Škola dobra a zla

18.9.14




Sofie čekala celý život na to, až ji unesou…Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Ale co když ji umístí do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí? Jak je nebezpečné věřit pohádkám, které vás vtáhnou do děje a nebudou chtít pustit zpět.
Soman Chainani
Překladatel: Magdaléna Stárková
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání v originále: 2013
Rok vydání v ČR: 2014
Počet stran: 416

Bylo nebylo, za desatero horami a desatero řekami leželo městečko Gavaldon. V městečku žila dvě děvčata, avšak každá byla jiná. Sofie byla blonďatá s dlouhými vlasy a zelenýma očima. Vždy toužila po tom, že se stane princeznou a po boku bude mít svého prince, se kterým bude žít navěky. Naopak Agáta netouží po lesku, ani po slávě. Je spokojená v jejich domě na pozemku gavaldonského hřbitova.

Mezi místními obyvateli se začnou šířit zvěsti, že každé čtyři roky přichází záhadný Školník ze Školy dobra a zla a unáší vždy dvě děti, jedno dobré, jedno zlé. A ten čtvrtý rok nastal právě teď. Celé město je v pohotovosti. Jedni dělají vše pro to, aby únosu svého dítěte zabránili, jiní, jako Sofie, se snaží chopit příležitosti k novému životu. Což se jí také podaří, i když únosu Sofie se snaží zabránit její kamarádka Agáta. Školníkovi to ale nepřekáží a poradí si s oběma děvčaty – vezme s sebou i Agátu.

"Stojí si dvě věže kdesi tam, kde nejhlubší jsou lesy. Jedna slouží temné síle, druhá duši ušlechtilé. Jednou tam a nikdy ven, pohádka je tvým osudem."

Jaké je to překvapení, když Sofie s výzorem princezny skončí ve Škole zla a Agáta vždy oděna v černé barvě, ne vždy se správnými pohnutky, ve Škole dobra. Obě to vnímají jako omyl a jedno obrovské nedorozumění. Podaří se jim najít cestu zpět?

Kniha vzešla z pera indického spisovatele Somana Chainaniho. Jde o jeho prvotinu, kterou budou následovat další dvě knihy, které nám ve výsledku dají trilogii. A jistě se máme na co těšit.

Škola dobra a zla je určena pro čtenáře od deseti let. Avšak si myslím, že je psána takovou formou, kterou dokáží ocenit i dospělí jedinci. V nejlepší kombinaci, když rodič knihu předčítá svému dítěti. Zážitek z toho mají oba a mohou společně proniknout do světa pohádek.

Co k takovým typům knih neodmyslitelně patří, jsou ilustrace, o které se v tomto případě zasloužil Iacopo Bruno. A musím říct, že byly nádherné. I když to nebyly jen obrázky květin na rozkvetlé louce, jak už to tak v dětských knihách bývá. Ilustrátor se toho ale nebál a klidně přidal obrázky, které dodávaly knize na tajemnu, zvídavosti a čtenáři lehce naznačily, o co v té kapitole zhruba půjde. Protože každá kapitola byla ozdobena jednou takovou ilustrací.

Autorovi se nemůže odepřít plusový bod za nápad ke knize. Odkud se vlastně všichni princové, princezny, čarodějnice a čarodějové berou? No přece je vychovává Škola dobra a zla a jen ti nejlepší z nejlepších se mohou dostat do pohádkových knih pro děti.

"Teď už se nedivím, že všechny pohádkové princezny jsou tak neschopné, pomyslela si Agáta. Pokud se všechen jejich um omezoval na úsměvy, správné držení těla a hovory s veverkami, co mohly dělat jiného než čekat, až je nějaký kluk zachrání?"

Nejenže Chainani dokázal vtáhnout do děje, on to ještě znásobil použitím smyslu pro humor a některé pasáže tak okořenil vtipem. Ale přece jen střídmě, pořád se jedná o knihu pro mládež. Nechybělo oddané přátelství, láska a v neposlední řadě kouzla, kterých zde bylo dost. Připomínalo mi to knihu Harryho Pottera.

Závěrem mohu říci, ať se nebojí po knize sáhnout i starší jednici, jistě nebudou litovat. Kniha byla zajímavým zpestřením, člověk se mohl odpoutat od reality a na chvíli se ocitnout ve světě rodících se pohádek, čímž se člověku mohly oživit vzpomínky na své vlastní dětství, ke kterému takové příběhy neodlučně patřily.

Mohlo by se vám líbit

4 komentářů

  1. Právě čtu:). Ale do druhého dílu už asi nepůjdu. Kniha má sice originální nápad ale na některé situce je prostě moje fantazie nedostačující. Ale zároveň si říkám, jestli by to děti kolem dvanácti let pochopily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám doma už i druhý díl, ale zatím nebyla chuť se do něj pouštět. Tak uvidíme, kdy přijde.

      Vymazat
  2. Ten nápad se mi hrozně líbí. Přijde mi to kouzelné, ale mám pocit, že už prostě jsem někde jinde... Ale až bude syn trochu větší, nejspíš koupím a budu mu to předčítat. Uvidíme, kdo z nás dvou bude víc nadšený. :o)) Povedená recenze! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :)Jak syn povyroste určitě mu ji zkus předčítat, třeba vás to zaujme oba ;) Celkem jsou už tři díly, takže ideální pro dlouhé zimní večery :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.

Autorská práva

Obrázky a anotace ke knihám pocházejí ze serveru bux.cz, databazeknih.cz, nebo goodreads.cz. V případě, že u fotografií není uveden zdroj, jsou mojí vlastní tvorbou. Všechny recenze a ostatní příspěvky zveřejněné na blogu jsou taktéž mojí tvorbou, proto je, prosím, bez mého souhlasu nekopírujte.

Archiv blogu