; příběh části života, ve které jako by se odehrálo úplně všechno. Příchod nových členů rodiny, odcházení těch starých, lásky, pády, úspěchy, problémy. Pět podivuhodných let, k nimž autorka přidala ještě několik dříve nepublikovaných textů.


Kafe a cigárko aneb Historky z hereckého podsvětí
Marie Doležalo
Nakladatel: Domino
Žánr: česká současná
Vychází: 25.11.2015

Jak v době blogové vytvořit ze svého blogu fenomén, který se pro zástupy čtenářů stane čtvrteční drogou? Jak přetavit spontánní (rozuměj úplnou náhodou vzniklý) nápad v prestižní Magnesii Literu? A jak dosáhnout toho, že vám lidi za celý rok nenapíšou jediný negativní ohlas? 
Jednoduše: především nesmíte mít nic z toho v úmyslu. Právě naopak! Vy musíte jen tak mimochodem uskutečňovat sen o vlastním blogu, aniž byste si stavěli jakékoli vyšší cíle. 
Pak už zbývá jen pár dalších předpokladů: důvěrně znát svět, o kterém píšete. Psát tak, aby se všichni aktéři popisovaných příhod poznali, a cítili se polichoceni či pobaveni, nikoli dotčeni. Musíte být vtipná a inteligentní a psát tak dobře, že vaše články vyhledávají i lidé, kteří by za jiných okolností žádný blog ani historky z hereckého zákulisí nikdy nečetli (ze zásady). A hlavně – musíte umět shodit sama sebe a dělat to s takovým šarmem a grácií, že všechny vaše chyby a trapasy budou čtenáři milovat. 
Zkrátka a dobře: musíte psát jako Marie Doležalová. 
A když se k tomu přidají geniální ilustrace Jana Hofmana, vznikne kniha, kterou prostě chcete mít. Kterou chcete dát jako dárek. Protože tahle kniha vám zvedne náladu tak jako žádná jiná! 


J. Kenner
Nakladatel: Baronet
Žánr: společenský román
Vychází: 25.11.2015

Sylvia za svou znovu nalezenou lásku bojuje proti mnohem silnějším protivníkům, než je ona sama. Jenže neví všechno – a to, co se dozví, může navždy změnit celý její svět.
Architekt se statutem celebrity a manažerka společně bojují za projekt na exotickém ostrově, který posunuje jejich vztah do nové dimenze. Kolem nich se však rozvíjí síť záhadných událostí, díky nimž se kniha čte nejen jako erotický román, ale i jako napínavý thriller.
Muž, kterého Sylvia nenávidí a děsí se ho za všechno, co jí provedl, se stane nebezpečím i pro Jacksona. Mohl by zničit celý jeho život i člověka, kterého chce stůj co stůj ochránit.
Jenže pak dojde k vraždě, která všechno změní. Změní se i vztah Sylvie a Jacksona, nebo přežije i tuto ránu osudu a rozhoří se ještě žhavějším plamenem?



Pokřivená zrcadla 
Amanda Quick
Nakladatel: Baronet
Žánr: společenský román
Vychází: 25.11.2015

Leo, jestli čteš tyto řádky, jsem už mrtvá. 
Podvodnice a svůdnice Meredith Spoonerová žila na plné obrátky – a zemřela mladá. Teď se zdá, že za její zločiny bude platit Leonora Huttonová. Když od Meredith obdrží e-mail, dozví se, že na ni na jistém zahraničním účtu čeká spousta peněz... a klíček k bezpečnostní schránce už je na cestě.
Leonora nechce mít s těmi penězi nic společného, už tak stačí, že ji z krádeže obvinil Thomas Walker – zřejmě oběť Mereditina podvodu a svádění. Leonora se chce očistit, a tak se rozhodne mu peníze vrátit.
V bezpečnostní schránce však najde další dvě věci. Jednou z nich je knížka o Zrcadlovém domě – sídle plném starožitných zrcadel, kde Meredith naplánovala svůj poslední podvod. Druhá věc jsou výstřižky z článků o třicet let staré vraždě, jež se tam odehrála – a do dnešního dne zůstala nevyřešená.
Leonora Thomasu Walkerovi nabídne, že mu předá peníze, pokud jí pomůže zjistit, co se stalo. Meredith jí totiž Thomase Walkera popsala jako „muže, jemuž může věřit“... 


Jennifer Weiner
Nakladatel: Domino
Žánr: společenský román
Vychází: 25.11.2015

V touze po dosažení dokonalosti se člověk může dostat až na samotné dno. 
Allison Weissová se dlouho domnívala, že vede dokonalý život. Jenomže odtažitý manžel najednou spí v pokoji pro hosty, pětiletá dcerka takřka nepřetržitě vyvádí, otec je v rané fázi Alzheimerovy choroby a kdysi chladná matka se hroutí. Obrovský dům je stále nezařízený a vysněné kreativní zaměstnání na ni klade nepředstavitelné nároky. 
Allison se to všechno snaží zvládat. Co jí také jiného zbývá, že ano? Kdo by to za ni udělal? Nikdo. A právě proto nosí v kabelce krabičku s prášky. Sama sebe uklidňuje, že přece není nic špatného na tom, když si tu a tam vezme pár pilulek, aby přežila náročný den. Pak ale narazí v časopise na test závislosti – a teprve tehdy ji poprvé napadne, jestli její největší problém není právě závislost na tabletách. 
Román Až úplně dolů je příběhem ženy, která si v touze být dokonalá vybudovala silnou závislost, a pak se jen s nejvyšším úsilím musela škrábat ze dna zpátky. Autorka líčí Allisonin zápas s hlubokým porozuměním, ale zároveň i s humorným nadhledem, takže čtenář hrdinku neodsuzuje ani nelituje. Zkrátka jí drží palce, aby to zvládla. 


Jefe Lindsay
Nakladatel: BB/art
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 25.11.2015
 
Dexter mnoho let pokoušel osud a žil dvojím životem – jako policejní analytik krevních stop, manžel a otec, a na druhé straně jako sériový vrah specializující se na jiné sériové vrahy. Ale nic netrvá věčně. Je paradoxně obviněn z vraždy, kterou nespáchal, a skončí ve vězení. Nyní ztratil vše – svou ženu, děti i důvěru sestry Debory. Jeho poslední nadějí je bratr Brian, který jej dostane z vězení a začne uskutečňovat temný plán, aby Dextera očistil a zachránil před fanatickým detektivem Andersonem. Zpočátku vše vypadá slibně a do případu se vloží i agenti FBI. Ale pak se věci zvrtnou a rozpoutají se přímo krvavá jatka.



Nocte
Courtney Cole
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 23.11.2015

Jmenuju se Calla Priceová. Je mi osmnáct a je mě jen půl. Moje druhá polovina – moje dvojče, můj bratr Finn – je blázen. Miluju ho. Víc než život, víc než cokoli. A i když se děsím toho, že mě stáhne s sebou dolů, jsem jediná, kdo ho může zachránit. Dělám, co můžu, abych si udržela zdravý rozum, ale topím se v tom čím dál víc. Takže se chytám každého stébla. Dare DuBray. Je můj zachránce a můj antikrist. V jeho náruči se cítím v bezpečí. Ale taky se v ní bojím, že nevím, kam patřím. Bojím se, že jsem ztracená. Uzdraví mě, zlomí mě, bude mě milovat i nenávidět. Má moc mě zničit. Možná je to v pořádku. Protože to vypadá, že Finna zachránit nedokážu, a nemůžu milovat Darea, aniž bych všem ublížila. Proč? Kvůli tomu tajemství. Tajemství, které se tak moc snažím rozlousknout, že jsem vůbec nečekala, že to přijde. Taky vás to překvapí.
 

Čas čarodějnic 3: Kniha života
Deborah Harkness
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: fantasy
Vychází: 26.11.2015

Závěrečný díl světově úspěšné trilogie. Hlavní hrdinové a milenci, čarodějnice Diana Bishopová a upír Matthew Clairmont, se vracejí v čase z alžbětinského Londýna zpět do naší současnosti. Diana je těhotná a o to víc odhodlaná bránit se proti těm, kteří chtějí ukrást a zneužít tajemství objevené čarodějnicemi v dávných dobách a ukryté v tajemném Ashmoleově svazku. Než se však Dianě a Matthewovi podaří odhalit obsah tajného rukopisu alias Knihy života, musí uhájit i svůj zakázaný vztah.


Nora Roberts
Nakladatel: Harper Collins
Žánr: román
Vychází: 18.11.2015

Čtyři roky se neviděli. Kate se vrací na ostrov, kde prožila první, ale i poslední lásku svého života. Opustila Kye proto, že jí otec připomínal její závazky na univerzitě. Po otcově smrti zjistila, že pátral poblíž ostrova po vraku staré lodi, která měla převážet náklad zlata.
Kate se rozhodne splatit otci poslední dluh a dokončit jeho pátrání po pokladu. Potřebuje zkušeného potápěče, a tak jí nezbývá než se obrátit na Kye. Jejich společné hledání ovšem odhalí více pokladů, než očekávali…
Vůně mořské soli
Ostrov Cozumel se už před deseti lety stal pro Liz novým domovem. Za tu dobu si tady získala přátele i stálé zákazníky ve svém obchodě.
Pro Jerryho, mladého instruktora potápění, byl Cozumel domovem pouhé dva týdny - než ho našli zavražděného na mořském dně. A pak do Lizina života vtrhne Jerryho bratr Jonas, s touhou po pomstě ve svém srdci. Díky němu se Liz ocitne ve smrtelném nebezpečí, ale zároveň pozná vášeň, s jakou se ještě nesetkala…
 
 
Rudá královna
Victoria Aveyard
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 16.11.2015

Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?
 
 
Čerň a stříbro
Paolo Giordano
Nakladatel: Odeon
Žánr: román
Vychází: 18.11.2015

Příběh mladého manželství: Muž je fyzik se sklony k depresi. Má za to, že mu tělem protéká hustá a lepkavá černá míza melancholie, zatímco jeho žena Nora má v těle světlé stříbro, výborný elektrický vodič. On má zároveň roli vypravěče a zapisovatele jejich lásky. Věří, že jeho smuteční čerň se smíchá s Nořinou stříbrnou energií. Jenže zjišťuje, že skutečným pojivem, majákem i andělem strážným jejich vztahu byla paní A., přezdívaná Babette, kuchařka, hospodyně, chůva... Po její smrti se však milostné téma začíná proplétat s tématem umírání, vědomí konce, odpovědnosti a ztráty...
 
 
Poirot: Opona: Poslední případ Hercula Poirota
Agatha Christie
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 16.11.2015

Kapitán Hastings, Hercule Poirot a zámek Styles – tam ti dva poprvé vyrazili na lov vraha tehdejší majitelky. A tam se také po letech setkávají, aby společně odhalili dalšího mimořádně nebezpečného zločince. Styles už dávno patří někomu jinému, stal se z něj penzion manželů Luttrellových, obývaný různorodou směsicí hostů. Je mezi nimi i Hastingsova dcera Judith, oddaná pomocnice doktora Franklina, zkoumajícího tropické nemoci. Je zde také místní donchuán Allerton, nadšený amatérský ornitolog Norton či tak trochu záhadná slečna Coleová. Na první pohled mírumilovná společnost – Poirot však tvrdí, že se mezi nimi pohybuje vrah. A že udeří. Ale jak mu v tom zabránit? Slavný detektiv, sužovaný stářím a chorobou, se za pomoci svých malých šedých buněk a svého věrného přítele naposledy pouští do souboje se zlem v lidské podobě – výhru si však tentokrát vybere nejen spravedlnost (byť ve zcela nečekané podobě), ale i smrt...
Ač napsaná už ve 40. letech minulého století, vyšla Opona coby poslední detektivka s Poirotem až v roce 1975. Rok poté, co nechala Agatha Christie zmizet ze světa zločinu svého nejslavnějšího hrdinu, opustila i ona svět pozemský – a oba v nich zanechali jedinečnou a nesmazatelnou stopu.

 
 
Doktore, poplach, jde o všecko!
Patrick Taylor
Nakladatel: Leda
Žánr: humor, satira
Vychází: 13.11.2015

Vítejte znovu v malebném irském městečku Ballybucklebo mezi jeho bodrými obyvateli, jejichž radosti i trable humorně a s láskou líčí Patrick Taylor. Opět se setkáváme s Fingalem O’Reillym, svérázným a občas drsným, ale obětavým doktorem, za nímž pacienti chodí nejen s neduhy, ale i s osobními trampotami. Teď se ale doktor ohlíží do mladých let, kdy se chtěl jako čerstvý absolvent lékařské fakulty oženit s půvabnou porodní asistentkou Deirdre Mawhinneyovou. Jeho plány tehdy překazila válka; on narukoval jako vojenský lékař na bitevní křižník a Deirdre…
Vzpomínky na dobu, kdy odpovídal za zdraví dvanácti set členů lodní posádky a léčil mnoho zraněných, už naštěstí vybledly a života v městečku se dávno netýkají. Doktor a jeho mladší kolega se ale i tak musejí vypořádat s náročnými úkoly – zastavit epidemii zarděnek nebo potlačit výskyt podivné tropické nemoci. A pak jsou tu problémy, které do medicíny rozhodně nespadají, třeba nesmiřitelný boj účastnic soutěže o nejlepší domácí ovocný koláč nebo spor otce a syna, v němž jde o synovu budoucnost. Empatický a moudrý O´Reilly snad má recept na každou bolest a potíž – dokud se nevynoří tajemství z jeho bouřlivé minulosti.

 
 
Vzestup a pád mocností
Tom Rachman
Nakladatel: Host
Žánr: román
Vychází: 26.11.2015

Důmyslný román o mladé ženě, která cestuje po světě, aby pochopila svou záhadnou minulost.
Tooly Zylberbergová je Američanka a majitelka malého knihkupectví na velšském venkově. Pořád čte. Knihy jsou bezpečnější než lidé, kteří by se mohli ptát na její život. Ona by se o zvláštních událostech svého dětství totiž raději vůbec nezmiňovala. Jako malá byla unesena podivnou skupinou, zapletenou do zločinu od Asie pres Evropu po Spojené státy. Ale kdo byli její únosci? Proč vzali právě ji? Co doopravdy chtěli?
Byl mezi nimi Humphrey, ruský skrblík s vášní ke knihám; půvabná, ale výbušná Sarah, která do všeho vnášela chaos; a také Duncan a Fogg a pupkaté prase. A samozrejmě Venn, charismatický vůdce celé skupiny, jehož pohled na svět Tooly navždy změnil. Dokud najednou nezmizel.
O několik let později už Tooly nevěří, že by se někdy dozvěděla pravdu o svém živote. Ale když dostane od svého dávno ztraceného přítele z New Yorku překvapivé zprávy o starých tajemstvích, vydává se na cestu kolem světa, aby našla odpovědi.



Povídej, co vidíš 
Joy Fielding
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 9.11.2015

Bailey Carpenterová je mladá, krásná a má našlápnuto ke skvělé kariéře vyšetřovatelky. Svět se jí zhroutí ve chvíli, kdy je brutálně napadena a znásilněna neznámým mužem. S návaly panické úzkosti a hrozivými nočními můrami zůstává uzavřena mezi stěnami svého luxusního bytu. Čas si krátí pozorováním okolních domů dalekohledem, až jednoho dne zjistí, že ji z protějšího domu denně sleduje vcelku pohledný muž. Jenomže potom ji začne každou noc budit zvonění telefonu. Kdo s Bailey hraje tuhle podivnou morbidní hru? A mohl by být onen neznámý muž útočníkem, kterého policie ne a ne dopadnout? Bailey pomalu přestává věřit svému rozumu a nevěří mu ani její nevlastní sestra, která se o ní po přepadení stará – byť se s Bailey zrovna soudí o ohromné dědictví…


Ian McEwan
Nakladatel: Odeon
Žánr: román
Vychází: 14.11.2015

Fiona pracuje jako soudkyně Nejvyššího soudu a při svém mimořádném pracovním vytížení vnímá manželův zálet s mladší ženou, na který mu přijde, sice bolestně, ale zároveň na nějaká hluboká řešení prostě nezbývá čas. Řeší komplikovaný právní spor – sedmnáctiletý mladík umírá na leukemii a rodiče odmítají transfuzi krve; patří ke Svědkům Jehovovým. Soudkyně v precizně vedeném sporu potvrdí, že právo na život je víc než právo rodičovské…
 
 
Kdo chce víc 
Nora Roberts
Nakladatel: Alpress
Žánr: společenský román
Vychází: 12.11.2015

Lila dalekohledem pozoruje mladý pár. Přistihla oba při vášnivé hádce, ta skončí tím, že dívka proletí oknem a pádem se zabije. Lile dojde, že se stala svědkyní vraždy, a zavolá policii. Případ se zdá jasný – vrahem nemůže být nikdo jiný než přítel zabité. Jenže bratr podezřelého si to nemyslí a žádá Lilu o pomoc. On ani Lila netuší, do jak nebezpečné hry se zapletli.


Agatha Christie
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 13.11.2015

„Řešení každé záhady leží v malých šedých buňkách mozku,“ tvrdí drobný mužíček s vejčitou hlavou, pečlivě pěstěným knírem a svérázným stylem oblékání i chování. Zároveň se však neostýchá dodat: „Jmenuji se Hercule Poirot a jsem asi nejlepší detektiv na světě.“
Je neskromný, puntičkářský, pedantský... a geniální. Lze se o tom přesvědčit jak ve více než 50 románových či povídkových příbězích, tak v této knize shrnující vše podstatné, co kdy Poirot prohlásil – mimo jiné o sobě, o jídle a pití, angličtině, ženách, myšlení zločince či o svém drahém příteli Hastingsovi.
Sem tam humorné, často hluboké a vždy odvážné a odhalující – takové jsou Poirotovy výroky, které nám umožní nahlédnout do duše této postavy a zároveň se přesvědčit, kolik důvtipu, bystrosti a moudra do ní vložila její autorka Agatha Christie, od jejíhož narození uplynulo v roce 2015 už 125 let.
 

 
Modrý dům
ňa Keleová-Vasilková 
Nakladatel: Noxi
Žánr: román
Vychází: 12.11.2015

Příběh se odehrává na samotě, v modrém domě, kde se na Vánoce setkává velká rodina. Postupně se před námi odvíjejí nejen osudy, ale i charaktery lidí, které spojuje charismatická a silná osobnost - jejich matka. Staré paní je sedmasedmdesát let, oplývá moudrostí a láskou, a přestože svoje děti miluje, vidí i jejich nedostatky a slabosti.
Příběhy členů jedné rodiny se odkrývají v průběhu tří svátečních dnů. Někdy opravdu stačí tak málo času, aby se toho v životě tolik změnilo...



Poirot a já
David Suchet
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: literatura faktu
Vychází: 12.11.2015

Hercule Poirot, puntičkář s typickým knírkem, je jednou z nejlepších postav Agathy Christie a ve světě patří mezi nejoblíbenější detektivy. Více než dvacet let je s tímto „malým Belgičanem“ neodmyslitelně spjat i David Suchet, jeho představitel v seriálu britské společnosti ITV. Když mu v roce 1988 roli nabídli, nikdo nebyl pravděpodobně překvapen více než Suchet sám. Nakonec ji však přijal, přečetl všechny Poirotovy příběhy a vymyslel řadu rysů chování, jimiž svoji postavu charakterizoval. Postupně si k Poirotovi vytvořil velmi úzký vztah a zamiloval si jej. Výsledkem je sedmdesát televizních adaptací všech příběhů, které Christie o Poirotovi napsala, včetně posledního dílu Opona, kde se Suchet s velkou lítostí musel s Poirotem rozloučit. V knize Poirot a já vzpomíná, jak kultovní seriál vznikal, a přemýšlí, co pro něj detektiv po všechny ty roky znamenal.
 

Neklidné kosti
Mel Starr
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: historický román
Vychází: 13.11.2015

Série příběhů ze středověké Anglie začíná barvitým románem, kde vypravěč Hugh de Singleton jako mladý lékař hledá obživu v Oxfordu. Příležitost se mu naskytne, když ošetří zraněného lorda Talbota a ten mu nabídne práci na svém panství. Dlouho netrvá a Hugh řeší záhadu kostí nalezených na hradě Bampton. Začíná pátrat po místní dívce, která před několika měsíci zmizela, a rozplétá předivo dramatických vztahů. 


My nejsme my 
Matthew Thomas
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 13.11.2015

Eileen, dcera irských imigrantů, se v New Yorku 50. let snaží za každou cenu vymanit z prostředí poznamenaného chudobou a alkoholem. Šanci na splnění svého ambiciózního snu o bohatství a velkém domě na předměstí spatřuje ve slibném mladém vědci, za nějž se provdá. Edovy představy o úspěchu se však od Eileeniných liší – a jak léta plynou, jeho přemrštěná zásadovost a puntičkářství se postupně ukazují jako příznaky nevratné mentální změny. Střet s vážnou chorobou znamená pro Eileen novou výzvu: nepřijít o někdejší ideály a zachovat si důstojnost až do samého konce. 


Útěk z teritoria smrti
Tom Isbell
Nakladatel: YOLI
Žánr: fantasy
Vychází: 13.11.2015

Země se ocitla na pokraji zkázy a nová vláda vyhlásila Republiku Pravá Amerika. Bylo vyhlášeno stanné právo a všichni, kdo přežili, byli umístěni do přesídlovacích táborů. Nyní, o dvacet let později, objevuje trojice šestnáctiletých kluků temnou pravdu. Po celou tu dobu nesou cejch Podřadných. Společnost, která z nich má strach, z nich bez jejich vědomí vychovává objekty kruté zábavy. Jejich jedinou nadějí na přežití je utéct společně s dalšími příteli do vysněného nového teritoria. Sadističtí lovci a vládní vojáci jdou ale v jejich stopách. Pod vedením kluka přezdívaného Kniha a dívky Hope osiřelí chlapci a dívky hledají lepší život a současně dokáží objevit to nejlepší v sobě samých – v boji se svými nejhoršími nepřáteli.


Rodinná čest
Lucy Ferriss 
Nakladatel: Domino
Žánr: román
Vychází: 11.11.2015

Jsou okamžiky, kdy se musí člověk rozhodnout, na které straně stojí. Když se totiž nerozhodne včas, nebude pak patřit nikam. 
Áfija Sattárová je skromná, zbožná a nadaná dívka ze severního Pákistánu. Hýčká si svůj velký sen: chce vystudovat medicínu na americké univerzitě, pak se vrátit domů a stát se venkovskou lékařkou. Rodina Áfiju podporuje – jsou přece moderní lidé a nebudou jí bránit ve splnění snu jen proto, že je dívka! Vše se ale změní ve chvíli, kdy se na internetu objeví fotka Áfiji, jak se drží za ruku s americkým chlapcem, a po ní další, ještě povážlivější. V očích rodiny se dívka dopustila neodpustitelného prohřešku, který lze odčinit jen jediným způsobem. 
Vykonavatelem trestu se má stát Áfijin bratr Šáhid, který také studuje ve Státech. Měl na sestru dohlížet, zaštítit ji před nemorálním západním světem. Bohužel svou úlohu nesplnil – neochránil sestřinu mravnost, a na celé rodině tak ulpěla ohavná skvrna hanby. Takovouto potupu lze odčinit jen jediným způsobem. Ano, Šáhid má být tím, kdo hříšnici zabije... 
Dramatický příběh sourozenců Sattárových popisuje nevyhnutelný střet dvou kultur, dvou naprosto rozdílných světů. Autorka důvěrně zná obě prostředí a v tomto pozoruhodném románu nabízí čtenáři nespočet podnětů k přemýšlení. 


Samantha Towle 
Nakladatel: Baronet
Žánr: young adult
Vychází: 11.11.2015

Tru Bennettové se podařilo naštvat všechny fanynky úspěšného rockera Jakea Wetherse. Čím? Že ukořistila jeho srdce, takže žádná žena už u něj nemá šanci! Přestože vyhlídky na manželství s Jakem jsou úžasné, musí Tru čelit řadě nástrah života s celebritou. A že to nebude jednoduché, se přesvědčí téměř okamžitě, když se z Londýna přestěhuje do Los Angeles.
Ani Jake nemá s Tru vyhráno. Sice mu přísahala lásku až za hrob, ale člověk míní, život mění. Co kdyby Tru ztratil? Dokázal by žít bez ní? Jenže jeho oddanost k dívce svých dětských snů je silnější než osud…


Jude Deveraux
Nakladatel: Baronet
Žánr: román pro ženy
Vychází: 11.11.2015

O životě Hallie Hartleyové se dá říct všechno kromě toho, že by byl dokonalý. Mladá fyzioterapeutka se vzdala téměř všeho – dokonce i milostného života – kvůli své krásné blonďaté nevlastní sestře Shelly. I když ta jako herečka nikdy neprorazila, umí dokonale ronit krokodýlí slzy, aby dostala to, co chce. Když Hallie jednoho osudného dne dorazí nečekaně domů, zjistí dvě překvapivé věci, jež jí obrátí život vzhůru nohama: nejenže jí jakýsi záhadný příbuzný odkázal dům na Nantucketu, ale Shelly se jí ho navíc snaží ukrást. Hallie hodí všechny potíže za hlavu a vypraví se na Nantucket.
Nové problémy však na sebe nenechají dlouho čekat, protože se usadí v podobě nejnovějšího klienta v jejím pokoji pro hosty. Bohatý a mladý Jamie Taggert si totiž zlomil nohu při lyžování. Hallie tento pohledný mladík okouzluje na každém kroku. Díky jeho pozornosti rozkvete – jenomže Jamie má jisté temné tajemství a sužují ho noční můry, proti kterým pomáhá pouze Halliina přítomnost.
 

Vlk
Mo Hayder
Nakladatel: Domino
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 11.11.2015

Staré křivdy nejsou nikdy úplně zapomenuty. 
Zámožní manželé Anchor-Ferrersovi hodlali ve svém venkovském sídle strávit poklidný čas. Skutečnost se však od jejich představ děsivě liší: hned po příjezdu našli na zahradě rozvěšené zvířecí vnitřnosti a nyní je drží v zajetí dvojice únosců, jejichž požadavky jsou stále bizarnější a více ponižující. Když už začíná být zřejmé, že těm dvěma nejde o výkupné, ale o osobní mstu, podaří se paní Anchor-Ferrersové pustit na svobodu alespoň psa. 
Ten pes má na obojku napsáno "Pomozte nám!" Našel ho tulák přezdívaný Chodící muž, a protože v tom nápisu spatřuje jednoznačný vzkaz od lidí v nesnázích, řekne o něm inspektoru Jacku Cafferymu a požádá ho, aby těm lidem pomohl. Inspektor ale váhá: co když je to celé jen nějaký nemístný žert? Teprve příslib nových informací o dávno zmizelém bratru Ewanovi přiměje Cafferyho zahájit pátrání.
A bude si muset pospíšit, protože v domě Anchor-Ferrersových se schyluje k závěrečnému dějství krvavého dramatu, který započal před celými čtrnácti lety... 


Sophie Kinsella
Nakladatel: BB/art
Žánr: společenský román
Vychází: 11.11.2015

Becky Brandonová (rozená Bloomwoodová) je v Hollywoodu! Jako by celý její dosavadní život směřoval k této chvíli. Přátelí se s filmovými hvězdami..., nebo určitě bude, až se konečně setká se slavnou filmovou hvězdou Sage Seymourovou, o jejíž finanční záležitosti se bude starat Beckyin manžel Luke.
Becky se s veškerou vervou pouští do vysněné kariéry – být stylistkou nějaké hvězdy. Jenomže se ukáže, že v Tinseltownu není nic tak snadné. Naštěstí jí přijíždí na pomoc kamarádka Suze..., ale tak snadno, jak obě doufaly, to nejde...
Náhle se Becky naskytne příležitost, jenomže... nebude jí stát příliš mnoho?


Alison Weir
Nakladatel: BB/art
Žánr: historický román
Vychází: 11.11.2015

Jejich milostný poměr vyvolává skandál evropských rozměrů. Alžběta Tudorovna se prohlašuje za Panenskou královnu, ale nedokáže odolat svému oslnivému, ale ženatému nejvyššímu štolbovi, lordu Robertu Dudleymu. Mnozí jsou přesvědčeni, že jsou milenci, a šíří se pikantní fámy, že Alžběta vůbec není panna.
Úctyhodnou mladou královnu považuje většina křesťanského světa za nemanželskou kacířku a uchvatitelku trůnu, a přece si mnozí vládci tudorovskou Anglii předcházejí a usilují o Alžbětinu ruku. Alžběta, která čelí narůstajícímu tlaku, aby se provdala, své nápadníky v jejich námluvách povzbuzuje, ale zároveň se prostřednictvím delikátního politického manévrování snaží vyhnout jakémukoli závazku. Sledovat tuto nebezpečnou linii s Robertem Dudleym po boku, synem a vnukem zrádců, by ji ale mohlo stát trůn… 
Královna Alžběta, román odehrávající se na pozadí oslnivé nádhery tudorovského dvora a nejslavnějších událostí své doby, je dramatický, složitý a hluboce jímavý příběh plný intrik, lásky a bolestné ztráty, jehož protagonistkou je největší anglická královna a zápletku tvoří jeden z nejpodivuhodnějších milostných příběhů všech dob. 
 

Kam jsi odešla
Gayle Forman
Nakladatel: YOLI
Žánr: young adult
Vychází: 12.11.2015

Od oné tragické autonehody uběhly tři roky… Mia sice přežila, ztratila však svou rodinu i chuť do života. Drsnou zkoušku nevydržel ani vztah s kytaristou Adamem a cesty obou mladých lidí se rozešli.
Nadaná violoncellistka je hvězdou newyorské konzervatoře Juilliard, zatímco Adam, který se mezitím stal rockovou hvězdou, žije v Los Angeles a krmí bulvár svým bouřlivým vztahem se slavnou herečkou. Když během svého turné zůstane sám trčet v New Yorku, náhoda ho svede dohromady s Miou. Tu osudnou noc se společně toulají po městě, vzpomínají na minulost a nesměle otevírají srdce budoucnosti – a také jeden druhému. Dá se však vrátit všechen ten čas, který ztratili? Dají se odpustit chyby, které oba udělali, a splnit nesplněné sliby?


Per Petterson 
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: román
Vychází: 12.11.2015

Je podzim roku 1989. Komunistické zřízení ve východní Evropě se hroutí a v troskách se ocitá i svět Arvida Janssona – jeho čeká rozvod, jeho matce právě diagnostikovali rakovinu. Arvid odjíždí do chaty na dánském pobřeží, kde strávil dětství, a pokouší se tam přehodnotit svůj život. Vybavují se mu letní dny na pláži ve společnosti bratrů, první lásky i mladistvý levicový idealismus, který se postavil mezi něj a sny jeho matky. Teď kolem ní Arvid váhavě krouží a není schopen se jí svěřit s tím, co ona už stejně dávno ví...
Mistrné vyprávění bez námahy proplouvá řekou času a znovu čtenáře přesvědčuje o autorově hlubokém porozumění lidské duši. A nejen čtenáře – Peru Pettersonovi byla za tento román udělena Literární cena Severské rady, nejprestižnější ocenění, jaké lze za umělecké dílo napsané v některém ze severských jazyků získat.
 

Breaking News
Frank Schätzing
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 11.11.2015

Tom Hagen, reportérská hvězda mezi válečnými zpravodaji, je vždy v první linii a odhodlán podstoupit jakékoli riziko. Specializuje se na země Blízkého východu a referuje odtud přímo z pekla. Jenže v Afghánistánu ho štěstí opustí. Jeho pověst se octne v troskách a zoufale bojuje o svůj comeback. O tři roky později se mu v Izraeli naskytne příležitost.
Ale novinářská sláva, kterou si od toho slibuje, se nedopatřením zvrtne ve štvanici. Hagen na útěku před tajnými agenty a nebezpečnými zabijáky bojuje o holé přežití – proti spiknutí, jehož počátky sahají do koloniální Palestiny, kdy začal klíčit pozdější blízkovýchodní konflikt...



Něžný dotek nenávisti
Eva Hrašková
Nakladatel: Brána
Žánr: román
Vychází: 6.11.2015

Dvě ženy. Dva odlišné lidské osudy. Týna má všechno, Lucie téměř vše ztratila. Týna je mladá, krásná, úspěšná, s milujícím přítelem a platem, o němž sní každý. Šéf jí zobe z ruky, co víc si může přát. Jednoho dne se však její dokonalý život začne hroutit. V práci má problémy, její snoubenec zmizí beze stopy a noční incident v ulicích Bratislavy ji přinutí, aby se zamyslela nad životem. Lucie nemá na rozdíl od Týny nic, a navíc se opakuje historie - stojí před stejným krutým životním rozhodnutím jako kdysi její matka. Jak změní osudy obou žen charismatický muž? Který cit je silnější než láska? Snad jenom nenávist…


Modrý labyrintModrý labyrint
Douglas Preston, Lincoln Child
Nakladatel: BB/art
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 6.11.2015

Začne to vraždou. Jeden z Pendergastových nejnesmiřitelnějších, nejobávanějších nepřátel se ocitne na jeho prahu – mrtvý. Pendergast nemá zdání, kdo nese za vraždu odpovědnost, ani proč se tělo ocitlo před jeho domem. Záhada nese všechny znaky dokonalého zločinu, až na jedno záhadné vodítko: kus tyrkysu, nalezený v žaludku zesnulého.
Drahokam zavede Pendergasta k opuštěnému dolu na břehu kalifornského Saltonského moře, odkud pak vede cesta objevů do hlubin neblahé minulosti vlastní rodiny. Jenže Pendergast zjišťuje, že tu jde o něco víc než jen strašidelnou epizodu z rodinné historie: na každém kroku ho pronásleduje neviditelný vrah, dychtící po pomstě za pradávný zločin. A zanedlouho se agent stane obětí ďábelsky chytrého spiknutí, které ho zasáhne na duchu i na těle a vede k zúčtování, jaké si nikdy nedokázal ani představit.



Moje nová svoboda
Zohre Esmaeli
Nakladatel: Ikar
Žánr: literatura faktu
Vychází: 9.11.2015

Zohre je třináct let, když její rodina prchá z Afghánistánu před hrůzovládou Tálibánu. Po strastiplné cestě se konečně dostanou do Německa, ale ani tady není dívka svobodná. Rodiče jí zakazují veškeré vymoženosti západního světa: internet, vycházky, plavání i jízdu na kole.
Když je jí sedmnáct, prchá znovu, tentokrát před hrozbami vlastních bratrů…
Dnes je Zohre Esmaeli jedinou afghánskou topmodelkou na světě, pracuje v Paříži, New Yorku, Miláně a Berlíně.
V jejím životě se slučují ty největší protiklady: láska ke svobodě a respekt k tradicím.


Jennifer Probst
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 9.11.2015

Druhý díl volné série „Hledání“ od bestsellerové autorky Jennifer Probstové. Kennedy Asheová je spolumajitelkou seznamovací agentury Kinnections a ve své práci je opravdu dobrá. Umí zorganizovat jakoukoliv společenskou akci a i z nejupjatějšího chlapíka dokáže vykouzlit sebevědomého muže. Nate Ellison Raymond Dunkle, vědec, „nerd“ a Kennedyin nejnovější klient, by však mohl být oříšek. Zatímco se z Natea snaží – obrazně řečeno – strhnout bílý plášť a pomoct mu vypořádat se s katastrofální minulostí plnou rozchodů, nemůže nemyslet na vlastní skrývané pochyby, bolest a nejistotu. Možná si jsou s Natem vlastně docela blízcí…


Nezapomenutelná cesta
Nicholas Sparks
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 9.11.2015

Když bylo Landonovi sedmnáct, život se mu navždy změnil. Landon končil střední školu a rozhodně se nehodlal zatěžovat starostmi dospělých. A ani ve snu ho nenapadlo, že by se mohl zamilovat, natož do dcery místního faráře. Ale srdce mu velelo jinak.
Když Landon Carter, syn známého kongresmena, potká poprvé Jamie Sullivanovou, dceru místního duchovního, je to jako blesk z čistého nebe. Jamie je těžce nemocná a ví, že její dny jsou sečteny. A přestože ji většina spolužáků považuje spíše za podivínskou, Landon dochází k poznání, že se do Jamie k vlastnímu úžasu hluboce zamiloval. Jamie je i přes vědomí své neodvratitelné nemoci plná optimismu. Landonovi ukazuje, jak důležité jsou přátelství a pomoc druhým, jakou hodnotu má láska k bližnímu. Landon díky ní poznává, jakou hodnotu má odpuštění. Landon ví, že žádný lék na světě nemůže Jamie vyléčit, dopřát jí delší život. On jí však může poskytnout něco, co si na své tak krátké pozemské cestě vždycky přála. Může jí dát lásku a manželství, které potrvá dokud je smrt nerozdělí.



Pravda a jiné lži
Sascha Arango
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 9.11.2015

Henry je úspěšný spisovatel. Elegantní, velkorysý a nebezpečný muž. Vede příjemný život – dokud mu jeho milenka nesdělí, že s ním čeká dítě. Je načase přiznat se své ženě. Ale musí jí opravdu říct všechno? Mnohem jednodušší je odklidit milenku z cesty. A právě při tom se Henrymu přihodí fatální nehoda.
Příběh muže, který se ocitl na kraji propasti. Dosud se mu vždy dařilo unikat důsledkům svých činů – ale jednou zajde příliš daleko...



Krásný holky
Karin Slaughter
Nakladatel: HarperCollins
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 3.11.2015


Před více než dvaceti lety beze stopy zmizela Claiřina a Lydiina dospívající sestra Julia. Pár let poté se obě ženy odcizily a od té doby spolu nepromluvily. Z Claire se stala oslnivá manželka atlantského milionáře. Lydia, svobodná matka, žije s bývalým vězněm a jen tak tak vydělává na živobytí. Ani jedna z nich se však dosud nevzpamatovala z kruté ztráty, která jim zlomila srdce. Tato zničující rána se opět otevírá, když dojde k vraždě Claiřina manžela.
Zmizení dospívající dívky a vražda muže ve středních letech, které dělí skoro čtvrt století. Co by je mohlo spojovat? Obě sestry opatrně uzavřou příměří a začínají pátrat v minulosti, aby zjistily pravdu. Odhalují přitom tajemství, která před dávnými lety zničila jejich rodinu… a nacházejí možnost vykoupení a odplaty tam, kde by je nejméně očekávaly.
 

 
Labyrint (1.-3. díl)
James Dashner
Nakladatel: YOLI
Žánr: sci-fi
Vychází: 4.11.2015

Kompletní vydání série Labyrint v jediné knize. Thomas se jednoho dne probudí uprostřed Labyrintu bez jediné vzpomínky na to, kým byl předtím. Za vysokými hradbami a nekonečně proměnlivým bludištěm čeká svoboda, ale nikomu se ještě nepodařilo uniknout. Thomas s ostatními chlapci je odhodlán to změnit. A pak se objeví dívka. Vůbec první dívka. A zpráva, kterou nese, je děsivá…


Samantha Shannon
Nakladatel: Host
Žánr: fantasy
Vychází: 2.11.2015

Po románu Kostičas druhý díl série. 
Udělali z nás zloděje. Je načase ukrást, co nám patří. 
Paige Mahoneyové se podařilo utéct ze šeolského zajetí, ale tím její problémy teprve začínají: mnoho přeživších je nezvěstných a ona se stala nejhledanější osobou v Londýně. 
Scion upřel na Bledého snílka své vševidoucí oko, vidopáni a vidopaní městských gangů jsou pozváni na vzácné setkání Sněmu nepřirozených. Jaxon Hall a jeho gang Sedm pečetí jsou připraveni získat pozornost, ale vztahy mezi jasnovidci kazí staré nevyřízené účty a za každým rohem číhají temná tajemství. 
Pak se začnou ze stínů vynořovat Refájci. Ale kde je Strážce? Paige se musí z doupěte u Sedmi ciferníků dostat do spisovatelské čtvrti Grub Street a proniknout do tajných katakomb Camdenu dřív, než bude osud londýnského podsvětí zpečetěn.


Anthony Ryan
Nakladatel: Host
Žánr: fantasy
Vychází: 2.11.2015

Druhý díl trilogie Stín krkavce. Tváří v tvář hrozbě musí i ta nejzdráhavější ruka nakonec pozvednout meč. 
Vélin Al Sorna je unavený z války. Ve službách Království a Víry bojoval v bezpočtu bitev. Odměnou mu byla ztráta lásky, smrt přátel a zrada krále. Po pěti letech v alpiranském žaláři touží jen po návratu domů, odhodlaný, že už nikdy nebude zabíjet. 
Reva plánuje, že Vélinovi na uvítanou vrazí kudlu do zad. Zničil její rodinu i její život. Nic ji neodradí od krvavé pomsty — dokonce ani hrozba vpádu největšího nepřítele, jakému kdy Království čelilo. 
Ale jakmile vzplanou válečné ohně, z protivníků se stávají spojenci a pravda se mění v lež. Pokud chce Reva zachránit Království, musí přijmout budoucnost, jakou si nepředstavovala — a Vélin se musí ponořit zpět do minulosti, kterou by nejradši pohřbil.


Peter May
Nakladatel: Host
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 2.11.2015

Detektivní román od autora trilogie z ostrova Lewis. 
Když detektiv Sime Mackenzie nastupuje na palubu letadla , ani se neohlédne. Cesta na ostrov Entry pro něj představuje šanci, jak utéct hořké směsi osamělosti a lítosti dosavadního života ve městě. 
Z montrealského letiště odjíždí jako součást osmičlenného vyšetřovacího týmu, směřujícího do Zálivu svatého Vavřince. Pouhé dva kilometry široký a tři kilometry dlouhý ostrov Entry je domovem asi sto třiceti obyvatel — a ten nejbohatší z nich byl právě nalezen ve svém dome zavraždený. Vyšetřování se zdá být pouhou formalitou. Důkazy nasvědčují vraždě ze žárlivosti, kterou má na svědomí pomstychtivá manželka. Ale vyšetřování Simovi zamotá hlavu poté, co se s hlavní podezřelou střetne tváří v tvář. Je si jistý, že ji zná — a to i přesto, že se nikdy nepotkali. Pronásledován tímto pocitem se potácí mezi nespavostí a podivnými sny o dávné minulosti na skotském ostrově vzdáleném tři tisíce mil. Sny, v nichž vdova hraje hlavní roli. Navzdory důkazům o její vině je přesvědčen o tom, že vraždu nespáchala. Jeho posedlost ho vede ke konfl iktu mezi profesní povinností, kterou musí splnit, a vlastním osudem, jenž ho čeká.


Made in Sweden
Anders Roslund, Stefan Thunberg
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 2.11.2015

Všechno si natrénovali. Vteřinu po vteřině. Každý pohyb. Žádný svědek nebude schopen říct, co se vlastně stalo, žádný policista nebude schopen najít jedinou stopu. Když se třem bratrům před mnoha lety rozpadla rodina, stmelilo je to dohromady. Leo, Felix a Vincent – na tato tři jména už nikdy nezapomenete.
Made in Sweden je román o nejbezohlednějším a současně nejvynalézavějším gangu, který kdy Švédsko zažilo. O bankovních lupičích, kteří přišli odnikud. Ale také o jedné rodině, sourozenecké lásce, která nezná hranic a o otcích a synech. O skutečnosti, která se stává fikcí – Made in Sweden je příběh volně inspirovaný činností takzvaného Vojenského gangu, který působil ve Švédsku v 90. letech.


Křídla ve větru 
Sue Monk Kidd
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 2.11.2015
 
Sarah Grimkéová, dívka z významné rodiny žijící na americkém Jihu v Charlestonu, se od svých vrstevnic liší nenasytným intelektem a buřičskými názory. Již od útlého věku tuší, že je předurčena pro něco velkého, ale brání jí v tom konvence omezující ženy na začátku devatenáctého století. Na své jedenácté narozeniny v roce 1803 dostane od rodičů darem malou černošku Hetty. Sarah se otroctví protiví, Hetty odmítá a nejraději by jí darovala svobodu. Něco takového bylo ovšem v tehdejší době naprosto nemyslitelné. Vlastnit otroky a chovat se k nim tak, jako by to byly pouhé předměty, kterým lze beztrestně ubližovat a mučit je, patřilo k běžnému způsobu života stanoveného zákony. Přesvědčuje ji o tom i otec, u kterého marně hledá pochopení pro svůj životní sen – stát se právničkou jako on.
Osudy Hetty a Sarah se přesto spojí a čtenář může sledovat třicet pět let jejich společného života naplněného touhou po svobodě a spravedlnosti. Zničené naděje, zradu, pochybnosti o sobě samé, neopětovanou lásku, osamělost a společenské vyhoštění – to všechno musí Sarah přetrpět, dokud si nenajde místo po boku své nebojácné nejmladší sestry Angeliny, stejně neohrožené bojovnice za ženská práva a zrušení otroctví.
Sue Monk Kidd se při psaní románu Křídla ve větru inspirovala skutečnou postavou Sarah Grimkéové a její sestry Angeliny Weldové a prostřednictvím jejich výjimečného osudu mistrovsky vykreslila jedno z nejbolestnějších období amerických dějin.

 
 
Jan Bauer
Nakladatel: Moba
Žánr: historický román
Vychází: 30.11.2015

Kdesi v Praze je prý od časů Karla IV. ukryt recept na lapis philosophorum, kámen mudrců. Pátrají po něm všichni alchymisté, včetně učeného Angličana Johna Deeajeho přítele Edwarda Kelleyho, tajemný hrabě Bragadino, císařský antikvář Jakub de Strada i tajný agent Tovaryšstva Ježíšova. Rudolfínské Čechy se stávají dějištěm dramatických událostí, v nichž jde až příliš často o život. Je onen alchymistický recept pouhou legendou, nebo skutečností? Kdo z těch, kteří o něj usilují s leckdy ne právě chvályhodnými úmysly, se ho nakonec zmocní?


Šamanský bubínek
Jarmila Pospíšilová
Nakladatel: Moba
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 30.11.2015

Marie Kovandová se nechá zlákat kamarádkou a společně začnou navštěvovat Ženský kruh. Je to neformální skupina, která se věnuje ezoterickým praktikám, muzikologii, meditacím. Přes prvotní skepsi je Marii ve společnosti těchto žen dobře a s nadšením se chystá na další setkání. Jenže jedna z jejích nových přítelkyň je zavražděna. Co se přesně stalo, kdo je vrah a proč musela Soňa zemřít?


Pod hvězdou bláznů
Jarmila Pospíšilová
Nakladatel: Moba
Žánr: společenský román
Vychází: 30.11.2015

Jedna je až úzkostlivě zodpovědná, pedantická a zvyklá vše plánovat, druhá je téměř ve všem pravým opakem. Až po smrti rodičů je okolnosti donutí, aby se po letech odcizení daly znovu dohromady. Avšak život je nevyzpytatelný a v nejneočekávanější okamžik ukáže, že nejenom emoce a chaos dokážou s člověkem zatočit, ale i kontrolovaný a spořádaný život se může vymknout z rukou...

 
Modlitba za mlčení
Linda Castillo
Nakladatel: Moba
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 30.11.2015

V městečku Painters Mill v Ohiu tvoří třetinu obyvatel amišové, pro něž je typický prostý a mírumilovný životní styl bez vymožeností civilizace. Oto větší šok vyvolá, když se na farmě amišské rodiny Plankových najde sedm mrtvých těl. Někdo zavraždil celou rodinu, dcery Annie a Mary byly navíc surově mučeny a pohlavně zneužity. Případ je svěřen náčelnici místní policie Kate Burkholderové...


Dárek z pravé lásky - Dvanáct zimních políbení
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 16.11.2015

Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.


Na velké planině
Johan Theorin
Nakladatel: Moba
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 30.11.2015

Na rozlehlé planině Ölandu odpočívají mrtví válečníci zdoby bronzové, připravení vstát, když je někdo vyruší. Plochou krajinou vybíhají do neznáma kondiční běžci a střetávají se s unavenými bloudícími turisty. V opuštěných ölandských kostelech se tajně kope a na dlouhém pobřeží se potkávají stárnoucí rybáři, kteří chytají úhoře, s lidmi, kteří se na ostrov přistěhovali z města. Proslulý autor ve svých povídkách prokazuje literární mistrovství a zároveň vzdává hold staré ölandské vypravěčské tradici. Pro českého čtenáře bude navíc zajímavé, že se v několika povídkách objeví i Gerlof Davidsson, ústředí postava slavné „Ölandské tetralogie“.


Hakan Nesser
Nakladatel: Moba
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 30.11.2015

Ve Švédsku je parné léto a vrchní komisař Van Veeteren už se nemůže dočkat dovolené. V té době se vyšetřování zaměří na tajemnou a značně podezřelou náboženskou sektu. Jedna z jejich členek, dívka na prahu dospělosti, je nalezena mrtvá v lese nedaleko letního tábora skupiny. Byla brutálně znásilněna a uškrcena. Objevení jejího těla telefonicky oznámil anonymní volající. Členy sekty Čistý život vede Oscar Yellinek, charismatická, ale obezřetně hlídaná postava s mesiášským komplexem. Členové sekty Čistý život nebrání vyšetřování události, ale rozhodli se o celé věci zcela mlčet, čímž matou a rozčilují Van Veeterena a jeho kolegy...


Benjamin Black
Nakladatel: Moba
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 30.11.2015

„Bylo jedno z těch úterních letních odpolední, kdy si začínáte říkat, jestli se Země nepřestala otáčet. Telefon na stole vypadal jako někdo, kdo ví, že jej sledujete. Doprava plynula dole v ulicích a bylo tam také pár chodců, mužů v kloboucích, kteří jen tak postávali.“ 
Tak začíná Černooká blondýnka, nový román s Philipem Marlowem. Ano, TÍM Philipem Marlowem! Pokračovatel Raymonda Chandlera, Benjamin Black, přivedl Marlowa zpět k životu a knovému dobrodružství ve špinavých chudinských ulicích Bay City v Kalifornii. Začátkem 50. let je Marlowe neklidný a osamělý – jako vždy – a podnikání mu trochu vázne. Pak ale přichází na scénu nový klient: mladá, krásná a noblesní žena, která po Marlowovi chce, aby našel jejího bývalého milence... 
 
 
Žena v zrcadle
Eric-Emmanuel Schmitt
Nakladatel: Motto
Žánr: společenský román
Vychází: 23.11.2015
 
Příběhy tří hrdinek, které se odmítly podřídit představám o úloze žen ve své době Anne žije v Bruggách v době renesance, Hanna ve Vídni na konci 19. století, Anny Lee v Los Angeles současnosti. Tři osudy, tři ženy, které od sebe dělí staletí. Přesto mají něco společného. Všechny tři odmítají přijmout roli, kterou jim společnost, jejich okolí a muži chtějí vnutit, odmítají se smířit s obrazem, které jim nabízí dobové zrcadlo. Tři silné ženy, které se bouří a bojují o svou svobodu, o právo rozhodovat o svém životě. Tři ženy… nebo je to snad jen jedna jediná?


Vážka
Michel Bussi
Nakladatel: Motto
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 16.11.2015

Když se ve Francii těsně před Vánoci zřítí letadlo letící z Istanbulu, vypadá to, že všichni zahynuli. Pak ale záchranáři najdou poblíž letadla živé miminko. Jenže na palubě letadla byly dvě děti v tomto věku. A protože se tak stalo v době, kdy testy DNA jsou ještě věcí neznámou, stojí policie před těžkým rozhodnutím: je miminko Lyse-Rose z bohaté a vlivné rodiny Carvilleových, nebo Emily z obyčejné rodiny Vitralových? Nakonec je dítě prohlášeno za Emily. Carvilleovi se s tím ale nechtějí smířit a najmou si soukromého detektiva, který má dokázat, že dítě patří jim. Osmnáct lét pátrá bývalý policista ve Francii i v Turecku, ale marně. Rozhodující důkaz se mu najít nepodaří. Když už chce se vším skončit, padne jeho zrak na staré noviny, kde se o případu psalo. Vše se mu náhle spojí a on pochopí, jak to bylo. Byla nalezeným dítětem Lyse-Rose, Emily, anebo bylo všechno úplně jinak a někdo celou tu dobu se všemi postavami dramatu obratně manipuloval?


Orlova kořistOrlova kořist
Simon Scarrow
Nakladatel: BB/art
Žánr: historický román
Vychází: 6.11.2015

Od okamžiku, kdy na britských březích přistála mocná římská armáda, uběhl už víc než rok. Přestože legie neočekávaly výrazný odbor místních obyvatel, barbarský vojevůdce Caratacus jim neustále znepříjemňuje život. Císař Claudius však musí dosáhnout v Británii vítězství, protože potřebuje upevnit svou vládu. Nadešel čas, aby Římané své nepřátele nadobro umlčeli.
Vojáci se v předvečer rozhodující bitvy připravují k boji a centurioni Cato a Macro pevně doufají, že už se jejich pobyt na vzdáleném ostrově chýlí ke konci. Zanedlouho zasadí Caratacovi rozhodný úder, kterým ho srazí na kolena.
Jenomže bitva nedopadne podle předpokladů a důstojníci neodvratně začnou svalovat vinu jeden na druhého. Nejnelítostnější armáda v tehdy známém světě se chystá vynést rozsudek právě nad muži, kteří mohou vítězně završit dlouhé tažení Británií.



Poslední království
Bernard Cornwell
Nakladatel: BB/art
Žánr: historický román
Vychází: 11.11.2015

„V jedné chvíli bylo moře pusté a prázdné, a okamžik poté se na něm objevily lodě připlouvající od jihu. Byly to krasavice. Jejich přídě a zádě, na špicích ozdobené zlacenými hlavami šelem, se obloukem zvedaly do výšky a zdálo se, že ty lodi poháněné stříbrnými křídly vesel na vodě tančí.“
„Prožil jsem nádherné dětství, dokonalé alespoň z pohledu chlapce. Vyrůstal jsem mezi muži. Byl jsem svobodný, volný jako pták, nezkrotný, neobtěžovali mě žádní kněží, neplatily pro mě žádné zákony a povzbuzovali mě k bojechtivosti.“
Anglický chlapec Uhtred se narodil v devátém století jako syn northumbrijského velmože. V deseti letech osiřel, upadl do zajetí a dánský válečník ho přijal za vlastního a naučil vikinským způsobům. Uhtredův osud je však nerozlučně spojen se západosaským králem Alfredem, jenž vládne jedinému anglickému království, které ještě odolává náporu Dánů.
Uhtred dorůstá v bojích mezi Angličany a Dány a za střetů mezi křesťanstvím a pohanstvím. Dlouho si není jistý, ke které straně se věrně a natrvalo přidat, až ho krveprolití za jednoho zimního úsvitu přitáhne k Angličanům. Práh mužnosti překročí v okamžiku, kdy Dánové zahajují svůj dosud nejprudší útok na Alfredovo království. Sňatek jej připoutá ještě pevněji k Západním Sasům, a když se jeho žena a dítě ztratí v chaosu za dánského vpádu, musí se v bitvě na mořském pobřeží utkat s nejsilnějším z vikinských náčelníků. Tam také v hrůze střetnutí hradeb štítů poznává, komu se zaváže věrností a kam skutečně patří.
Bernard Cornwell v Uhtredovi vytváří jednu ze svých nejzajímavějších a nejpůsobivějších heroických postav a dynamickým, vášněmi naplněným dějem Posledního království dosahuje jednoho z vrcholů své dosavadní bohaté tvorby.


Bledý jezdec

Bernard Cornwell
Nakladatel: BB/art
Žánr: historický román
Vychází: 11.11.2015

Bledý jezdec navazuje na román Poslední království, první díl této Cornwellovy ságy.
Na konci 9. století se téměř celá Anglie ocitá v rukou dobyvačných vikinských, především dánských kmenů a odolává jim pouze západosaské království pod vládou krále Alfreda. Dánové, jak jsou tito Vikingové nazýváni, však chtějí dobýt i Wessex a přitáhnou s velkým vojskem, aby si podmanili i tuto poslední zemi. Po jejich zrádném vpádu do Wessexu, když dánský vojevůdce Guthrum porušil sjednaný mír, je Alfred nucen uchýlit se jako psanec s nepočetným houfem věrných do bažinaté oblasti kolem ústí řeky Pedredan. Zdá se, že osud jeho království a tím i celé Anglie je zpečetěn. Alfred se však nevzdává, rozesílá do všech koutů země posly a pomalu shromažďuje vojsko, s nímž chce vytáhnout proti Dánům do boje, porazit je, a tak zbavit Anglii jejich vlivu, aby ji mohl později sjednotit pod svou korunou. Se shromažďováním vojska mu vydatně pomáhá Uhtred, který má také hlavní zásluhu na vítězství Sasů v rozhodující bitvě u Ethandunu. Uhtred, potomek northumbrijského velmože, v deseti letech osiřel, padl do zajetí Dánů a v jejich zemi vyrostl v muže, byl vycvičen na válečníka a přijal za své vikinské způsoby. Třebaže pro něj není z mnoha důvodů lehké se rozhodnout, ke které straně se přidat, v pravou chvíli si uvědomuje, že je Sas, a odhodlaně se postaví po bok krále Alfreda.
V nesnadném Uhtredově dilematu hraje rovněž roli zásadní odlišnost osobností obou mužů. Král Alfred, velmi zbožný křesťan a vzdělaný člověk, nemá Uhtreda příliš rád, neboť ho považuje za pohana a arogantního válečníka se způsoby barbarských Vikingů, a Uhtred má zase králi za zlé, že se obklopuje kněžími a nechává se jimi příliš ovlivňovat. Přesto se tito dva muži ocitnou vedle sebe v jedné bojové řadě a jejich komplikované spojenectví vede saské vojsko do boje o samu existenci Anglie.
Tím však Uhtredovo váhání, ke které straně se věrně a navždy přidat, nekončí…


Centurion

Simon Scarrow
Nakladatel: BB/art
Žánr: historický román
Vychází: 18.11.2015

Římští legionáři rozhodují o osudu dvou říší.
Nad Římskou říší visí v prvním století našeho letopočtu nová hrozba. Její dávní nepřátelé Parthové s ní soupeří o kontrolu nad Palmýrou, formálně neutrálním pouštním královstvím, jehož panovnickou rodinou zmítají otevřené sváry. Řím proto do konfliktní oblasti vysílá vojsko pod zkušeným vedením centurionů Macrona a Catona. Jejich úkolem je chránit palmýrského krále a hranice jeho země a potlačit vzpouru jednoho z králových synů, který mimo jiné spoléhá na své spojence - Parthy. Jakmile se Parthové dozvědí o příchodu římské armády, okamžitě začnou povolávat do zbraně vlastní muže. Macronova kohorta se musí postavit nepřátelům hluboko ve zrádné pouštní krajině. Pokud chce zachránit Palmýru před pádem do parthských rukou, čeká ji urputný boj proti ohromné přesile. Zápas o trvalý mír a budoucnost říše, při němž Macro a Cato ještě nikdy nečelili tolika překážkám, dál pokračuje.

 


Jackaby
William Ritter
Nakladatel: Host
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 25.11.2015

Příběh detektiva, který se specializuje na paranormální jevy, překypující troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese.
Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že je to nelidská stvůra, jejíž existenci policie — s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea — vytrvale popírá.
 


Výš než v sedmém nebi
Griet Op de Beeck
Nakladatel: Host
Žánr: román
Vychází: 30.11.2015

Pět vzájemně propojených postav vypráví svůj příběh. 
Lou je dvanáct, Evě šestatřicet, Elsie dvaačtyřicet, Casperovi šestačtyřicet a Josovi jednasedmdesát. Vyprávějí svůj příběh o nečekaném štěstí, které všechno jen ztíží, o tajemstvích, která se zdají být příliš velká, o tom, jak složité je být mladý, o překážkách, které narostou do takových rozměrů, že se sotva dají překonat, o tom, jak se nepřestat snažit, dokud se člověk nedostane na hranici, za niž už nikdo nemůže. 
V knize Spousta nebí nad sedmým bojuje pětice velmi rozdílných postav spíš sama se sebou než navzájem, v životech, které jsou směšně krásné a úžasně příšerné zároveň. 


Nezvěstná
Rachel Abbott
Nakladatel: Host
Žánr: dobrodružství, napětí, thriller
Vychází: 30.11.2015

Jedno temné tajemství. Jeden akt pomsty.
Když Emma Josephová potkala svého pozdějšího manžela Davida poprvé, byl zlomený zármutkem. Jeho první žena tragicky zahynula při autonehodě. A z místa nehody záhadně zmizela i jejich šestiletá dcera.
Nyní, o šest let později, Emma věří, že bolestná léta už jsou za nimi. S Davidem si vybudovali nový život a mají krásného syna Ollieho. Vtom ale do jejich životů vstoupí nezvaný host a jejich svět se vychýlí z osy. Emma už se necítí v bezpečí.
Jak to tenkrát bylo doopravdy? A proč má takový strach o sebe i o své dítě?
Když zoufalá Emma požádá o pomoc svého dávného přítele detektiva Toma Douglase, dá v sázku celý jejich život. Brzy se začne rozplétat síť podvodů a lží, která oběma naprosto otřese.
Říká se, nikdy nevěř cizím lidem.
Možná na tom něco bude…

Mohlo by se vám líbit

9 komentářů

  1. Já jsem teda u Bellagrandu viděla změnu, a to že se vydání posunulo až na duben 2016, i když v edičním plánu Ikaru stále je listopad 2015.. tak nevím :/ Je v tom bordel. Jinak se po prázdninách nakladatelství celkem rozjely a vychází spoustu skvělých knih :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsem si četla komentáře přímo u té knihy, tak psali, že pro členy KK je od listopadu, pro nečleny až v dubnu :/ Ale je to škoda. To máš pravdu, když se snažím sesumírovat, co vychází, je to vždy nadlouho :D Ale aspoň máme z čeho vybírat :)

      Vymazat
  2. Tak nejvíc se těšm jednoznačně na Rudou královnu. Je to sice YA, ale po všech tě kladných ohlasem od amerických youtuberů... no, jsem na to moc zvědavá. Nad Bellegrandem pořád přemýšlím a asi si to přečtu. Měděný jezdec se mi moc nelíbil, ale řekla jsem si, že dám této autorce ještě šanci. Moc ale nechápu, proč datum vydání pro nečleny klubu posunuli až na příští rok... :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdoví... Řekla bych, že je to možná marketingový tah, aby díky tomuto získali další členy... Každopádně já si dělám zálusk na Bellagrand a také Rudou královnu :) Je škoda, že tě Měděný jezdec příliš neoslovil, ale ne každá knížka může oslovit všechny čtenáře ;)

      Vymazat
  3. Opět spousta krásných knih, já se obávám, že už se doma za chvíli opravdu nevejdeme, nehledě na to, že nestíhám ani tak rychle číst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to tak mám. Ale vždy si říkám "ať mám do zásoby na horší časy, kdyby o knihy byla nouze" :) Ale s mým přístupem se to asi nestane :D

      Vymazat
  4. JAK ZÍSKÁM EX EXUS HANDBAND ZPĚT S POMOCÍ SKUTEČNÉHO A EFEKTIVNÍHO SPLAVU OD DR Sunny Jmenuji se Kelly Tom, nikdy jsem si nemyslel, že se znovu usmívám. Můj manžel mě nechal s dvěma dětmi po dobu jednoho roku Myslel jsem, že ho znovu neuvidím, dokud jsem se nestretl s lady jménem Maria, která mi vyprávěla o kouzelníkovi jménem Dr.Sunny, dala mi jeho e-mailovou adresu a číslo mobilního telefonu, kontaktovala jsem ho a ujistil mě, že 48 hodin, můj manžel se vrátí ke mně, Za méně než 48 hodin se můj manžel vrátil a začal prosit o odpuštění, že je to práce ďáblů, takže jsem až dosud překvapen tímto zázrakem, nemohl jsem si představit, ale jakmile kouzlo bylo obsazeno, otěhotněla jsem a porodila mé třetí dítě, pokud potřebujete jakoukoli pomoc od něj, můžete se na něj obrátit prostřednictvím e-mailu: drsunnydsolution1@gmail.com Nebo WhatsApp nebo mu zavolejte: +2349030731985
    .
    Dr.Sunny také léčí:
    1. HIV / AIDS
    2. HERPES 1/2
    3. RAKOVINA
    4. ALS (Lou Gehrigova nemoc)
    5. Hepatitida B

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, tohle je skutečné svědectví kouzelnického lékaře, který mi pomohl přivést zpět mého snoubence, který opustil já a děti po dobu 10 měsíců. Ztratil jsem veškerou naději, že se můj snoubenec vrátí domů. pokud prožíváte těžký čas ve svém manželství nebo vztahu, nebo chcete zpět své Ex. kontaktujte ho na drjohnsoco@gmail.com nebo whatapp +2348147766277

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj pěkný den.
    Jsem tu, abych vám pomohl vyřešit vaše duchovní a fyzické problémy pomocí předků, které jsem zdědil po dědečkovi. Pomůžu vám sjednotit se se svými bývalými, obnovit vaše manželské problémy, léčit HIV (aids) a jakékoli nemoci. Můj e-mail můžete dnes kontaktovat na adrese: okosunhomeofsolution@gmail.com, aby vám pomohl přinést zpět vaši ztracenou lásku a také seslat následující kouzlo jako rozvodové kouzlo, kouzlo manželství, vazebné kouzlo, zastavit podvádění kouzla, ochranné kouzlo, pomstu a kouzlo smrti.

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu