Všem klukům, které jsem milovala

22.9.15

Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara nikdy nedala žádnému klukovi najevo, že ho má ráda. A když už nechtěla být zamilovaná, napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty dopisů – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.

Jenny Han
Překladatel: Romana Bičíková
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání v originále: 2014
Rok vydání v ČR: 2015
Počet stran: 320

O knize jsem se dozvěděla ze "všemocných" sociálních sítí, odkud se na mě valily její obrázky a fotky. Myšlenka tajemných dopisů mi přišla poměrně zajímavá. Když jsem se tedy dozvěděla, že se dočkáme českého překladu, neváhala jsem a knihu si koupila.

Tři sestry, kterým se říká Songovky, jsou napůl Korejky, napůl Američanky. Jejich otec je gynekolog a na výchovu svých tří dcer je sám. Nejmladší Kitty je celkem dílo a touží po pejskovi. Prostřední Lara Jean vlastní tajemnou krabici, kde si střeží milostné dopisy, které nikdy neodeslala. A nejstarší Margot se chystá na univerzitu několik tisíc kilometrů vzdálenou od jejího domova. Co se však stane, když se dopisy záhadně dostanou ke svým adresátům?!

Můj názor: 
Po této knize jsem sáhla hned z několika důvodů. V průběhu čtení mi začala škola, proto jsem chtěla odlehčenou literaturu, která pobaví, nebude moc rozsáhlá. Zkrátka něco, u čeho budu moci prostě vypnout. A dá se říct, že to zafungovalo.

Knížka je napsána čtivě a děj je vyprávěn z pohledu prostřední sestry Lary Jean. Moc se mi zamlouvalo číslování kapitol, také délka kapitol byla ideální, díky čemuž mi čtení hezky odsýpalo, až jsem se divila, že už jsem na konci. I přes všechna doposud vyjmenovaná pozitiva jsem se nemohla ubránit dojmu, že kniha je spíše pro mladší čtenáře, respektive čtenářky. Nejenže tomu odpovídal jazyk, také zápletka nebyla nijak složitá. Pro někoho by mohla být i snadno předvídatelná. Na druhou stranu jsem díky této knize zavzpomínala na svá pubertální léta, první lásky a zklamání. A díkybohu, že tohle bláznivé období mám již za sebou.

Obálka: 
Co musím ale  pochválit, je obálka, která se krásně hodí k příběhu. Je něžná, romantická. I samotná předsádka knihy je ve starorůžové barvě. Jednoduše řečeno - obálka je dokonale sladěna s příběhem.

Shrnutí:
Nerada bych ve vás vzbudila dojem, že je kniha špatná, to vůbec není. Je pěkná, milá, ale čtenář nemůže čekat, že se z ní posadí úplně na zadek a přitom bude zírat s otevřenou pusou. Avšak pokud hledáte knížku, která vás příjemně naladí, může to být právě Všem klukům, které jsem milovala. 




Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

  1. Tuto knihu si chci také koupit, byla mi doporučena, že je ještě hezčí než kniha První láska :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První lásku jsem sice nečetla, ale snad se Ti bude tahle líbit :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Na tuhle knížku mám taky zálusk :) Už se těším, až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tak pak dej vědět, jak se Ti knížka líbila :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Mně taky lákala a jsem ráda, že jsem si ji přečetla :)

      Vymazat
  4. Pekná recenzia a krásne fotky :). Knižlu by som si rada prečítala. Neviem či to bude v blízkej dobe, ale raz určite :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Určitě na knížku najdeš tu správnou dobu, aby sis ji pak náležitě užila ;)

      Vymazat
  5. Tiež som túto knihu videla všade po internete a veľmi ma jej príjemná a milá obálka zlákala. Možno si ju raz kúpim, keď budem mať chuť na niečo odľahčené a nenáročné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro takové účely se knížka skvěle hodí ;)

      Vymazat
  6. Děkuji za recenzi. Nad knihou jsem neustále přemýšlela, ale teď vím, že prostě... chtěla jsem se z ní posadit na ten zadek, ale pokud se tak nestane, asi ji raději vynechám. Přece jen už jsem za limitem první lásky. :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tím, že už mi není -náct jsem z knížky nebyla na větvi, ale pěkná a čtivá byla, to zas jo. Třeba zrovna teď v létě by se mohla trefit do nálady (i když vím o lepších knížkách) :) Loni v létě jsem byla třeba naprosto unešené knížkou Luční kvítí od Kimberley Freeman ;)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu