Střípky ze života knihomola

30.7.15

Znáte to, když si přečtete knížku a naprosto vás dostane?! Čtete, čtete, chcete vědět, jak to dopadne, ale na druhou stranu nechcete, aby to skončilo?! Po dočtení knihu odložíte a život jde dál. Jenže pořád ji máte v hlavě. Přemýšlíte nad příběhem, postavami samotnými, až vás to donutí příběh prožít znovu. Přičemž zjistíte, že podruhé je to ještě lepší. Znáte postavy lépe, nic vám neuniká z děje, více se zaměřujete na detaily. 

Pak si začnete pohrávat s myšlenkou, že si přečtete knihu i v originále. Nebudete mít jen potěšení z příběhu samotného, ale také z toho, že si zdokonalíte angličtinu. Jenže když se jedná o vaši nejoblíbenější knihu, nestačí vám jen jako ebook. Proto zabrouzdáte na internetu, nahledáte stránky The BookDepository a vaši objednávku začínají vyřizovat až v Londýně.

Den po dni kontrolujete, jestli se stav objednávky nezměnil, a když se vám objeví "dispatched" - odesláno, zaradujete se, že to již bude objednávka brzy u vás.

Jenže člověk nedokáže jen tak nečinně sedět a čekat, až prostě zazvoní pošťák. Vy chodíte kontrolovat stránku i tak, protože co kdyby zazvonil ve chvíli, kdy jste byli se psem zrovna na zahradě. Tak to jde několik dní po sobě, pomalu si samou nedočkavostí okusujete nehty, až ten den nakonec nastane. Balík máte v rukou, s knihou zacházíte opatrně, jako by to byl vzácný poklad - což pro vás ostatně taky je, a další - v pořadí již třetí čtení, může začít.

Po ruce máte přichystána barevná lepítka, abyste si označili fráze a zajímavé pasáže, protože při předchozím čtení vás to nenapadlo. A navíc, v angličtině to zní stejně lépe.

Sociální sítě jako Instagram a FB doslova bombardujete fotkami (samozřejmě než jste fotky knih pořídili, trvalo to, protože najít na to vhodné místo a okamžik, nějakou chvíli zabere). 

Nejenom že se o fotky chcete podělit vy, dělají to i ostatní, díky čemuž zjistíte, že vaše kniha byla v anglickém originále vydaná ještě s jinou obálkou, která je stejně tak nádherná jako ta vaše.

A pak to přijde! Vy se rozhodnete, že si z vaší nejoblíbenější knihy uděláte "sběratelskou kolekci". Opět zamíříte na The BookDepository a probíhá to stejným způsobem jako předtím.

Ale co by to bylo za sbírku, kdyby se skládala jen z pár kousků?! K tomu všemu se ještě rozhodnete prohledat české antikvariáty, protože kniha vyšla v ČR ve dvou vydáních. Vy to první samozřejmě nemáte, poněvadž bylo vydané už v roce 2004 a v knihkupectví již není k sehnání.

Tak se pořád těšíte a čekáte, ale vy víte, že to stojí za to... A přesně tohle se stalo mně...

A abyste věděli, o jakou knihu šlo, přikládám sem pár fotokousků pro lepší představu.

Tuhle sérii jsem si pořídila nejdříve a pak to pokračovalo anglickým originálem.



Když člověk vidí ty obálky, nemůže odolat. Ani já nemohla...


Nakonec jsem to uzavřela ještě jedním kouskem z antikvariátu.

Mohlo by se vám líbit

0 komentářů

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu