Ostrov lhářů

31.8.15

Přečtěte si to. A jestli se Vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE! Báječná rodina Sinclairových. Soukromý ostrov. Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku. Skupina čtyř přátel - lhářů-, jejichž přátelství začne být destruktivní. Revoluce. Nehoda. Tajemství. Lži a další lži. Pravá láska. Pravda.

E. Lockhart
Překladatel: Barbora Doležalová
Nakladatel: Host
Rok vydání v originále: 2014
Rok vydání v ČR: 2015
Počet stran: 264
Přišlo mi, že o této knížce se psalo a mluvilo všude. Ať jste zapli tu anebo tamtu sociální síť, objevoval se na ní Ostrov lhářů neboli v originále We were liars. Dokonce jsem si všimla, že kniha obdržela několik ocenění. Jistou dobu jsem odolávala, ale pak jsem sama začala být zvědavá, o čem to bude. Protože již v samotné anotaci ke knize stojí, že pokud se vás někdo na knihu zeptá, máte lhát! A jak to tak bývá - ve člověku začne klíčit semínko zvědavosti, až nakonec podlehne, protože se musí dozvědět, co je to (anebo není) za knižní pecku!

Samozřejmě po obdržení knížky mi ležela nějakou dobu v knihovně. Pustila jsem se do ní až koncem srpna, protože jsem viděla reálnou šanci knihu přelouskat. A to vzhledem k tomu, že má pouze 264 stran. Takže za dvě odpoledne nemáte co dělat. 

Jenomže když jsem se snažila začíst, nepřišlo mi to jako nic báječného. Nejednalo se o nijak výjimečný příběh, takže jsem z toho na větvi nebyla. Dokonce jsem přemýšlela i nad odložením knihy s tím, že se k ní vrátím později. Přesto jsem jí dala šanci a jsem ráda, že jsem tak udělala. Nějakou chvíli mi dělaly problém jednoduché věty, jelikož si spíše potrpím na souvětí.

Jsme Sinclairovi. 
V naší rodině nevěříme na bolest. 
V naší rodině se stále usmíváme.  


Ale na druhou stranu nemůžu tvrdit, že se celá kniha nesla v takovém duchu - to ne. Po chvíli si na styl psaní zvyknete. Výhodou jsou krátké kapitoly, které mnohdy nepřesahují dvě strany, díky tomu přelouskáte Lháře velmi rychle. Děj oživovaly a dotvářely krátké pohádkové příběhy, které byly výplodem fantazie hlavní hrdinky Cadence. I přes nevšední prvky, kterými byly právě pohádky, mě knížka pohltila až za její polovinou. Avšak největší překvapení na mě čekalo ještě později. Nic takového jsem nečekala a takový konec tomu dodal grády. I když jsem chvíli zírala, jestli to, co sem zrovna přečetla, chápu správně. Poněvadž autorka se natolik vyhrála se slovy a slovními spojeními, že ne každý obrat můžete brát úplně doslova.

Ostrov lhářů bych doporučila těm, kteří od knih a příběhů očekávají tajemství, intriky a v neposlední řadě trochu těch lží. Takže jestli jste knihu nečetli a chcete si zpestřit den, jděte do ní! Kniha dokáže překvapit. A teď nelžu...

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Moc pěkná recenze :) Na Ostrov lhářů jsem opravdu hodně zvědavá, snad se k němu brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, že se recenze líbila :) Ostrov lhářů stojí za to si to přečíst :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu