Čtečka knih

11.8.15

Čtečku knih vlastním už nějakou dobu. Přesněji jsem ji dostala 24.12.2014. Proto jsem se rozhodla, že by nebylo od věci se podělit o nějaké dojmy a postřehy za tu dobu jejího používání, jelikož společnost mi dělá celkem často.
Nejdříve vám možná však povím, jak jsem na čtečku knih nahlížela dříve a jak se změnil můj pohled na ni od té doby, co jsem ji poprvé držela v ruce...
Jako správný knihomol mám ráda vůni "čerstvě" vytištěné knihy, šustění pápíru při obracení stránek. A když jsem slyšela, že si někdo pořídil čtečku knih, klepala jsem si skoro až na čelo, proč se o všechny výhody vlastnit knihu ve fyzické podobě ochuzuje?! 

Pak se ale přiblížily Vánoce 2014 a já začala přemýšlet, co za dárek k Vánocům bych chtěla. Všechno, co jsem potřebovala, jsem měla. Ale pak mě napadlo - co čtečka knih?! Velkým lákedlem bylo pro mě to, že na ebux.cz měli každý týden slevu na eknihy. Chvíli jsem o tom vážně uvažovala, ale pak jsem to nechala plavat. Tedy až do té doby, dokud nepřišel balík od Alza, který jsem po zazvonění pošťáka přebírala já. Podívala jsem se na balík, na odesílatele, velikost a tloušťku balíčku a v tom mi intuice našeptávala - čtečka, čtečka! Když se rodiče vrátili domů, samozřejmě jsem se jich zeptala, co je to za balík, jestli v něm není něco pro mě - třeba čtečka. Samozřejmě hráli roli mrtvého brouka a odvětili tím, co to čtečka vůbec je.

A tímto se ve mně zájem o čtečku ještě více znásobil. Znáte ten pocit, když něco nevíte, nemáte jistotu a chcete na to za každou cenu přijít?! Proto jsem na rodiče sehrála takové malé divadlo. Když se mě zeptali, co bych si přála, řekla jsem že čtečku. Nějakou dobu jsem vybírala, shromažďovala pro a proti jednotlivých typů a pak jim řekla, že tohle je ona! Viděli ji jen na obrázku, název si nezapsali. Čas ubíhal, Vánoce se blížily a stále se k ničemu neměli. Zeptala jsem se tedy, jestli to můžeme objednat společně, nebo to mám objednat sama a poté jim to jen předám. Na to mi řekli, ať to nechám náhodě. V tu chvíli mi bylo jasné, že čtečku mám už dávno doma. Teď zbývala jen otázka, kterou mi vybrali...

A byl to KINDLE PAPERWHITE 2!

Na začátku jsem byla lehce v rozpacích, protože tovární nastavení Kindle nepodporovalo češtinu. Takže další den jsem trávila tím, že jsem hledala soubory, kterými bych do čtečky mohla češtinu dostat. Nakonec se mi to podařilo. 

Další výzvou pro mě byl import souborů do čtečky. Když jsem klasickým způsobem "přetáhla" soubor do složky, v Kindle se mi nic nezobrazovalo. Až jsem si opět někde na internetu vyhledala, že dobrým pomocníkem je program Calibre. Ten nyní využívám skoro dennodenně.

Po překonání všech počátečních překážek jsem konečně odhalila kouzlo Kindle. Pokud jste čtenář, který rád čte před spaním, u čteček oceníte podsvícení obrazovky. Nemusíte tak řešit příslušenství jako je Led lampička. Další výhodou je, že do čtečky můžete dostat nepřeberné množství knih a ušetříte tak hodně místa doma v jednotlivých pokojích. Navíc je úžasně lehká, a pokud si dáte pozor, nebo si na čtečku pořídíte obal, rožky se vám neotlučou a nezohýbají. Ve čtečce najdete také slovník, který se hodí při čtení cizojazyčných knih. Mnohdy mě v knize zaujme nějaká pasáž, kterou bych si ráda poznačila, proto postačí jen funkce "podtržení" a vámi potržené věty z různých knih se vám uloží do samostatného souboru. Stejně tak si k textu můžete přidávat svoje poznámky, které se také ukládají. Další výhodu vidím v tom, že když se vracím ze školy domů, v autobuse trávím cca 1,5 hodiny. Mnohdy jsem unavená, ale na čtečce se mi čte v tomto ohledu lépe, protože si můžu nastavit velikost písma podle potřeby, svítí vám krásně displej a nebere to tolik ke spánku. Teda aspoň mně.

Na internetu se dá také koupit velké množství obalů, kterými ozdobíte svoji čtečku. Původně jsem měla jednobarevný obal, ale poté co jsem narazila na Amazon a nabídku obalů na Kindle, neváhala jsem a koupila jsem si tmavě modrý s růžičkami.

Pokud se někdo zeptá, jestli si kupuji už jen eknihy, řeknu že ne. Klasické papírové knihy nakupuji stále, eknihy převážně ve slevách. Přesto čtečku považuji za jeden z nejlepších dárků, které jsem kdy dostala.



Mohlo by se vám líbit

7 komentářů

  1. Krásný článek. Já mám tedy PocketBook. Kupovala jsem si čtečku aniž bych si zjišťovala co je kde lepší, takže trošku lituji, že nemám Kindle, ale jelikož mám spousty papírových knih a na čtečku nemám čas, tak je to vlastně OK. Kdybych četla pouze z ní, už bych si kupovala Kindle. Ta moje totiž nemá žádné podsvícení. A ten tvůj obal je nádherný ♥.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) Já si původně sama vybrala Pocketbook, protože mi přišla cenově přijatelnější, ale rodiče mě nakonec mile překvapili. Také jsem byla z obalu unešená. Vlastně pořád ještě jsem!

      Vymazat
  2. Čtečku knihy jsem vlastně obhlížela už asi rok, ale vždy, když jsem měla dost našetřeno na nějakou z těch kvalitnějších, tak se mi třeba něco rozbilo, vyhodilo a nebo jsem prostě potřebovala něco jiného, takže část z peněz šla na to, co jsem potřebovala více. Nedávno jsme o tom s mámou mluvili a prý, že když budu mít ten svátek, tak co bych chtěla...samozřejmě mě hned napadla čtečka, takže teď vybíráme vhodnou čtečku pro mě. :) Přecejen čtu hodně knih v této "vazbě" a neustálým zíráním do mobilu si oči ještě více níčím :D
    Právě o Kindle jsem hodně slyšela a asi bych šla do ní... navíc mají pěkné obaly! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem s Kindle neměla žádný problém, takže za sebe můžu jedině doporučit! ;) Určitě se ale podívej na net i na recenze dalších čteček, ať zjistíš, která je dělaná přímo pro Tebe.

      Vymazat
  3. Já bych možná i čtečku chtěla. Je tomu pár let, co mi ji chtěl koupit taťka, no, nakonec jsme rozhodli pro tablet, který jsme tedy objednali a který byl pak dvakrát v reklamaci. Četla jsem hodně článků o čtečkách a čím víc je čtu, tím víc tu čtečku chci. :)

    - mikulovatereza.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně je to skvělý "společník"!! Kolikrát si do něj dávám i soubory do školy, protože se mi učebnice a papíry nechtějí nosit. :)

      Vymazat
  4. Adriena Hovězáková, už i Pocketbook má sérii čteček, které mají podsvícení :) Pocketbook 623, 626

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu