Jaké knihy vychází v KVĚTNU 2015

1.5.15


http://data.bux.cz/book/024/773/0247734/large.jpgJedna malá lež
K. A. Tucker
Nakladatel: Baronet
Žánr: young adult
Vychází: 6.5.2015


Livia byla vždycky „slečna Dokonalá“, ale po nástupu na prestižní univerzitu zjišťuje, že to s ní zase tak skvělé není. Musí zvládnout první porážky, deziluzi, přizpůsobit své plány do budoucnosti a hlavně změnit přístup sama k sobě. A do toho se jí ještě připlete láska… není divu, že v tom víru změn natropí pár chybiček. Jenže chyby jsou od toho, aby se napravovaly, a nová Livia bude možná ještě mnohem zajímavější osobnost než ta, za kterou se kdysi považovala.

Gillian Flynn
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: thriller
Vychází: 28.5.2015


Libby Dayové bylo sedm, když se její matka a dvě sestry staly oběťmi „satanistické vraždy“ v kansaském městečku Kinnakee. Libby přežila – a u soudu se proslavila svědectvím, že je zabil její patnáctiletý bratr Ben. O pětadvacet let později ji vyhledají členové neoficiálního spolku zaměřeného na notoricky známé zločiny. Doufají, že objeví důkazy svědčící o Benově nevině. Libby zase doufá, že na své tragické minulosti něco vydělá… 

Lisa Renee Jones
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 15.5.2015


Charizmatický Chris si podmanil jak Sařinu duši, tak její tělo. Pevně ji drží ve své moci a ona se mu bezvýhradně poddává, ochotná podstoupit jakékoliv riziko. Ochotně vyhoví všem jeho erotickým touhám, i když jí občas nahánějí strach. I Chrise ale – stejně jako Saru – nahánějí démoni minulosti. Proč se jen tolik vyžívá v bolesti a touží po potrestání? Ona bojuje s jeho temnými stránkami, aby mu byla bezpečným přístavem, v němž může jeho rozervaná duše spočinout, on před nimi utíká. Ale nelze bojovat se vším a nelze utíkat navždy...

Sandra Worth
Nakladatel: Brána
Žánr: historický román
Vychází: 6.5.2015

Anglie patnáctého století zůstává nebezpečným místem. Pokračují války růží a o osudu lidí rozhodují vášně nemnoha vyvolených. Po smrti krále Eduarda IV. se na dvoře prolezlém intrikami snaží uchvátit moc nenáviděná a proradná královna Elizabeth Woodvilleová. Její plány však zhatí Richard, vévoda z Gloucesteru, protože chce za každou cenu odvrátit občanskou válku. Je přinucen vyzradit neblahé tajemství zesnulého krále, kvůli němuž musel zemřít jejich bratr George. Vzhledem k hrozící válce stojí Richard, aby zachránil ty, které miluje, před nejbolestnějším rozhodnutím svého života. Rozhodnutím, jež změní běh dějin a krutě zasáhne i osud jeho rodiny.

Marcela Serrano
Nakladatel: Host
Žánr: román
Vychází: 11.5.2015

Dvacet povídek o ženách, jejichž hlasy a příběhy se vryjí do paměti ohnivým písmem. Existují nitky, které spojují vnitřní svět žen kdekoliv ve světě: v balkánských uličkách, v Santiagu de Chile i v kraji La Mancha. Občas je to síla smíchu, hodnota přátelství, lásky nebo sexu; jindy zase strach z vyprázdněného manželství, lidského pokrytectví, samoty nebo opuštění blízkým člověkem. Marcela Serranová znovu prokazuje svůj talent proniknout do ženské duše a psychiky. Přináší povídky o ženách křehkých i silných, mladých i zralých, odvážných i bázlivých, hospodyňkách i intelektuálkách a opět se vrací se svým citlivým, moudrým a někdy až krutě pravdivým vhledem do ženského světa.

J. Lynn
Nakladatel: Baronet
Žánr: young adult
Vychází: 13.5.2015


V jednadvaceti letech nemá Calla moc zkušeností. Nikdy se nelíbala, nikdy neviděla oceán, nikdy nebyla v zábavním parku. Jak vyrůstala, byla svědkem událostí, které by žádné dítě vidět nemělo. Stále si v sobě nese fyzické a emocionální jizvy ze soužití s drogově závislou matkou, jež tají přede všemi, včetně nejbližšího okruhu přátel na univerzitě.
Bezpečná zeď, kterou si Calla kolem sebe pečlivě vystavěla, se však roztříští, když zjistí, že jí matka ukradla peníze na studium a zanechala na její jméno velký dluh. Teď se Calla musí vrátit do malého města, jež chtěla nechat za sebou, a opět urovnat matčinu nezodpovědnost. Když však přijde do baru, kde matka pracuje, Mona není k nalezení. Místo ní nalévá drinky vysoký a sexy Jackson James.
Jax strká nos do Calliných záležitostí od chvíle, kdy se setkají, nabídne jí práci a pomáhá jí hledat Monu. A podle toho, jak se na ni dívá, je jasné, že ji chce dostat do postele... a možná i něco víc. Než si ho však Calla pustí k tělu, musí se vyrovnat s bolestí z minulosti a s několika zlými muži, kteří jí chtějí ublížit, pokud jim nevydá svou matku.

Hakan Östlundh
Nakladatel: Baronet
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 13.5.2015


Kriminální inspektor Fredrik Broman leží v bezvědomí v záchranářském vrtulníku vysoko nad Baltským mořem. Utrpěl těžká poranění hlavy a nikdo neví, jak to s ním dopadne.
Tři týdny před tím byli na statku v Levide nalezeni dva mrtví. Žena, zavražděná jediným bodnutím, a muž, zmasakrovaný k nepoznání. V okamžiku objevení leželi na zkrvavených luxusních parketách v přepychovém obývacím pokoji už dva dny.
Arvid Traneus, majitel domu, se před nedávnem vrátil domů po několika letech v Japonsku, kde pracoval jako konzultant velké, úspěšné firmy. Zpočátku se předpokládalo, že právě on je oním zavražděným mužem. Žena po jeho boku byla identifikována jako Kristina Traneusová, jeho manželka.
Záhy se ale ukáže, že v tratolišti krve neleží Arvid Traneus, nýbrž jeho bratranec, a tak vyšetřování nabírá nový směr. Podezřelí však mizejí beze stop.
Vypjaté rodinné drama s rozuzlením až na samém konci napínavého, nervy drásajícího příběhu.
Krvavá lázeň je čtvrtým dílem v sérii kriminálních příběhů Hakana Östlundha o inspektoru Bromanovi, jedná se však o naprosto samostatný příběh.

Sam Thomas
Nakladatel: Moba
Žánr: historický román
Vychází: 29.5.2015

Porodní bába Bridget Hodsonová je mladá, nezávislá, schopná a všemi vážená. Když je její přítelkyně Esther Cooperová za vraždu manžela odsouzena k smrti upálením, Bridget se rozhodne udělat všechno pro to, aby očistila její jméno a zachránila jí život. Co na tom, že se píše rok 1644, Anglií zmítá občanská válka a York je pod palbou parlamentních vojsk. Bridget spojí síly se služkou Marthou Hawkinsovou a jejich společné pátrání po brutálním vrahovi je zavede do nejchudších yorkských uliček i mezi místní smetánku, kde zjistí, že Estheřin zavražděný manžel zdaleka nebyl tím dokonalým zapáleným puritánem, za něhož ho jeho okolí považovalo.

Hana Marie Körnerová
Nakladatel: Moba
Žánr: společenský román
Vychází: 14.5.2015


Sestry Hermína a Stefanie, které po revoluci uprchly z Francie, nacházejí po dlouhé a dobrodružné cestě Evropou nový domov v Čechách. Život na malém panství však komplikuje nenávist příbuzných, kteří se všemožně snaží připravit je o majetek. A tak obě nakonec z existenčních důvodů uzavírají sňatek. Stefanie ale záhy ovdoví a ani Hermína se nevyhne komplikacím – ve Florencii je konfrontována s minulostí...

Alex Flinn
Nakladatel: Moba
Žánr: young adult
Vychází: 12.5.2015


Nastupuju zrovna do nové školy a nikdo z mých spolužáků ani učitelů netuší, že jsem ji měla absolvovat už dávno. Netvrdnu tady, protože jsem hloupá, já prostě nestárnu. Jsem totiž nesmrtelná. A vzhledem ke svým schopnostem chci ostatním pomáhat. Ne vždycky to ale vyjde. Jenže právě teď potřebuje moji pomoc dívka jménem Emma…

Mo Hayder
Nakladatel: Domino
Žánr: thriller
Vychází: 25.5.2015


Na odlehlém místě za městem byla nalezena mrtvola ženy v pokročilém stádiu rozkladu. Policie došla k závěru, že šlo o sebevraždu, a soudní patoložka tuto domněnku potvrdila. Jeden člověk však stále pochybuje: detektiv Jack Caffery. A pochybnosti se přemění v jistotu, když policejní potápěčka Blecha Marleyová vyloví ze zatopeného lomu torzo psa. Ten pes patřil mrtvé ženě. A před smrtí ho kdosi stáhl z kůže. Caffery ví, že něco takového by před smrtí žádný sebevrah neudělal. A protože chce kolegům dokázat, že se mýlili, začne postupně pronikat do tajů předčasně ukončeného života Lucy Mahoneyové. A zatímco nalézá temná zákoutí, o nichž neměli tušení ani Lucyini blízcí, začíná se ho zmocňovat podivný neklid. Jako by ho někdo sledoval... A pak je nalezena další žena, jejíž mrtvola jako by byla kopií té předchozí. Události nabírají rychlý spád. Caffery se ocitá v jejich víru a znovu se přesvědčuje, že každý člověk v sobě skrývá cosi temného: zavražděná žena, majitel starožitnictví, on sám... a také jeho blízká kolegyně.

John Lutz
Nakladatel: Domino
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 18.5.2015


Lidé vraždí z různých důvodů. Ti nejšílenější pro ukojení svého ega. V hotelovém pokoji bylo nalezeno šest zavražděných žen, z toho pět studentek. Spoutaná mrtvá těla nesla známky mučení a také děsivý vrahův podpis: čelo každé oběti hyzdila tři vyřezaná písmena. Soukromý detektiv Frank Quinn se s tímto sadistickým šílencem setkal už před lety. Oba si z tehdejšího střetu odnesli nezhojenou jizvu. Minulost obou mužů skrývá několik dalších vražd s podobným rukopisem: jeden je páchá, druhý se ho snaží zastavit. Šachová partie mezi zabijákem a policajtem pokračuje. V nervy drásajícím souboji dvou geniálních mozků může zvítězit jen jeden. Nejde totiž jen o to, kdo zemře. Tentokrát se hraje především o to, kdo zůstane naživu – protože jedině ten bude moci svou práci dokončit.

Rowan Coleman
Nakladatel: Domino
Žánr: společenský román
Vychází: 4.5.2015


Jméno prvorozeného dítěte. Tvář vašeho muže. Váš věk a adresa… Co když se vám tohle všechno začne ztrácet z paměti? Claire má fungující manželství, dvě dcery, všetečnou matku... a Alzheimera. Dříve měla i práci, kterou milovala, ale kdo by zaměstnával učitelku, která trpí ztrátou paměti? Claire se zoufale snaží zachovat alespoň to, o co ji ještě nemoc nepřipravila, a tak si na radu terapeuta pořídí Knihu vzpomínek. Zapisuje momenty z minulosti i současnosti, protože ví, že brzy budou její řádky to jediné, co po ní manželovi a dětem zbude. Ví to, protože na stejnou nemoc zemřel její otec. Dny tráví doma, v nedobrovolném uvěznění, protože každý odchod hrozí tím, že nenajde cestu zpátky. Postupem času přestává být bezpečno i doma: vynechávající paměť Claire znemožňuje vykonávat i ty nejběžnější, nejbanálnější činnosti. Výsledkem je nekonečná frustrace a zášť vůči blízkým, prokládaná zoufalou touhou využít každý vzácný okamžik, kdy se ještě může těšit z jasné mysli... Román Kniha vzpomínek je neobyčejně silný příběh, smutný i povzbudivý zároveň. A Claire je literární hrdinka, která se každému čtenáři natrvalo vryje do paměti. I když ona sama paměť už téměř ztratila.

Felix Francis
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 21.5.2015


Jeff Hinkley pracuje jako tajný vyšetřovatel bezpečnostní služby dostihového vedení British Horseracing Authority (BHA) už zažil lepší časy. Přímo před ním na dostihovém závodišti zabije distancovaný trenér, kterého Hinkley sledoval, bookmakera a nikdo neví proč. Brzy nato začne kdosi sabotovat dostihy a zdá se, že s tím jen tak nepřestane, pokud mu BHA nezaplatí. Nebo pokud ho Jeff nevypátrá. Jenomže ten se může na práci jen těžko soustředit, když jeho sestra právě podstupuje drastickou léčbu smrtelné nemoci. Do toho všeho ho sestřin manžel požádá, aby vysekal z problémů jeho syna, který byl zatčen za držební drog, a zachránil mu tak právnickou kariéru...

Audrey Magee
Nakladatel: Beta - Dobrovský
Žánr: historický román
Vychází: 6.5.2015

Aby se dostal aspoň na několik dní z východní fronty, voják wehrmachtu Peter Faber se na dálku ožení s dívkou, již nikdy neviděl a jež se za něj vdá kvůli důchodu válečné vdovy, který by v případě jeho smrti dostávala. Při krátkých líbánkách v Berlíně mezi nimi vznikne silný citový vztah, který jim dává naději a v následujících letech je drží nad vodou, ale v závěrečných měsících války se jim oběma sen o společném životě zhroutí.

J. K. Johansson
Nakladatel: XYZ
Žánr: thriller
Vychází: 11.5.2015


Co se stalo Lauře Andersonové? Miia Pohjavirtová, bývalá policistka se specializací na internetový zločin, začíná novou kariéru jako metodička prevence na střední škole, kterou dříve sama navštěvovala. Těsně před začátkem školního roku zmizí během školní zábavy v sobotu večer studentka Laura Andersonová, klientka Miina bratra, školního psychologa Nikkeho. Když Lauřini rodiče založí facebookovou stránku za účelem lokalizovat svou dceru, Pandořina skřínka se otevírá a ovlivní jindy poklidný chod městečka Palokaski…

James Rollins
Nakladatel: BB/art
Žánr: thriller
Vychází: 13.5.2015


Vojenská výzkumná stanice v odlehlém pohoří Sierra Nevada v severní Kalifornii vyšle nouzové volání zakončené mrazivou žádostí:
„Tady je sierra, vítěz, whisky. Došlo k prolomení bezpečnosti. Aktivována pojistka. Bez ohledu na výsledek: Zabijte nás... všechny nás zabijte.“
Když na místo dorazí pomoc, nenajde nikoho živého – a mrtví nejsou jen výzkumníci, ale všechny živé organizmy v okruhu sta čtverečních kilometrů: zvířata, rostliny a dokonce i bakterie. Půda je dokonale sterilní – a zkáza se šíří.
Jen jeden tým na světě má potřebné vědecké znalosti a vojenské zkušenosti, aby zvládl takovou misi: velitel Gray Pierce a Sigma. Mrtví výzkumníci pracovali na tajném projektu, který se zabýval studiem zásadně odlišných forem života na Zemi, forem, jež mohou změnit naše chápání biologie a podstaty lidství. V laboratoři ale došlo k výbuchu a Sigma se musí vypořádat s apokalyptickými následky.
Má-li zabránit nevyhnutelné záhubě, musí rozluštit futuristickou hrozbu a kořeny ve vzdálené minulosti – v časech, kdy Antarktida byla zeleným kontinentem a pozemský život balancoval na ostří nože. Sigma se vydá po stopách z prastaré mapy ze zaniklé Alexandrijské knihovny a nakonec dospěje k šokujícímu odhalení o prehistorickém světadílu a nové formě života a smrti pohřbené pod kilometry ledu. Gray Pierce a jeho obětavý tým musejí projít dávné historické epochy i vzdálené kontinenty, aby dešifrovali tisíciletí stará tajemství a vyřešili záhady ukryté v nejtemnějších džunglích současnosti – jedině tak zastaví šesté vymírání, které se týká celého lidstva.
Ale není už příliš pozdě?

Val McDermid
Nakladatel: BB/art
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 27.5.2015


Ve zdánlivě nepřístupné gotické věžičce zchátralé školy je objevena kostra. K případu je povolána specialistka na staré nevyřešené případy Karen Pirieová. Prvním těžkým úkolem je nevyhnutelně identifikace těla, která odhalí nečekanou spojitost s válkou na Balkánu z devadesátých let minulého století. Když zlo nezná hranice a minulost odmítá zůstat minulostí, všichni zúčastnění čelí novému a nepředvídanému nebezpečí.

Syvain Reynard
Nakladatel: XYZ
Žánr: společenský román
Vychází: 11.5.2015


První díl plánované trilogie od autora bestsellerové série Gabrielova trilogie. Raven Woodová restauruje ve florentské galerii Uffizi renesanční umělecká díla. Její život navždy změní jedna nevinná cesta z večírku. Když se stane svědkem nesmyslného útoku na bezdomovce, útočníci se posléze obrátí i na ni a zatáhnou ji do úzké uličky. Raven už je napůl v bezvědomí, když útočníky vyruší kakofonie vrčení, po které následuje křik jich samotných. Raven naštěstí upadá do milosrdné temnoty, ale až poté, co zběžně zahlédne stín postavy, která jí šeptá: Cassita vulneratus. Když se Raven probere z bezvědomí, je nenávratně poznamenaná. Vrátí se do galerie Uffizi, ale nikdo ji nepoznává a co je ještě znepokojivější, zjišťuje, že v práci nebyla celý týden. Během jejího zmizení, které si sama nedokáže vysvětlit, došlo v galerii Uffizi k loupeži - zmizely Botticelliho ilustrace nevyčíslitelné hodnoty. Bezradná policie Raven označí za hlavního podezřelého a ta se zoufale snaží očistit své jméno. Vyhledá jednoho z nejbohatších obyvatel Florencie a těžko polapitelného muže, aby se pokusila odhalit pravdu o svém zmizení. Jejich setkání zavede Raven do temného podsvětí, jehož obyvatelé si střeží svá tajemství…

http://data.bux.cz/book/024/986/0249862/large.jpgCesta do nekonečna
Jane Hawking
Nakladatel: XYZ
Žánr: literatura faktu
Vychází: 18.5.2015

Jane Hawkingová je první žena patrně nejznámějšího vědce současnosti Stephena Hawkinga. Tomuto dnes čtyřiasedmdesátiletému matematikovi a teoretickému fyzikovi diagnostikovali ve 21 letech neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému a dávali mu maximálně dva roky života. V knize Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem Jane Hawkingová popisuje jejich společný život, jak se pokoušela sladit péči o svého manžela s potřebami rozrůstající rodiny, jak s ním prožívala úspěchy i neúspěchy. Bez zábran líčí i krach jejich vztahu, kdy ji Stephen opustil kvůli své ošetřovatelce a ona se provdala za rodinného přítele. Všechno vypravuje se zarážející upřímností, ale zároveň s láskou a respektem. V této mimořádně otevřené, dojemné a často i vtipné knize, odhaluje autorka nejenom komplikovaná a bolestná dilemata svého prvního manželství, ale odkrývá i všudypřítomný vliv slávy a bohatství. Výsledkem je kniha plná optimismu, životní síly a vůle.

Camilla Läckberg
Nakladatel: Motto
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 11.5.2015


Na zasněžené silnici u lesa srazí auto polonahou, dezorientovanou dívku. Obětí nešťastné nehody je patnáctiletá Victoria, která před čtyřmi měsíci beze stopy zmizela z místní jezdecké školy. Při ohledání vychází najevo, že byla během svého uvěznění vystavena nelidskému zacházení. Patrik Hedström s kolegy z celého kraje horečně pátrají po pachateli, protože podobný osud hrozí dalším pohřešovaným dívkám. Victoria totiž nebyla unesena jako jediná, jen ji se však podařilo najít. Erika Falcková navštěvuje ve vězení Lailu Kowalskou, která byla před třiceti lety odsouzena za vraždu násilnického manžela. Chce o ní napsat knihu, Laila však odmítá o události mluvit a Erika získává pocit, že se celá rodinná tragédie odehrála trochu jinak. Jaké hrozné tajemství Laila tak pečlivě střeží? A je možné, že tento třicet let starý případ souvisí s Victoriinou smrtí?

Lee Child
Nakladatel: BB/art
Žánr: thriller
Vychází: 13.5.2015


Jack Reacher stále sám a sám… Z kdysi obávaného vojenského policisty se stal tulák bez domova a bez adresy. Armáda si ho však přesto najde. Potřebuje ho, protože kdosi vystřelil z neuvěřitelně velké vzdálenosti na francouzského prezidenta. To by dokázal pouze jediný člověk. A Reacher je jediný člověk, který by ho dokázal najít. Lee Child ve své další napínavé knize z návykové řady o Jacku Reacherovi posílá svého hrdinu přes Atlantický oceán do Paříže – a pak dál do Londýna. Musí najít zabijáka, který prahne po pomstě. Ještě nikdy nebylo tolik ve hře… Jelikož tentokrát je to osobní záležitost.

Emma Hart
Nakladatel: Galatea
Žánr: young adult
Vychází: 25.5.2015


Ona ztratila po jeho smrti část své duše. On ztratil svého nejlepšího přítele, který mu stál po boku v dobrém i zlém. Ale právě tahle tragédie by je mohla svést dohromady. Kyle Daniels by nejraději ze své mysli vymazal dva dny svého života: Noc, kdy nebyl doma a jeho přítel zemřel, a den jeho pohřbu, kterého se nezúčastnil.
Teď odjíždí z Univerzity v Berkeley na prázdniny do svého rodného města. Verity Point v Oregonu už bez Cama není to, co býval. Je to jako návrat do prázdnoty. Jedinou útěchou a zároveň jediným pojítkem s jeho přítelem je Camova mladší sestra Roxanne.
Roxy Hughesová už ale není tou stejnou dívkou, jakou si Kyle pamatoval, než odjel studovat do Kalifornie. Zničená smrtí svého staršího bratra se dostala až na okraj propasti. Únik hledá v alkoholu a sexu – hlubina zapomnění je pro ni jediný lék, který ji dokáže zbavit hrůzy té osudné noci. Je totiž jediná, kdo viděl Cama umírat. Kyle svému příteli slíbil, že pokud se mu něco přihodí, Roxy ochrání. Ale stačil jediný polibek, který vše změnil. Stala se pro něj něco víc než jen sestra jeho nejlepšího kamaráda. Je pro něj vším, po čem touží. Ale pokud nenajde způsob, jak ji vytáhnout z temných hlubin, do kterých se propadla, může ji potkat stejný osud jako jejího bratra... 

Diane Setterfield
Nakladatel: Ikar
Žánr: společenský román
Vychází: 18.5.2015


Spisovatelka Vida Winterová již po desetiletí okouzluje čtenáře po celém světě svými strhujícími příběhy, ale ten nejúžasnější si dosud nechávala pro sebe. Teď však cítí, že konec se neodvratně blíží, a tak se rozhodne konečně odhalit dlouho očekávaný třináctý příběh: tajemství svého života. Ale i mladičká badatelka Margaret, kterou si slavná spisovatelka zvolila za autorku svého životopisu, v sobě dusí bolest z minulosti. Obě ženy pomalu rozkrývají své osobní příběhy plné vášně, lásky, krutosti a oddanosti, protože jen pravda může ulehčit umírání a otevřít cestu kupředu. 

Zoe Sugg
Nakladatel: Jota
Žánr: young adult
Vychází: 13.5.2015


Penny má tajemství. Pod přezdívkou Girl Online si začne psát blog o svém každodenním životě – o klucích a kamarádkách, o trablech ve škole i doma, ale také o záchvatech paniky a úzkosti, kterými v poslední době trpí. Když už je situace na všech frontách na pováženou, rodiče ji odešlou na pár měsíců na střední školu do New Yorku. A tam Penny potká Noaha: úžasného charismatického muzikanta, kterému se prostě nedá odolat. A vůbec poprvé v životě se doopravdy zamiluje. A jak jinak (je přece blogerka!), o své pocity se upřímně podělí se všemi čtenářkami svého anonymního blogu. Jenomže Noah má taky svoje tajemství. A kvůli němu její anonymita na webu jednoho dne praskne jako mýdlová bublina – a v ohrožení se neocitne jenom ona, ale i její vztahy k nejbližším přátelům.

Tom Rob Smith
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: thriller
Vychází: 15.5.2015


Brutální stalinský režim udržuje všechny občany ve strachu a přikazuje jim věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Mrtvý chlapec nalezený u železniční trati v Moskvě proto nemohl být zabit, jak tvrdí jeho příbuzní. Příslušník ministerstva státní bezpečnosti Lev Děmidov splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se společně s manželkou Raisou ocitnou ve vyhnanství na Urale. Zdá se však, že k vraždám dětí dochází i tam…

Paolo Giordano
Nakladatel: Odeon
Žánr: román
Vychází: 29.5.2015

Rozhodnutí uděláme během pár vteřin a jejich důsledky pak neseme po zbytek života. Pravdivost tohoto tvrzení doslova na vlastní kůži otestovali protagonisté románu: Alice a Mattia se v dětství rozhodli špatně… Ona se nechtěla stát závodnicí v lyžování a on nehodlal vzít na oslavu ke spolužákovi svou mentálně postiženou sestru. Během dospívání hledají svoje místo na světě ještě obtížněji než většina jejich vrstevníků. Mohli by je najít jeden vedle druhého, jen kdyby se dokázali přenést přes traumata z minulosti.

Rainbow Rowell
Nakladatel: YOLI
Žánr: young adult
Vychází: 7.5.2015


Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji.
Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet. Co ale Cath zbývá, než zachovat klid a nedat se?

Agatha Christie
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 6.5.2015


Na ten zářijový víkend se charismatický londýnský lékař John Christow, utrmácený banálními neduhy svých snobských pacientek i věčnou bezradností uťápnuté manželky Gerdy, opravdu těšil. Vždyť pobyt na venkovském sídle Hollow sliboval kromě příjemné společnosti hostitelů též nádhernou a svěží přírodu. Jenže namísto vytouženého odpočinku na něj na okraji chladného bazénu čekal smrtící výstřel. Doktor Christow zemřel před očima své ženy, držící v ruce revolver, a se slovem „Henrietto“ na rtech. Hercule Poirot, jenž byl na Hollow pozván na oběd a stal se svědkem této podivné scény, ještě netuší, že se bude muset utkat s jedním z nejlepších protivníků, jaké kdy měl. Brzy však vycítí, že v tomto případě je všechno – tak nějak obráceně.

Graham Masterton
Nakladatel: Host
Žánr: krimi, detektivka
Vychází: 28.5.2015


Hradba mlčení skrývá tajemství, jemuž se nechce věřit. Jednoho chladného jarního rána najdou dva rybáři ranec hadrů plovoucích na řece Blackwater v Corku. Jde o mrtvolu otce Heaneyho, bývalého učitele hudby na místní chlapecké škole. Má svázané ruce a nohy a na krku stopy po škrcení drátem. A co hůř, je vykastrovaný. Případ místní komunitu hluboce zasáhne a inspektorka Katie Maguirová se ocitne pod velkým tlakem, aby ho co nejrychleji vyřešila. Jenže pak je nalezen další zavražděný kněz… Katie objeví důkazy, že v sirotčinci Sv. Josefa došlo ke zlověstnému spiknutí, pokud však ve vyšetřování zajde příliš daleko, přivolá na sebe hněv katolické diecéze. Jestliže chce chytit vraha dřív, než znovu udeří, bude muset čelit církevní hierarchii a prolomit hradbu mlčení, která už desetiletí skrývá strašlivé tajemství.

Jude Deveraux
Nakladatel: Baronet
Žánr: společenský román
Vychází: 6.5.2015


V Proměnách srdce Jude Deveraux rozvíjí příběh z oblíbených Vánočních příběhů o dvou dětech, které si hrají na dohazovače. Co se stalo s Elim a Chelsea, když vyrostli? A proč se Eliho matka Miranda zamilovala před všemi těmi lety do Franka? Jak to ovlivnilo jejich společnou budoucnost?
Eli a Chelsea se nevídali, dokud Eli nekoupil dům v rodném městě svého otce v Edileanu a nepozval Chelsea na návštěvu. Chelsea už má vlastní život a je si jistá, že z dětského přátelství nic víc být nemůže, ale přesto pozvání přijme – a s překvapením zjistí, že se Eli docela dost změnil. Dalším překvapením je pro ně záhada, na niž nečekaně narazí. Stejně jako v dětství musí spojit své síly, aby vyřešili obrovský problém. Otázka zní, co se stane, až tu záhadu vyřeší. Jsou úplně odlišní – mají vůbec společnou budoucnost?

Danielle Steel
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 19.5.2015


Život Blaise McCarthyové se zdá být perfektní. Je oblíbenou reportérkou, denně připravuje pořady o hlavních tématech domácí i světové politiky. Lidé kolem ní obdivují její energickou povahu, profesionalitu, chuť do práce a neutuchající optimismus. Málokdo však ví o jejím soukromém životě, který není zdaleka tak šťastný. Blaisina dcera Salima od dětství trpí těžkým typem diabetu, jehož následkem postupně ztratila zrak. Blaise pro dceru našla speciální školu, kde se může vzdělávat a zároveň je jí poskytnuta nepřetržitá asistence a lékařská péče. Salima tak žije odděleně od matky, v prostředí, které časem přijme za vlastní. Když je škola uzavřena, Salima se vrací zpátky k matce do newyorského apartmánu v doprovodu svého nového asistenta Simona. Salimin návrat s sebou přináší velké výzvy, ale i spoustu obav a komplikací, s nimiž není snadné se vypořádat. Blaise musí koordinovat péči o dceru se svojí náročnou prací. Salima si musí zvyknout na nové prostředí, stejně tak jako matka na její limity. A obě se pak musí vypořádat s přítomností Simona, z něhož ani jedna nejsou nadšené.

Luke Gamble
Nakladatel: Ikar
Žánr: humor, satira
Vychází: 18.5.2015


Pokračování úspěšného titulu Zvěrolékař a spol. Luke má nyní vlastní „pojízdnou veterinu“ a dojíždí léčit zvířata ve svém venkovském regionu. Vedle toho provozuje i klinickou praxi a pravidelně vyráží na záchranářské akce do exotické ciziny (například zachraňuje šimpanze v Keni či žirafy v Gambii). Své zážitky líčí opět s typickým suchým humorem a sympatickým nadhledem.

Ken Follett
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: historický román
Vychází: 4.5.2015

Monumentální románová trilogie Století bestselleristy Kena Folletta vrcholí – po Pádu titánů a Zimě světa, mapujících fiktivní osudy pěti rodin v různých částech světa, dramaticky poznamenané první a druhou světovou válkou, přichází poslední díl ságy, Hranice věčnosti. Do životů Maud von Urlich a jejích potomků v Berlíně, rodu Dewarových ve Spojených Státech, Ethel Williamsové a její londýnské rodiny i rusko-amerického klanu Peškovových tentokrát zásadním způsobem vstoupí dějinné události a konflikty od počátku 60. do konce 80. let 20. století – kubánská krize, stavba berlínské zdi, atentáty na bratry Kennedyovy, boj amerických černochů za lidská práva, válka ve Vietnamu, zhroucení komunistického bloku, ale také kulturní fenomény příznačné pro tuto dobu – samizdat, média či hudba a jejich role v boji za mír a svobodu. Dějinné i osobní peripetie příběhu se uzavírají, ve čtenářích však zanechají trvalou stopu v podobě nezapomenutelného zážitku.

Hjok Kang
Nakladatel: Ikar
Žánr: literatura faktu
Vychází: 18.5.2015

Otřesné svědectví o životě v komunistickém ráji, kde se naprosto zhroutila ekonomika a obyvatelé umírají hladem (při hladomoru v letech 1993–1994 zahynuly podle odhadu dva miliony lidí). Autor vypráví o unifikovaném bydlení, škole s krutými tresty, funkcionářském kastovnictví. Děsivé jsou jeho vzpomínky na hladomor, kdy se každý staral jen sám o sebe a mrtví zůstávali ležet celé hodiny na ulicích bez povšimnutí. Lidé vařili polévku ze stromové kůry, chytali krysy, docházelo dokonce ke kanibalismu. V roce 1988 se Hjokovi rodiče rozhodli uprchnout do Číny. Působivé svědectví o nelidském režimu.

Lars Kepler
Nakladatel: Host
Žánr: thriller
Vychází: 13.5.2015


Bez Joony Linny je policie bezmocná. Před devíti lety byl pastor Rocky Kyrklund odsouzen za brutální vraždu a svěřen do psychiatrické péče. Z události si nic nepamatuje — od tragické autonehody trpí opakujícími se výpadky a ztrátou paměti. Ve stejnou dobu, kdy se Rocky Kyrklund znovu vrací do společnosti, někdo policii pošle video ženy v okně. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku vyšetřovatele dovede k Rockymu Kyrklundovi. Policii přijde další videonahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se to děje. A Joona Linna více než před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni.

Abbi Glines
Nakladatel: YOLI
Žánr: young adult
Vychází: 6.5.2015


Bohatý syn rockové hvězdy a odvážná venkovská holka z Alabamy. Dva nevlastní sourozenci, dva rozdílné světy a jedno osudné léto v Rosemary Beach.
Poslední věc, o kterou by Blaire Wynnová stála, je nastěhovat se k nové rodině svého otce v Rosemary Beach na Floridě. Po smrti své matky ale nemá jinou možnost. Když dorazí do přímořského letoviska bohatých v otlučeném pick-upu a s pistolí pod sedačkou, je jí jasné, že sem jako dívka z chudého venkova Alabamy nikdy nezapadne. Ještě víc ji zklame, když zjistí, že její otec odjel do Paříže a nechal ji tu jen s nevlastním bratrem Rushem Finlayem. Rush je cynický a povýšený syn nechvalně známé rockové hvězdy. Je sice rozmazlený, ale taky nádherný… Rush však skrývá tajemství, které může zničit celý Blaiřin svět. Dozví se Blaire, co před ní skrývá dřív, než jejich vztah zajde příliš daleko?

Corina Bomann
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: historický román
Vychází: 12.5.2015

Když antikvářka Lilly dostane darem staré housle, které jí údajně patří, je velice zmatená. Neumí si vysvětlit, proč právě ona má zdědit - jak se záhy ukáže – velice slavný nástroj. Cítí však, že ty housle změní její život, když se pokusí záhadu vypátrat. Vydá se po stopách odkazu úchvatné houslistky, které nástroj kdysi patřil. A brzy odhalí tajemství, které nejen její minulost ukáže v úplně jiném světle.

Irma Krauss
Nakladatel: YOLI
Žánr: young adult
Vychází: 26.5.2015


Láska dvou mladých lidí, která přichází jak blesk z čistého nebe, je prudká, divoká, krásná a radikální. Ale štěstí se plíživě mění v jed. Amanda je perfekcionistka posedlá dokonalostí. Pro ni existuje jen všechno, nebo nic, nezná střední cestu. Od Brava očekává nemožné, a tak se jejich vztah brzy mění v prokletí. Když se k tomu přidá zlomyslná zrada, Amanda už najednou nemůže couvnout. Stejně pečlivě jako předtím lásku nyní inscenuje smrt.

Sally Green
Nakladatel: YOLI
Žánr: young adult
Vychází: 19.5.2015


Volné pokračování fantasy příběhu Half Bad – Napůl zlý nás opět přivádí do novodobé Anglie, kde mezi obyčejnými lidmi, „blažeji“, žijí Bílé – hodné a Černé – zlé čarodějnice. Nathan nepatří ani do jednoho světa, je synem mocného Černého čaroděje a Bílé čarodějnice, je takzvaný Poloviční kód. Nathan je stále ještě na útěku před Lovci a pátrá po svém příteli Gabrielovi, s jehož pomocí může osvobodit milovanou Annalise. V Radě Bílých čarodějnic se zatím chopil moci Soul O´Brien a svou válku proti Černým čarodějnicím rozšířil na celou Evropu. Bílé a Černé čarodějnice se proto spojí, aby mu společně vzdorovaly. Nathan je vtažen do povstání a zjišťuje, že nečekaně bojuje po boku starých přátel i dávných nepřátel. Ne všem ale může věřit…
Nejdříve ze všeho se však musí naučit, jak ovládat své Nadání – zvláštní, divokou schopnost, která hrozí, že ho přemůže…

http://data.bux.cz/book/003/660/0036606/large.jpgMadam X: Můj nechvalně známý život
Kate Manning
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: historický román
Vychází: 15.5.2015

Milostný román, rodinná sága i obraz bouřlivého politického klimatu ve viktoriánské době. Předestírá čtenáři skandální příběh Axie Muldoonové, dcery chudých irských vystěhovalců, která se stala neobyčejně úspěšnou porodní bábou. Živnost sice vzkvétá, ale mladá žena záhy zjistí, že správná cesta nemusí být vždy v souladu se zákony a že nelze spoléhat na muže, který říká: „Jen mi věř!“ A když se dostane do střetu s fanatickým zakladatelem Společnosti pro potírání hříchu, je nucena nasadit všechny síly i bohatství, aby zachránila sebe i svou rodinu.

Holly Black, Cassandra Clare
Nakladatel: YOLI
Žánr: young adult
Vychází: 14.5.2015


Callum Hunt ví už odmalička, že pokud by se někdy zapletl s magií, znamenalo by to pro něj jediné – smrt. Jeho otec mu to ostatně nikdy nedovolí zapomenout. Když je Cal pozván k vstupním zkouškám do tajemné čarodějné školy jménem Magisterium, slíbí otci i sám sobě, že v testu dokonale propadne. Jenže Cal má naneštěstí magii v krvi, takže i přes veškerou snahu je spolu s dalšími dvěma žáky vybrán, aby studoval u největšího mága ze všech, mistra Rufuse. Cal zjišťuje, že magie je mnohem zábavnější, než si kdy uměl představit, a také skoro stejně tak nebezpečná. Ve škole si vedle nových přátel rychle udělá i nové nepřátele… Dvě nejlepší autorky současné fantasy pro mládež se spojily, aby napsaly nejúžasnější magické dobrodružství od dob Harry Pottera.

Dalibor Vácha
Nakladatel: Knižní klub
Žánr: román
Vychází: 7.5.2015

Druhá světová válka na východní frontě, cesta československých vojáků na západ. Kniha je rozdělena na dva oddíly, první pojednává o bojích v Kyjevě a druhý o bitvě o Dukelský průsmyk. Opět se zde objevují postavy historické a fiktivní, mezi hrdiny knihy patří i ženy, které sloužily v čs. armádním sboru. Román končí momentem, kdy čs. sbor dosáhl na východní hranici Československa…

Harald Stutte, Günter Lucks
Nakladatel: Ikar
Žánr: literatura faktu
Vychází: 25.5.2015

Bylo jim teprve šestnáct let. Z Hitlerových chlapců vycepovali v rychlokursech vojáky, aby je pak na jaře 1945 povolali do Waffen-SS a nasadili do dávno prohrané války. Tyto děti ale nebyly v žádném případě „bojeschopné“, natož aby se staly „mužstvem“. Režim zneužil jejich horlivosti, za niž chlapci zaplatili vysokou cenu. Kniha obsahuje příběhy svědků doby, pamětníků málo známé kapitoly druhé světové války. Autoři vylíčili osudy osmi z nich.

Johanna Lindsey
Nakladatel: Ikar
Žánr: román pro ženy
Vychází: 29.5.2015


Urozená Kristen, dcera Vikingů, utíká z domova, aby se vyhnula dávno dohodnutému sňatku. Dostává se na loď nezkušených námořníků, kteří podnikají loupežnou výpravu do saského pohraničí. Saský šlechtic Royce chová silnou nevraživost k severským dobyvatelům, kteří ho už jednou o všechno připravili. Pak však mezi norskými zajatci odhalí ženu v mužském přestrojení. A vzájemná přitažlivost obou mladých lidí je velmi silná..

http://data.bux.cz/book/025/025/0250250/large.jpgDruhá stříbrná kniha snů
Kerstin Gier
Nakladatel: CooBoo
Žánr: young adult
Vychází: 4.5.2015


Noční můry, záhadná setkání a divoké pronásledování zrovna nesvědčí dobrému spánku. K tomu se musí Liv vyrovnat se svou nově poskládanou rodinou a intrikánskou babičkou. A faktem, že existují lidé, kteří s ní mají nevyřízené účty. Jak přes den, tak v noci…

Lauren Beukes
Nakladatel: Jota
Žánr: thriller
Vychází: 6.5.2015


Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší. Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího. Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.

María Dueňas
Nakladatel: Jota
Žánr: společenský román
Vychází: 27.5.2015


Profesorka Blanca Pereaová po rozvodu přijímá nabídku stipendijního pobytu na malé kalifornské univerzitě. Její nová práce, katalogizace díla zemřelého hispanisty Andrése Fontany, je nakonec mnohem zajímavější a podnětnější, než čekala. Seznamuje se s Danielem Carterem, přitažlivým americkým kolegou, a postupně proniká do spletité sítě milostných vztahů, intrik a skrytých tajemství.
V románu se prolínají a nakonec protnou osudy všech tří protagonistů, rozprostřené v prostoru i čase, mezi Španělskem a Spojenými státy, mezi přítomností a minulostí, od pátrání po zapomenutých františkánských misiích přes osudy španělských republikánských intelektuálů až po nadčasové hledání lásky, druhých šanců a usmíření.

Jennifer Laam
Nakladatel: Práh
Žánr: společenský román
Vychází: 5.5.2015


Ve svém strhujícím románovém debutu Carova tajná dcera autorka Jennifer Laamová splétá dohromady příběhy tří žen: Veroniky, Leny a Charlotty. Veronika je ctižádostivá historička žijící v současném Los Angeles, která potká záhadného muže, možného dědice ruského trůnu. Když se pustí do pátrání, kdo má na trůn skutečně nárok, na klikatých cestách milostného okouzlení a klamu ji začnou pronásledovat duchové její vlastní minulosti. Lena, služebná u carského ruského dvora z roku 1902, je oslovena zoufalou císařovnou Alexandrou. Po početí čtyř dcer je císařovna odhodlána zplodit syna a věří, že jí Lena pomůže. Charlottu, bývalou balerínu žijící za druhé světové války v okupované Paříži, nečekaně navštíví německý důstojník. Aby uchránila svého syna před nacisty, prchá z města, ale ještě předtím se dozví, že zájem důstojníka o její osobu pramení z jeho dlouholeté posedlosti osudem ruské monarchie. Poté, co Veroničino hledání pravého dědice trůnu začne být nebezpečné, se čtenář dozví, co tyto tři diametrálně odlišné ženy spojuje. Carova tajná dcera je napínavé čtení od prvních stránek až do konečného, nečekaného rozuzlení.

Mohlo by se vám líbit

0 komentářů

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu