Unboxing #9

20.10.15


Před několika dny jsem si přečetla recenzi na knížku Údolí úžasu. O této knize jsem přemýšlela už dříve jako o eknize. Ale nakonec jsem se nechala zlákat až recenzí a také faktem, že na bux.cz byl stav zboží 'poslední kusy skladem', což na mě zapůsobilo psychologicky - rychle si knihu musím koupit, aby mi ji nevyprodali. K tomu jsem navíc přidala knihu Pekařova dcera, která je knižní novinkou října. Zaujala mě opět anotací a slibuje propletení příběhů, přitom jeden z nich se odehrává za druhé světové války.

Anotace:
Působivý epický příběh dvou generací žen na pozadí měnící se Šanghaje přelomu 19. a 20. století. Violet vyrůstá v prvotřídním šanghajském domě kurtizán jako rozmazlovaná dcera americké madam Lulu Mimi. Bezstarostné Violetino dětství však rázem končí v okamžiku, kdy se její matka nechá obelstít jedním ze svých milenců, pohledným Fairweatherem, a odpluje do San Franciska v domnění, že Violet je na palubě také. Ta je ve skutečnosti unesena a prodána do nevěstince nevalné pověsti jako splátka za Fairweatherovy dluhy z hazardu. V nevěstinci se jí ujme bývalá kurtizána z domu její matky, která ji zasvětí do všeho, co musí ovládat, pokud nechce skončit na ulici. Violet se stává uznávanou kurtizánou a potkává své dva osudové muže – Fanga, zvaného Oddaný a Edwarda, který ji odvede z nevěstince a ožení se s ní, a kterému porodí dceru. Když už se zdá, že na Violet čeká klidný a láskyplný život, osud opět zasáhne...

Anotace:
Rok 1944. Elsie Schmidtová, dcera pekaře v Garmischi, dospívá v nacistickém Německu, jehož porážka se nezadržitelně blíží. Denně je konfrontována se stále tíživější realitou, z níž ji vytrhuje pozvání nacistického důstojníka na vánoční večírek. S mírnými rozpaky přijímá, neboť odmítnout by mohlo být nebezpečné jí i celé rodině. Její bezradnost se jen prohloubí, když je během večírku požádána o ruku. Samozvaný snoubenec patří mezi ostatními důstojníky k nejvlídnějším a nejčestnějším, ale i on je zcela lhostejný k osudu židovského chlapce, který byl pro svůj krásný hlas vybrán, aby zpíval nacistickému publiku koledy. Elsie se s chlapcovou tragickou budoucností nemůže smířit a vůbec netuší, že brzy bude o chlapcově osudu rozhodovat právě ona… O šedesát let později. Reba Adamsová je novinářka. Celý život na ni doléhá stín vzpomínek z dětství. Otec, veterán z Vietnamu, se nikdy nevyrovnal se zločiny, jichž se během války dopouštěl i on sám, a svými patologickými náladami trápil celou rodinu. Reba se snaží útěkem z domova minulost vymazat. Nyní žije v El Pasu, pracuje v lokálním časopise a je zasnoubena s Riki Chavezem. Riki je zaměstnán u pohraniční stráže, jejímž hlavním úkolem je vracet nelegální běžence zpět do Mexika. Práci vykonává svědomitě, ale spokojený není, příliš s uprchlíky soucítí. Ani vztah s Rebou není tak vřelý, jak by si přál a jak by se na zamilované snoubence slušelo… Blíží se Vánoce a Reba má napsat článek s vánoční tematikou. Objeví německé pekařství a jeho majitelku Elsie. Životní moudrost staré Němky Rebu magicky přitahuje a pomáhá jí najít sebe sama…



Mohlo by se vám líbit

16 komentářů

  1. Pěkné knihy :-) Přeji pěkné čtení :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Údolí úžasu by me zajímalo:)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihy sice neznám, ale obálky jsou přímo boží! :)

    walletofinfinity.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Obě by mě zajímaly. Hezké počtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuj, Šárko :) Snad se minimálně do jedné z nich brzy pustím :)

      Vymazat
  5. Určitě pak napiš, jak se ti Údolí úžasu líbila. Já jsem z ní byla vyloženě nadšená....Druhou neznám, ale vypadá také dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě díky Tvojí recenzi jsem se rozhodla ke koupi knihy se odhodlat ;) Jsem zvědavá, jestli budu také tak nadšená. Snad ano :)

      Vymazat
  6. Obě knížky vypadají skvěle, musím se po nich podívat v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem po Údolí úžasu pokukovala v knihkupectví, ale vzhledem k tomu, že se snažím šetřit, abych měla na dárky k Vánocům, jsem si ji nekoupila... každopádně vypadá zajímavě, třeba bych si o ni mohla napsat Ježíškovi. :) (Přemýšlím, jestli je Ježíšek milionář, nebo ne. :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsat si ježíškovi je teď před Vánoci ten nejlepší nápad ;) I já to udělám :D Protože bude vycházet zase tolik krásných knih, že nebudu mít vůli jim odolat :)

      Vymazat
  8. Nádherné knížky! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Už se těším, jak se do nich začtu :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu